Säljes!

Idag kom ärtans nya anatomiska sadelgjord.

Tyvärr var den i helt fel färgnyans. Inte ens i närheten av den nöt-färg som bilden visar! Suck så omständigt det blev nu.

Innan jag skickar tillbaka den tänkte jag höra ifall någon av mina läsare är intresserad av att köpa den.

Den är 130 cm lång, anatomisk med karbinhake under magen och ringar på varje sida för fastspänning av hjälptyglar. Ett superklipp då jag fyndade den för halva priset.

Är som sagt INTE nötfärgad utan vanlig brun färg, enligt min mening mer åt mörkbrun/dark havanna hållet. Hade det inte varit så att det skilde sig SÅÅ mycket i färg jämfört med min sadel hade jag lätt haft den kvar. Märke Top Equestrian Wear.



695:- kostade den från början men nu endast 348:-
Kan skickas men ev frakt tillkommer. Skickar så billigt som möjligt.

Skriv en kommentar i inlägget eller maila [email protected]

Long time

Längesedan jag satt på den här pärlan.
Senast var grevlundatävlingarna i början på sommaren. Då skuttade hon runt 120 bana felfritt. Efter det har hon stått med en senskada på djupa böjsenan men även en förslitning på gaffelbandsfästet.

Idag var premiärturen! Jag var förberedd på mycket bock och bus men hon höll sig på mattan:)





Dagen till ära körde vi färgmatchning.Duvblå Pikeurbyxor med matchande A.S schabrak!

Efter detta var tanken att jag skulle hålla träning för en elev. men det visade sig att hon hade sträckt sig i ryggen efter en avfallning så jag hoppade upp och red igenom hennes häst lite istället. Andra gången jag sitter på hästen. Är en föredetta travare som även gått lopp. Han är bara riden i 2 år men tar det hela med ro, precis som de flesta travare. Var världens skillnad från förra gången jag kände lite på honom. Han var mycket mer loss i sidorna och tog både framåtdrivande och sidförande hjälper på ett utmärkt sätt. det är inte lätt att vara liten och inte kunna så mycket. Jag red bara enkla övningar för att få honom att svara framåt, sänka nacken och hitta sin egen takt och balans i traven. Han är som sagt lättlärd och har redan förstått att det kan vara ganska skönt att sträcka ut halsen och slappna av i muskulaturen. Vi fångades till och med på bild:) Urmysig liten pålle som liknar en welshblandning.





Ärtan fick komma ut på en liten promenad efter den obligatoriska lååångryktningen.



Nyklippt och fin i pälsen!


Vi lyxade till det med lite gräs på vägen hem:)

Beslut

Jag har tagit lite beslut gällande framtiden.
Tiden får utvisa om det var ett klokt beslut.
Vill inte avslöja för mycket men jag ligger i hårdträning, så mycket kan jag säga.

Försöker genomföra något som alltid varit en dröm och då kan det vara värt lite blod svett och tårar. Går det inte iår så får det bli nästa år!

För några veckor sedan tog jag även ett beslut om att byta hovslagare till Ärtan. Trodde inte det skulle vara så svårt att hitta en kompetent hovslagare här nere i hästmeckat...men tydligen hade jag fel. Kanske har jag varit bortskämd med en mycket kompetent och kunnig hovslagare innan i Östergötland, who knows! Men Ärtan är nu skodd 2 ggr här nere och jag märker redan skillnad på hennes hovar och benställning. Tänk så fort det kan gå att förstöra något som alltid varit så bra. Utan hov ingen häst....och jag har tillräckligt mycket kunskap för att se när det börjar gå galet med hovarna och när det är dags att göra något!

För det första har den gamla hovslagaren varit för slarvig. Inte verkat ordentligt, skurit rent kring strålen osv. Hon har dessutom lagt bakskorna på ett sådant sätt att tårna skjuter iväg på längden (ärtan har alltid varit väldigt "tacksam" då hon nästan bara växer på höjden)Dessutom har hon verkat av hovarna för lite. Dvs redan efter 3-4 veckor har de känts långa igen. Suck!

Nu har jag iaf hittat en hovslagare som verkar fungera mycket bättre. Hon är relativt ny, men oerhört noggrann och bra med hästarna. Kommer alltid i tid, lätt att få tag på och helt enkelt oerhört trevlig. Ärtan fick nya skor igår och den nya hovisen var rent ut sagt chockad hur hon såg ut i hovarna. Framförallt bak. Hon verkade av nästan 2 cm på bakhovarna och Ärtan hade dessutom nästan utvecklat en dubbelsula (när lager på lager utvecklas ovanpå den vanliga sulan) Så nu är och kort och fin i fötterna igen och skodd exakt som jag vill ha henne! den nya hovisen trodde mycket väl att hennes långa tår i bak kunde påverka belastningen på leder och framförallt knäna. Kanske kan ha något att göra med hennes hälta? På tisdag får jag svar för då ska vi äntligen till vet!!!

Idag ska jag förutom att sköta den dagliga omvårdnaden av Ärtan även skritta Levara en stund. Hon har vinterpäls och går utan skor runt om men nu ska vi köra igång. Hoppas jag håller mig kvar:p Det blir ridhuset ca 15 minuter just in case.

