Bloopis

Alla sakerna är hela och rena om inte annat skrivs. Ev frakt betalas av köparen

Bucasridtäcke, Smartextyg strl 145. Absolut vind och vattentätt med fleecefoder som andas. Perfekt om man rider ute mycket. Superkvalitet och passform. Marinblått. Knäpps framför sadeln. Nypris över 1000 kr. 400 kr



Fleecetäcke 145 cm, Källqvist. Blått med beiga detaljer. Nylon i bogen för att minska skav, gjord under magen. Perfekt passform. Väl används med några småhål, men i "hemmaskick", stalltäcke? 100 kr



Div bett...


Equilinehuva, full, vinröd med guldkant. Knappt använd. 120 kr


BR huva limegrön, full. Häftig färg, nyskick 70 kr
4 elastiska ljusgråa benlindor,nyskick 50 kr
4 gröna elastiska benlindor 40 kr
2 creamfärgade acryl lindor 20 kr


Marinblåa Hansbo kombilindor 4 st 50 kr
Babyblåa acryllindor 4 st 40 kr
Royalblåa acryllindor 20 kr



Pelhamstång rak i massiv gummi, 14,5 cm. 150 kr


Bloopis (ej hästrelaterat!)

Fynda snygga märkeskläder...

Filippa K kjol (M), knälång i manchester. Baggy style. Sparsamt använd. Snygg blå färg. 200 kr

Jeansjacka Boomerang, strl L men liten i strl. Kort modell med snygg sliten tvätt. Nypris över 1000 kr. Finns några mindre fläckar på som säkert går bort i tvätten.Ett måste till våren!! 300 kr



Trendig kritstrcksrandig kavaj från Mexx. Strl 38. Kort insvängd modell.Nypris över 1000 kr. 300 kr



Svart skinnjacka Roco Baroco Sthlm, strl 38. Medellång tajt modell. Snygga slitningar precis som en skinnjacka ska vara. 300 kr



Partyskor, superläckra med 13 cm klack! strl 38. Inbyggd platå på 2 cm så de blir skönare att gå i. Svarta i ormskinnsimitation! Bara provade! 200 kr




Första turen utan...

Ländtäcke!!! Tro det eller ej, men vid 6 plusgrader och galoppjobb på schemat så fick Ärto lufta pälsen lite. Passade på att rida ut och utnyttja de fina grusvägarna. Galoppera en hel del och fokuserade på tempoväxlingar. Ärtan blir sjukt laddad av det,hihi!


Pikeur

Min snälla underbara mamma köpte ett par nya ridbyxor till mig. Välbehövligt och snällt med lite sponsring=) Blev ett par marinblåa Pikeur Meredith M.B. GISSES vilka sköna ridbyxor!!


Konstaterande

Ärtan är INGEN dressyrhäst, men kul det hade vi iaf=)

Konstaterande nr 2...jag vet att jag definitivt valde rätt när det stod mellan att satsa på hoppning eller dressyr, fy fasiken vad tråkigt det är på dressyrtävlingar. Var är spänningen, adrenalinet? Allt är bara slätstruket och tråkigt. Kändes knappt som att det var tävling. En sak är dock bra, fast starttid. Gisses så skönt!!

Ärtan var grymjt laddad, å ett dåligt sätt. Var spänd, rädd för båda hörnen så varje gång vi red förbi där skyggade hon undnan,suck! I den förvända galoppen (som sitter klockrent hemma!) gjorde hon ett fint RENT byte,haha. Och det var koffecinet på så där rök minst 12 poäng. det var helt enkelt inte våran dag. Fick iaf bland annat en sjua på ena skänkelvikningen och galopp programmet var bra. vet ej var vi hamnade, men säkerligen sist,haha!

Skönt att man vet att hon kan hoppa åtminstone=)

Bjuder på lite bilder, filmen är inte inlagd och uppladdad på datorn ännu, men inte mycket att se!








Tävlingsförberedelser

Yes, det är vad jag ska ägna mig åt idag. Tar med kameran till stallet för att dokumentera=)

Ska putsa upp allt, plocka ihop ett snyggt svart dressyrträns, tvätta man och svans, inhandla lite grejjor (bruna gummisnoddar mm!) Lägga fram alla grejor...med andra ord leta fram mina gamla cavallo dressyrbyxor med helskoning,haha!

Igår blev det premiärtur i den lånade dressyrsadeln, gisses! Jag förstår verkligen inte poängen med dressyrsadel??! Sitter 10 ggr bättre och närmare hästen i min Butet! Men det är väl en vanesak antar jag. Hade iaf hemskt svårt att hitta rätt balans och tyngdpunkt i sadeln, i slutet av passet gav det med sig LITE, men kommer krävas 100 % fokus av mig för att ro hem en "snygg effektiv" sits. Har inte suttit i dressyrsadel sedan ponnytiden I PRINCIP!

