Gosh

Spännande, men har en dålig magkänsla! Tyckte Niklas red lite slarvigt, av och på. Kanske nerver som spökade? Hästen kan ju trots allt hoppa:) - - Snart Ludvig!!


Men åhh

Har ett ton med grejor att hinna med idag och mitt i allt bara måste jag ju kolla på hoppningen. En riktig nagelbitare är vad det kommer att bli. Hoppas och tror på Sverige:) Ärtan gick så fint igår, särskilt galoppen var hon ridbar och lösgjord i redan från första stund. Kuuul! Men jag var trött i benen efter att ridit två hästar åt mina elever innan. Båda dessa två är hästar som kräver mycket utbildning och ridning med skänkel fram till hand. Det blir en och annan korrigering, göra om göra rätt. Fast det är roligt när både eleven och jag ser, känner skillnad. Tre träningar idag med, kul när det rullar på:)


Wihoo!

5 min tills terrängen börjar på kunskapskanalen!

Heja Sverige!!

Ny vecka nya möjligheter

Den här veckan är full av träningar av olika slag. Jag själv ska komma igång med mer löpträning denna veckan, ärtan ska (förhoppningsvis) trimmas inför tävling i helgen. Anmäld till en 120 klass, roligt:) mina elever ska drillas och trimmas i dressyrens ädla konst. Idag ska jag hinna med ett stopp på foderbutiken för att fylla på foderlagret. Sen får man ju givetvis inte glömma bort att bänka sig framför teven och terrängen som visas på Kunskapskanalen kl 13.30:) heja Sverige!! Laddar upp med god frukost. Banan, druvor, solrosfrön, några havrepuffar och kvarg, mums!


Blä

Ett pass i ridhuset som började bra men slutade med blockhälta:( troligtvis en nervsmäll! Hon kändes så fin idag! Imorgon blir det lite träningar, ny elev blandannat, skoj:)


Lördagkväll

Jobbat fram till nu. Trimmade Ärtan på morgonen. Hon kändes fin men lite stark. Hoppade småhinder och red lite bommar. Imorgon ska jag försöka hoppa lite mer. Kanske någon serie eller lite bommar innan och efter för att få henne att vänta bättre. Hon blir så het på gröten!

Kom på att jag glömde skriva vad jag heter på instagram....isabe334!!


Insta

Jag finns på instagram. Uppdaterar sporadiskt och helt utan logik om den delen av mitt liv som inte innehåller hästar. Fast det är klart, en och annan pålle slinker med ibland:)


Woop!

Nöjd över att svettat mig genom 1 mils PW i gassande sol:)
 
Det tar sig! Den här veckan har jag nästan enbart fokuserat på promenader och lite stärkande övningar hemma  istället för att springa. Mina lår blir så biffiga av att bara springa så jag måste tyvärr stå över det ibland för att inte se helt sjukt opropotionelig ut:p
På söndag kör vi igång med löpträningen igen:) Vill börja blanda in lite intervaller också för att öka på flåset. Känner att jag kan ta ut mig mer när jag tränar eftersom jag snabbt kommer ner i normal puls igen, skulle bara vilja ha någon att träna tillsammans med. Skulle kännas lättare när man kan motivera och peppa varandra. 

Fredag:)

Solen skiner, jag är ledig och har planerat en underbar dag:)
 
Det är verkligen supervarmt. Jag försöker hålla mig till att rida sen kväll för att låta Ärtan återhämta sig lite från solen. Nu när det varit extremvärme har våra hästar bara varit ute från 7.30-12 och fått äta lunchen inne. Jag ser ingen vits med att låta hästarna stå ute i gassande sol och plågas av diverse insekter när de kan stå i ett svalt och skönt stall de värsta timmarna på dygnet. 
 
Igår trimmade jag på utebanan klockan åtta på kvällen. Det var fortfarande varmt men helt överkomligt. På något sätt kändes det som att vi red i något annat land än Sverige, tropisk värme liksom. Våran utebana är magisk att rida på just nu. Jag kan verkligen inte tänka mig att det finns någon bättre bana att rida på! 
 
A. Den är grymt stor
B. Den är dammfri
C. Den har enorm svikt
D. Den har perfekt glidmoment för hästarnas leder
E. Den ger känslan av att rida på en sandstrand:p
 
 
Ibland är det lätt att glömma bort vilka otroligt fina träningsmöjligheter jag har. Anläggningen är underbar!
 