Kl 18 blir det även dressyrträning för en elev.



Oförändrat

Ärtans läge är oförändrat. Har fått dra ner kraftfodret rejält eftersom hon är mer i luften än på backen.
Idag hade hon gjort något i hagen och fått ett litet skrubbsår på ena fram.
Dock ingen svullnad eller värme utan verkar bara vara just ett skrubbsår.
Jag försöker som en tok att få en tidigare tid hos vet, gaah att hon ska vara på "populär" och uppbokad.
Imorgon blir det iaf nya skor för Ärtan. Verkligen läge då de vuxit ganska mycket under sommaren.
En positiv nyhet mitt i det gråa och tråkiga är att Levara nu är friskförklarad:)
Imorgon eller på onsdag ska jag börja skritta henne. Äntligen, underbara häst. Om hon bara varit några år yngre hade jag köpt henne på direkten. Tror hon med lätthet hade gått 140 klasser riktigt bra....dessutom är hon så himla gosig:)
C visades för belgiska spekulanter idag och hade skött sig strålande. Hoppade 150 bana lekande lätt. Tror inte hon kommer bli kvar i stallet särskilt länge till tyvärr:(

Naket

Nu är Ärtan nyklippt och fin!
Ingen mer nakenfis för hennes del utan hon kommer gå täckad hela tiden för att inte bli kall om ryggen.
Det var väldigt skönt för henne att bli av med "vinterpälsen", gisses vad den var tjock.
Ska strax tillbaka till stallet igen för att duscha och schamponera henne och givetvis kolla hur läget med hältan är.
Håll tummarna men idag var hon inte minsta gallig i benen.
På tisdag morgon fick vi en tid hos veterinären iaf, kommer passa på att vaccinera också då jag såg att sista dag för vaccinering är 18/9.
Tack för alla tips, kommer minska ner på kraftfodret och ge lite matolja och mer morötter istället.
Tar med kameran till stallet så ska jag se om det går att få några bilder på en nyklippt och fin pålle,hihi.
Från förra vintern (var lite lat och skippade benen)

Tips

Nu behöver jag tips från mina läsare.

Det gäller 2 saker. Ett ev proteinöverskott och klåda i svans och man.

Fundering 1:
Mer eller mindre alla tävlingshästar i stallet har blivit ganska galliga i benen.
Min första misstanke är att de får i sig för mycket protein. Hösilaget har väldigt bra värden, för min del skulle det varit bättre med ett hösilage med "sämre" värden eftersom Ärtan lätt går upp i vikt. Hästarna är ju i behov att ett antal kg TS, dvs det är inte genomförbart att hästarna får 4-5 kg hösilage för att få i sig mindre protein! Utöver grovfodret vill alla i stallet givetvis  ha hästarna på ett kraftfoder med ganska högt energivärde (de flesta är tävlingshästar på relativt hög nivå) Problemet är att de kraftfodret alla går på nu (som ingår i stallhyran) är även det ganska högt på protein??
Så en för stor mängd kraffoder är inte möjligt då proteinvärdet blir FÖR högt.

Helst av allt skulle jag vilja byta till annat kraftfoder men tyvärr är detta inte genomförbart, inte just nu då de redan köpt in en stor mängd foder.

Har Ni några tips och funderingar på alternativ för att få ner proteininnehållet men samtidigt behålla hästarna med hög energi?
Bara hösilage men betfor med någon form av energitillskott kanske.
Jag är verkligen inte bra på det här med foder så behöver era funderingar.
(hästarna får förövrigt mat 4 ggr om dagen och står på halm, Ärtan äter hela tiden:p)



Fundering 2:
Det är några hästar i stallet som fullkomligt kliat sönder deras svansar. Vissa kliar även i manen. Ärtan kliar inte alls men blandannat hennes boxgranne gör. Vi har haft funderingar på soleksem så därför har de hästarna fått komma in kl 12...men de fortsätter klia.
De är inte tvättade med någon form av schampo som skulle kunna ge klåda.

Kan det vara fluglarverna som spökar, eller knottbett?
Kan en avmaskning hälpa? Läste om att det kan vara vissa masksorter som gör att hästarna kliar i svansen.
Tips på kräm eller salva som kan lindra klådan tas gärna emot:)

Dooh

Ärtan var halt när jag skulle rida igår.
På höger fram. Syntes ganska rejält när vi longerade på hårt underlag.
Klämde och kände och kan inte hitta varesig någon svullnad eller värme i varken ben eller hov.
Kanske är en vrickning? Hon har sprungit runt en del i hagen och den är ganska fyrkantig så hon springer typ på en större volt och det är ganska lätt att trampa snett.
Usch och fy så tråkigt, vi som hade planerat in tävling nästa helg nu blir det vet.besök istället.
Hoppas på att få en tid redan imorgon (önsketänkande,men hon kanske får en avbokning jag kan åka på) eller iaf i början på nästa vecka...
Bara min prinsessa blir bra igen! Det är det allra viktigaste.

...