Igår var jag ute hos föräldrarna en sväng, hjälpte brorsan med tyskaläxan,eeehhh eller hjälpte och hjälpte! Fy fasiken vad snabbt man glömmer bort sina språkkunskaper, det är hemskt. Tyder även på att utformningen av språkundervisningen i skolan är SO WRONG!

Nu blir det powerwalk med Muffin och sedan stan för att fixa till håret,skööönt!

Analys av träningen

Träningen igår var så nyttig och bra, men det är ju alltid R:s träningar. Hans övningar är genomtänkta och tränar hästarna att bli elastiska och kvicka. Men det viktigtaste av allt...han utmanar oss som ryttare! För visst finns det allt för många tränare som alltid harvar på med samma övningar med neutrala avstånd??!

ALLA skulle behöva träna för R, det är min åsikt=)

Igår låg fokus på att få hästen att strecha ut och tänja rejält med hjälp av två serier som reds från varierande håll. Kryss in på böjt spår 2 språng ca 8m till räcke 5,5 m till oxer. Allt eftersom höjdes räcket och oxern,men det är inte höjden som låg i fokus utan bredden. Genom att ha två "normala" språng in i kombinationen krävdes det att man rätade upp sig och gjorde hästen uppmärksam på att det var trångt där inne...samtidigt som hästen var tvungen att ha tillräckligt med kraft och power för att räcka ut över den breda oxern. Tufft med andra ord, men ack så nyttigt. Allt för många hästar får gå iväg i sitt eget tempo, bli långa och tappar då ryggen. Övningen var dessutom perfekt för att träna sin egen sits och att vara "kylig" i sitt agerande. Dvs inte jaga på hästen för att man vet att det är en bred oxer ut...nej, istället ska man lita på hästen.

Ärtan skötte sig super precis om alltid. Dock märks det snabbt när hon inte hoppat ordentligt, hon blir väldigt laddad, men var knappt i en bom och allt dressyrarbete har gett resultat. Inga som helst problem för henne att stanna kvar, korta upp språnget men ändå ha kraft kvar att räcka över oxern!

Avslutningsvis fick vi hoppa en vanlig oxer med lång anridning, sätta lite tryck men låta hästarna vara.

Har hämtat dressyrsadeln idag, så nu blir det trimm inför tävlingen=)


Min stjärna

Skriver mer utförligt kring hoppträningen imorgon fm...men måste bara säga. Min pålle är underbart fin och dyyyyr=)Knappt i en bom på hela träningen som var allt annat än lätt. Korta avstånd med max bredd på oxrarna!

Finlir

Ja just nu är vi inne i en finlirsfas gällande träningen! Det mesta sitter där, till och med inridningarna. Det största problemet vi har är dock att gränsen mellan en Ärtan med tryck och power i steget...och en som totalt flippar ur och exploderar är HÅRFIN! Det fick jag sanneligen bekräftat för mig under gårdagens ridpass. Ville utmana och tänja gränserna lite i traven och hon gjorde det riktigt bra...men sen krävde jag lite till bakdel OCH då tog det tvärstopp, rätt upp på bakbenen och in i sargen!! Det är en dam med humör vill jag säga=)

Inget nytt i och för sig! Men måste ju våga utmana i ridningen också, inte bara mesrida. Hoppas jag hittar en lagom nivå på söndag!Det jag är mest orolig för är egentligen skrittprogrammet. Ärtan har oerhört nära att slå över i att takta istället för att trampa igenom steget, och har jag laddad på för mycket i travprogrammet, ja då är risken väldigt överhängande att skrittdelen fallerar totalt.


Har ett mindre problem att lösa. Har fått låna dressyr sadel till söndag, en jätteskön Amerigo Vega (brun och allt!!), men provade lägga på den igår utan att knäppa något, och den ligger inte optimalt,suck. Misstänker att bommen är för svängd för Ärtos raka rygg. Funderar dock på om det kan funka att lägga en korrektionspadd under som lyfter lite på "rätt" ställen?? Får prova rida i den,eller försöka låna en annan i stallet annars. Eftersträvar såklart inte att rida i en sadel som inte ligger optimalt pga tryck, men 40 min borde funka, så länge den ligger stilla och inte hämmar henne... Får se hur vi löser det.


Hoppträning i em, yeeees!!!



Bevis på att hon kan hoppa en ur sadeln(hindret ligger på 130!)

För alla er som gillar bling...

Bara älskar denna danska sida...kika runt själva och hitta erat favoritbling vettja=)

http://www.skaerlunddesign.dk

Tycker det många ggr kan bli lite för mycket, exepemlvis dessa benskydd, hhhu jag ryser, så fula är de










Tävlingsplanering so far...

