Skåneland

Nu drar jag till skåne några dagar!! Jobba på hotell har sina fördelar, bland annat superbilligt boende runt om i världen... Denna gången blir det mysiga lund fram till fredag. Sedan måste jag tyvärr jobba hela helgen:(

Vi har ett angenämnt problem. Vi har fått en resa, eller rättare sagt bidrag till hotellboende och nöje samt flygresan betald av mina underbara föräldrar. Med andra ord kan vi unna oss lyxen att åka i princip varsomhelst där våra hotellpartners har hotell och dit Finnair eller SAS flyger.  Är inne på Shanghai, Peking, N.Y, Hainan, Goa... men kan bara vara borta ca 1 vecka, kanske någon dag mer....slutar säkert med något i Europa bara för att vi inte kommer komma överens,haha.

Nu återgår jag till packningen...

Had förresten det bästa ridpasset på väldigt länge idag, så skönt!!

Tävlingen

Vilket underbart väder det var igår. Perfekt tävlingsväder enligt mitt tycke. Åkte själv så blir ingen film tyvärr. Hade en trevlig dag i Eksjö. Träffade ett par gamla kompisar så satt en bra stund och bara pratade gamla minnen. De var tyvärr tvungna att åka hem innan jag skulle rida. Skulle startar först men sekretariatet var så bussiga och la mig sist eftersom jag åkte själv. Det är bra service!

Red en 130 klass A:0. Resultat: 8 fel

Det är verkligen något som inte känns bra för tillfället. Hoppas R kan lösa mina problem och bekymmer nästa vecka. Eksjö har stor framhoppning och tävlingsbana och Ärtan blir verkligen laddad på stora ytor, kanske därför hon var i och tassade? Har suttit och ältat och försökt komma fram till varför hon river, men blir inte mycket klokare på det. Jag börjar starkt tvivla på att jag kan rida överhuvudtaget, 8 fel i en jäkla 130! Något ÄR fel, men vad!? Jag tycker att jag rider i en bra galopp, blir klar några språng innan hinder, placerar henne rätt men ändå är hon i och klonkar. det är verkligen inte likt henne. Hon brukar vara så himla rädd om sig. Lathet eller beror det på något annat? Kanske är läge att testa något nytt.

Jaja, bara att bita ihop så blir det två 130 klasser i Linköping om två veckor. Nu dags för jobbet!

Dagen innan tävling...

Var det idag då! Red ett dressyrpass igår och stundtals var hon riktigt fin. Var verkligen omvänt hur det brukar vara. Traven var bra och jag kom åt henne som jag ville, hon lyssnade på förhållningar och la sig en en djup och låg form när jag ville det. Galoppen (som alltid är fin annars!) var lite kaosartad stundtals...men bara att jobba vidare så släpper det med efter ett tag. Kom på när jag red att Ärtan är så skön..för hon har verkligen en egen vilja, är svårriden, lite stel och knackig, het, stundtals stark men ändå supersuperkänslig. Ingen lätt häst med andra ord, men gillar henne något grymt mycket iaf:) Aldrig mer en valack, det är något extra speciellt med ston när man kommer dem nära!

SÅ mycket glädje som hon har gett mig under åren,...men så många tårar jag fällt ibland. Hästlivet är verkligen upp och ner mest hela tiden! Men antar att det är det som är charmen med det hela.


Kravlös uteritt

Igår red vi ut. Underlaget på grusvägarna var helt super. Pålagt nytt grus/sand och nysladdat. Kan det bli mycket bättre? Så vi trotsade vinden och regnet som hängde i luften och gav oss iväg på en liten runda. Red en runda som vi kallar 5an, är 5 km lång och blir en lite lagom tur på grus, asfalt och gräsvägar. Vi travade och galopperade mest hela tiden och Ärtan var minst sagt på hugget. Spänd som en fiolsträng på grund av blåsten och tyckte allt var superläskigt, trots att vi ridit samma runda hur många ggr som helst. Hästar kan vara bra lustiga ibland:)