En sådan här fast vanlig anatomisk utan magplatta blir perfekt att ha som vardagsgjord. Snygg nötfärg och dessutom 50% rabatt:) Tror den kommer passa sadeln alldeles ypperligt i färgen!
Psss....ni har väl inte missat att rytteriet i Sjöbo kör igång med stor REA ikväll. Jag fick frågan om jag ville hänga med några vänner dit men insåg snabbt att jag bara kommer shoppa saker jag egentligen klarar mig utan så avstod från att följa med:p

Hoppning

Idag tror jag att min lilla kamel ska få skutta lite.
Blir antingen en serie av något slag, Ärtan fullkomligt älskar att hoppa serier. Hon blir som en yster liten b-ponny!
Eller några enkelhinder, kombination kanske. Vi får se vad vi kan hitta på:)

Inspirerad

Bra ridning inspirerar till 1000! Det är helt ofattbart att något så svårt helt plötsligt kan se så lätt ut?
Övning ger färdighet...men helst skulle man ha iaf 5-6 hästar att rida varje dag också.





Efter mitt besök på Grevlunda igår när jag fick se Lisen rida var jag laddad till tårna för att ta mig an en dust med Ärtopärto i ridhuset. Jag är en sådan som verkligen tror att ryttarens "mood" och inställning direkt smittar av sig på hästen. Har piloten en dålig dag så går aldrig hästen super. Och min inställning igår gjorde nog verkligen susen på Ärtan:)
**********************************
Redan från första stund var hon helt med på noterna. Avslappnad och mjuk i sidorna. Verkligen ett stort plus att hon jobbade på så bra. Jag tror att min ridning är ganska "jämn". Det vill säga att jag rider ungefär likadant varje dag, inverkar på samma sätt och kräver ungefär samma saker varje ridpass. Igår försökte jag dock ändra mitt "tänk" en aning. Lisen poängterar hur viktigt det är att hästen bär sig själv och att den svarar framåt. Svarar den sedan inte tillbaka när man ber om det, då rider man hästen framåt lite till och ställer frågan om en avsaktning iGEN. Går inte förhållningen igenom då får man stanna hästen och börja om från början. Lite den tanken ville jag ha när jag red igår. Jag gav Ärtan lite längre tygel och successivt bad jag henne om lite större steg, lite mera bärighet och formning...utan att korta tygeln och få för mycket stöd där. Det var annorlunda! Och det var väldigt svårt men nyttigt att ändra i sitt invanda ridsätt. Ärtan tog den här typen av ridning väldigt bra och jag ska nog försöka få till lite av detta tänk när jag hoppar idag eller imorgon.
Igår red jag även min ena elevs häst. Nyttigt och lärorikt att sitta på olika hästar!
"Tänk mer framåt...mindre skydda" är mitt nya mantra,hehe!

Stallet

Nu blir det strax stallet igen. Jag ska rida Ärtan i ridhuset och sedan blir det lektion för en av mina elever.
Det är så roligt att se framsteg hos de man tränar. Idag blir det lite bomövningar och små hinder eftersom de ska tävla i helgen:)

Tråkigt men sant

Min elev har bestämt sig för att ta ett uppehåll med ridningen eftersom hon inte känner sig motiverad att fortsätta.
Så bland annat kommer fina C bli till salu. Idag har Lisen provat henne och på måndag kommer hon visas för spekulanter eftersom Lisen verkligen gillar hästen.
Så den som letar efter en grym häst med mycket power och scoop får gärna höra av sig. Maffig häst som syns i mängden! C har utmärkt stam med contender och calido i blodet, placeringar internationella 145 klasser som 8 åring. Lätt men känslig häst med mycket motor, 9 år gammal. Kapacitet för de högre klasserna med en rutinerad ryttare. Bussig, hinderklok, försiktig och har aldrig stoppat på hinder!!
Högre prisklass






Shopping!

Igår tog vi en liten söndagstur till Veberöd och Bengts Hästsport.
Det var första besöket för min del och jag blev verkligen positivt överraskad:) Särskilt av deras outletavdelning. Jag hittade SÅ mycket fint, men min plånbok tvingade mig att välja. Varför kan man inte få ALLT,dooh:(
De hade väldigt mycket ridbyxor för halva priset och ett extra fyndbord där alla ridbyxor kostade 500:- (fanns equilinebyxor, cavallo, pikeurmodeller.
Jag fastnade för ett par röda übersnygga helskodda cavallo sommarbyxor.
De var så tunna och sköna. Kändes som att man inte hade några byxor på sig:p Dessutom superläcker röd färg med mörkbrun skoning. MEN så hittade jag även en marinblå Mustojacka som det bara stod mitt namn på. Det fanns en kvar och precis i min storlek.
Gick länge och höll i både byxor och jacka. För er som inte känner mig kan jag berätta att jag alltid har svårt när det kommer till att välja och ta ett beslut. Hinner alltid vela fram och tillbaka minst 100 ggr...oavsett om det gäller större eller mindre beslut;)
Så, efter att fört en inre dialog med mig själv i över 30 minuter vad jag har mest nytta av samt rådfrågat älskling som bara gav mig ännu mer beslutsångest beslutade jag mig för att låta MUSTO-jackan följa med mig hem!
Den är så klassisk och snygg. Ångrar mig inte. Dock kan jag fortfarande inte släppa ridbyxorna, "måste ha begär"
Hoppas på att de kanske finns kvar om någon vecka så kan jag önska mig de i för tidig födelsedagspresent,hihi!

