So far...

...har det varit en bra födelsedag:) Precis fått reda på vad jag får i present av mina föräldrar,hihi... Ingen LV väska men väl en Balenciaga!!! Blir en överraskning vad det är för modell och så, det enda jag fick veta var att den var brun. Mamma vet precis vilken stil jag gillar, och det är perfekt:) Dessutom fick jag ju GPA kavajen samt renoveringen av transporten. Den har förresten blivit så fin efter att en mamma i stallet fixat till den. Lagat golvet, bytt dekaler, positionsljus, tätat fönster, bytt lister, sytt dit nya bomskydd mm. Dessutom är den renskrubbat från topp till tå både inne och utvändigt, SÅ SKÖNT!!

Ska ta bild på den i helgen, jättenöjd och väl värt pengarna. Känns som att den är ny igen:)
It´s my birthday!!!

YEEEEE!!!!


WoW

Åkte iväg för att hoppa igenom Ärtan lite innan helgens bravader och wow vilken känsla! Skoj när tränaren får samma uppfattning av hästen som jag känner ridmässigt, för idag fanns det inget att klaga på. En exemplarisk Ärtan som inte rörde en bom, var lyhörd och väldigt uppmärksam. Hoppade väldigt runda och fins språng, stannade kvar innan hinder och väntade på mina signaler. Roine hade inte mycket att anmärka på...bara att jag måste våga lita på det jag gör, och att jag faktiskt gör det rätt bra! "Rid på känslan och tänk inte så mycket"

Så skönt att höra och få det bekräftat för många ggr känns det som att man verkligen inte vet vad man pysslar med. Den känslan har nog alla ryttare på alla nivåer haft någongång i sitt liv!

Vill därför lyfta fram hur oerhört viktigt det är att en tränare inte bara fokuserar på de negativa bitarna utan framförallt lyfter fram det positiva. Genom att stärka och framhäva de bra delarna kommer även de sämre bitarna förbättras. Roine är utmärkt exempel på det! Han har fått mig att våga tro på mig själv efter ett antal år med en tränare som nog måste vara raka motsatsen. Att träna ska vara utvecklande men framförallt ska det vara KUL att träna!

Släpp prestationskraven, träna och tävla för din egen skull och ha skoj med din häst!Så till själva övningen... Hoppade en enkel serie på medellinjen för att få hästarn att vänta och bli lite kvicktänkta eftersom det var trångt mellan. Kryss in-3 normala språng-räcke-2 korta språng-räcke.1 kort språng på 6 m till en breddad oxer.
Ärtan gjorde allt galant...känns som att det bara är att sitta där:)

Avslutade med att hoppa två lite upphöjda räcken på 140-150 höjd ca 5 ggr. Och gisses vad hon hoppade!! Runda lugna språng och jag fick till nästan perfekt anridning varje gång...det tar sig;)

Nu vill vi ut och tävla lite 140 klasser, allt känns så lätt för tillfället!


Överladdad pålle

De senaste dagarna har Ärtan verkligen varit överladdad när vi rider. Är svårt att komma till bra ridning då. Helst skulle hon bara vilja köra gärnet i minst 3 timmar känns det som. Så fort jag gör avsaktningar till skritt vill hon sätta fart igen. Tur med lite hoppträning imorn så att hon blir reglerbar till tävlingen på söndag! Roines övningar brukar göra susen både för min ridning och för Ärtopärto!

Min och älsklings födelsedagar närmar sig med stormsteg, längtar som tusan och är nyfiken på vad jag kommer få i present. Blir säkerligen något fin...det brukar jag alltid få,hihi:p

Idag fick vi reda på en gemnsam present som älsklings bror kommer ge oss. Håll i hatten för jisses...trodde aldrig vi skulle få en sådan dyr present!! Skulle ju få minst 50 stycken A.S schabrak för de pengarna:o...eller ca 15 L.V partyväskor för den delen;)

Kommer i vilket fall som helst få en Samsungteve som egentligen är på tok för stor för att rymmas i vår lilla 2:a...men förhoppningsvis har vi snart en större bohåla!


