Vårkänslor

Idag var vädret helt underbart. det var säkert en 13 grader ute och sol. Underbart!

Både Ärtan och C fick gå på utebanan. Den är klar rent underlagsmässigt och snart har vi även staket runt. Jag är inget större fan av staket...känner mig instängd av det och ridbanorna känns alltid mindre på något konstigt sätt. Nej, jag tycker att man ska kunna kontrollera sin häst utan staket;)
Nu blir det ju dock staket på vår utebana. Halva var uppsatt när jag red i eftermiddags. Resterande kommer upp imorgon.

C var lite yster. Tur att jag longerade en stund innan. Han är oerhört känslig och lyhörd. Det krävs verkligen att ryttaren sitter helt i balans och i rätt position i sadeln för att han inte ska misstycka. Det krävs minimala hjälper för att han ska reagera. Ibland lite väl små så vi "tränar och övar" inne i stallet på att få honom lite mera tålig. Jag agerar lite retsticka och petar honom i sidan ibland:p

Ärtan var riktigt fin idag. Travade lite mera och red lösgörande övningar. Det är så tydligt på henne hur väl vi känner varandra och hur "inridna" vi är på varandra. Ärtan lyssnar så bra på min röst. Det räcker med ett litet ljud från min sida för att hon ska sakta av eller växla gångart. Trots att Ärtan kan vara pain in the ass vissa ridpass är det ändå så underbart härligt att rida min lilla Ärta!!

Ridning måndag

Kom ut till stallet ganska sent efter att jobbat x antal timmar på kontoret innan. Skönt att ha jobb och stall så nära varandra:)

Började med C. Han fick longeras lite med inspänningar idag. Skötte sig fint och börjar lyssna på på rösten. Han måste dock våga ta för sig lite mera och länga ut steget. Men det kommer nog efter hand. Tror det är både för och nackdelar med att ha långa bakben;)

Efter det var det dags för M att ridas. Hon kan verkligen bli den ultimata hobbyhästen. Gör allt man ber henne om trots att hon inte kan allt ännu. Hon är snäll, stabil och lätt för hjälperna. Eftersom hon är så lite och sporadiskt riden de senaste åren är det lite som att börja om från början med grunderna. Först vill jag alltid att hästen ska svara på framåtdrivande hjälper. Motorn måste komma igång innan man som ryttare kan börja begära någon samling eller rida en övning. M tyckte verkligen det var skoj att rida idag. Andra gången hästen galopperar under ryttare och nu förstod hon verkligen hur skoj det kan vara att galoppera:) Öronen framåt, full fart och till och med lite bockning. Jag kommer fortsätta vidareutbilda henne lite i veckorn för att ägaren ska få ännu mera glädje av sin fina häst.

Sist ut idag var en pigg Ärtopärto. Hennes sår börjar äntligen läka ihop! Men än är det långt kvar innan det djupa såret är helt läkt, tyvärr. Idag blev det iallafall skritt och lite lätt joggning i ridhuset. Hon frustade, taktade och tyckte det var så skoj att få röra på sig lite. Vet inte om klippningen har ett finger med i spelet;) Måste verkligen klippa klart henne imorn. Är lite tussar under magen kvar samt benen. Tycker det gör så mycket bara att klippa benen på hästen. Blir mycket snyggare och ser proffsigare ut. Dessutom är det lättare att hålla rent!


C efter Cardento-Levantos I-Ramiro Z (Levaras fina son)

2012-02-27

Det vore jättekul att läsa en liten längre utvärdering av en träning som du hållit i (om eleven tycker det är ok såklart) :)
Du verkar himla duktig så det skulle va jätteintressant :) Kanske skriva om övningen/-arna ni gjorde och vad tanken var med just den övningen.

//Trogen läsare :)

Jag lovar att försöka hinna med det under veckan. Både en hopp och dressyrträning. Just nu finns inte riktigt tiden men lovar att försöka:) Och tack snälla för den värmande kommentaren!!

Kärlek<3

Mitt hjärta...mitt allt

Härlig helg

Bjuder på två bilder från en solig varm söndag:)
Hann med utsläpp av 10 hästar, ridning av 3 hästar och en hoppträning. Tackar min snälla sambo för all hjälp med markservice och framskrittning av hästar!