Idag blir det ett sent besök i stallet för älskling har med bilen till jobbet. Däckbyte inbokat under dagen!
Ska trimma lite i ridhuset och försöka göra någonting åt Ärtans man som vuxit sig på tok för tjock. Problemet är bara att hennes hårsäckar är så känsliga att de tenderar svullna upp, bli variga och irriterade om man ger sig på att rycka/tunna ut manen. Har därför senaste åren enbart klippt manen. Fast om jag ska vara ärlig tycker jag det blir mycket snyggar emed klippt man:) Ärtan har även problem med mycket mjäll i svansroten. Tror jag ska testa Galopps specialschampo för mjäll och se om det hjälper något.

En undran bara...var är våren??
Tidlös tweed

Jag älskar verkligen hästmode som är stilren och tidlös. Matta och dova färger som är lätta att matcha med varandra. Om man får drömma lite önskar jag mig en klassisk snygg tweed kavaj. Tillsammans med ett par beiga ridbyxor blir det otroligt snyggt tycker jag:) I England är det ju betydligt mer vanligt med den klassiska tweedkavajen och därför finns det även sådana att "fynda" till ett vettigt pris. Kavaj ligger dock inte högst på min prio-lista just nu...inte med en fet CSN inbetalning nästa månad,suck. Bara att inse att man numera är fånge i sadistnämndens nät för mååånga år framöver. Men så är det ju för de flesta faktiskt (hjälper att tänka så,hihi!)

Dessa kavajer är grymt snygga och kostar ca 140-160 pund (cirkus 1700 vilket inte är det allra värsta för en kavaj)

Bra början slutade i skrittjobb...

Idag längde jag lädren några hål för att rida lite mer seriös dressyrridning. Alltid lika nyttigt, men händer för sällan!

Jag varierar nästan alltid hur jag lägger upp arbetet på Ärtan mest för att hon är en vanehäst som lätt lär sig "hur vi brukar göra" och sedan ligger två steg före mig i tanken. Idag arbetade vi mycket med övergångar...suprice!!
Och stundtals var hon ruggit fin, balanserad och harmonisk i arbetet....övergick till galoppen och påbörjade lite flyttningar, tempoväxlingar, halva övergångar och HELA övergångar. Då kom dessvärre tjafset jag upplevt den senaste veckan tillbaka. Hon stretar emot och protesterar genom att frenetiskt tugga på bettet och bara mangla på.

Eftersom hon alltid varit en sådan häst som har mycket eget driv framåt och mycket egen vilja så har jag vid det här laget lärt mig att jag hela tiden måste förekomma henne. Det är ingen häst man kan skutta runt på... nej det gäller att aktivera henne mentalt varje varje steg, annars tar hon chansen att gå ifrån en. I varje varje skritt steg ställer hon hela tiden frågan om det är trav snart, "vi travar nu va...åhh vad det en galopphjälp matte:)" Det är en utmaning vill jag lova, och stundtals väldigt tålamodsprövande att sitta på en sådan häst. Ibland drömmer jag mig bort till min gamla härliga dressyrponny. Samtidigt som jag självklart bara älskar min lilla bebis, SÅKLART:)Hon är rödhårig, sto och har en himla härlig energisk personlighet...tänk lite mer ridbarhet på allt detta också:)

Arbetspasset slutade iaf med 15 min skritt på kort tygel där målet var att få henne avslappnad och harmonisk igen. När jag skrittade försökte jag tänka steg för steg. Flytta ett steg, halt. Ett steg rakt fram, flytta framdelen ett steg, halt. I slutet var hon riktigt fin och accepterade läget. Valde sedan att hoppa av på en gång för att leda henne istället. Ingen ide att bråka mera kände jag. Fortsatte lydnaden och den låååångsamma träningen på backen...långsamt är pest och pina för Ärto! Vi gick 2 steg, stannade pustade lite och sedan gick vi lite till. Nyttigt! Allt för många hanterar inte sina hästar från marken. För mig är det en självklarhet att hästen ska respektera mig som sin ledare och därmed även lyssna på mig när jag står på backen!