Nästa helg: Dressyr lok LA:1
11/4 reg Jkpg 130 cm (skulle åkt till värnamo, men känns onödigt att åka såpass långt när det finns närmare!)
23/4 reg Eksjö 130 cm
8/5 nat Västerås 130-140 cm
14-15/5 nat Vetlanda 130-135-140 cm

Sen får vi se vilka andra tävlingars om känns aktuella, har inte kikat så noga ännu. Kanske till och med blir någon mer dressyrstart:)


Hoppning

Blev tyvärr ingen filmning, älsklingen hade annat för sig och sedan var det lite stressigt och bråttom också. Men Ärtan hoppade galant (som alltid!!)För det är aldrig själva hoppningen i sig som strular, kapacitet, hinderuppfattning och ett hjärta av guld har hon ALLTID...det som bitvis kan skapa problem är ridbarheten mellan hinder. Ärtan är en sådan häst som är väldigt överambitiös och lätt blir stressad vilket ofta leder till att hon då blir stark och okontaktbar. Peppar peppar var det ofantligt längesedan detta hände!

Så till dagens hopp pass. Valde ett tvådelat bett samt graman eftersom övningen jag byggde upp krävde lite mera kontroll...och Ärtan älskar serier,studsar som hon kan "ladda" igenom.

Hoppade räcke-12m-oxer-12m-räcke. Syftet med övningen är att komma lite kort in fast samtidigt med tryck för att få hästen att strecha ut över oxern ordentligt. Riktigt nyttig övning och ärtan var så fin. Hoppade runt och var lagom laddad.

Längtar verkligen till hoppträningen nu på onsdag, annars är det mest dressyrfokus för vår del hela nästa vecka,pust!


Tänk att man kan bli så glad...

...över lite lera! Det hade jag inte trott. Särskilt inte efter alla förbaskade svordomar man fällde i höstas, och för att inte tala om förra "vintern". Men äntligen var den mesta isen borta från grusvägarna och underlaget var perfekt. Blev därför som ni förstår en härlig uteritt. Det märktes hur skoj Ärto tyckte det var att få komma ut och sträcka på sig. Var ju som ett tag sedan! Jag är en sådan som inte finner någon vits med att rida ut om underlaget är hårt och kasst, klampar sig under hovarna mm...nej då håller vi oss till ridhuset!

Men som idag, då går det ju att göra hur mycket som helst när man är ute. Vi har en runda som kallas 5:an, just för att den är typ 5 km lång. Lite lagom om man inte har så mycket tid på sig. Det är blandat med grusväg och asfalt. Många underskattar betydelsen av varierat underlag och asfalts ridning (under kontrollerade former!!) är super för att sträka senor och ligament.

Att tänka på innan asfaltsridning:

* Hästen ska vara väl uppvärmd och framskrittad
*Trava i samlad trav och korta intervaller varierat med mycket skritt
*All träning oavsett underlag ska ske med måtta, 1 gång i veckan/varannan vecka tycker jag är lagom
*Vänj hästen långsamt vid det "nya underlaget"

Först travade vi fram och mest lullade på i någon km på grusvägen, på asfaltsbiten fokuserade vi på trav-skritt övergångar, samt att flytta i sidled och sedan flytta i sluta tillbaka igen. De sista km på grus var helt och hållet ägnade åt galopp!! Jag red i normal arbetsgalopp till en början,checkade av lite byten och lydnad. Sedan längdes galoppen och Ärto fick sträcka ut ordentligt för att få upp flåset. Oj så skoj det var! Precis lagom varmt ute också---eller ja några grader varamare hade ju inte skadad=)

Imorgon blir det lite hoppning, förhoppningsvis följer älskling med och filmar!


And off we go...

Strax dags för stallet och ridning på min underbara stjärna... Efter en vilodag igår hoppas jag på ett bra ridpass. Har inte riktigt klurat ut vad jag ska fokusera på ännu, men lutar åt att nöta programdelarna. Dvs lära oss att rida RAKT på medellinjen , få till hörnpasseringen, in på medellinjen,rakrikta 3 steg och sedan påbörja skänkelvikningen!


Är de inte för söta...









Är Muffins uppfödare som har denna underbara kull=) Bjuder även på två bilder på Muffimannen när han var valp...





Världens finaste, min lilla bebis!






135 klass...



Oj vad jag längtar till hopptävlingarna. Det tror jag Ärto också gör. Tyvärr kom bara halva banan med på filmen, men stundtals hoppade hon så högt att jag höll på att åka av...det är ett gott betyg! Nästa tävling blir antagligen Värnamo i april, då åker filmkamerna med=)

Sakta men säkert...

... blir Ärtan mer och mer dressyrpålle. Ridningen igår gick jättebra trots min förkylning. Tyvärr gjorde nog det ridpasset att jag blev ÄNNU mera sjuk, men vad gör man inte för att få till en perfekt ridkänsla=) Fick ta en och annan paus för att försöka få lite luft till mina lungor, men bet sedan i ridpasset ut.

Så skoj när det första Jenny säger är, "oj vilken fin nacke hon har fått"...eller nja, det kanske var den andra kommentaren. För den första löd i stil med "har hon blivit lite rund om magen",haha. So true...måste minska ner magen lite, men vi jobbar på det!