Lyckas inte vända bilderna, men Ärtan njöt för fulla muggar i sin sjukhage!

Fina C efter ett joggingpass i ridhuset! Andra ridpasset på 1 månad. Han är fortfarande väldigt svag och omusklad, men det ska det snart bli ändring på:) Sadeln ligger inte optimalt jag vet, men han ändrar sig mycket i muskulaturen ännu och har ett väldigt "svårt" sadelläge. Kort bred rygg och bred över manken. Buten får funka så länge!

Liten kort tråkig filmsnutt när vi travar fram helt kravlöstHelg

Äntligen helg. Nytt värmerekord tror jag. 11 plus och sol:) Det kan göra den deppigaste personen glad!

Ärtans sår läker så fint nu, hon är busigare än busigast. Än så länge får hon stå kvar i sjukhagen, den är nämligen lerfri och uppgrusad. Vår sjukhage är inte så liten som en box utan relativt stor så hon kan ändå rulla runt och busa lite.

I helgen blir det stallet för hela slanten. Och jag är inte ett dugg avis på alla som är i gbg denn helgen:p

Jag får spara shoppingen till falsterbo istället...snälla låt tiden gå snabbt till dess,hihi!

Lovar nya bilder och kanske någon film efter helgens bravader. Jag måste klippa färdigt Ärtan som just nu ser ut som...ja jag vet inte vad,haha. C och M ska ridas och på söndagen ska jag även ha en träning. Skoj!

Firar in fredagen med en PW och efter det en god flaska Bourgogne. En fruktig pinot noir druva passar perfekt till en god sallad;)Tävlingstermin

Ytterst prel. tävlinsplanering för tanterna;) C har vi inte bestämt något för i dagsläget.

8 mars Flyinge
130 A:0 Levara (anmäld)
18 mars Sydslätten
(120)-130 Levara
110-(120) Ärtan
31 mars Hässleholm
130 Levara
120 Ärtan
18 april Spring Tour
(propp ej kommit upp men förhoppningen är att kunna rida några 130-135 klasser)
2 maj Skyrup
(130-135 klasser)

11 maj Vellinge eller Frosta
(debut 140 för Levara?)
26 maj Trolleholm

Godmorgon

Träningarna igår gick helt strålande. Roligt och inspirerande med nya elever. Den senaste i skaran av mina elever har haft väldigt mycket problem med sin häst. En fin men oerhört känslig häst som tyvärr blivit lite missförstådd. Kommunikationen häst och ryttare har inte riktigt fungerat innan. Igår var andra träningspasset för mig och hästen avslutade med att hoppa väldigt fint och avspänt. Ryttaren hade ett stort leende och var riktigt glad i slutet av passet. Superskoj!

Jag kanske ska bli specialist på heta känsliga hästar;)

image description
Igår fick Ärto-pärto nya skor. Dock enbart fram. Vi ville inte riskera att lyfta hennes såriga bakben för mycket så väntar med bakhovarna. Trots att hon gått 8 veckor nu så var hovarna ändå fina och i rätt vinklar. Jag har en bra dialog med min hovslagare som är noggrann, kunnig och lyhörd. En bra hovslagare är väldigt viktigt!


Ärtan är less på att gå i sjukhage och bara få promenera i ridhuset. Hon gör vad som helst för att hinna med att hitta på bus mellan stall och ridhus...en sträcka på 100 m! Blåsa upp sig, hoppa på både tre och två ben, frusta och frysa till is. Sötisen. Hoppas på att kunna skritta lite uppsuttet idag istället. Upptäckte att jag måste klippa henne också. Har inte velat göra det när det var så kallt, men nu har vi hela 7 plus och sol här nere i skåne. Underbart!!

Imorgon lovar de upp til 9 grader:)

Träningsonsdag

Idag blir det träningsonsdag. Med andra ord kommer jag spendera nästa hela dagen i stallet, underbart!

2 hoppträningar och en dressyrträning väntar. Ärtan ska få nya skor (hoppas min hovslagare kan sko bakbenet där hennes sår sitter) Efter det ska Ärtan promeneras. Får se om jag rider någon annan häst idag.