Så ta en stund över och jobba på hanteringen. Kan din häst gå lös brevid dig? Följer hästen dig? Stannar hästen när du stannar?

Överlägset bäst

Jag är nog en av de få som faktiskt föredrar Eskadronskydden framför Veredus. Gillar inte att det bara finns två lägen att spännaskydden samt att de elastiska remmarna är så smala. Min häst är jättekänslig och skulle få skav på en gång. Ev skulle jag kunna tänka mig den gamla modellen Veredus Pro. Men enligt mig är Eskadronskydden överlägset bäst! De håller ju i en evighet, sitter super på hästarna och skyddar bra. Sen tycker jag det är lite skoj att de finns i så mång färger också:) Använder inte så mycket skydd nuförtiden, blir mest lindor. Men har tre uppsättningar med Eskadronskydd. Ett svart, ett lejongult och ett vitt sett. Det vita användas nästan uteslutande till tävling!Här har hon de gula skydden på sig...

Putsning av sadel och träns

Har verkligen inte hunnit med att ta bilder på allt som jag putsat, dels pga att jag låg helt däckad i magsjuka. Tänkte iaf skriva lite hur jag går tillväga så försöker jag infoga lite bilder under morgondagen:)

Produkter jag brukar använda:

Acene sadeltvål i smidig pumpflaska
Acene läderfett
Vanligt vatten
Grumme grön eller gul såpa
Effax läderfett

Och när jag putsar har jag självklart en liten svamp till rengöring och en till fettet och en liten vanlig putshanddukNumera har de flesta mer kända sadelmärkena "egna" sadelrengöringsprodukter. Jag rekommenderar er verkligen att använda "rätt" produkter till eran sadel!

Eftersom jag har en Butet använder jag Butets sadeltvål samt fett. Dock djuprengör jag inte sadeln allt för ofta utan mest när jag ser att det behövs, innan tävling eller träning. Annars fettas den in ca 2-3 ggr i veckan.

Här är den nyputsad och redo att användas:)


Allt för många har lärt sig att vatten och läder inte är en bra kombination. Och ja visst...om man lägger ett träns i "blöt" i vattenbad är det inte så bra för lädret. Men själv rengör jag alltid mina träns med hjälp av lite ljummet vatten.

Steg 1: Blöt en trasa eller svamp i ljummet vatten eller vatten uppblandat med lite såpa. Torka sedan av tränset. På insidan kan man självklart få gnugga lite extra då massa stöv från hästen fastnar just där. Men jag garanterar att bara vanligt vatten är det bästa för att få bort allt stöv:)

Steg 2: Torka rent tränset från överflödigt vatten och man man kör lite vardagsputsning brukar jag bara lossa alla remmar så att de hängder fritt från öglor så att man lättare kommer åt.

Steg 3: Ta en svamp med lite läderfett åt gången och arbeta in det metodiskt i tränset. Jag brukar börja uppifrån och gå neråt så jag vet att hela tränset är infettat. Vill jag ha extra glans använder jag Effax, annars är jag helt klart mest förtjust i Acene. Lädret blir mjukt och smidigt utan att tappa form och färg!

Steg 4: Torka rent bettet. Jag själv är allergisk mot skitiga bett!

Steg 5: Putsa ev mässing/silver detaljer. Detta brukar jag bara göra lite då och då, eller innan tävling för att det ska glänsa lite extra:) Jag använder helt vanlig silver eller kopparputs från häxan. Superbra och lätt att få saker att skina. Perfekt om man har ett klinkerpannband!

Steg 6: Snurra ihop tränset så är det rent och fint och färdigt för att användas nästa dag!

Ang såpa så är det perfekt att ha i ståendes i stallet. Fungerar till allt, precis som silvertejp och balsnören,hihi! Jag lärde mig att använda såpa under mina praktikveckor på hovstallet i Sthlm. Där var det oerhört viktigt att allt var superrent. Både hästar och utrustning. All utrustning putsades varje dag, alla selar, alla tömmar,huvudlag mm... Det enda som de använde var just såpa. Sakerna fettades in enbart när de skulle användas vid speciella tillfällen som parader osv.