Till ridningen då. Vi valde att fokusera på bitar av programmet och red igenom nästan alla rörelser fast i olika ordning. Ärtan var som en dröm att rida och har kommit upp ett snäpp till i formen och verkar känna sig bekäm där. Enda gången hon tappar form och bärighet lite är vid galoppminskningarna, men det kommer allt eftersom hon blir starkare.

Jag fick jobba mycket på att fokusera på detaljerna vilket ju är a och o i ett dressyrprogram, och som kan vara skillnaden mellan en 5 och en 7a. Särskilt jobbade vi på att behålla drivet framåt och stödet i handen när jag exempelvis vänder upp på medellinjen. Och att inte tappa kontrollen på högerbogen som i skänkelvikningen lätt lever sitt egna lilla liv!


Vilka ökningar hon fick till, wow och massa pluspoäng för det. Känner mig försiktigt optimistisk inför tävlingen nästa helg och kan vi rida hela programmet genom med i snitt 6:or är jag supernöjd. Blir till att låna en dressyrsadel också, för Jenny skällde lite på mig och undrade varför jag skulle sumpa mina chanser att få bra poäng på min "fina" sits (hennes ord, men visst den är nog relativt bra och balanserad:)



Så...nu hoppas vi på en "snäll" domare och bra poäng på det som är kofficient 2 och 3(!!!), dvs sidvärtsrörelserna och ryttarens sits och inverkan.

Fina Dax går super verkar det som. Gör stadiga trav-piaff-trav övergångar, har musklat på sig fint och påbörjat passageträning. Den hästen kommer bli något extra om han utvecklas som han gör nu. Bara 6 år och sådan balans och takt i kroppen. Är en ära och upplevelse att fått rida en sådan häst. Hoppas på att Jenny hinner ut och tävla honom i sommar sen när lille Linus blivit större:)


Läsvärda böcker

Vill tipsa om tre bra böcker som jag hittat mycket inspiration och motivation genom att läsa!



*Spänst och harmoni i ryttarens sits, tips på hur du ska hitta den optimala ridkänslan utifrån din egen kropps förmåga.

*Dressyr med Kyra, supermästaren i dressyr. Massa bra tips och övningar

*Hopplära,strömsholmsmetoden. En riktig klassiker. Kan även tipsa om DVDn!

Nya armbandet

Verkligen jättefint... ska köpa några fina berlocker till=)


Wowkänsla

Inte många ggr när allt verkligen klaffar i ridningen, men igår var ett sådant ridpass. Gisses vilken härlig känsla. Hon var mjuk, lyhörd och kom tillbaka riktigt fint i förhållningarna.

Idag blir det...trots min förkylning programträning med bästa Jenny som kommer ut till stallet för att hjälpa oss att bli ännu bättre!

Visst är det underbart när man hittar en tränare som har samma filosofi som en själv, och som alltid kommer med smarta lösningar och övningar för att hela tiden utvecklas=)

Viktigaste grundstenarna i min filosofi:

* Träningen ska bygga på att leka fram det-inget våld!För hur ska du kunna begära att hästen ställer upp och presterar sitt max om du behandlar den illa?

* Varierad träning, träning ska vara roligt och utvecklande både för dig och hästen.

*Låt hästen hitta sin egen balans, innan den är funnen finns det inte en chans i världen att den ska kunna samla sig,länga sig eller göra ansra avancerade övningar utan att vara spänd och motsträvig

*Låt hästen tänja och sträcka ut sin överlinje flera ggr under ridpasset, djup-låg och rund!

*Vila. Utan vila får hästens muskler aldrig chans att återhämta sig och faktiskt bygga upp sig. Många underskattar betydelsen av ordentlig vila. Själv försöker jag låta Ärtan vila helt 2 dagar i veckan och hon är alltid jättefin efter vilan!

*Övergångar, övergångar, övergångar...grunden till ALLT!

* Korrekt sits hos dig som ryttare. Hur ska hästen kunna röra sig korrekt i balans och takt om du som ryttare sitter som en hösäck?

*Reaktionssnabbhet, både hos mig som ryttare men även att hästen ska svara på små signaler direkt inte 5 steg senare




Dagens outfit

Eller gårdagens blir det ju rättare sagt...



Halvbra bild...

Butetsadel
Prestigegjord
Bruna equilinelindor
Vitt equilineschabrak med marin kant
Shires Fleecetäcke
Arc de triumph tränset
2 delat bridongbett med bettskivor


Saker du (kanske?!) inte visste om mig

Hakar på trenden att berätta lite saker som de flesta kanske inte vet om mig...

* Jag lider av tvångstankar.Var värre när jag var yngre, särskilt under gymnasietiden. Hade bland annat lite jobbiga tankar om att jag var tvungen att hinna före en bil eller en cykel till en viss punkt, lyktstolpe eller träd, annars skulle det gå illa. Eller om det var mycket löv ute fick jag inte gå ett steg utan att trampa på ett löv...helt wierd! Idag är det ytterst lite, men har en nojja jag måste göra varje gång jag går in i lägenhetsporten...dvs springa upp för den första lilla trappan och hinna upp innan dörren slår igen!