Egendesignad utrustning

Vill tipsa om en engelsk sida där man kan specialdesigna allt från kavajer till täcken i alla möjliga former, täckeshängare,huvor osv. Finns mängder av valmöjligheter och dessutom till ett vettigt pris:)

https://www.equiport.co.uk

Cool täckeshängare med matchande täcke:)

Myys

Igår blev det bara pyssel och massa mys i stallet! Finns det något härligare och mer underbart än att bara pyssla med sin häst?
Är så mysigt att slippa stressa i stallet och bara borsta riktigt länge, gosa och äta äpplen tillsammans!

Veckans upplägg:

Tis: Trimma i ridhuset
Ons: Hoppträning
Tor: Vila, hästfri dag för min del..första gången på evigheter känns det som:)
Fre: Uteritt
Lör: Trimma i ridhuset eller på utebanan
Sön: Tävling i Jönköping, 125-135Uteritt

Hade planerat ridhuset och lite trimm för att checka av läget och förhoppningsvis njuta av en genomriden och smidig häst (efter hoppningen i lördags!) men.....tro det eller ej...valde att rida ut istället:) Jag som mer eller mindre avskyr att rida ut,haha! Men vädret var perfekt och grusvägarna mjuka och fina. Blev därför en liten runda med mest samlad trav på asfalt och några km galopp på grusvägarna. Ärtan var riktigt laddad men höll sig i skinnet även i galoppen!

En härlig ridtur som både jag och Ärtan nöjt av!

På onsdag blir det hoppträning, tjoho! Var ett tag sedan. Vill inte slita på min pärla. Sedan åker jag till jönköping på söndag. Snälla Sofia följer med som sällskap:) Är nationell tävling och jag är anmäld till 125-135! Hade velat rida lördagen istället och 130-140 men blir nog bra det här med! Ska bli skojsigt, Ärtan känns så fin och positiv i ridningen! Hoppas det håller i sig!!


Ja tydligen blev det höst...

... tänk vad vädret kan svänga, nu blev det verkligen höst ute. Mysigt! Har precis vaknat efter att sussat lite (jobbade i natt!) och nu blir det att åka till Ärto för pyssel och ridning.

Snart är det min födelsedag:) Jippi!

Idag åker min bror till Vitryssland för att vara utbytesstudent i 2 veckor, hoppas han får 2 trevliga veckor.Höst eller vad?

Ja i dag började jag starkt undra vilken årstid det egentligen är! Har varit rikitigt varmt och nästan lite kvalmigt idag...men inte mig emot.. snart kommer säkerligen vinterrusket!

Blev ett pass på utebanan idag. På en mycket piggelin Ärto. Men gillar hästar med lite fart och temperament i. En slö seg sak är inget för mig;) Hade tänkt rida lite bommar idag men valde små pyttehinder istället. Blev lite inspirerad efter att kikat lite på hopptävlingarna som var på Heda...och kunde inte hålla mig borta från att skutta... "bara LITE iaf, snääälla";)

Varför har man inte fler hästar att rida så man kan skutta hela dagarna??

Värmde upp ordentligt med att flytta bakdelen, sidvärtsrörelser och massa avsaktningar och igångsättningar...allt för att få en uppmärksam pålle. Jag tycker iallafall att det är lätt att bli lite sen och seg i sina hjälper. Särskilt lätt är det att fastna i handen om man har en het häst som ligger på. Ärtan inbjuder gärna till det vilket bara resulterar i en onödig dragkamp. Även fast jag rider en het häst vill jag ha omdelbar respons både framåt och tillbaka. Många är rädda för att rida en het häst framåt eftersom "den redan är så framåt och het". Men helt ärligt....hur många "heta" hästar finns det egentligen som bara har en faslk framåtbjudning och inte har stödet i handen?? Rätt många skulle jag vilja säga!