Vart tog solen vägen..

Bjuder på lite härliga bilder på både Ärto och världens vackraste Muffin... Tagna för några dagar sedan när solen var framme och värme...kom tillbaka!


Ärto är världens sämta fotomodell som helst INTE vill bli störd i hagen!
Älskar sommaren och när hennes härliga fuxfärg kommer fram!


Muffin solade sig på ridbanan, han älskar sand:)


...och pinnar:)

Dagens ridpass

Idag stod lite gymnastikhoppning på schemat. Byggde upp en serie längs med ena ridhussidan. Är jättebra med serier för det går att variera i all oändlighet och utefter svårighetsgrad kan man variera avstånd samt höjd på hinder. Nu valde jag att bara använda de hinder som fanns framme...blev tillräckligt mycket att släpa tillbaka!Syftet: Att få Ärtan att hoppa lugnt och sansat genom hela serien, träna styrka och kvickhet i benen.

Avstånd: Räcke-2,5m bom-räcke-6 m-räcke-2,5m bom-2,5m bom-2,7m-oxer

Resultat: Ärtan hoppade helt strålande:) Annars är just serier av alla de slag hennes "specialitet" (tycker hon iaf!!). Brukar bara gå att rida samma serie två ggr innan hon vet vad hon ska göra och laddar gärnet. Tyvärr är hon ju medveten om sina snabba reflexer och att hon alltid hinner med,så därför drar hon lite extra. För dumdristig är det sista hon är. Jag red på vanligt tränsbett och utan varesig martingal eller graman. Hon är jäkligt het för tillfället så det krävdes lite extra medvetenhet från mitt håll, så att jag inte skulle glömma övergångarna. Allt eftersom hon laddade på fick jag lägga in fler övergångar. Galopp tre steg, skritt, galopp 4 steg, halt, trav 5 steg, skritt, galopp halt osv. Det fick henne att vara mycket mera uppmärksam och lugn inne i serien.

Hoppade inga höjder utan lät det ligga på 1 m nivå, breddade bara oxern ut lite mer, men inget speciellt. Imorgon blir det nog en uteritt om det inte ösregnar!


Sjuk

Ja denna helgen blev inte som jag hoppats på... Igår kväll när jag kom till jobbet kände jag mig skum i kroppen. men tig en ipren, lite samarin och hoppades att det skulle gå över... Men icke!! Slutade med att jag fick ringa min chef som kom in och löste av mig så jag kunde åka hem. Har sedan kräkts som en kalv hela natten. Usch och fy vad jag hatar magsjuka! Kan vara det värsta som finns.

Nu verkar jag dock vara lite på bättringsvägen men känner mig oerhört matt i kroppen. Inte så konstigt med tanke på att jag det enda i matväg jag kunnat äta var en halv knäckbrödsmacka och ett glas blåbärssoppa.

Så klart blev det ju då ingen hoppning för mig och Ärto idag, synd. Hade sett fram emot det! Får ta det i veckan istället!


Storm

Blåser verkligen full storm ute. Ärtan fick komma in tidigare idag, och verkade inte missnöjd över det! Har inte hunnit med att blogga de senaste dagarna, känns som att man vill pyssla med lite andra saker på helgerna...än att spendera tiden framför datorn.

Igår red vi iaf ut, i blåsten. Vi har en runda som går över både grus.asfalt och gräsvägar. Helt perfekt med andra ord. Gräsvägen längs med svartån är jättehärlig att rida och en perfekt galoppsträcka på flera km. Ärtan skötte sig fint och fick därför vila idag. Pussade och ryktade henne ritkigt länge:)

Nu blir det att chilla lite och sedan ladda för jobb inatt. Imorgon blir det hoppning och älskling följer med så blir lite bilder och kanske någon film!