Igår red jag maloubestoet. Hon är väldigt grön men vill göra rätt:) Borde ta tag i och tvätta, putsa, organisera all utrustning med!

Sadelklister nästa

Hoppade fina Levara igår. Det är ett gott tecken att jag måste inhandla sadelklister va;) Eller är det ett tecken på att jag sitter dåligt i sadeln,haha.
Levara fick börja med att prova lite nya träns och förbygel från Antares, men det passade verkligen inte hennes fina nätta huvud. Vi måste försöka hitta ett med tunnare remmar. Synd då förbygeln är riktigt snygg. Nya tävlingsskydd ska inhandlas också. Är inne på ett par svarta eller bruna Veredus med läder på insidan eller ett par snygga i läder....i-landsproblem!!

Så till hoppningen.....
Valde att inte hoppa jättemycket. Eller sanningen är den att vi inte orkade bygga upp så mycket,haha. Klockan var ganska mycket igår kväll innan det var dags för Levara att ridas.
Fortsatte lite med samma tänk som förra veckan. Hoppade bom-räcke-bom och två studsar med 10m fram till oxer. Hon blir bara finare och finare. Innan har hon haft tendenser att bita sig fast i bettet innan hinder och bli lite stum i handen. Nu har jag ingenting i handen utan kan rida till en distans och hon bara väntar så fint!
Jobbade en del med räcket. Höjde till 130 med bommar innnan och efter. Bommar är så bra och underskattade! Tog bort bommarna av avslutade med att höja upp lite mer, låg nog på 145 höjd. Första gången jag red på valde jag medvetet att inte ha så mycket tryck. Ville se lite hur hon tog sin an hindret. Hon hoppade runt och fint men lite för lågt och rev därför. Red an igen och la lite mera puls i galoppen. Gisses vad hon hoppade upp sig och rättade sig fint:) Där var jag nära att tugga grus i landningen! Och då känns det inte som att hon tar i ens...
Efter detta jobbade vi vidare med studsarna två språng fram till oxern. Breddade rejält och höjde lite allt eftersom. Avslutade även där på 140 höjd och sista gången vi höjde var hon i lite med fram då hon låg på lite. Red an igen och hon gör ett sådant där enormt hopp igen. Herregud vad hon hoppade. Vilken känsla.

Jobbhelg

Fick hoppa in och jobba lite på mitt gamla jobb. Trist att jobba hela helgen men roligt att träffa kollegorna:)

Ärtans sår såg jättefint ut igår. Hon är inte alls lika öm och det läker fint. Jag fortsätter med metacam och sjukhage några dagar till. Sen är min förhoppning att komma igång och skritta i veckan. Då ska även Ärtan få en makeover. Hon har världens björnpäls,hihi!

Söndagar brukar alltid gå åt till att planera in veckans aktiviteter. Boka in träningar och vilka hästar jag ska rida.
Denna veckan kommer en ny elev för att testa träna för mig, skoj!

I eftermiddag ska jag rida ett fuxsto efter Maluobe. Hon är väldigt grön, men lyhörd och snabblärd. Just nu aningens överviktig bara. Blir även en promenad med Ärtan.

Prel veckoschema:

Mån- Promenad 20 min Ärtan, ridning av M
Tis- Hoppträning för en ny elev, promenad med Ärtan
Ons- Dressyrträning Levara + en hoppträning, ridning av M och promenad Ärtan
Tor- Hoppning med Levara, skrittning Ärtan
Fredag-Ridning M, ridning C och skrittning Ärtan

Min förhoppning är att Ärtans sår läker ihop bra så att hon kan skos på onsdag som planerat.