Söndag

Ännu en helg är förbi. Idag fick Ärtan vilodag eftersom hon gått hela veckan. Blev bara lite pyssel imorse innan hon gick ut i hagen. Finingen!

Hittills har jag varit "skonad" från dumma och onödiga kommentarer i min blogg(och trodde att jag aldrig skulle behöva skriva ett sådant här inlägg), men tyvärr verkar denna typ av kommentarer komma som ett brev på posten allt eftersom att man får fler läsare. Tråkigt tycker jag:(


Jag försöker skriva förklarade och intressanta inlägg i hur jag lägger upp min träning (med betoning på JAG), dels för att andra kanske ska bli inspirerade men framförallt för min egen del. Alla har vi olika filosofi kring hur en häst ska tränas och alla kan vi lära av varandra. Det finns inget "rätt och fel", hästar är individer precis som oss människor. Alla hästar kan inte stöpas i "samma form". Jag svarar gärna på frågor i bloggen eller utvecklar mitt resonemang om någon kommer med funderingar varför jag gör så eller si...men rena idiotförklaring mot mig bemödar jag mig inte ens att publicera. De kommentarerna åker veck bort! Fruktansvärt onödigt med dessa förståsigpåare som inte ens kan skriva ut sitt namn utan står under "anonym". Dessa "anonyma" kan tycka en massa saker men vågar inte stå för vem de är. Det tycker jag tyder på ett väldigt omoget beteende!

Jag hoppas på att få behålla en öppen stämning i bloggen där vi alla kan ta del av tips och ideér från varandra, och utvecklas som ryttare!

Hoppning

Ärtan hoppade strålande igår:)
Tyvärr blev det varken film eller bild för Jon blev upptagen med annat. Verkligen synd då hon kändes hur fräsch och fin som helst.
Jag valde att hoppa på gag bettet, så jag skulle ha lite mera att säga till om.
Huvudfokus var på en linje med tre räcken 16 m mellan. Där varierade jag antalet språng mellan 4 och 5 när det var lågt. När jag sedan höjde la jag upp galoppen och hoppade på 4 språng. Jag ville verkligen få henne att hoppa in för att kunna mjukt sitta tillbaka och skapa plats till nästa hinder (trots att det egentligen är trångt)...och wow vilken känsla när förhållningen bara går igenom.
Jag fick ett underbart driv i galoppen och vågade verkligen bara sitta och vänta. Men jag måste medge att jag kände mig skapligt ringrostig:s Hoppkänslan är någon man tappar fort!
Avslutade på linjen ca 120 höjd och sedan ett enkelt räcke och oxer ur sväng på 130 höjd. Hade egentligen planer på att hoppa några större språng men eftersom jag fick hoppa själv utan assistent blev det så krångligt att hoppa av för att höja:p Dessutom slutade jag när hon gick som bäst!
**********************
Min pärla! Nu ska vi hitta tävling till nästa helg tror jag. Förhoppningsvis kommer vi upp till Grevlunda för att träna på tisdag, det hade passat bra i planeringen iaf.

Nu stallet igen

Sedan tar vi fredagsmys med hela flocken. God mat, en god flaska vin och mys i soffan:) En perfekt fredagskväll om du frågar mig!
Nu ska jag tillbaka till stallet för att rida min prinsessa. Blir ridhuset och lite lydnad över bommar idag. Hoppas hon känns lika fin som igår, men "you never know". Rödhårigt sto ni vet;)
Imorgon är tanken att hon ska få hoppa några högre språng för att känna formen inför stundande tävlingar. Längtar efter att hoppa större hinder. Hon ger en sådan härlig känsla. Den borde alla få uppleva!
Slänger in en gammal film från när vi tog ett större språng

Morgonstund

Uppe med tuppen kl 7 på morgonen.
*************************
Från att varit fint sommarväder slog det om i natt och började regna, rejält. Ärtan står bara med ett bävernylonstäcke på och det är inte optimalt i blött väder. Jag känner därför att jag måste åka ut tidigt och byta.
Våra hästar kommer ut väldigt tidigt på morgonen så hon har säkerligen redan hunnit bli blöt:( Om inte stallpersonalen väntat med att släppa ut pga vädret. Man kan alltid hoppas på det!
Nu verkar iaf regnet avta men det blåser rejält, höstväder.
*************************
Ärtan gick som planerat i ridhuset igår. Det märks att arbetet börjar ge resultat. Hon var ganska mjuk och elastisk redan från start. Skrittade och travade ganska länge. Även när jag värmer upp strävar jag efter variation. Variation i formen främst. Sedan börjar arbetet med att lösgöra och då varierar jag ställning, tvärning och tempo.
Exempelvis försöker jag aldrig att "bara rida på en volt"....utan hela tiden aktivera både mig själv som ryttare men framförallt hästen. Det finns otroligt mycket man hinner på bara ett varav på volten:)
Jag brukar börja med att forma runt innerskänkeln samtidigt som jag flyttar ut bakbenen så att hästen verkligen tvärar och får jobba genom kroppen, går tillbaka till normalläge, rider framåt några steg med bibehållen takt och balans, samlar upp på ytter och flyttar in bakdelen några steg....tillbaka till normalläge och låta hästen söka sig framåt nedåt några steg innan jag gör en avsaktning för att kontrollera bromsen.
gammal bild
Galopparbetet var lite samma, fast att jag red några steg i sluta på medellinjen för att sedan rakrikta, rida framåt några steg...samla upp och antingen byta galopp i språnget eller göra ett enkelt byte.