Hoppningen då... Fungerade kalasfint idag. Balanserad och lugn. Hoppade runda avslappnade språng hela tiden, rikitigt härlig känsla. Jobbade mycket med brutna linjer, korta samlade spårng, volter och lite travhoppning. Hoppade bland annat en bruten linje med räcke-17 m till räcke, avsaktning till trav och sedan travhoppa ett litet plank med bom framför (ca 2,20)

Perfekt att travhoppa lite då och då för att "checka av" både sin egen balans och position i sadeln men även utmärkt styrketräning för hästen!


Uteritt

Idag red vi ut en runda. Ganska lugnt med skritt runt en stubbåker och sedan lite trav och galopp på grusvägarna. Men vilken tur att jag klippte Ärto för hon svettas som en tok nu när det blivit så varmt igen!
Imorgon hade jag planer på att rida lite bomövningar på utebanan om vädret är ok:)

Tack!

Först och FRÄMST...

Supertack till snälla Evelina som fixat designen på min blogg:)


Igår tömkörde jag som sagt Ärtan lite i ridhuset. Det gick helt ok, förutom att hon var laddad som en atombomb. Så fort det kommer till longering eller tömkörning blir hon väldigt väldigt överambitiös och otroligt rädd för att göra "fel". Jag har mina misstankar och tror att det bottnar i hur hon blev behandlad i sina unga år:( Jag vill inte veta vad hon vart utsatt för i samband med inridningen....tror inte det var skoj upplevelse. Hon är oerhört spörädd och huvudskygg....ni kan ju själva tänka ut hur det hänger samman!

Så igår när jag skulle tömköra gjorde jag misstaget att ta en longerpisk för att "hålla henne ute på volten", men fick snabbt inse att det bara var att släppa den...illa kvickt. Hon fick nästan panik. Efter många många övergångar trav till skritt hittade vi tillslut en lugn och harmonisk form och takt. Galopp är ingen idé att ge sig på eftersom stressen och paniken kommer fram ännu tydligare där. Antagligen har hon blivit ordentligt inspänd och upp-rappad med spöet en gång i tiden...

Dagens reflektion: Vissa borde inte få hålla på med unghästar överhuvudtagetTyvärr ser man allt för många som tömkör sig i min mening spänner in hästarna helt fel. När jag tömkör har jag alltid fått lära mig att yttertömmen går från bettet och löper genom en ring i gjorden(vilken ring beror på utbildningsgrad på hästen...en äldre häst kan ha tömmen i en högre ring)...Innertömmen fästes antingen direkt från bettet genom en ring på gjorden....eller fästes först i gjorden genom bettet och dras tillbaka genom en ring!Tömkörning

Idag står tömkörning på schemat. Har ingen egen gjord men får låna av snälla människor i stallet:) Ibland är det toppen att stå i inackorderingsstall när man kan låna saker av varandra. Exempelvis om man vill testa något nytt bett men inte vill köpa nytt förrän man vet om det fungerar!
Igår red jag ut i den härliga höstsolen. Ärtan var mer i luften än på backen efter två dagars vila och helklippning på det. Skojjsigt värre hade vi:)
Har bestämt mig för att strunta i tävlingen på lördag. Blir att efteranmäla till Jönköping nästa helg istället:) Lör eller söndag och vilka klasser återstår att se...
Bild från förra hösten...

Klippt och klar

Tog tjuren vid hornen och klippte klart i princip hela Ärtan i eftermiddags. Skönt att ha det gjort...mindre skönt med allt hår som kliar och sticks. Varför kan inte allt hår hamna på backen för,gaah!! Ska finlira lite imorgon och ta det som jag inte orkade fixa med idag.
Nu ska jag "fira" med lite rött och ett varmt bad:)
Ännu en strålande vacker bild på mig med en konstig min,hhum varför har jag nästan bara sådana,haha!!