Putsning av sadel och träns

Eftersom det efterfrågades hur jag putsar sadel och träns så kommer jag ta en massa bilder i stallet under dagen när jag putsar, för att sedan lägga upp ett inlägg med vilka produkter jag använder samt hur jag brukar gå tillväga:)

Är oerhört pedantiskt med mina grejor och putsar mer eller mindre varje dag!


Nostalgi

Snacka om att utvecklingen inom hoppsporten gått framåt. Fastnade på youtube och såg en massa gamla ritter, bla från stockholms vm 1990. Måste säga att kommentatorerna är för sköna alltså,haha! Dels på ulrika hedins runda där de slänger ur sig kommentarer som " det gäller att inte störa hästen bara" eller "perfekt avsprång, låångt ifrån räcket" Se själv och njut av de sköna kommentarerna:)

http://www.youtube.com/watch?v=7QynFiyj2fU

Eller Peter Erikssons runda med den legendariska Moritz. En skön kommentar till första kombinationen " jag förstår inte varför han skulle rida så långsamt". Haha, det syns så tydligt att hästen står emot och reagerar på vattnet och att det är därför det går "långsamt"

http://www.youtube.com/watch?v=9ZfeAopilTY

Titta och njut av gamla tider:)

Höjden av lycka...

... åh vad Ärtan var fin igår när vi småskuttade på ridbanan i det minst sagt härliga vårvädret. Tog massa bilder på en nakenfis i hagen och vad vi hoppade för något, men glömde såklart kameran i stallet,opps!

Red på tränsbett och graman fäst i sidan på sadelgjorden (precis som alltid!) Om gramanen ska fästas mellan frambenen, så åtminstone till att trä den genom käkremmen innan!

Så skönt att kunna rida ute eftersom vi alltid har hinder framme där. Mycket lättare att bara ta ett språng och checka av läget flera dagar i veckan. Det behöver Ärtan!

Imorgon blir det faktiskt terrängbanan med de andra i stallet för att galoppträna och klättra lite. Kanske tar vi något litet skutt också, vi får se:)

Rent och skinande blankt...

Åh vad jag har svåt för skitiga saker. Oavsett vad det än gäller. Fläck-skräck om något! Idag var det mina pioneer stövlar som fick sig en omgång. Har hängt i sadelkammaren hela vintern och var ruggigt dammiga.

Ni vet väl att det är big NO-NO att putsa läderstövlarna med läderfett? Stövlarna är inte gjorda av samma material som övrigt läder (träns,skydd,sadel mm) och tar stor-stryk av att de smörjs in med "vanligt" läderfett!

Såhär går jag tillväga när jag ska putsa mina stövlar:

Steg 1: Torka av stövlarna med en fuktig trasa för att få bort ev damm eller stöv från hästen. Är de riktigt leriga nertill brukar jag använda en svamp och lite mera vatten för att få bort all skit.
Här är de bara avtorkade och allt damm är borta!

Steg 2: Arbeta in skokrämen. Här är det viktigt att ha "rätt" produkter. Jag använder mig av två olika slags skokrämer. Den ena är mera matt och används på insidan för att inte förlora "greppet". Den andra (kiwi) används på övriga stöveln för att ge en riktigt fin superglans!


Självklart måste man även ha en bra borste och gärna lite bomull eller en nylonstrumpa för att få till den där sista glansen!

För att få till en bra grund gäller det att inte ta för mycket skokräm på borsten. Arbeta in i cirkelrörelser så att skokrämen täcker stöveln med ett tunnt lager. Sedan är det bara att låta stövlarna vila en stund. Har du tid, låt gärna skokrämen "torka in" över natten.

Steg 3: Nu börjar det "jobbiga", men är ack så roligt när man ser resultatet. Borsta, borsta och åter borsta. Jag drar med korta ganska hårda bortstag och arbetar mig successivt runt hela stövlen, så att man inte missar en fläck. Desto mer du orkar borsta...ja desto högre glans får du fram!

