Underbara onsdag

Det blev ett ridpass i värmen. Ärtan gick riktigt bra. Hon känns genomriden och väldigt mjuk i sidorna. Jag fortsatte jobba på det vi tränade på för Lotta.
En övning som är väldigt lösgörande och utmanande är att rida serpentinbågar i galopp, 4 eller 5 stycken bågar i ett 60-ridhus. . Innan varje båge ska man lägga en 10 m volt, rakrikta, byta på medelinjen, ställa om, lägga en ny 10m-volt i nästa båge osv.
Oj så svårt, men riktigt lösgörande:)
Både jag och Ärtan såg ut som riktiga svettloppor när vi var klara,hihi!

Fina underbara älskling...

...spanar genom gräset i kvällssolen:)
Det är något speciellt med vinthundar. De har något som inga andra hundar har! Ögonen, öronen, elegansen, uttrycken, personligheten, vänligheten...
Det var en härlig kväll som spenderades vid spegelblankt hav och det bästa sällskapet!

Hej å hå!

Varit fullt upp hela helgen. Trevligt besök av min underbara lillebror tillsammans med tjej:)
Mycke skratt, kubb-spel, fika och god mat! Det får nog snart bli en tripp upp till "slätta" för ett besök hemma!


Idag har vi dressyrtränat för Lotta igen. Så nyttigt och roligt att känna utvecklingen.
Idag krävde vi lite mera av Ärtan så som ett "brev på posten" kom även lite tjafs i munnen. Det som var skönt var dock att jag lyckades reda ut det på ett bra sätt. Inte genom att backa utan rida henne framåt, gå in på en liten volt och låta volten samla upp henne. Ibland krävdes både två och tre varv för att få henne tillbaka i balans med bakdelen under sig, men tillslut släppte det. Riktigt roligt också att Lotta verkligen märkte skillnad på henne sedan sist...ett kvitto på att jag jobbat henne rätt antar jag:p
Jonis var med så imorgon ska jag bjuda på film från lite galopparbete. Tyvärr inte filmat när hon gick som bäst för minneskortet blev fullt, men man ser tydligt hur mycket mer hon är under sig med bak.
Nästa träning om 2 veckor:)
Fick en fråga om hur jag lägger upp träningen i veckorna.

Allt beror på hästen. Ålder, utbildningsnivå och konditionsläget.


Ärtan som är gammal och i full tävlingskondition går ganska hårda pass som varvas med ren vila (går i hagen) eller avkopplade uteritt. Alla hästar oavsett ålder behöver vila och återhämtning! Ärtan är även en sådan häst som måste ridas igenom ganska mycket på bana och träningen läggs därför upp därefter.
Ex på veckoträning utan tävling:


Mån: Dressyrträning ridhuset ca 45 min
Tis: Markarbete i ridhuset, bommar, lydnadshinder ca 45 min
Ons: Uteritt ca 1 timme, varierat underlag, galoppintervaller.
Tor: Vila, alternativt ledas ut på asfalt en stund.
Fre: Dressyrarbete i ridhuset ca 30-45 min, mycke lösgörande arbete, övergångar
Lör: Hoppning ridhuset. Serier eller linjer där jag avslutar på lite högre höjd
Sön: Uteritt ca 1 timme, mest skritt och trav på asfalt, lite galopp.
Generellt sett är jag ALLTID noga med att variera underlaget, hur jag lägger upp träningen samt att lägga in vilodagar. Jag försöker att alltid planera mina ridpass innan jag hoppar upp på hästen. Det underlättar att ha en "plan" att följa i huvudet;) Detta är bara ett exempel på hur en vecka kan se ut.... Vissa veckor konditionstränar vi 2 ggr på en vecka, hoppar 2 ggr eller rider bara ut hela veckan.
Det viktigaste enligt min filosofi är att hela tiden lyssna på hästen.
Verkar den trött i kroppen, måste hästen få några dagars återhämtning?  Måste jag rida mer lydnad och lossa hästen några dagar för att den känns stelare än normalt? Eller förtjänar hästen bara en "busvecka" med barbackaridning och härliga galopper utomhus;)


Torsdag

Idag har jag och Ärtan ridit ut. Trots det ostabila vädret!