Svar på fråga

Det lät som en väldigt bra träning. Hur mycket av detta känner du igen i ditt eget arbete när du själv rider och har träningar? Alla har ju samma mål men olika sätt att ta sig dit, kul att höra om du brukar jobba på samma sätt för att komma dit :)


Ja jag tyckte träningen var bra. Framförallt Lisens noggrannhet i uppvärmningen. Allt för många tränare slarvar med att hjälpa deras elever rida fram och värma upp. En bra uppvärmning gör hästen mjuk och elastisk och skapar således bättre förutsättningar när den ska börja hoppa.
Jag tror att vi har samma grundtanke men Lisen är lite mera rakt på. Hon kräver hela tiden mer gas, lite mer broms och lite mera power och tryck än vad jag gör. Om man väljer att rida mer så "direkt" beror nog delvis på vilken typ av häst man sitter på. Alla hästar går inte att rida med 100% tryck på små cavalettihinder utan de behöver en "lugnare" ridning och få tid till att "värma" in i hoppningen utan att bli påjagade. Ärtan är en sådan typ av känslig häst och jag har nog anpassat min ridning lite där efter. Jag kan inte sätta fullt tryck på henne och "kräva" för mycket power direkt från start....då stressar hon upp sig, blir stark och exploderar! För den skull får hästarna aldrig bli sega för hjälperna! (det är en helt annan sak) Jag precis som Lisen kräver reaktion när en hjälp ges. Oavsett om den är framåt eller bakåt.
********************
Jag ger nog hästen lite mera tid i ridningen...kan kalla det "snällhet" eller "mjukhet". Men jag eftersträvar alltid harmoni och mjukhet i ridningen och vill inte överrumpla hästen med ett för hårt tygeltag eller en för hård skänkling. Jag låter alltid hästen värma upp i en lugn trav/galopp där jag låter hästen söka sig neråt i en djup låg och rund form INNAN jag kräver samling. Däremot har vi samma tänk när det kommer till hoppningen och vikten av att ha en god rytm, en bra grundgalopp och hela tiden försöka tänka framåt i svängarna för att bara kunna låta hästen va innan hinder. Jag försöker också använda mig av mycket bommar och småhinder i min träning. Det är bra för att träna ögat och bygga upp fortroende och styrka hos hästen.
********************
Lisen är oerhört proffsig och väldigt kunnig. Verkligen en inspirationskälla!! Jag försöker samla på mig erfarenheter genom att ödmjukt lyssna på de som vet bättre och sedan plocka gobitarna till min egen ridning och mina egna träningar.
Hoppas du har fått någolunda svar på din fråga:)

Onsdagens hästeri

Igår blev det en lång förmiddag i stallet.
Först red jag en sväng på Ärtan.
Stubbåkern var ok i underlag så jag bestämde att hon skulle få komma ut och galoppera lite.
Oj vad glad hon blev. Nästan lite tendens till en glädjebock (ärtan bockar aldrig!)
Det har varit så svårt att kunna rida ut i sommar.
Mycket på grund av alla turister. Trafiken runt stallet har varit hemsk och de flesta visar ingen hänsyn. Trots att Ärtan är 100 % trafiksäker är det inte kul att ge sig ut när folk kör som blådårar. Nästan alla våra ridvägar kräver att man rider en bit på trafikerad asfaltsväg.
Men nu är det helt perfekt med alla stubbåkrar precis intill stallet. Dessutom börjar våran utebana äntligen bli klar!
Vi kommer inviga den med att ha en pay and jump.
Datum är inte bestämt ännu men troligtvis i slutet av september:)
Efter ridturen hjälpte jag en tjej i stallet när hon skulle hoppa hennes fina 4 åring. Vi satte upp en kort bana med bland annat en kombination så att han får träna inför kvalitén. När det kommer till unghästar och unghästhoppning är det viktigt att bara ingjuta förtroende och låta den unga hästen tänka själv. En bra grundgalopp är a och o och givetvis understöd från ryttaren.
Sedan hade jag träning för min elev. Det blev mycket lydnad och tempoväxlingar.
Jag tycker det är extra viktigt på en het häst med mycket egen motor att våga rida framåt och inte fastna med bromsen i. Hon fick sedan hoppa på en liten åttvolt. Bara känna rytmen, tempot och avspändhet.