Film från 120 klassen

Älskling filmade 120 klassen. Inte så mycket att se men lägger upp den iaf. Tyvärr tog minneskortet slut efter hinder nr 6, fick stopppet på 7:an pga min klantridning....sen var det bara kombinationen och muren! Tänk om man kunde rida som "proffsen"!!Hon var som sagt lite matt och låg . Hon brukar inte hoppa så här många dåliga språng och vara så tjafsig i munnen....men alla kan ju ha en dålig dag:) Ska nog inte överanalysera!Vilodagar

Igår var det bara pyssel i stallet för Ärtos och min del. Hon fick vila helt eftersom det var dagen efter tävling. Normalt sett brukar jag alltid försöka jogga degen efter, men hon går i såpass stor hage och såpass många timmar att hon rör sig tillräckligt ändå. Skönt att låta hästen få gå i större hage så länge som möjligt innan det är dags för vinterhagar. Är det redan vinter snart??!

Idag blir det också vila. Kan vara nyttigt att vila några dagar på raken ibland. Tycker alltid hästarna känns fräschare efter det:) Blir däremot att börja klippa Ärtan idag. Min lilla maskin måste få skären slipade men som tur är har vi inackorderingar möjlighet att hyra familjens ena klippmaskin för ynka 250 kr. Stort plus på det:) Ärtan är alltid helklippt dels pga det estetiska, men även för att hon sätter grymt mycket päls som är tjock som bara den. Sen är ju tanken att vi ska hålla igång hela vintern med träning och tävling. Annars hade jag nog bara klippt halva pållen!


Förra året...här är hon klippt ner till knäna,halva huvudet och en liten bit sparad under sadeln! Synd att hon får så tråkig färg bara!! Normalt sett har hon så underbart fin fuxfärg...jag älskar fuxisar:)Bilder

Blev bara lite bilder från framridningen! Bara älskar min nya kavaj:)

Tävling

Analys och resultat av tävlingen igår. Första spontana reaktionen från mig var helt ok för första inne! För oj vad trångt det kändes helt plötsligt. Jag som alltid gillat inomhussäsongen, men nu när jag utnyttjar Ärtos galopp bättre så kändes det väldigt trångt. Eller så beror det på att ridhuset var relativt litet och banan ganska konstigt byggd. Har alltid gillar exempelvis Vetlandas innetävlingar och det ridhuset är bara 20*60! Men då är banan byggd efter det också.
Resultat:

120 A0:A0 - 7 fel
Ärtan var oerhört tjafsig i munnen och det var svårt att komma till ridning och hitta flytet. Missade helt på en linje och genade (ajabaja så får man INTE rida:p) Blev därför fel i distansen och ett stopp. Inget jag skyller på ärtan utan helt och hållet min miss. Får skylla på att jag är lite ringrostig när det kommer till att rida inne,haha!

130 A0:A0 - 0 +4 fel
Banan var lika konstigt byggd. Kändes oerhört lång och inte särskilt snällt byggd för att vara första inne för många. Det kan nog bero på att banbyggaren inte var så rutinerad, har alltid hört talas om henne innan. Fick en del fina språng blandat med en del mindre fina. Ingen stilrunda och är glad att vi inte filmade,haha. Skämdes nästan när jag kom ut från banan.....fast som tur är så brukar det inte se så illa ut som det känns:) Än en gång slarvade jag lite på linjer och red inte ut vägarna ordentligt, men Ärto är rutinerad och vet vad hon ska göra. Eftersom hon var tjafsig i munnen redan från start ville jag inte bråka utan lät henne sköta det mesta själv...fungerar ju tydligen det med.

Vi var bara några få till start så kom precis utanför placering. Den som vann var 0+0:a och vi petade ju tyvärr ett i omhoppningen! Annars var jag hela 7 sekunder snabbare än den som vann! Vi har verkligen fått upp farten och teamworket är på topp!

Summa sumarum... helt ok, Ärtan kändes lite matt och hoppade lite lågt en del språng, men kan bero på att underlaget sög lite både inne och ute och att hon sista veckan satt väldigt mycket och tjock päls. Denna vecka ryker den!!Favvo

Fullkomligt älskar mitt HG träns. Underbar kvalitet och designen är stilren och klassisk!