Och vi blev minst sagt genomblöta,hihi! Men det var skönt att komma ut ändå:)
Idag kommer min bror och tjej på besök. De stannar hela helgen så kommer nog bli lite dator.
Hoppträningen med min elev igår gick bra. C var lite överladdad bara, och min elev måste lära sig rida med mer ben. Man kan aldrig bromsa sig ur en pigg och stark häst, det är något som måste RIDAS ur.
Det blev ganska rejält med hoppning igår. Både låga och högre språng. Byggde upp en bana med lite svårare linjer. C måste backa av mera själv och piloten måste våga ha is i magen, då blir det hela superbra:)
Nästa vecka ska vi försöka åka upp till Grevlunda och hoppa lite på utebanan, tror Ärtan också får följa med!
(varför går det inte att ladda upp bilder för, suck!!)


Trevlig midsommar allesammans!

Vända på dygnet?

Igår var jag uppe halva natten för att tvätta. Vad gör man inte för att pållen ska ha rena grejor;)
Blev lite halvknasigt med dygnsrytmen bara.
Bäst att inte fastna framför datorn utan sätta igång med min "to do list".
Idag ska jag ha hoppträning för min elev. Jag har tänkt bygga upp en bana som dels kräver att galoppen är igång och att piloten fattar en beslut. Min elev har lite problem att se avstånd och "rida på ögat", därför är det något vi måste slipa på. Överlag tycker jag att alla inklusive mig själv borde träna mer på det. Särskilt känns det som att jag iallafall måste lära mig att bli klar tidigare, våga fatta ett beslut och sedan rida på det.
Hhuum, det där med ridning och hoppning är en svår sport.
Ärtan ska få ridas ut idag. Även fast jag har lust att trimma i ridhuset så behöver hon få komma ut och bara lufta sig...imorgon däremot tänkte jag försöka få till att hoppa några större språng!
Väntar med spänning på att våra nya "teamschabrak" ska anlända:)
Vi har satsar på kvalité och stilrena schabrak, hoppas de är snygga!

Åhh

Vad Ärtan var fin idag. Hoppade sockerbitar och red galoppbommar. Helt underbar var hon. Reglerbar och väldigt mjuk i sidorna:)
Som en helt annan häst!!

Specialbud

Min bror får agera specialbud åt mig...
Jag vägrar betala mer för mitt favoritflugmedel Ultra Shield här nere i Skåne, när det finns på Sharpman för nästan 100 lappen billigare.
Min bror får därför köpa och ta mig sig ner på torsdag:p Smart och ekonomisk jag är va,hihi!

Trots allt min prinsessa!

Så fint hon hoppade över vattnet:) Tack Lina som tipsade om att det fanns bilder på Equipe!

Måndag

Ny vecka, nya möjligheter. Midsommarveckan och allt:)
Bästa denna veckan är att min kära lillebror tillsammans med flickvän kommer ner och hälsar på. Underbara "lilla" broren!
Jag är så besviken på mig själv efter lördags tävling. När Ärtan för en gång skull kändes som vanligt så kan inte jag fokusera och rida mitt bästa. Jag låter saker runtomkring mig påverka för mycket. Men sen har verkligen kommit in i en svacka i ridningen förtillfället, ni vet hur det känns när ingeting stämmer?! Men den ska jag fasiken ta mig ur. Blir stenhård träning för både min och Ärtans del några veckor framöver. Nöta! Ska lägga upp ett schema med träningar för att förbättra kondition och styrka både hos mig och Ärtopärto!
Mycke dressyrträning, varierat med galoppintervaller och hoppning. Styrkeövningar, precisionsövningar och banhoppning. Idag påbörjas även bygget av våran utebana, yes:)
Men som sagt, det gäller att glädjas åt det lilla. Exempelvis att Ärtan hoppade mig ur sadeln vissa språng:) Hade gärna lagt upp rundan från Derbyt men tyvärr förstod inte den som filmade att det finns ZOOM på kameran. Med andra ord ser man typ ingenting:(
*********
Igår var vi ett gäng som gick ut och käkade tillsammans. Är härligt med gemenskap där man kan glädjas åt andras medgångar och "älta" diverse motgångar tillsammans. Gårdagens middag blandas med högt och lågt...friska hästar, halta hästar, helikoptertaxi, lammtungor med mera.  Men mest glädjes vi åt Peders färska dubbelnolla i nationshoppningen, grym insats och verkligen något att fira! Han tyckte även det var oerhört trist att Levara blivit skadad eftersom hon börjat hoppa så fint! Men snart är vi tillbaka igen tror jag,hihi!

Oj då så det kan gå

Igår kan ha varit den sämsta tävlingsdagen i mitt liv. Jag och min elev lyckades nog med det mesta,haha!

I första klassen hoppade Ärtan strålande. Synd bara att jag inte kunde hålla mig kvar i sadeln utan tuggade gräs istället! Placerade henne lite fel på ett hinder och hon gjorde helt rätt i att inte hoppa....så jag flög. Dumma mig!