* Varje gång någon gammal gubbe eller någon annan person som ser äcklig ut går förbi håller jag alltid andan,haha! För vinddraget brukar aldrig dra med sig en skum lukt.

*Jag är sjukt sportintresserad, en riktigt nörd vill jag påstå. Följer de flesta sporter men särskilt hockeyallsvenskan slaviskt! Jag kan kolla på i princip alla sporter på teve och finna det intressant, även snooker (biljard) och formel1. Fotbill och golf, det har jag dock svårt för...

* Jag är nära släkt med Charlotte Kalla som är uppväxt i grannbyn

*Jag har varit en riktigt buse stundtals och har bland annat en avstängning från skolan i bagaget (gymnasiet)





Utrustning del 2...

Min sadel...





Är en specialbeställd Butet med integrerade paneler. Skönare sadel har jag aldrig suttit i! För trots att det är minimala stöd både fram och bak sitter man som gjutet i den och en sådan nära känsla med hästen som den ger...ja det får man nog inte i många andra sadlar. Sadeln är väl värd sina pengar. Det syns,särskilt på sömmarna, vilket fenomenalt fint hantverk det är. Ingen fabriksproduktion här inte!


Till sadeln har jag dubbelsydda stigläder från Hubertus och Sprenger stigbyglar.

Även min sadelgjord är jag oerhört nöjd med. Är en Prestige Michel Robert. Lädret är jättemjukt och med skön stoppning. Tredubbel resår för bästa hållbarhet och ett fenomenalt enkelt knäppe för martingal eller förbygel.


Back in town...

Nu är vi hemma efter en skånetripp. Har hunnit med två riktigt bra ridpass redan. I söndags kväll blev det mest avrastning i ridhuset, hon var sjövild efter att vilat två dagar. Lyssnade ändå fint! Igår var det riktiga bra ridpasset. Ställde upp två sockerbitar med 12 meter mellan. Satt sen och varierade antal språng mellan 3 och 5, gisses vad hon hoppade. det märks att hon saknar att hoppa lite större hinder. Tur att det är hoppträning nästa vecka=)

Vi har fått lite nya delar till våran hinderpark. Behöver jag säga att Ärto hoppade med GOD marginal över detta första gången,sötis!Är schackrutigt på andra sidan.


Som den stjärna hon är står hon precis som hon själv vill på gången. Sen att hon väljer en lite udda stil...ja det är bara så som hon är=)



Den utlovade bilden på A.S schabraket...



Närbild på passpoalerna...



Ärtan tigger...lika kortskämd som Muffimannen..opps!(bilden blev visst felvänd!)







Oj oj oj då

Total lycka var det igår. Fick två underbara examenspresenter av svärföräldrarna! De måste ju bara vara de allra bästa,eller?

Vad sägs om ett fint Anna Scarpati schabrak till Ärto!!!

Och ett Thomas Sabo armband till mig!

Bild kommer på schabraket när vi kommer hem till lkpg igen,men är marinblått med tre passpoaler som går i vitt och vinrött!

Underbara vår

Blir ett kort inlägg. Städar, bakar till svärmor och packar samtidigt som jag går in mina nya Novita pjucks,bra kombo=)

I helgen drar vi till skåneland så bloggandet får vänta tills jag kommer hem söndag kväll. Kanske blir ett och nnat ohästigt inlägg, vi får se!

Ärtan gick iaf helt super idag. Nu känns det som att anmälningen till dressyrtävlingen var ett bra beslut. Särskilt galoppen var outstanding. Hon var mjuk smidig och lyhörd, kan man begära mycket mer? Att solen dessutom står härligt på himlen gör ju bara allt så mycket lättare!

See you!


Markarbetsträning

Idag red vi trots det fina vädret i ridhuset. Hade bestämt mig för att kör lite lydnad och mjukgörande övningar idag, så la ut lite bommar till hjälp. Dessa placerades längs med medellinjen, 3 stycken med 12 meter mellan. Dvs tre relativt normala språng med tanke på att det inte är hinder utan bara bommar.

Placerade även ut travbommar på en solfjäder med 1,20 mellan. Fördelen med att lägga de på böjt spår är framförallt att det är enkelt att påverka avståndet beroende på var du rider, Exempelvis kan man välja att rida i en lite friskare trav med syftet att få hästen att tänja på steglängden och rida långt ut på bommarna, och vise versa om man vill få kortare steglängd. Sen tycker jag att det är ett bra tillfälle att checka så att hästen är framme till handen och runt din innerskänkel. Detta är Ärtans hatövning eftersom hon är väldigt stel i bogarna och har svårt att behålla takt och bärighet när det kommer bommar med i bilden.