Idag har jag stora bakardagen:)
Men snart blir det stallet för ett pass i ridhuset med Ärtan och sedan träning kl 18 för en av mina elever,skoj!

Fynda

Till alla A.S fans där ute.
Ett HETT tips. Henrikssons Ridsport säljer ut en massa A.S huvor för endast 150:-
Fanns massa fina färger som lätt går att matcha med ett enfärgat schabrak eller om man redan har den färgkombinationen:)
Ett urval av de färger som fanns. Själv fastnade jag för den beiga!

Hoppning alá 80tal

Ja det var lite udda hoppning förr i tiden:p Hästarna var av annat virke också. Mer robusta, mer tåliga.
Jag tror inte det skulle vara ok att bygga en trekombination som ser ut sådär idag.
Mur in till trippel och stor oxer ut.
Likaså misstänker jag att man aldrig kommer få se en kryssoxer på en svensk nationell-elit tävling;)

Träning på grevlunda

Jag följde som sagt med två stycken från stallet när de skulle upp till Grevlunda och träna för Lisen Bratt Fredricson.
Jag tycker det är oerhört intressant och lärorikt att bara stå på backen och lyssna.
Väldigt inspirerande och nu vill jag bara rida för fullt själv:)
Lisens grundtanke är att gas och broms måste fungera. Du måste hela tiden ha hästen framme för skänkeln och att den tar framåtdrivande hjälper. De som tränade fick först börja med att värma upp i trav, flytta sidvärts och sedan in på en volt där tanken var att de skulle öka steglängden. Sedan tillbaka till lugnare trav (fortfarande med driv i steget) och in i en ny sidförflyttning.
********
Galoppuppvärmningen var lite samma sak.
Öka längs kortsidorna, samla upp till normal arbetsgalopp....byta galopp och sedan länga galoppen igen. Med andra ord "checka av att gas och broms fungerar". Hästarna fick gärna sänka nacken och ryttaren ge ganska mycket eftergift med båda händerna framåt för att inte fastna i handen.
Vidare fortsatte galopparbetet med att de skulle rida på en ganska stor volt i förvänd galopp. Den förvända galoppen skulle vara lika kraftfull och bärande som den rättvända galoppen.
De hoppade fram på ett litet räcke längs långsidan med bom framför och bom bakom.
Bommarna används för att få hästen att bromsa upp och hoppa genom kroppen.
Bommen framför låg på 5,5m dvs ett samlat galoppsprång. Bommen bakom låg 3 m efter räcket.
Successivt höjdes räcket och ryttarna var tvingade att dels sitta upp men även fokusera på bommen och inte hindret. Om ryttarens öga var på hindret kom de alldeles för nära bommen som i sin tur ledde till att de kom fel på räcket.
********
Hästen måste "hoppa" in och ta ett helt sista galoppsprång!
Lisen påpekade hur viktigt det är särskilt på en het häst. Om man som ryttare håller i för mycket och bara kortar galoppen på en het häst kommer den till slut få panik och kasta sig iväg, antingen innan hinder...fast troligtvis efter hinder. Om hästen istället får använda sin galopp och ryttaren kan jobba igenom att hästen springer, ja då kommer hästen börja backa av själv. Det kan kännas skit och okontrollerbart de första träningarna, MEN det kommer i slutändan ge en häst som är ärligt framme för skänkeln!
********
Med samma "tänk" vände de håll och hoppade oxer med bom framför. Det lades till några små sockerbitar på volt för att ryttarna skulle ha kontroll på hästen även efter oxern och rida i rytmen.
Avslutningsvis hoppade de en linje med oxer fem korta 20m fram till 3-kombination, räcke kort 9m-räcke-7m oxer.
Ryttarna skulle lägga upp en bra galopp, hålla galoppen genom svängen, hoppa in på oxern och sedan kunna ta tillbaka i tid för att nästan "rida" in i 3-kombinationen. Det var inte ok att skydda sig själv och hästen genom att smyga in på oxern ur sväng utan Lisen hävdade att de måste kunna ha en fungerande broms i linjen innan kombinationen. Annars försvinner trycket ur galoppen och då orkar inte hästen jobba sig igenom kombinationen. Klokt sagt!
Linjen höjdes successivt och slutade på 130-140 höjd.
Det var en väldigt bra och lärorik träning. Nästa gång kommer min egen kamel få följa med (Ärtopärto) och få sig en genomkörare.