Efteranmälde till derbyklassen. Hon hoppar halva klassen helt stålande, sedan sög den tunga gräsbanan och framhoppningen lite musten ur henne. Vi var felfria fram till hinder nr 7, pullmangraven. Jag red med för lite ben och Ärtan tittade till. Var oxer in och räcke ut. Styrde på igen och hon hoppade jättefint. Sedan blev det lite plockepinn...hon hoppade helt enkelt för lågt och blev väldigt stark (red på det vanliga bettet!)

Men något jag är VÄLDIGT nöjd med är att hon hoppade både bank, pullmangrav(2:aförsöket) och vattengrav utan att blinka:)

Min elevs häst ville inte ens gå från in/utsläppet:s Antingen är det stoigheter eller så har hon ont någonstans.Skumt för det är inte C stil?!

Fy vad det var insikter av alla de slag på tävlingsplatsen. Synd för det var en fin tävlingsplats annars!

A.S Schabrak

De är ju riktigt poppis precis som RG of Italy. I det stallet jag står i finns det en hel drös av A.S schabrak i alla möjliga färgkombinationer...själv äger jag bara ett,snyft;)

Tänkte det kunde vara en kul grej om jag försöker fota alla för att sedan lägga upp här på bloggen.

Kan kanske ge lite inspiration med färgval för den som är i köptankar:)


Mitt A.S som jag fick av svärföräldrarna. marinblått med vinröda och vita detaljer, lättmatchat!

Önskelista

Fastnade för detta esperadoschabrak som finns hos Charlies, mums!
Kostar 699:-
Jag har ett sedan tidigare och det gillar jag väldigt mycket. Är bra kvalité, speciell undersida som suger upp svett och ligger bra under sadeln. Liknar A.S och RG schabraken!

Härligt!

Jag är lite sliten idag. Har sovit fruktansvärt dåligt. Det började med ett hemskt oväder igår kväll. Regn och full storm. Muffin var inte alls upplagd för kvällspromenaden (inte jag heller för den delen!) Valde istället att krypa ner i sängen en stund, ställde klockan 2 timmar framåt och tänkte att DÅ borde regnandet slutat så vi kunde gå ut på kvällspromenaden,haha! Men icke. Muffin var i sin allra djupaste skönhetssömn, men klockan 4 kom vi iaf ut på en lite kort promenad:p Jag fick släpa med Muffin från sängen, han ville inte alls gå ut (hade säkert klarat sig till morgonen men ville att han skulle få kissa lite!)

Väl ute blir vi attackerade av dessa jäkla fiskmåsar. De skyddar sina ungar och dyker ner på en så fort man kommer i närheten, idiotfåglar. Jag som är rädd för fåglar. Funderar på att gå ut med paraply nästa gång;)


"Mamma MÅSTE vi gå ut??"

Igår hoppade min elev C. Det blev ett rejält pass med mycket galoppjobb och hoppning. Hon fick värma upp genom att rida runt fyrkantsspåret i galopp med syftet att kunna variera steglängden,forma henne runt skänklarna och ställa henne åt olika håll även fast hon inte red på volten.  Avslutade med några språng på 130-140 höjd där C hoppade som det vore 160 och min elev fick till ridningen jättefint. Så härlig häst:)

Ärtan fick också hoppa igår. Det var en helt underbar känsla. Dressyrträningen i måndags hjälpte antagligen Ärtan att släppa på några spänningar och stelheten i kroppen för igår var hon precis som vanligt:)

Reglerbar,tuggade på bettet och verkligen sög på hinder. Jag är så lycklig att äntligen fått tillbaka min pärla!!

Vi hoppade bland annat 3 räcken på långsidan. 16 m mellan. Först hoppade vi lågt och red på 5 språng mellan. Absolut inga problem för Ärtan. Höjde sedan till 120 kanske och red på 4 språng. Det blev ganska kort anridning genom svängen in och det var viktigt att hålla igång en bra galopp för att slippa jaga fram till hinder nr 2. Jag fick lite hjälp och tips av den andra inackorderingen som står i stallet. Hon påpekade för mig att jag inte kan "skydda henne" utan måste sätta upp galoppen, galoppera genom svängen, sedan bara sitta still och låta Ärtan jobba med hindren... OJ så rätt hon har:p


Hennes teknik lämnar inte mycket kvar att önska, hon ger en sådan härlig hoppkänsla!