Idag valde jag därför att rida med gramanen på. Självfallet inspänd på "rätt" sätt, enligt mitt tycke. Med andra ord från handen, utifrån och in genom bettringarna och fäst i sidan på sadelgjorden. Ska skriva ett längre inlägg om min filosofi och hur jag ser på hjälptyglar senare.

Ärtan är sådan att hon slappnar av bara gramanen hänger där och den används endast som "nödbroms". Och hon var så fin idag. Riktigt avspänd (trots snöras från ridhuset!) Jag varierade mycket mellan trav och galopp för att dels träna olika muskelgrupper men även för att det är nyttigt på en hetlevrad häst att hela tiden variera (eller ja det är ju nyttigt för alla hästar givetvis!)...då vet de aldrig vad som väntar=)


Fina Dax som tyvärr flyttat till ett annat stall! Tur att Jenny lovat att hjälpa mig med dressyren iaf=)


Vi trimmar på

Och det går framåt. Har haft några riktigt bra träningspass i ridhuset där Ärtan verkligen lossat ett snäpp till i bogarna och höjt sin överlinje.

och SUPRICE jag har anmält mig till en dressyrtävling den 27/3, HJÄLP.... vad har vi gett oss in på?!

Men är precis i närheten så kan vara skoj att testa. Tyvärr på kort bana, men inte mycket att göra åt. Så nu slipar vi LA:1 programmet för fullt=)


Idag kunde jag inte hålla mig borta från att köpa ett par skor till. De bara stod där på hyllan och skrek efter mig, opps! Ett par superläckra high heels från Novita. Var 70 %! Inget att tveka på med andra ord, bara att slå till=)


Hästar i mitt liv, del 3....

Tre hästar som verkligen lärt mig rida. Allt från en välutbildad dressyrhäst som gjorde allt rätt till en vild och yster c-ponny som hade alla olater man kan tänka sig..och några fler,haha!

Belet Wine (Bella)



En c-ponny som vi lånade under ca ett halvårs tid. Mammas sätt att testa ifall mitt intresse var genuint samt att det var ett bra tillfälle att påbörja tävlingskarriären. Bella som hon kallades var tämligen oriden och fruktansvärt ouppfostrad, svårlastad, dum och istadig. Ändå bara älskade jag henne=) Jag hade henne uppstallade i ett mindre stall utan ridbana, så när vi skulle rida på bana fick vi skritta till min kompis ca 500 m bort. Oj vad det hann hända saker på de 500 metrarna! Om man väl kom fram med livet i behåll påbörjade en ständig kamp att få henne att jobba och inte bara resa sig, suck! Och om man råkade tappa balansen och glida av när hon reste sig, ja då var det kört. Kört i den bemärkelsen atthon då reste sig så högt hon bara kunde för att slita sig och springa hem igen. Minns att vi ett ridpass gick tillbaka minst 3 gånger för att hämta denna envisa ponny. Men hoppa det kunde hon. Gisses! Hoppade allt man styrde på i alla gångarter. Kontroll? Nja det vill jag inte påstå. Hon var sjövild, stressad och ofantligt het.

Jag lärde mig verkligen mycket på detta halvår, särskilt att rida heta känsliga hästar!


Nostalgi om något med jockeyhjälm,röd kavaj och vit sadelgjord,haha!

Min första stora häst...

Zoya
Trainers Seat-Bold Irish

När min ponny Urban blev skadad och ordinerad boxvila i ett halvår kom Zoya in i mitt liv. Denna underbara häst med ett hjärta av guld som min tränare så snällt lånade ut till mig för att jag inte skulle tappa s mycket i ridningen. Zoya var inte som en stor häst att rida utan rörde sig mjukt och smidigt som en katt, vilket förenklade övergången från ponny något ofantligt. Tanken var som sagt att jag skulle låna henne för att träna och tävla, men vi fattade tycke för varandra och en julafton var hon min, bara min. Lycka till max=)

Vi tävlade upp till LA dressyr, LB hoppning och planen var att starta lite terräng. Tyvärr visade det sig att Zoyas ben inte höll för hoppning och i synnerhet inte för terräng. Vi kämpade med flera klinikbesök och behandlingar men inget tycktes hjälpa. Min tränare köpte tillbaka henne och valde att använda henne som avelssto.

Fina Zoya med silkeslen päls och underbart hjärta...



När Zoya gick tillbaka till min tränare började jakten på en ny stor häst. Tillsammans med min tränare åkte vi runt och kikade på potentiella hästar och hamnade tillslut Anders Carlsson utanför Skänninge. Gammal hingsthållare som bland annat hade Alpen Fürst på station. Här är det verkligen gammal form av hästhållning, slitet stall, 50 hästar i en hage, 2 illapassande sadlar till alla hästarna,haha. När vi kom dit sa vi vad vi sökte. En lite yngre häst som ändå gjort lite, bussig hopphäst, lätt modell av juniortyp med andra ord. Vi går ut i hagen bland alla 50!! hästar och han pekar ut en som han trodde skulle passa.