Veterinärbesök

Valde idag att trots allt ringa ut en veterinär. Jag vill vara på den säkra sidan med tanke på att hon var riktigt svullen och öm igår.
Det fick bli en distriksveterinär. Något jag aldrig skulle anlita om det inte gäller simpla saker som vaccinering eller som i detta fallet, rengöra ett sår. Deras kompetens är verkligen bristfällig och under all kritik.
Jag tackar gudarna för att jag har ett bra samarbete med Ulrike. Kunnigare och mer noggrann veterinär är svårt att hitta. Men nu var det som sagt inte läge för att lasta och köra någonstans med tanke på benet så det fick bli en från distriktet.
Hon konstaterade snabbt att det inte fanns några fickor och såret hade läkt ihop bra på bara några dagar. det var rent och inte infekterat vilket givetvis är bra för läkningen. Hon gav Ärtan lite lugnande för att kunna "skrubba" rent såret och pilla bort sårskorpan. Nu blir det fortsatt vistelse i sjukhage samt skritt 2 ggr per dag för att hålla igåg cirkulationen i benet. Förhoppningsvis minskar svullnanden efter hand. Ärtan får även fortsätta gå på metacam iaf fram till måndag mot smärtan.
Även fast jag ställde "rätt diagnos" själv redan från första början kändes det skönt att dubbelkolla med en veterinär. Blev så orolig när benet svullnade upp såpass. Vill inte riskera infektioner.
Nu ska jag och min älskling fira försenad alla hjärtans dag med skaldjursfat och god efterrätt. Sedan blir det fortstat jobb för mig hela helgen.
Trevlig helg allesammans:)

<3

Fina underbara häst:)

Fina underbara Levara!

Hon hoppade helt strålande idag. För varje ridpass hittar vi varandra mer och mer. Allt känns bara lätt och okomplicerat.
Idag valde vi att inte hoppa så många språng utan istället får lite höjd på dem. Hoppade fram på ett räcke med travbom framför och bom efter. Avslutade på 130 höjd. Här låg hon verkligen kvar fint med hjälp av bommarna.
Jobbade sedan vidare med en trekombination. Räcke-räcke-oxer.
Räcke 6,5m kort ett språng till räcke- 10m två språng ut på oxern.
Hon fick rulla igenom den lågt en gång och sedan höjde vi stegvis. Allt eftersom vi höjde breddade vi oxern ut och längde även avståndet mellan räcke-oxer för att hon skulle få strecha lite. Avslutade på 130-140 höjd och på sista oxern hoppade hon mig verkligen ur sadeln:)
Just nu känner jag inga begränsningar i denna hästen för det känns fortfarandesom att hon inte "hoppar" och tar i. Hon bara leker över och tar varje hinder som ett extra galopp språng:)
Ägaren fick en jättefin bild som jag lägger upp här så fort jag fått den. Nu är hon även anmäld till årets första tävling. Hon får gå en 130 klass i Flyinge den 8 mars.

Tur att det finns fler hästar...

Tur att det finns fler hästar att rida nu när Ärtan står pga såret.

Stackarn hade verkligen ont igår. Hoppas hon ömmar mindre idag. Hon har fått stå i sjukhage för att inte springa för mycket. Gick två promenader med henne för att få igång cirkulationen i benet istället. Min förhoppning är att hon ska kunna gå i vanlig hage till helgen, och att jag kan skritta henne. För visst måste det ändå vara bra att röra på benet? Såret sitter inte till så att det stramar någonstans när hon går ju.

Ja det där till fler hästar. Igår kände jag lite på min ena elevs häst innan hon hoppade upp för en hoppträning. Tycker det är ett bra sätt om hästen är lite svårare och ryttaren oerfaren. Oftast räcker det med 5-10 minuter för att hästen ska bli lite mera loss och eleven sedan får det "lättare". Missförstå mig inte, men lättare i den meningen att en orutinerad ryttare kan fokusera mer på sits och inverkan än att hästen drar iväg och är stel i sidorna.

Hoppträningen gick bra. Vi jobbar mycket med den mentala biten. Det går sakta framåt och det är roligt att se hur tankens kraft kan ändra det mesta!

Efter det kl 20 på kvällen, pust...red jag fina Levara. Vi jobbade på backen och med lite småhinder. Levara hatar småhinder och studsar, hon vill hoppa högt;) Det märks så tydligt på henne och hon hittar på mer bus än vanligt för att hon blir uttråkad. Idag är tanken att det ska bli några större språng,skoj.