Trots att Ärtan var lite het och stark, hoppade hon runda och fina språng. Hoppade henne på det 2-delade bettet utan martingal. Jag lyckades få till linjen riktigt bra några ggr. Jag vågade hoppa in, räta upp mig och bara sitta. Ärtan lämnade jättefin marginal över varje hinder och hoppade som en katt:)

Jag måste dock bli ännu kvickare med mitt överliv. Jag får inte hamna för långt fram utan tänka bakåt med axlarna. SKÄRPNING piloten! Jag ser dock med tillförsikt fram emot tävlingen imorgon. Hoppas jag får i broddarna bara,pust!

Idag ska jag och Ärtan bara rida ut och busa, sedan ska hon tvättas, lindas, broddas...och så ska allt putsas och packas inför morgondagen.Snabb uppdatering...

...hemma från vet. Känns skönt att kunna andas ut lite. Ingen allvarlig senskada, pust!

Hon hade däremot fått en liten bristning på djupa böjsenan. Enligt veterinären är det den mildaste varianten av senskada och uppkommer ofta genom att hästen trampat snett.

Nu ska hon vila 1 vecka, får gå i hagen som vanligt eftersom hon inte markerade på böjprov.
Nästa vecka ska hon skrittas och sedan kan vi börja sätta igång henne igen och rida som vanligt:)

Ska in på en återkoll om några veckor för att se att det läker som det ska.

Tyvärr ingen hoppning förrän om 2 månader. Men det kan jag leva med:)

Hopptorsdag

Tack för kommentarerna ang Skabersjö Derbyt. Ser ut som att Ärtan får gå den klassen också, om underlaget är ok.

Nackdelen med gräsbanor, dessa jäkla broddar. Ärtan är långt ifrån nyskodd och vid första anblicken ser broddhålen ut att vara fyllda med VÄLDIGT mycke sten och skit. Tror jag får försöka börja rensa och gänga ur idag om jag ska vara klar tills lördag!

Nu blir det strax veterinärbesök för Levaras del. Igår såg benet mycke finare ut, hon är dessutom inte halt, peppar peppar, håll tummarna nu!

Efter det blir det hoppträning för min elev på C och sedan ska även Ärtan få hoppa lite. Planerar att hoppa bom-8m-räcke-8m-bom för att hon ska backa av lite självmant.

Blir även att bygga upp en trekombination samt 2 studsar-2,5m mellan-9m oxer-9m-studs-2,5m-studs (ev lite variation med längden....att jag länge roch vi kör tre eller fyra språng mellan.

När det är hoppning hemma rider jag uteslutande alltid på kortare avstånd för att få hästen att sätta under sig, backa av själv och faktiskt hoppa runda och fina språng. Något av det värsta jag vet kan vara för långa avstånd som inbjuder hästen till att hoppa av för tidigt, bli flack, tappa rygg och språngkurva. Vad är vitsen med att lära hästen hoppa på fart?

Både Ärtan och C lär vara på hugget så kan vara läge att rasta av dem lite innan tävlingen:)Skabersjö Derbyt?

Någon som har erfarenhet av hur deras Derbybana är? Hur många språng, gravar, vatten, bank, hoppa in och ut från banan,naturhinder osv?
Eftersom jag inte tävlat där innan kan det vara skoj att veta vad man har att vänta sig.
Vet bara att det går i 120 höjd,haha!

Positiva besked:)

Ägaren till Levara ringde imorse och lämnade lite positiva besked:)
Nästan all svullnad på senan var borta!! Igår var nämligen HELA senan svullen, inte bara centrerat till en liten bit som i måndags. Så då kändes det väldigt hopplöst och ledsamt, vi var inställda på det värsta.
Nu får man lite hopp tillbaka. Imorgon ska vi in till veterinären som över telefon trodde att hon fått en smäll på senan, med tanke på att hon inte är halt eller ömmar.
Håll tummarna för fina prinsessan

Dags för stallet

Idag ska jag ha en riktigt lång dag i stallet har jag bestämt. Är i och för sig ganska länge i stallet alla dagar:p

Ska organisera lite bland sakerna, sortera smutstvätt (fy vad det går åt schabrak i denna värme!),putsa av två träns som bara blivit hängandes efter ridningen,opps!

Och Ärtan får gå ett pass i ridhuset. Hoppas jag får en lika bra känsla som igår under träningen. Jag måste försöka bli ännu snabbare och mer taijmad i mina hjälper. Det ska inte ta 5 steg mellan min tanke och tills när jag verkligen utför hjälpen,skärpning. Ärtan ska jobbas med lösgörande. Lotta tipsade om att jag ska leda henne inåt, rida henne runt min innerskänkel och när hon mjuknat där kan jag fånga upp på yttertygeln.