Lite svårt att se hur glansiga och fina de verkligen är. För att få superglans "alá dressyrstövlar" måste denna procedur upprepas...gärna minst 3 ggr,pust! Eller så kan du använda en bomulls tuss/nylonstrumpa och gnugga lite lätt.

Det bästa av allt är att stövlarna håller sig fina mycket längre och efter ridning räcker det med att ta en fuktig trasa och torka bort ev stöv från hästen!

Passade på att putsa upp mina Hunterstövlar också. Vet att många har problem med att de blir vita av vaxet ifall de hamnar i solen. Jag har knepet,hihi!

Ta en klick vanlig olivolja och gnugga sedan in stövlarna. De blir superfina, bara kolla...
Putsa stövlar...

.. Är vad jag pysslar med just nu. Före och efter bilder samt vilka produkter jag använder kommer senare under dagen:)

Nya fötter

Eller ja nya skor kanske man ska säga EGENTLIGEN...men jag säger nya fötter:) Igår var världens bäste hovslagare ute och fixade fötterna på Ärto. Vet ingen som är så noggrann med detaljerna som han. Slipar och filar både här och där, noggrann med vinklarna!
Visst han kostar lite mer, men oj så värt det är. Utan hovar ingen häst. På tok för många använder sig av hovslagare som inte verkar ha en aning om att olika hästar har olika hovar...de skor alla hästar likadant. Skrämmande! Jag har faktiskt svårt att förstå hur man resonerar som hästägare då? Jag är ingen utbildad hovslagare men jag har en uppfattning om hur ett par bra hovar ska se ut och skulle aldrig acceptera att min hovslagare slarvade!


Bilden är inte från igår utan vid ett tidigare tillfälle med broddar i och när hon inte var nyskodd!

Eftersom hon var nyskodd blev det bara en skön skritt tur på grusvägarna. Jag undviker i största möjliga mån att rida efter att hästen är nyskodd. Men ibland blir det lite svårt med tidsplaneringen. red på tvådelat bett och gramanen som livlina. Hon var jättefin och lyhörd. Trotsperioden kanske är över? Funderar på att skutta lite idag. Småhinder, lydnad. Kanske utebanan är sladdad så kan man hoppa ute i det fina vädret. Vi får se! På fredag är det tänkt att hoppa lite störe språng om jag får med med älsklingen ut så han kan serva mig. Isf kommer en film också.

Vill ha sommar nu...Lite bättre

Ja nu är humöret lite bättre. En lugn natt med trevliga gäster, några timmars sömn och att få vakna till strålande sol påverkar definitivt humöret.

Kollade på ritten och såhär i efterhand när ilskan lagt sig kunde jag analysera ritten. Precis som jag kände så låg vi rätt på alla hinder, dock kändes det som fler nerslag än vi fick, rev "bara" 4 och 5. Inga grova rivningar och 4an som var en oxer borde hon definitivt lyft på tassarna över. 5an låg på båge 6 språng och kunde tagit ut bågen lite till, men var trots allt inte högt och vi hittade ett bra flyt,suck! Sen när det kommer till sista hindret en trekombination med oxe-två språng räcke-ett språng räcke, vad jag inte riktigt vad som hände. Hon bröt ut till vänster, kanske borde ramat in henne bättre, kanske skulle jag dragit tag i tygeln och styrt på, låg trots allt bara på 120 höjd, max....riktigt lågt byggd bana. Men jag vet inte!

Nu tar vi alla fall nya tag och tragglar på med tränandet. Redan på onsdag planerar jag att bygga upp en lång serie i ridhuset!

Skit

Allt är mest bara skit! Är så arg, ledsen och besviken över tävlingen idag! Hon var så fin på framhoppningen och hittade en bra känsla. Kommer in på banan, allt känns super med galoppen fram till första hindret...lägger henne helt rätt på hinder och hon bara skiter i att lyfta på benen. Samma sak till tvåan, ligger super, lite utifrån men i väl balans och tempo, bara skiter i att lyfta, bommen rullar av. Hoppar trean helt ok, petar 4an utan anledning, petar 5an, hoppar 6 och 7, hoppar insprånget i konmbinationen bara viker åt vänster på b hindret, suck... rider på igen och precis samma sak. Fast vi låg rätt!