Magie
1991
Alpen Fürst- Myrra-Burggraf

Så himla söt var hon. Kärlek redan då! På med den illasittande sadeln och ett minst lika illasittande träns, ut på gårdsplan och upp i sadeln. Full fart redan från första steget. Trots att hon var fruktansvärt oriden och knappt styrbar i galoppen var det något speciellt vi fastnade för. Hon rörde sig med lätta luftiga gångarter och hoppade som en katt. Där på gårdplanen hoppade vi hinder på 130... trots kommunikationsproblemen. Tror jag var mer modig (läs dumdristig) förr i tiden??!



Vi såg Maggans potential, och nej det var inte jag som började kalla henne för Maggan...tränade på för fullt och allt flöt på fint. Hon gjorde riktigt stora framsteg och kunde till och med galoppera normalt efter några månader. Men nu började problemen dyka upp,eller rättare sagt PROBLEMET. Hennes brunst var allt annat än normal. Det gick knappt att ta i henne utan att hon ställde sig och tryckte sig mot en, kissade och var allmänt seg. Rida var det inte tala om. I vår enfald trodde vi att det skulle gå över på några dagar, det höll i sig i MÅNADER. Flertalet veterinärbesök, div örtpreparat senare var brunsten fortfarande inte normal. Veterinärerna hittade ingenting onormalt och förslog en operation och avlägsnande av div genitala delar. Men eftersom de inte kunde garantera att det skulle få bort hennes brunstbeteende valde vi att avstå. Örterna då? Kan inte påstå att de hjälpte särskilt mycket tyvärr. Sista alternativet var att operera in en slags p-stav, men då tillkom kruxet att det var förbjudet att tävla med p-stav i, suck!

Brunsten släppte av sig själv tillslut efter ca 3 månader!! Då fortsatte tränandet i ¨både dressyr och hoppning och vi gjorde stora framsteg. sen kom bakslaget INGEN, mer brunst...suck!

Som ni förstår gick det inte att planera några tävlingar eller träna kontinueligt eftersom vi aldrig visste när hennes brunst skulle slå in. Hopplöst läge och allt eftersom blev det bara värre och värre. Jag minns särskilt en brunstperiod där hon knappt gick att hantera och min kompis råkade komma mellan henne och boxväggen...resultatet blev 2 brutna revben då Maggan inte slutade "trycka" henne mot väggen.

Om man bortser från brunsten var hon underbart härlig att rida. Men oj vad det gällde att vara på alerten själv. Var det inte tre hopp åt sidan och ner i diket var det 15 backutsparkar på rad. Gillade dock verkligen modellen på häst, lätt och smidig, byggd i uppförsbacke och oerhört känslig. Stod hon i två dagar krävdes 2 stycken för att jag överhuvudtaget skulle komma upp på henne. En som höll henne, en som kastade upp mig och sen bar det iväg...charmig var hon iaf.

Pga alla brunstproblem startade vi aldrig högre än 110 klasser och LA klasser i dressyr. Det gick helt enkelt inte att få någon kontinuelig träning. Synd på en så fin häst!

Som ni förstår kunde vi inte behålla henne och det löste sig så bra att hennes gamla ägare ville köpa tillbaka henne och använda henne som avelssto=)

Hon har fått 3 jättefina föl!

Hade inte så många bra bilder på henne hemma tyvärr. Ska leta upp lite fler fina!




Old pics

Hittade två gamla bilder från när jag provred Ärtan, finingen... Kan tillägga att det var oerhört svårt att följa med henne i sprången för så som hon hoppade och fortfarande hoppar. Mycket rygg och väldigt stort=)





Idag blir det dressyr igen, fast tror nog inte jak kan motså att skritta ut en runda också!




Avrastning i ridhuset

Ja det kan man nog kalla dagens ridpass, mer avrastning är träning. Känns skönt dock att hon är fräsch i benet igen. Hoppas snön försvinner snart så man slipper dessa eländiga broddar,suck! Men hellre en trampskada än att hästen fläker sig. Fy så hemskt!

Till dagens ridpass. Fokus låg på att rida i en rund och djup form med massa övergångar skritt-trav. Långsam trav där hon får vila på varje steg. I normala fall lägger jag alltid in några sekvenser med just låg och djup form mellan den mer "normala" höga formen. Tycker det är ett bra sätt att ge hästen beröm och visa att den gjort något bra. Den djupa och låga formen ska INTE förväxlas med hyperflexion(rollkür) utan bygger enbart på att hästens överlinje ska sträckas ut och att ryggen ska komma upp ett snäpp till.