Grevlunda

Alla ben i luften!
Såklart var även Duke med på Grevlunda. Han smälter in i deras underlag,hihi:)
Fina S. Fux nr 2 i stallet, ärtan är nr 1 för mig;)

Känsla

Det mesta handlar om känsla när det kommer till ridning och hästar.
Ibland hittar man "rätt" känsla redan första gången man sitter på en ny häst, ibland tar det lite längre tid.
Ibland kommer rätt känsla redan i  början av ridpasset...ibland väljer den att dyka upp lite senare.
första provridningen på Ärtan!
Igår hade vi ett ridpass där den rätta känslan infann sig med en gång.
Ärtan var pigg och ganska på hugget eftersom hon fått vila två dagar, men ändå lyhörd för mina signaler. Jag väljer i princip att alltid värma upp hästarna i en låg djup form där de ska hitta takt och balans i den lugna traven. Målet måste alltid vara att få hästen avspänd, mjuk och elastisk innan man som ryttare kan kräva mer spänst, power och samling.
För mig är det extra viktigt att kontrollera att förhållningarna går igenom redan från start.
Därför lägger jag in väldigt många avsaktningar till skritt. Förutom att hästen lär sig lyssna på förhållningar kommer den mer "ihop sig" och på bakbenen redan från start.
Förhållningar och framåtdrivande hjälper är a och o. Jag måste dock erkänna att jag är sämre på att kontrollera gasen när jag rider. Men det beror nog lite på hur Ärtan är som häst. Det får bli skärpning och bakläxa för min där;)
Igår la jag faktiskt in lite bommar. Var 2 bommar på ett orelaterat avstånd längs med långsidan. jag varierade mellan 9 och 16 galoppsprång och sista gången gjorde Ärtan ett superjobb. Samlade sig väldigt fint utan att hänga sig i handen. Så härligt.
Dock måste jag få tag på en klippmaskin...och det är NU. Hon har riktig ponnypäls!
Idag ska jag hänga med upp till grevlunda för att spana lite på träningar. Ärtan får tyvärr stanna hemma! Hoppas på att kunna knäppa lite fina bilder:)

Veckan planering

Såhär ser veckan ridplanering ut:

Måndag: Ridhuset, lösgörande lydnadspass
Tisdag: Ridhuset, markarbetspass med bommar
Onsdag:Fältet, konditionsträning
Tordag: Ridhuset, troligtvis hoppning
Fredag: Uteritt
Lördag: Vila
Söndag:Fältet, konditionsträning

Med reservation för ändringar. Galoppjobb på fältet blir bara av om underlaget är ok. Div inte för mjukt. Skulle aldrig i världen sitta och rida på en stubbåker som är "sunkig och mjuk"!

Utöver min egen ridning ska min elev träna onsdag och fredag. Blir lydnads och mjölksyreträning onsdag och mer fokus på banhoppning fredag!

Hjärtat:)


Måndag

Jag har haft en i princip hästfri helg. Iaf ridledig helg.

I lördags var hela familjen uppe vid 6 tiden för ett tidigt stallbesök.
Fodrade och släppte ut hästarna, mockade eftersom det var helg.
Sedan var det hem och börja förbereda sig för bröllopet:)

Vi hade en sjukt trevlig dag. Bröllop är så himla fantastiska, man blir lite sugen själv:p
Själva vigseln var så romantisk och efteråt hade en trevlig middag med helt underbart komponerad mat, musik och dans. Det var ca 90 gäster och nästan bara folk i vår egen ålder. Jag hamnade dessutom med riktigt trevliga bordskamrater:)

Det blev mycke vin, skratt och väldigt sent... söndagsförmiddagen var således väldigt "seg". Dessutom var det jobb för min del mellan 15-23. Som tur var blev det relativt lugnt och stillsamt på jobbet. Jonis var snäll och tog hand om stallsysslorna. Mockade, bytte vatten, borstade och pysslade om Ärtan. Min älskling, han är underbar!
Även fast det händer väldigt sällan att jag är helt stallfri så får jag ändå lite dåligt samvete för att jag inte är och pussar på Ärtan varje dag.

För att kompensera för min frånvaro i helgen så blir det två stallbesök idag.
Jag var där i förmiddags och putsade lite träns, plockade iordning och gosade med Ärtan i hagen. I eftermiddag ska jag tillbaka för att rida ett pass i ridhuset. Ärtans galla är helt borta nu, väldigt skönt!


Ridning i det fria

DET ÄR SÅ UNDERBART HÄRLIGT ATT KUNNA RIDA UT MED BÅDE HÄST OCH HUND!
gammal bild

Idag blev det en lugn ridtur ute med mestadels skritt, lite trav.
Därför passade det perfekt att rasta Muffin samtidigt.
Jag har inte velat rida ut så mycket med honom här nere i skåne,
för det är väldigt mycket trafik och hänsynslösa bilister.
Många av våra ridvägar går dessutom delvis på asfaltsvägar.
Men nu har de skördat nästan alla fält runtomkring stallet så då passar det utmärkt att skritta runt där och ha med den lilla sorken:) (alias yrvädret!)
Jag måste än en gång påpeka hur skönt det är att slippa mocka på vardagarna. Det blir en massa tid över till annat. Såhär lyxigt har jag aldrig haft det i mitt långa "hästliv"! Jag har närmligen nästan alltid uteslutande skött mina hästar själva... Jag har stått i kollektiv där jag haft hand om fodringar, in och utsläpp, mockning, hemsläpande av foder och spånbalar...you name it. Så som sagt, detta känns som ett lyxigt hästägaralternativ. Jag behöver inte ens fylla vatten i hagen;)