Vad annat kan man göra...lyfta på benen får hon fan i mig göra själv!

Ärligt talat är jag så less på allt nu...har bara lust att lägga ner när hon är så tråkig som hon var idag. Det är inte ok att vara SÅ nonchalant=(

Dagen började skit, fortsatte skit...kommer till tävlingen och de är 1 timme sena, SKIT... åker hemåt på tok för sent, slänger av häst och grejor för att åka hem och hinna äta något...och nu sitter man på jobbet, utan att fått någon sömn, KUL! Borde skitigt i den här j-vla tävlingen!

Dagen innan tävling...

I tor red vi ett ordentligt dressyrpass med fokus på övergångar och djup låg rund form. Galopparbetet kändes superbra, traven sisådär.

I går hoppade jag några större språng för att checka av innan tävlingen. Hon hoppade strålnade men var sjövild. Kan gå livat till på tävlingen imorgon! Förhoppningsvis backar hon av lite och taggar ner när det är tävling, hon brukar göra det. Fast är ganska skönt att ha en häst som själv "tar tag i hinder" och vill komma framåt, över!

Idag blir det att jogga henne lite och checka gas-broms, sedan laddar vi inför söndagen! Kommer bli en sen start misstänker jag, pust! Jag som ska jobba söndag natt!


Vårkänslor

Igår fick pålle stå utan täcke i hagen en stund medan jag mockade och fixade maten, uppskattat! Iaf av hennes ena hagkompis som stod och slickade på henne hela tiden. Hade fruktansvärt ont i min höft igår (ja det går verkligen upp och ner, men beror nog på snehet!) så därför fick det bli en uteritt. Så underbart härligt, särskilt med Muffin kan följa med. Detta vädret är perfekt! Dock var ridkänslan mindre bra. Jag vet inte vad det varit med henne de senaste dagarna, vårkänslor kanske? Men ridkänslan finns helt enkelt inte där...hoppas den dyker upp snart igen.

Längtar till helgen, mycket spännande som händer då! Och tävling på söndag, ska bli skoj:)Grym musik...

...måste bara tipsa om min svåger (heter det så om det är min sambos bror??!) Han gör grym musik och är oerhört duktig artist både solo och med sina band. Kika in hans myspace sidor. Obs, är mest demosånger och inte inspelat studiomaterial, men grymt ändå!
http://www.myspace.com/marcusthesnake
http://www.myspace.com/tellastory

Gårdagens hoppning...nja

Precis så var känslan...NJA! Ställde upp lite små hinder runt om i ridhuset och tanken var att kunna skutta runt lite. Kontrollera lydnad och smidighet. Ridpasset började bra och hon var mjuk och smidig, lyssnade fint på både framåtdrivande skänkel och alla förhållningar. Valde att ha på gramanen eftersom hon lätt blir lite taggad över småhinder, särskilt med tanke på att hon var så ruskigt på bettet när jag red i måndags kväll.

Just därför valde jag även att skippa sporrarna. Trodde inte det skulle behövas. Missbedömde lite och Ärtan svarade så fint tillbaka, för bra tillbaka. Fick inte fram henne riktigt så bra till handen som jag ville vilket i sin tur leder till lite orytmisk galopp. Dumt av mig att rida så illa, men alla har väl sina skitdagar antar jag?

Fick iaf några riktigt fina språng där vi lyckades hitta en rytmisk galopp, perfekt avsprång och rakt efteråt.

Allt för många slarvar med just det, rakheten. Ajabaja... men ni är inte ensamma (hhuumm,hehe!) För att få till det perfekta språnget gäller det att inte slarva. Lite saker som jag brukar tänka på för att få "rätt" känsla:

* Vägen. Utnyttja ev hörn för att få rätt driv i galoppen, då är det lättare att räta ut hästen de sista sprången och reglera ev avstånd då. Även vägen efter hinder är viktig. Låt inte hästen vika av efter hinder och dra sig till något håll!