Igår fick jag rida massa massa 10 m volter, öppna på långsidorna i både trav och galopp med fokus på att hela tiden rida henne för innerskänkeln och lossa henne i innerhanden. Så fort hon rätar ut sig för mycket i kroppen tappar hon rygg. Precis samma sätt som jag tränade för Jenny upp i Linköping.

På fredag har Levara fått en tid hos veterinären,ska följa med för att höra prognosen.

Lördag blir det tävling i Skabersjö. Tyvärr bara med en häst. Ärtan är anmäld till en 120,känns det bra rider jag två klasser:) På torsdag ska hon få hoppa lite ordentligt.


Är värdelöst att få bra bilder på C, hon vill aldrig stå still ju!

Skorna

Har ju glömt visa bild på mitt Tradera fynd. Helt nya Soubirac ridskor för endast 400:- Nypris i butik ligger mellan 1800-2000.

I början var de lite styva och hårda i foten, nu har de börjat mjuka lite. Det känns att det är riktigt bra läder så hoppas de håller lääänge. Sen är det helt underbart att de är lite fodrade och mjuka på insidan = inge skoskav:)
Dammiga på bilden!

Shit!

Nyss hade jag två fina hästar att träna och tävla med. Nu blev det bara en kvar:(

Levara står med vad som troligtvis är en senskada, ev gaffelbandet. Som alla vet tar senskador, oavsett hur illa den tagit väldigt lång tid att läka. Precis när hon började bli riktigt fin. Imorgon blir det ett veterinärbesök för att ultraljuda och se hur illa skada det är. Det är så konstigt att det kan komma så snabbt. Igår efter tävlingen var hon hur fin som helst i benen... måste ha hänt något i hagen idag??

Väldigt tråkigt är det iaf, gillar henne skarpt. Beroende på vad vet. säger och hur prognosen ser ut kommer ägaren bestämma om hon ska fortsätta sin tävlingskarriär eller återgå till avelsboxen.

Ärtan däremot har gått som en klocka nu flera dagar i rad. Idag fick vi hjälp med dressyren av en jätteduktig tränare. Vi fick bra kontakt, hon förstod mitt problem och såg på en gång hur jag måste rida för att få Ärtan avslappnad och mjuk i sidorna. Med andra ord en superbra träning! Men oj vad vi blev svettiga båda två:p

Det är sjukt hur snabbt man lägger sig till med olater och blir "bekväm" i ridningen. Att man nöjer sig med en OK känsla istället för att rida tills känslan är SUPER! Precis det jag fick igenom idag och hur Ärtan gick i slutet av passet kändes VARJE pass innan vi flyttade ner till Skåne(när jag hade hjälp av Jenny i gamla stallet) Nu är det bestämt att vi ska köra dressyrträning varannan vecka...tror det kan ha bra effekt på hoppningen också:)

Ärtan körde sin egen lilla uppvärmning innan ridpasset idag. Hon ville nämligen inte komma in från hagen,gaah!
Så galopperade runt, runt, runt i flera minuter tills hon bestämde sig att NU var hon redo att komma in, knäppisen.

Måndag

Ärtan gick strålande i ridhuset igår.
ÄNTLIGEN börjar vi hitta tillbaka till den fina känslan jag hade förra hösten och vintern. När hon ligger kvar och lyssnar på mina förhållningar, inte bara kör sitt eget race.

Idag ska vi göra något som vi inte gjort på länge. Träna dressyr,hihi!


Det kommer en duktig dressyrtränare till stallet så tänkte passa på att vara med. Alltid spännande att rida för en ny tränare, hoppas jag kan få några bra tips och bli av med en del olater jag lagt till med;)

Tänk att jag varit dressyrryttare "en gång i tiden"...har nästan förträngt det!

Livet går upp och ner...