Annars idag är det städ och tvättfredag. Jag ska även hinna med ett besök inne i Ystad. Det hanns inte med igår för vi impulsåkte till Malmö för att spana in Redhawks första träningsmatch. Mer folk än förväntat, bra stämning med nya spelare som levererade på en gång. Det kan bli en spännande säsong. Längtar tills serien drar igång i september. Återtåget 5 har påbörjats,hehe:)

Torsdag

Gårdagens ridpass gick bra. Eftersom Ärtan har känts lite stel så har jag valt att lägga till ytterligare 10-15 minuters skrittarbete i början. Det verkar vara ett klokt beslut.
Hon kändes mycke mjukare och mer lyhörd är när jag red i tisdags.
Gallan i bakbenet är i princip borta, men hon får stå lindad under natten ett tag framöver.
Jag ska försöka få till en tid hos Ulrike nästa vecka för att kolla upp hennes bakknän.
Idag tror jag vi satsar på en lugn uteritt...trots att det regnar ute.

Förhoppningsvis ska jag hinna med lite fix inför helgen.
Vi är nämligen bjudna på bröllop:) Klänningen har jag fixad, hänger massa blommiga klänningar i garderoben som aldrig kommer till användning annars. Skor likaså, high-heels on!
Jag skulle bara vilja fixa till naglarna och dessutom köpa fuskbränna till benen! Mina ben är vita som en ipren,haha. Så blir det när man jobbar hela dagarna:p

Tvätt och fix

Har haft tvätt och fix dag. Det går åt många schabrak nu under sommaren. Ärtan svettas som bara den. Tror det kan vara dags att klippa bort ponnypälsen igen. Jag måste verkligen önska mig en EGEN klippmaskin i födelsedagspresent!!
Hhhum, kollar man på schabrakhögen jag tvättade igår verkar jag kommit in i en vit och marinblå period, eller vad säger ni:p
Schabrak av blandade märken och kvalité...men de duger som hemmaschabrak:)

Teamschabrak

Hann givetvis med ett besök både på Sharpman och travshopen. Det är ett måste:)



Blev lite smått och gott, glansmedel, hovpensel, helosan, himalayasaltsten, banangodis och så vidare...Bra att ha saker med andra ord. Tyckte att Sharpman för en gångs skull hade ganska bra rea. Fastnade för ett Bucas vintertäcke som var nedsatt 30 %, men det får vänta.
Hämtade ut våra specialbeställda teamschabrak. ÄNTLIGEN har de kommit:) Vi kommer vara snyggast på tävlingsplatsen! Vi satsade på stilrena hållbara Equiline-octagonschabrak. Det blev vita med grön kant och snurra, tillsammans med stallets och Sharpmans logga i grönt! Ärtan fick 2 stycken så nu har jag definitivt köpstopp på tävlingsschabrak även fast det alltid är roligt med nya:p
Min Equilinekollektion utökas och det gillas!!
Equiline har överlägset bäst schabrak, och jag tror att jag borde klara mig med 5 vita Equilineschabrak till tävling va,hihi!
Än så länge får ni nöja er med en halvkass bild, lovar att ta bättre bilder längre fram när det ligger på hästen.

New beginning

Oj, verkligen dags för en uppdatering här på bloggen.
Jag har verkligen inte haft varesig tid eller motivation till att skriva något här. Men nu när hösten närmar sig (gisses redan?) så känns det mer befogat att sitta framför datorn;)
Ärtan har gått mer eller mindre för fullt och känts riktigt fin.
Vi har hoppat väldigt sparsamt och bara kaninhinder. Tror inte jag hoppat ett enda hinder över 1 m,haha! Längtar efter att komma igång ordentligt med hoppningen igen, kommer nog vara skapligt ringrostig bara:p
Dock har jag märkt att hon känts ovanligt stel och "stapplig" i steget de sista ridturerna....och en mystisk galla att dykt upp på ena bakbenet. Hon är absolut inte halt men kommer kolla upp henne i förebyggande syfte. Det kanske är så att hon behöver en liten rundsmörjning? Kände även igenom bakknäna och kan ana lite vätskebildning i ena knäet. Nu är jag hypernojjig av mig och det behöver inte vara något, men för att vara på den säkra sidan känns det bra att kolla upp det. Kommer ringa och boka tid, fortsätta rida som vanligt och hoppas det inte är något allvarligt. Gallan gick även ner efter lite arnika massage och back on track.
Jag har hunnit med en liten minisemester hemma i östergötland också. Så mysigt och avslappnade att bara vara hemma! God mat, sovmorgon och massa valpmys:)



Elsa, föräldrarnas ena tik har nämligen fått världens sötaste lilla valpkull.
Sex valpar, alla hanar. 2 veckor gamla. De hade precis öppnat ögonen när jag kom hem. De är som små isbjörnar. Så var det namnfrågan. Gisses så svårt....vi enades till slut om att döpa dem efter ryska superfemman i hockey (men några avvikelser, de är ju sex och inte fem och vissa namn var inte så lätta att uttala,haha!)
Nu blev det Igor, Viktor, Boris, Sergej, Fjodor och Krutov.
Här kommer ett smakprov på underverken..
Lugnet före stormen. Här nannar de sött i valplådans trygga värld!
Fina Elsa, stolt mamma!

RSS 2.0