Photobucket
Favvomärken när det kommer till träns:
*HG
*Sabre
*Frank Baines
*Hubertus
Är inte alls impad över Dyons läderkvalitet, känns lite nja, likaså Schockemöhle och Glen Gordon!

Helg:)

Nu var det fredag IGEN:) Veckorna går snabbt som attans. Idag blir det full speed för att hinna med allt. Ärtan får ridas ut och galopträna lite, och imorgon blir det check i ridhuset innan tävlingen på söndag.

Invigning av nya kavajen! Tjoho! Hoppas det är en riktigt turkavaj:)

Hoppade Ärtan lite i onsdags. Mest lågt, inga linjer utan bara lite random. Kändes sådär faktiskt. Hon var oerhört på hugget och då är hon himla svår att rida. Dagen innan hade vi iaf ett jättebra dressyrpass. Man får vara glad för det lilla!


Photobucket

Trimm

Ärtan var en ängel igår. Fick en riktigt härlig känsla när jag red i ridhuset. Synd bara att det just nu ska svänga från dag till dag. Tror det beror på brunsten! Idag ska jag försöka hoppa några språng för på söndag blir det tävling i Brokind. Skoj att de kör trots få starter:)

Muffin blir utskälld...

...av Isolde. Lite läskigt men mest skoj,hihi!

Underbar hästfri helg

Ja är ju inte jätte ofta man har en hel helg helt fri från hästar och stall. Ibland är det så himla skönt! Blev ett stockholmsbesök hos mina släktningar. Närmare bestämt min underbara moster hennes man och mina småkusiner på 9 och 7 år. Två pojkar...behöver jag säga mer?? Det var full rulle hela tiden! Och lägg där till deras nya vovve. En lite valpis på 5 månader.... Tema och Duke kom överens så himla bra. Här vilar de i den mysiga hundfåtöljen med massa fårskinn. Den blev snabbt Dukes favvo:)Men bäst av allt på hela helgen tyckte Duke var deras grannar..eller grannars hundar rättare sagt. För de hade två underbart gulliga små whippar!!!:) Isolde som är brindel och 5 år gammal och lilla Chanti som bara var 4 månader. När de fick syn på varandra flög Isolde över staketet och blev så lycklig. De sprang runt som tokar. Tänk att de kan bli så glada över att få träffa en likasinnad. Tyvärr hade lilla Chanti skadat sig i benet och fick sitta fast i famnen hela tiden (inte särskilt poppis vill jag lova!)

Massa god mat, vin, födelsedagsfirande, playstationspelande,söder-besök fulländade helgen. Snart ska vi upp till Stockholm igen för att mysa på "landet". Moster och hennes man har nämligen köpte ett underbart lantställe med stor tomt och nära till havet! Perfekt för Duke och Tema att busa runt på:)

Hej hopp

Dålig uppdatering, men har fått rycka in och jobba lite extra på eftermiddagarna då det varit full rulle på hotellet. Skoj men oj så besvärliga vissa gäster kan vara. Ärtan är inne i en brunstperiod och inte särskilt rolig att rida, hoppas det går över om någon dag. Hon är stark och väldigt på tårna.
Nu blir det frulle på stan,sweet:)

Hej hopp

Dålig uppdatering, men har fått rycka in och jobba lite extra på eftermiddagarna då det varit full rulle på hotellet. Skoj men oj så besvärliga vissa gäster kan vara. Ärtan är inne i en brunstperiod och inte särskilt rolig att rida, hoppas det går över om någon dag. Hon är stark och väldigt på tårna.
Nu blir det frulle på stan,sweet:)

Höst, underbara höst:)

Vilket underbart höstväder det har varit idag! För JA nu är det verkligen höst. Märks särskilt på hästarna som börjat sätta vinterpälsen. Nästa vecka ska jag klippa Ärtis hade jag tänkt...pust nu börjar det eviga klippandet! För det finns väl inget så fullt som en raggig häst,eller;)

Ärtan fick välförtjänt vila idag då hon gått 4 dagar på raken och gjort det bra! Pusade och fejjade lite istället. Putsade av alla mina träns och stövlarna. Även fast jag gör det efter varje ridpass (mer eller mindre) så är det bra att göra det ritkigt ordentligt ibland.