Ytterligare ett positivt besked. Levaras son är nu helt återställd och ska sättas igång. Ska bli roligt att jobba med honom. Blir lite som att börja om från början, men det får ta den tid det tar. Jag kommer även att rida ocg vidareutbilda en annans elevs häst när ägaren är utomlands 2 veckor. Ett sto efter maluobe!Varför kan inte allt bara få flyta på?

När allting känns enkelt och lätt så ska alltid något komma ivägen.

Idag blev inget roligt stallbesök. Jag ska plocka ut ärtan ur boxen för att göra iordning henne innan ett ridpass i ridhuset. Upptäcker snabbt ett stort, relativt djupt skärsår på vänster bak!

Det var helt färskt när jag kom ut på eftermiddagen och sitter i höjd med hasen fast på framsidan.

Givetvis var Ärtan både öm och irriterad kring såret, men snäll och väluppfostrad som hon är fick jag tvätta såret utan större problem. Efter att jag kikat närmare på såret( som omges av mindre brännsår) förstod jag snabbt vad som hade hänt. Hon har antagligen sparkat mot eltråden och lyckats fastna med ena bakbenet:( Stackars Ärtan.

Jag tycker alltid det är svårt hur man ska agera när det kommer till sår "modell större". Sy, inte sy, bandagera eller låta vara öppet...osv

Jag valde efter att diskuterat med fler i stallet att hålla såret öppet. Med tanke på minusgraderna bedömmer jag infektionsrisken till relativt låg. Dessutom var såret, efter närmare titt inte jättedjupt. Såret var dessutom rent och fint och blödde inte jättemycket. Tvättade med jodopax och sprayade på vanlig blå spray. Eftersom hon var lite svullen och varm i hela benet fick hon på sig lindor bak med back on track paddar under.

Jag kommer åka upp till stallet imorgon bitti för att kolla läget, promenera lite med henne och givetvis ta tempen. Om hon verkar sämre blir det att följa med en annan häst i stallet till veterinären så får hon kika på det.
Stackars min fina prinsessa. Alltid är det något med henne. För två år sedan var det pinnen som nästan gick upp i ögat, förra året var det tandskadan som resulterade i en fet räkning hos tandläkaren...och nu detta!

Måndag

Helgens ridning har varit lugn. Uteritt och lättare pass i ridhuset. Varannandagshästen har varit framme igen och igår gick hon mest i sin egen lilla värld. Funderar på om jag måste göra ett foderbyte igen? Känns som att hon blir lite "stissig" av detta...tål att funderas på, men är i vilket fall som helst jobbigt att hon ska vara så spänd i ridhuset hela tiden. Hoppas snön och kylan försvinner snart så vi kan rida på utebanan igen:)
Hade morgonfodring och utsläpp i söndags. Allt blir väldigt mycket mer jobbigt och tidskrävande när vattnet frusit. Nu fick jag släpa vatten till 10 hästar. Normalt sett dricker alla utom 4 från vattenkoppar. Ännu en anledning till att minusgraderna ska försvinna.
Jag vill ha sommar,värme och böljande rapsfält...

Film från hoppning 9/2

Som sagt STOR varning för sjösjuka!! Kolla på egen risk!! Själv förstår jag inte hur svårt det kan vara att hålla kameran still,haha!

Bjuder även på ett failhopp av dess like. Jag håller på att skratta ihjäl mig när jag ser det. Levara är lite speciell och har ibland ganska starka åsikter som saker och ting, här glömde hon helt plötsligt att hon skulle hoppa:p

Snabb analys för övrigt. Hon kändes fin, reglerbar och lugn. Eftersom hon har väldigt mycket motor och eget driv vill jag försöka få henne lugn och avslappnad hemma på träning. Därav det lite lugnare tempot. Plus att hindren inte är så höga, då ska hästen inte lära sig att hoppa på fart utan bibehålla balans och styrka i galoppen för att hoppa genom kroppen.
  • Jag måste tänka på att sträcka upp mig (att det ska vara så svårt att sitta upprätt!!)
  • Hålla ett jämt driv i svängarna så jag inte behöver pusha på mot hinder och få för stort läge.
  • Hålla henne mer rak i ställningen. Hon böjer gärna in nacken och då är det lätt att tappa ett ben över hindret
Överlag oerhört nöjd med pållen. Ser ni så fint och avslappnat hon hoppar:)


Avstånd mellan studs ca 3m
Avstånd oxer-oxer kombination ca 6,5m
Avstånd kombination till grönt räcke 16,5m
Avstånd sockerbit-oxer-sockerbit 9m åt varje håll mätt från oxern (denna övning syns dock dåligt i bild)

Sneak Peak...