Att lära hästen att slappna av och ta den djupa formen som beröm måste ske stegvis, och i början jobbades Ärtan enbart i skritt. Låt hästen söka sig framåt neråt utan att släppa kontakten och stödet med handen. När du tycker att hästen uppfattat det rätt, beröm och få hästen att söka sig neråt ytterligare ett snäpp. I denna djupa och låga form arbetades Ärtan i flera flera månader tills hon blivit tillräckligt stark i sin ryggmuskulatur. Först då kan man plocka upp hästen i en mer normal form och kräva såväl mer samling som tempoväxlingar. Sedan går jag som sagt alltid tillbaka till denna form flera gånger under ett ridpass och som nu när hon vilat ett tag rids hon enbart i denna form som ökar elasticiteten och mjukheten utan att kräva för mycket samling.

Jag ska försöka filma någon gång när jag rider henne i riktigt djup form för att visa bättre. Men mitt tips till alla:

-
Våga variera formen

-Våga utmana, ställa och böja lite mer, tvära lite mer

-Jobba med övergångar HELA ridpasset. Hur många gånger ser man inte ryttare sitta och mala varv in och varv ut på volten utan varesig nyansering eller övergångar? Och o ja, jag fastnar också där ibland..tyvärr!


Travsport vs Ridsport




Många som kanske inte vet, men jag har även pysslat lite med travsport. Tycker det är fascinerande hur olika ridsport och travsporten är och hur mycket båda sidorna kan lära av varandra. Det där med att köra är inte riktigt min grej iaf. Känns oerhört läskigt att sitta bakom hästen och inte ovanpå. Precis som att man inte har 100 % koll utifall att någonting händer. Vagnen blir som en länk mellan mig och hästen, något man inte upplever vid ridning. Då är man ett med hästen!

Travsporten lockar pga den adrenalinkick det ger att ha en häst till start i ett lopp. Värmningen och när de sedan är dags för start. Pulsen är verkligen på max. Denna spänning är faktiskt något jag aldrig upplevt i ridsporten. Inte på samma sätt iaf, men det kanske beror på att det är pengar inblandat,haha! Sedan är det ju mycket mer taktik och slump som avgör var i loppet hästen hamnar. Om det är möjligt att följa den tänka planen eller om kusken får tänka om beroende på dagsform och utgångsläge.

Travsporten är milsvägar framför ridsporten på flera punkter, framförallt när det kommer till träning av kondition och styrka. En travhäst måste verkligen prestera på max av sin förmåga när den startar och en otränad travhäst vinner inga lopp. Jag tror att det kan vara tänkvärt att ta efter travtänket när vi konditionstränar våra ridhästar. Inför mer intervaller, våga låta hästen gå upp i puls mer och "ta ut sig", mer mjölksyreträning med backjobb.

Vet att Stig H Johansson just förespråkade detta i en artikel i ridsport. Ridhästarna har för dålig kondition! Även fast en hopp eller dressyrklass inte kräver samma uthållighet som ett travlopp kan ändå en bra grundkondtion vara skillnaden mellan 0 och 4 fel.

TIPS på intervallträning:

OBS! Utgår från att hästen är i god grundkondition och ordentligt uppvärmd samt att underlaget är passande

Galoppera 700 m i 700m tempo, dvs i princip full fart (vanligt banhoppningstempo är ca 350m tempo)
Skritta hästen tillbaka
Upprepa galoppintervallen
Skritta tillbaka
Upprepa galoppintervallen

Detta ska enligt Stig H upprepas ca 6 gånger. Med andra ord något man får bygga upp långsiktigt. I och med detta tränas hästens mjölksyrenivå upp rejält. Jag har testat, och gisses vad det sög den tredje rundan. Men det var oerhört nyttigt att verkligen låta hästen sträcka ut... mjukar upp varenda muskel!


Att lära av travsporten:
-
Konditionsträning
- Skoning, våga sko med lättare skor vid ex tävling
- Kolla upp hästen oftare, med ET, vetcheck, laser osv

Vad travsporten kan lära av ridsporten:
-Se hästarna som individer inte tävlingsmaskiner
- Skötsel av utrustning
-Låta hästen varva ner efter träning
-Säkerhetstänk




Lycka

Yees! Igår satt jag på pålle igen=) Skritt jobbade henne i ridhuset för att få bort lite stelhet. Provade sedan trava på långa tyglar och inte det minsta halt längre. Skönt! Total lycka från Ärtos sida att få sträcka lite på benen. Hon var så söt och ruskade på huvudet hela tiden. Nu har vi iaf äntligen löst hagfrågan tills snön sjunkit undan lite och strömmen funkar överallt.

Ärtan och en annan häst i stallet får dela på den vita hagen. En lite mindre hage med högt plaststaket, samt FUNGERANDE el=) Smidigt att man kan kompromissa och lösa problem. Idag får ärtan gå ut till lunch och ta eftermiddagspasset. Imorgon går hon ut fm.

Åh vad jag har massa nya saker som jag bara vill ha, som skriker efter mig,opps! Älsklingen tycker jag är prylgalen och förstår inte mitt "schabrak-ha-begär",haha! Inte lätt inte!


RSS 2.0