Annars har dagen varit riktigt lugn och avkopplande.... spenderat dagen en del framför datorn för att kolla på den 4* fälttävlan från Burghley. Ni vet väl att det är gratis webb tv därifrån:)
Några reflektioner:

- Fälttävlanshästar är INGA dressyrhästar. Med vissa undantag så rör de sig oerhört markbundet och verkar inte vara loss i ryggen för 5 öre

-De som kommenterar dressyren är två riktigt griniga överklassladies som fäller den ena taskiga kommentaren efter den andra och är troligtvis lika gamla som slottet där tävlingen hålls,haha!

-Christoffer Forsberg är VÄLDIGT lång och stor men rider med oerhörd lätthet och känsla, både dressyren och terrängen var en fröjd för ögat!Felfri på hinder i terrängen i hans 4* debut,WOW!

-Man måste ha stake till 1000 för att ge sig ut i den 4* terrängen som enligt mig är förenat med livsfara. Trötta hästar (med all rätt) i slutet av banan som hoppar varje hinder 30 cm för lågt och slår i både hovar och ben. Känns mer som tur att inte fler går omkull, läskigt!

- Man själv borde konditionsträna sin häst bättre! Bara ut att galoppera gott folk:)
Överlycklig!!

Kan nu titulera mig som ägare till en RÖD GPA KAVAJ:):)

Tack till mina snälla föräldrar. Fanns en kvar hos Madde och eftersom hon stänger om en vecka var det bara att slå till! Provade en och den var helt underbart skön, satt så himla snyggt!! På måndag ska jag hämta den, längtar!!!Atombomb?

Ärtan är som en tickande atombomb just nu. Vet inte om det är väderomslaget som gör det, men ganska skoj är det iaf,hihi! Kan dock bli lite för mycket av det goda eftersom hon är hetlevrad redan från första början. Allt är farligt och hon tar just nu varje chans hon får att "blir rädd" och hoppa upp i luften, frustar och taktar.
Har blivit två ridpass i ridhuset, med 4 trygga väggar som stöd. Har travat och galopperat lite bommar på volt och igår skuttade vi minihinder på volt. Det är dags att klippa henne snart men ska låta den värsta energin försvinna först innan jag klipper henne...
Har klurat lite på framtida tävlingar, skulle verkligen vilja rida lite större klasser men det finns inget i närheten som passar med jobbschema. Varför måste man jobba för:(
Preliminär planering:

19/9 Brokindsryttarna reg hopp (120)-130
25/9 Heda Ridklubb reg hopp 130
2/10 Jönköpings fältrittklubb nat hopp 130-140
SÅ långt har jag kommit än så länge. Får se vad det blir längre fram.
I helgen ska jag förutom att jobba fre-lör-sön natt ut och besöka mina föräldrar, broren och min farmor som är på besök:)
Bjuder på en bild på min bror och våran varglika "mördarhund",haha!Min bror är nästan 2 meter och Asso väldigt studsig. Han är för övrigt världens snällaste,gosigaste,mesigaste 30-kg teddybjörn:)

Uteritt

Igår red vi ut en runda i det fina vädret. Jag älskar verkligen hösten! Red 5:an, en lite lagom runda med grusväg och asfalt lite varierande. Blev mest trav och skritt, men även lite galopp på vägen hem. Travade en del i samlad trav även på asfalten. Nyttigt och stärkande för senorna.
Ärtan var superladdad och det var som att sitta på tickande bomb. Allt och lite till var farligt. Särskilt skördetröskorna på alla fält. Men hon höll sig mer eller mindre i skinnet hela vägen, även fast gångarten på vägen hem mest liknade taktblandad trav och inte skritt.

RSS 2.0