....på min företagslogga. Har beslutsångest delux gällande färgkombination. I helgen måste jag fatta ett beslut!

Svar på fråga

hur många dagar i veckan hoppar du dina hästar?

Det är väldigt olika beroende på säsong och vilken fas hästarna ligger i träningen. Just nu ca 1 månad innan tävlingsäsongen drar igång hoppas de relativt mycket. Men mestadels lägre hinder. Jag jobbar mycket med serier, bommar och styrkeövningar för att bygga upp styrkan och höja mjölksyrenivån. Allt planeras så att hästarna ska vara i bra form innan första start för året:)
Sen är båda hästarna jag tävlar nu i ganska stort behov av att få hoppa. Min egen häst mår bäst om jag kan ta ett lägre språng då och då än att bara hoppa en gång i veckan, eller jobba med bommar några dagar på raken.
Allt eftersom jag kommer in i tävlingssäsongen blir det färre hopptillfällen för att inte slita på dem mellan tävlingarna. Då handlar det mest om att underhålla, checka av läget om något särskilt inte fungerat på tävling mm.
Detta verkar vara ett upplägg som fungerar bra då min egen häst hållit sig fräsch och hoppglad 10 år. Det gäller att ha lite omdöme själv som ryttare och anpassa övningarna för att inte slita på hästarna och hela tiden känna av hur hästen mår och vad hästen vill:)

Hoppning med båda

Idag stod som sagt hoppning på schemat för både Levara och Ärtan.

Levara var först ut. Pigg och glad som vanligt. Idag var hon dock lite mer kontrollerbar än förra veckan.

Jag byggde upp lite olika linjer, studs med kryss och enkelhinder. Allt placerat så att det skulle gå att rida an från båda hållen och varierar vägarna. Levara hoppade så runda och fina språng. Hon hoppar alltid så väl, oavsett om det är småhinder eller lite högre.

Ägaren filmade lite, men man blir sjösjuk av att titta på filmen:p Kan givetvis lägga upp den iaf om någon är intresserad av att se. Det går att se en del språng och gisses vad runt och avspänt hon hoppade. Ska bli kul att komma upp på lite höjder så madamen får börja ta i. Just nu bara kliver hon över hindren.

Även Ärtan skötte sig med bravur. Jag måste bara komma ihåg att rida med mer skänkel fram till handen och inte bli passiv i svängarna. Tänk att det ska vara så svårt att rida ur sväng? Hon fick hålla sig till enbart små hinder idag. Planerar att hoppa några större språng i helgen om jag får ihop planeringen. På Ärtan handlar det om att hela tiden få henne fokuserad på mig som ryttare. Jag försöker "överraska" henne lite och rida oväntade vägar, göra övergångar och variera steglängden för att hon ska bli uppmärksam på mig. Blev lite bekymrad idag. Hon har varit så fin på backen senaste veckorna, men idag bet hon sig fast lite i vänstersidan? Nojjig som man är börjar jag fundera och tänka vad det kan vara. Hoppas inte låsningen i bogen är tillbaka utan att det var en allmän stelhet. Det mesta verkade iaf värma ur, men jag är fortfarande lite fundersam över varför hon bet sig fast i vänster. Ska känna hur hon känns imorgon, annars blir det en tid hos bästa Camilla igen. Skönt att omge sig med kunniga människor!