(varning för lång inlägg)
...helgen har varit väldigt intensiv på många olika plan. I fredags tävlade jag som sagt. Efter tävlingen bytte jag om till vanliga ridkläder och red både Ärtan och C i ridhuset. Fick en riktigt bra känsla på Ärtan, hoppade ett litet kaninskutt på 1 m och gisses vad hon hoppade mig ur sadeln:)
******
Fredagkvällen fortsatte dock inte lika bra. Vi stannade kvar och käkade middag med stallägarna, Duke med. Helt utan förvarning hoppar deras lilla terrier på duke, biter som en tok. Duke stackarn försöker försvara sig bäst det går. Jon får som tur var tag i deras hund och kan slänga bort honom. Jag vågade inte ens tänka på hur skadad Duke var. Han haltade lite och blödde från ena benen...MEN det såg ut som att det var det enda.
...efter en stund upptäcker vi att det blöder från honom någonstans. Då visar det sig att han har ett stort djupt sår under hakan! Jag får fullständig panik eftersom det enligt min mening och erfarenhet av (hästsår visserligen) var såpass djupt att det skulle behöva sys. Klockan är nu ca 23 en fredagkväll. Då får svärföräldrarna rycka ut som akutmottagning (båda har stor och lång erfarenhet inom sjukvården). De tvättar rent, plåstrar om med olika typer av kompresser, salvor som är infektionsdämpande osv. Duke är som en ängel hela tiden, trots att han har väldigt ont. Sen har de varit hans privata vårdcentral, kommit och lagt om bandage, tvättat rent och bytt kompresser allt eftersom såret utvecklats. Nu har all sårvätska kommit ut och såret ser jättefint ut! Duke är pigg och glad (det har han varit hela tiden, hade han blivit hängig skulle vi givetsvis sökt upp en jourveterinär!)
Tänk så illa det kan gå... min enda farhåga är att lilla muffin som redan var så osäker med andra hundar ska bli ännu mera rädd. Hundar som bara anfaller utan att förvarna är det något STORT fel på.
Min fina fina älskling, vad skulle jag göra utan dig?

I lördags reds Ärtan ut på morgonen, superhärligt väder!
Sedan jobbade jag hela em och kvällen. För det mesta trevliga gäster, dock några undantag som alltid, suck.
Söndag var det dags för tävling igen. Efter lite miss i kommunikationen hade Levara fått vila på lördag, dvs inte helt optimalt för en hetlevrad häst. Men hade iaf planerat att rida fram henne ganska länge, galoppera ordentligt.
**********
120- Resultat 8 fel
*********
Banan var ganska svår, med naturfärgadtrekombination, lite trixiga avstånd och tittiga hinder. Jag kan säga såhär...tittiga hinder bekymrar inte Levara det minsta. Hon bara tuffar på, desto mer krafs under hindren desto bättre hoppar hon. Trekombinationer har tydligen alltid varit lite av hennes "akilleshäl". Nu rev hon c-hindret ut. Ligger bra in, rätar upp mig och a-b hoppar hon jättefint, slarvar på c, TYVÄRR.
*********
Hon drog även med sig 3:an. Ett räcke ur sväng. Gick iväg lite och tappade språgkurvan, rev med bak. Kanske att jag blev kvar lite i handen, svårt att säga om det kanske påverkade henne?
Annars var det en fin runda, gisses vilka språng hon fick till på de andra hindren. Men denna klassen var hon lite väl överladdad. Vi fick vänta vid insläppet, trots att det var min tur att gå in. Det gillades inte av Levara som började studsa utanför. Syns även när jag rider mot ettan att hon börjar göra lite luftsprång:p
Med det hela taget är jag ganska nöjd iaf. Hästen har hoppat strålande och min ridning har varit konsekvent och bra. Jag fick till och med beröm av både Lisen och Peder, så himla skoj:) De har verkligen en fantastisk anläggning!
Här kommer filmen:

Visst ser det inte ut att gå fort och okontrollerat? Ändå får vi alltid snabbaste tiden,haha!

Nolla!

Hemkommen från tävlingarna på Grevlunda.

Dagen kunde inte gått bättre. Satte en fin nollrunda i 120 klassen:)

Andra tävlingen och vi känns redan mer samspelta. Levara var dock minst sagt överladdad och stundtals gick det lite väl fort inne på banan. Syns också på tiden, hade överlägset snabbast tid, haha! Jag som brukar rida så kontrollerat och med full disciplin på hästen. Men grejen är den att det inte känns som att det går fort och flängigt, hon har en JÄKLA galopp bara. Första hindret var hon i lite, men sen var hon klockren. Superfina språng.

Synd att det inte var en vanlig 120 klass avd a, då hade vi nog hamnat högt upp i prislistan:)

Men nu är ett kval av två klara för att få rida 130, skoj.

Imorgon får hon bara joggas lite för att sedan gå en 120 på söndag igen. Förhoppningsvis sitter en till nolla!

Ingen film och inga bilder då jag åkte själv tyvärr.

Snabba saxen...

