Travsport vs Ridsport




Många som kanske inte vet, men jag har även pysslat lite med travsport. Tycker det är fascinerande hur olika ridsport och travsporten är och hur mycket båda sidorna kan lära av varandra. Det där med att köra är inte riktigt min grej iaf. Känns oerhört läskigt att sitta bakom hästen och inte ovanpå. Precis som att man inte har 100 % koll utifall att någonting händer. Vagnen blir som en länk mellan mig och hästen, något man inte upplever vid ridning. Då är man ett med hästen!

Travsporten lockar pga den adrenalinkick det ger att ha en häst till start i ett lopp. Värmningen och när de sedan är dags för start. Pulsen är verkligen på max. Denna spänning är faktiskt något jag aldrig upplevt i ridsporten. Inte på samma sätt iaf, men det kanske beror på att det är pengar inblandat,haha! Sedan är det ju mycket mer taktik och slump som avgör var i loppet hästen hamnar. Om det är möjligt att följa den tänka planen eller om kusken får tänka om beroende på dagsform och utgångsläge.

Travsporten är milsvägar framför ridsporten på flera punkter, framförallt när det kommer till träning av kondition och styrka. En travhäst måste verkligen prestera på max av sin förmåga när den startar och en otränad travhäst vinner inga lopp. Jag tror att det kan vara tänkvärt att ta efter travtänket när vi konditionstränar våra ridhästar. Inför mer intervaller, våga låta hästen gå upp i puls mer och "ta ut sig", mer mjölksyreträning med backjobb.

Vet att Stig H Johansson just förespråkade detta i en artikel i ridsport. Ridhästarna har för dålig kondition! Även fast en hopp eller dressyrklass inte kräver samma uthållighet som ett travlopp kan ändå en bra grundkondtion vara skillnaden mellan 0 och 4 fel.

TIPS på intervallträning:

OBS! Utgår från att hästen är i god grundkondition och ordentligt uppvärmd samt att underlaget är passande

Galoppera 700 m i 700m tempo, dvs i princip full fart (vanligt banhoppningstempo är ca 350m tempo)
Skritta hästen tillbaka
Upprepa galoppintervallen
Skritta tillbaka
Upprepa galoppintervallen

Detta ska enligt Stig H upprepas ca 6 gånger. Med andra ord något man får bygga upp långsiktigt. I och med detta tränas hästens mjölksyrenivå upp rejält. Jag har testat, och gisses vad det sög den tredje rundan. Men det var oerhört nyttigt att verkligen låta hästen sträcka ut... mjukar upp varenda muskel!


Att lära av travsporten:
-
Konditionsträning
- Skoning, våga sko med lättare skor vid ex tävling
- Kolla upp hästen oftare, med ET, vetcheck, laser osv

Vad travsporten kan lära av ridsporten:
-Se hästarna som individer inte tävlingsmaskiner
- Skötsel av utrustning
-Låta hästen varva ner efter träning
-Säkerhetstänk




Kommentarer
Postat av: Karoline

Riktigt bra och intressant inlägg... kul!!

2010-03-13 @ 13:58:57
URL: http://karoline.eak.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0