Även min egen lilla råtta kan minsann sköta sig och hoppa väl;)

Ledig torsdag

Det är underbart skönt att ha en dag mitt i veckan där jag kan vara ledig.
Särskilt när jag jobbat "dubbelt" dagen innan. Igår var en sådan dag som gick i ett. På jobbet vid 9, intensiv dag med planering av events och genomgång av aktuella annonser. Hem efter jobbet, få i sig lite mat, byta om och pysa till stallet. Sadla Ärtan, trimma henne i ridhuset 45 minuter och efter det först en hoppträning sedan en dressyrträning. Ta hand om Ärtan, utrustning och fylla på nytt vatten. Hemma igen kl 21 och då hade världens underbaraste sambo fixat middag, gott vin och lite cava:) Inte helt fel att lyxa till det en vanlig onsdag kväll...
Idag ska jag bygga upp någon form av evighetsbana i ridhuset. Levara och Ärtan ska få hoppa.
Jag ska försöka komma ihåg att ta med kameran till stallet för att få några filmklipp!
Just det, ni måste få lite bilder på våra nymålade fina hinder. Det känns så kul och inspirerande att hoppa på "nya hinder". Vi har drygt 50 bommar/plank i alla möjliga tänkbara färger. Inte alla som har det så lyxigt;)
Snart dags för tävling, mindre än en månad kvar till premiärtävlingen. Lutar åt någon kringklass på inneSM som går i Flyinge. Prel. ska jag anmäla Levara till en 130 klass. Räcker med en klass som mjukstart.
Fina Levara med sin gamla ryttare

Men hallå?

Jag kan "störa" mig väldigt mycket när jag läser hästannonser. I know, i-landsproblem! Då framförallt på utrustningsannonser. Kanske för att jag själv är relativt påläst:p
Det finns väldigt ofta VÄLDIGT mycket fel i annonsen. Allt ifrån att märket är felstavat, Esckadron, Pickur, Buccas osv...till att beskrivningen av produkten är uppåt väggarna fel.
För NEJ, det finns inte Horseware Rhino täcken i 300g tjocklek- det är light 0g, medium 200g och heavy 370g
Eskadronskydd finns inte i strl cob- sist jag kollade fanns det bara ponny och full!
Strl 72 på ridbyxor innebär inte strl 34 utan 36!- 36+36=72, 34+34= 68..
...och så vidare. Listan kan göras lång. Varför tar inte människor som annonserar reda på fakta om produkten innan de lägger ut dem för annons??Underlättar faktiskt en hel del för ev köpare.

Måndagens ridpass

Precis som jag sagt innan är Ärtan lite av en varannandagshäst. Det är med andra ord helt omöjligt att förutspå vilket humör hon kommer vara på. Dessutom är hon väldigt känslig för alla förändringar som sker i hennes närhet. Innan var det gödselkärran, nu är det nya sargerna i ridhuset som är livsfarliga... Vi har inte haft sarg hela vägen runt ridhuset utan vid in och utgång har det bara varit öppet. Smidigt om du frågar mig...men nödvändigt med sarg när vi ska arrangera tävlingar. Detta sargbyggande tycker Ärtan är ofantligt farligt. För den nya sargen är ju inte grå som resterande delar!!!
Vi har därför haft lite små "diskussioner" kring detta de senaste ridpassen.

Igår var hon helt plötsligt väldigt fin och sargen var inte farlig längre. Jag kunde jobba henne väldigt fint fram till handen. Variera formen mellan en väldigt djup rund form till en högre "tävlingsform". Alla övergångar satt fint och jag kunde verkligen känna hur hon jobbade genom hela kroppen.

Fokuserade mycket på galopparbetet. Högergaloppen är fortfarande lite svagare än vänstergaloppen. Jag märker det eftersom hon gärna biter sig fast lite i bettet och inte orkar bära sig så bra som i vänstergaloppen. För att stärka upp högersidan (och behålla en smidig vänstersida) rider jag henne mycket i den förvända galoppen. I den förvända är min målsättning att kunna reglera ställningen, formen och tempot.

Det är lite skoj att hon för det mesta byter rent och faktiskt kan blänka till med rena byten i vart 4:e steg. Bra för en hopptant;)

Idag ska hon joggas lite i ridhuset men mest blir det pyssel och fix. Ska bli skoj att testa det nya täcket!

Men ÅH

Jag hade kunnat shoppa upp hela Bengts igår:( Var massa fina saker på rea. 50%

Provade bland annat en brun manfredikavaj som satt som gjuten. "Bara" 2000:-

Equilinejacka för halva priset 1500:-

Snygga Equiline och Trustschabrak 50%

Visst är det jobbigt när man hittar saker som man bara MÅSTE ha?