* Sitsen. Försök tänka på din sits. För den påverkar hur du inverkar på hästen. Sitter jag korrekt eller faller mina axlar framåt, tittar jag ner på hästen istället för att hålla blicken rakt fram och söka efter nästa hinder? Kniper jag med knäna eller håller jag mina händer för högt? Om man är medveten om sina brister kan man rätta till dem med lite träning, tror mig:)

* Galoppen, har jag en bra grundgalopp? En absolut förutsättning för ett bra språng! En bra galopp ska gå att variera i tempo, UTAN att öka eller minska farten. Testa och se om du kan behålla samma driv och spänst trots att du minskar eller ökar galoppen. En bra övning är att lägga ut två bommar på medellinjen och kunna variera antal galopp språng mellan.

* Låt hästen tänka själv! Allt för många ggr stör man hästen för nära inpå ett hinder. En klok och smart häst löser för det mesta uppgiften själv utan att man är där och "pillar" de sista sprången innan hinder. Jag har själv varit där och fastnar gärna i att pilla och plocka innan hinder, men det funkar inte när hindren blir större. En bra grundgalopp och bra vägar gör att man kan bli klar flera galopp språng innan hinder och då bara sitta still utan att störa! Självklart måste man även se till hur hästen är som individ. Vad passar MIN häst bäst? Måste jag vara aktiv och stötta med skänkel eller har jag en het och nervig häst som mår bäst av så lite inverkan som möjligt!Underbart...

Godmorgon!

Just nu känns allt underbart. Är i ett läge i livet när man är redo att gå vidare. Var, hur och när är en annan fråga, men bara känslan av att man är mer eller mindre fri och obunden är härlig!


Igår fick vi en trevlig överraskning, MINST SAGT! Underbara älskade svärföräldrarna tyckte att vi behövde unna oss att åka bort ett tag och sponsrar oss med en resa, TJOHO. Det ska bli så skönt att komma iväg lite och bara slappa. Vart resan går får vi se. Spelar inte så stor roll. Bara skönt att komma hemifrån ett tag. De är nog de mest omtänksamma,osjälviska och givmilda personerna jag känner. Är glad och tacksam att få ha så underbara människor i mitt liv:)

Favoritutrustning, benlindor...

Mina absolut favvobenlidnor är helt klart Equilines 50/50 lindor. Har en blå, en chokladbrun och en vinröd uppsättning. Perfekta till tävling och träning. Lätta att linda med, lagom långa och sitter som ett smäck!Ett annat märke som jag gillar skarpt pga hållbarheten och passformen är Mias. Har dock sålt av en del benlindor pga att de var slitna eller i "fel färg", så har bara kvar en uppsättning av nougatbrun färg(den bruna i mittenraden näst längst till höger!)Annars används lite blandade märken från Börjes, Hööks, Horze eller shockemöhle. Gillar de från Scockemöhle för att de är lagom långa bra kvalitet. Ska köpa nya stall lindor och då blir det ett par i acryl 4 meter från just Shockemöhle=)Härliga skåneland

Vill aldrig åka hem från underbara skåne, österlen och simrishamn. Har verkligen hittat "mitt ställe på jorden". Men nu är det back to reality och tråkiga grådassiga Linköping,suck!

Lite bilder från påskhelgen som varit. Blir inte mycket dator eller kamera när vi är nere, vi mest njuter av livet istället:)
Fanns fler som njöt i den härliga vårsolen=)


Ystad saltsjöbad och besök av Gynnings konstutställning. Beundrar verkligen carolina gynning och hennes talang. Någongång SKA (bara ska!) en Gynningtavla hänga i mitt hem. Underbar konst med ett budskap. Härliga färger och former! Var tyvärr fotoförbud där inne, men hittade min favorittavla...kostade tyvärr 65.000! Får nog bli en tavla modell mindre och en i tryckt format...om jag ska ha råd!

Im home...

Imorgon blir det nya bilder och bloggande=)

RSS 2.0