Idag bestämde jag mig helt impulsartat för att börja klippa Ärtan vid åtta på kvällen:p
Hann med hela halsen och huvudet, BARA resten kvar. Skulle låna min elevs klippmaskin, men den har typ rostat igen i skären så det gick inte så bra att klippa. Tur att jag har min lilla maskin. Alltså den har verkligen varit väl värd sitt pris på 500:-! Har inte slipat skären en enda gång (nu är det dock läge för det). Klipper riktigt nära och snyggt. Skönt att slippa de där ränderna som blir av en stor maskin. Nackdelen är dock att det tar lite tid, brukar därför dela upp det över några dagar;)
Ärtan verkligen njöt av att bli av med all päls. Var dock lite jobbigt att klippa eftersom hon skulle stå och "klia" sig mot klippmaskinen, sötisen!


Levara gick i ridhuset.
Hoppade lite inför helgens tävling. Wow vilka språng hon fick till. Red bland annat 5 1/2 där vi breddade oxern ut ganska rejält. Hoppade även en fristående oxer med galoppbommar innan för att hon ska behålla lugnet lite. Det är verkligen en jätteroligt och klok häst. Första gången man rider på ett nytt hinder bromsar hon upp lite innan för att "titta efter" vad det är för hinder. Hon tänker absolut inte stanna, men hon bara måste få klart för sig hur hindret ser ut. Hon är så försiktig och bara göra rätt, definitivt inte vara i hinder och riva!
En riktigt bra egenskap!
Ärtan skulle behöva få lite av hennes "eftertänksamhet", särskilt i kombinationer hade det varit bra om hon hoppade,landade och tänkte efter istället för att rusa genom som en liten b-ponny. Men alla har sina styrkor och svagheter. Ärtan kompenserar sin "brådska" med att ha ett fantastiskt hopp,scoop och teknik. Levara är lite mer begränsad i sin kapacitet, men älskar verkligen att hoppa och är försiktig...det kan räcka nog så långt!
Ärtan jobbades i ridhuset ca 30 minuter. Red på det raka bettet och en graman. Hon var fin för att inte gått inne i ridhuset på över en vecka. Travade mest, red övergångar och flyttade i sidled för att mjuka upp bogarna.

Le Tixerant

Igår testade jag en sadelgjord från märket Le Tixerant på C.
Den är väldigt speciellt utformad för att dels tryckfördela bättre men även andas och vara mer bekväm för hästen.
Jag tyckte den kändes väldigt bra:) Lätt att spänna, fint läder och den andades verkligen jättebra! På mitten plattan är det dels någon form av elastiskt material men närmast hästen sitter även några gummigrejor, svårt att förklara:p
Finns hos stablestore och kostar ca 3000:- Bild från stablestore

Tillbaka på hästryggen

Igår blev det en sen tur till stallet.
Satt på första hästen vid 19 tiden...trots den sena timmen var det stekande hett både ute och i ridhuset. Vi får lite problem med vårt underlag när ridhusportarna måste stå öppna. Eftersom det är bevattning underifrån torkar det ut precis vid ingången. Vattnar vi mer blir ridhuset som en blöt dynga, vattnar vi mindre torkar hela kortsidan ut och underlaget blir löst och lite sladdrigt. I-landsproblem i know;)
C fick gå ett rejält pass i ridhuset. Hon har vilat några dagar pga vaccination och semester på olika håll(min elev i kroatien och jag i berlin)Efter vila blir denna hetlevrade häst minst sagt på tårna. Hon höll sig dock i skinnet men lyssnade inte alls lika bra på förhållningarna som hon brukar. Efter ett antal övergångar och avsaktningar började hon dock lyssna lite bättre. Istället för att vika in nacken och gå bakom hand tog hon ett ärligt stöd på bettet och började jobba med bakdelen.
Detta är verkligen en häst som mår bäst av att trimmas rejält de flesta dagarna i veckan. Förhoppningsvis känns hon mer genomriden och lugnare i skallen på fredag när det är dags för mig att rida henne igen.
En bra övning som jag brukar rida för att få mjuka och lyhörda hästar är:
*rid längs fyrkantsspåret

*när du kommer till långsidan samlar du upp hästen, tar en förhållning, gör en halvhalt. Se till att hästen svarar framåt ur förhållningen direkt!