Jag fick med mig det som jag åkte dit för iaf. Inhandlade ett Amigo insulator Super heavy 550g. Fanns bara ett kvar i Ärtans strl. Det ska bli spännande att testa och se hur HW Amigo är. Blir premiär för Amigotäcken för min del. Har bara Rambo och Rhino sedan innan.

Jag ska banne mig ha den där kavajen!! Den hade blivit supersnygg tillsammans med min bruna utrustning ju!Bengts!

Nu blir det en tur till Bengts för att shoppa lite. Ärtan behöver nytt täcke, hoppas jag kan hitta något fint och hyfsat prisvärt:)
Lutar åt ett Amigo Insulator Super heavy 550g foder med hals. Har inte vågat eller velat klippa henne i kylan eftersom hon redan står med 400 + 200g med hals och det är ett rent kallstall. Får se vad jag hittar!
HW täcken är de absolut bästa. Här har Ärtan ett gammalt Rhino heavy 370g med halvhals. Håller än fast det är lite lappat och lagat:)

Hoppning

Igår var det som sagt premiärhoppning för fina Levara.
Oj vad jag verkligen gillar den hästen. Hon passar mig som handsken:)
Hon har ett stort hopp, vägvinnande luftig galopp, försiktighet, ridbarhet, stort mod, motor, vändbar, känslig och lyhörd, snygg exteriör, bra stam.
************
Med andra ord egenskaper som att dö för!
************
Jag är så glad och tacksam att jag fått förtroendet att fortsätta tävla henne. Igår hoppade vi mestadels lägre språng 1-110cm. Lite linjer med trav och galoppbommar innan och en långsida med tre räcken 16,5m mellan (varierade 4-5 språng). Avslutade med något högre språng och en lite bredare oxer. Hon hoppade mig ur sadeln nästan varje språng,tummen upp på det. Jag bara sitter och ler när jag riden där här hästen, inte så konstigt va;)
Sista starten 2011, debuten i 130. Mycket detaljer att slipa på, men överlag är jag så nöjd med rundan och hur flyter på.
Ärtan var mest väldigt het och laddad. Lite skiftande kvalité på sprången. Blandade en del riktigt fina luftiga språng med "sämre". Var ett riktigt skolnings och korrigeringspass för hennes del igår (hallå det ska väl inte behövas, hon är ju tant!!) Insåg också än en gång hur svår hon är. Iaf om man jämför med Levara!

Sorry

Väldans dålig uppdatering här nu. Har verkligen fullt upp och ligger efter med en massa saker som jag borde gjort förra veckan.
Kort resume. Ärtan har gått lite lugnt i några dagar när jag varit iväg på vinkursen,som förövrigt var väldigt bra och lärorik! Men att prova 40 viner på 2 dagar gör att huvudet blir lite segt;) Har känt mig väldigt matt hela veckan faktiskt. Hoppas jag kan hitta lite ny energi efter helgen.
Trots Ärtans mini-vila har hon känts väldigt fin och fräsch alla ridpassen. Vila är underskattat!
Igår la jag in lite lättare bom-jobb och idag ska hon få hoppa några språng.
Igår hade jag även träning för Levara och hennes fodervärd. Så skoj att få se Levara igen. Hon var på sitt allra piggaste och busigast humör när vi dressyrtränade. Man får ta det med en nypa salt och låta henne busa av sig lite. Idag gissar jag på mer bus eftersom hon ska få hoppa lite:) Jag ska bara känna lite på henne, bygga upp någon lättare övning med bom framför hinder. Hon ser riktigt fin och slank ut i formen, med lite mera muskler och träning känner jag på mig att 2012 kommer bli en bra tävlingssäsong:)
Jag har förutom jobb, det egna företaget och allmän ridning hunnit med att drutta av,haha!
Premiärturen på C gick lite väl vilt till. Han blev spänd och fick lite panik. Som tur var gled jag av mer än vad jag åkte av. Med andra ord ingen skada skedd. Han är faktiskt så snäll innerst inne;)

RSS 2.0