*fortsätt långsidan fram till b/e med tagen framdel (flytta in framdelen från spåret, akta så inte hästen överböjer sig i halsen, att du sitter rakt på hästen. Ytterskänkeln bestämmer hästens kurs och innerskänkeln formar
*lägg en volt vid b/e. Lämplig strl ca 10 m

*fortsätt ur volten med tagen bakdel (bakdelen innanför spåret, hästen ska vara ställd och böjd i innersidan och spåra med bakdelen)

*strax innan kortsidan rätar du ut hästen på yttertygeln, tar en förhållning, halvhalt och formar sedan hästen för en hörnpassering i arbetstrav där hästen svarar framåt för skänkeln.
Superbra övning för att få koll på hästens sidor, tvinga den att sätta under sig och jobba med bakdelen. Tycker även det är en utmärkt övning för oss som ryttare att träna koordination och balansen i sadeln:)
Ärtan fick gå ett lugnt pass på fältet. Eftersom hon vilat i ganska många dagar vill jag börja lite lugnt. Ärtan var av en annan åsikt och försökte sig till och med på ett och annat bocksprång (kors i taket, eftersom det inte har hänt mer än 2 ggr under 10 år)Red två varv runt, mestadels i trav. Gjorde flera övergångar och tempoväxlingar för att få henne att använda bakbensmusklerna. Avslutade med att galoppera ett halvt varv och sedan skritta av henne på hårt underlag. Min fining. Det känns verkligen som att komma hem när jag sitter i sadeln på henne:) Har inte planerat hur hon ska gå resterande delen av veckan eftersom jag ska tävla två dagar, jobba och gå på studentskiva....vill iaf hinna med att hoppa henne några språng i ridhuset innan veckan är slut!

Tävling alá 60-tal

Här pjåskas det inte minsann! Det går till och med att rida hickstead derbyt med en arm i mitella:o
Tror ingen idag skulle ge sig på att tävla ett långt derby med en arm, eller inte tävla överhuvudtaget...

Rida

Igår hade jag planerat en stillsam skritting på Ärtopärto. Hon hade andra planer...

Slet sig i stallgången så grimman gick sönder. Full skentur ut ur stallet, lyckades till slut fösa in henne i en hage. Tyvärr FEL hage då det är mer ett fält på 10 hektar. Tog över 30 minuter att fånga skrället,gaah!
Hon galopperade runt för glatta livet och var mer än nöjd över att äntligen få gå i gräshage;) När jag väl fick tag på henne kände jag att hon nog fått sin motionsdos.

Idag blir det dock lite ridning i värmen om allting går som planerat!
Oj vad jag måste försöka klippa henne i veckan. Hon har på tok för mycket päls.

Idag ska jag även rida C, eftersom min elev tar studenten i veckan ville hon ha lite ridhjälp. I veckan blir det ridning och hoppning på Levara för att trimma lite inför helgens tävling.
Kommer rida två 120 klasser avd B. Var det enda som fanns och som passade in med mitt jobbschema. Tävlar en klass fredag och en klass söndag. Ska bli skoj att rida på Lisen och Peders fina bana:)

Levara är även anmäld till Skabersjö nästa helg. Klasser är lite osäkert men lutar åt en 120 A:0 och 120 Derby. Hinner vi kvala 130 så rider vi den klassen istället.Hemma

Dagarna går på tok för snabbt när man besöker en så stor och pulserande stad som Berlin. Intrycken tar aldrig slut. Så mycket man skulle vilja hinna med...så lite tid.

Vi har iaf försökt att mest ta det lugnt. Njuta av det fina vädret och bara strosa runt. Är annars väldigt intresserad av historia, särskilt andra vk och då finns det MYCKE att upptäcka i Berlin.

Får helt enkelt bli en tripp dit snart igen. Här kommer lite blandade bilder:)


På vägen från båten passade vi på att besöka Prora (hitlers semester"paradis" som aldrig blev använt, nu går det inte att spränga bort) Kuslig stämning!
ShoppingkomplexInhandlat munkar:)
Biergarten:)Berlin här kommer jag:)

Nu är det mesta färdigpackat, äntligen!!

Imorgon blir det tidig uppgång vid 4.30 och sedan beger vi oss med bil mot Tyskland (alias de smittade gurkornas land!)

Tycker alltid det är jobbigt att lämna mina djur hemma. Trots att jag vet att de har det bra. Mina små bebisar:)

C gick jättefint i ridhuset idag. Hoppade lite småhinder och red bommar.

Hade även min andra träning för den nya eleven. Jättekul att se sådana framsteg redan efter en träning. Det är en tacksam elev som suger åt sig som en svamp. Tills nästa gång ska hon träna på att rida med korrekt handställning och hålla handen sluten runt tygeln, inte ute på fingertopparna. Lille pållen fick även ridas över lite bommar och travhoppa. Han tyckte det var lite läskigt första gången men hoppade sedan så glatt över hindren som slutade på ca 90 cm.

Blir troligtvis ingen uppdatering av bloggen, ev någon lägesrapport på facebook...men misstänker att jag inte kommer ha tillgång till nätet! ärligt talat kan det vara ganska skönt att vara datorfri några dagar,hihi!

See yaah!!RSS 2.0