Så till ridningen igår. Det var verkligen kul att känna hur jag kunde få igång drivet genom kroppen och mer tryck i bak utan att få hela hästen i handen. Ärtan är svår och inbjuder till lite dragkamp emellanåt, så om man inte rider henne korrekt blir varje ridpass en ren pina. Men om ryttaren gör rätt så ger hon en väldigt härlig känsla. Man får liksom verkligen suget i bettet. Jag tycker det är väldigt jobbigt att rida hästar som inte har ett ärligt stöd fram rtill bettet, och många ggr är det ryttaren som "Pillat" bort stödet. Mina dressyrtränare har alltid sagt till mig att det största problemet bland de flesta ryttare är att de inte vågar sitta stilla och ha stödet i handen, utan ska plocka bort stödet för att de är rädda att hästarna hänger sig fast. Men en häst som rids korrekt bakifrån och fram hänger inte i bettet, den suger sig framåt och blir mer lugn och harmonisk. Det är iaf min åsikt. 
 
Idag blir det en PW i värmen för min del. Underbart att känna svetten drypa, eller hur mina vänner;)
 
Rider...det gör jag ikväll. Trevlig helg!

Jag blir smått galen...

På denna app! Hade lite tid över innan dagens första elev kom och tänkte passa på att göra ett snabbt inlägg med dagens övningar, men icke att det vill fungera!!

Sedan igår eftermiddag har jag försökt att publicera inlägget via appen men det fungerar fortfarande inte. Kan det vara läge att börja blogga någon annanstans eller? Det är ju helt värdelöst när det inte går att blogga lite smidigt från mobilen:(

UTERITT

Idag lastar vi pållarna och åker en sväng för att rida ut i skogen:) 
 
Välbehövligt och skönt att låta hästarna sträcka ut på mjuka skogsvägar. En av många fördelar med Österlen och Skåne. Vi har nära till både hav och skog!
 
Efter det är det dags för mig att åka iväg och ha derssyrträning för en ny elev. Idag är jag ledig från mitt vanliga jobb så blir att jobba med företaget och fixa lite här hemma. Solen skiner ute, äntligen! Jag ska ta en PW med mina nya neongula shorts från HM,haha. Känner att jag hamnat lite efter med min egen träning under semestern. Vet inte varför det blir så, men idag blir det andra bullar. Nu är det dags att sätta fart igen, även fast det nog varit nyttigt för min kropp att återhämta sig lite. 
 
Igår bokade vi resa. Blir en långweekend i Berlin om några veckor. Andra besöket för min del. Vi var där för något år sedan. Berlin är verkligen en spännande och intressant stad. Hoppas på några mysiga dagar tillsammans med min älskade:)
 
Förra Belinbesöket...apnöjd efter att vi inhandlat ett gäng med munkar:) 
Denna gången lyxar vi till det och bor på Hilton:)

Filmtajm

Veckorna och helgerna går snabbt!
 
Jag har upptäckt att jag är värdelös på att blogga från tävlingar och via mobilen. Tror det helt enklet beror på att jag vill fokusera på hästen och ridningen, inte fippla med kamera och telefon:p 
För det mesta har jag inte ens telefonen på mig utan den får ligga kvar i bilen. Men lite analys och filmer från tävlingen ska ni få nu:)
 
Både jag och Ärtan var riktigt taggade för att åka iväg på tävling. Första tävlingen för i år för min lilla Ärta!! Senaste tävlingarna har jag hoppat 130 klasser med Levara och tränat på ännu högre höjder så helt plötsligt kändes hindren som mini "kaninhinder",haha! Jag känner min häst och är fullt medveten om hur slarvig hon kan vara på lägre hinder. Det är precis som att hon vet med sig att hon inte behöver anstränga sig utan kan kliva över. Lägg sedan till att ag rider crap-dåligt på lägre hinder. Först när det börjar komma upp mot 130-140 höjder känner jag att det verkligen blir "ridning" (mao att jag inte kan sitta och sova i min egen lilla värld!) 
 
Resultatmässigt var jag därför inställd på det mesta. Första tävlingen, stor utebana och låga hinder....kunde sluta hur som helst. 
 
Till första klassen som var en 110 cm A0:A0 valde jag att rida på gag-bettet med dubbla tyglar. Som ni kommer se på filmen var det noll reaktion när jag tog en förhållning och känslan var verkligen hemsk. Ärtan blev stark och dragig och hela banan igenom kändes som "hej kom och hjälp mig". Gud så jag skämdes när jag kom ut från banan, pinsamt dålig ridning från mitt håll. Men hästen var glad iallafall,haha! Ett pet på första i omhoppningen som troligtvis kom som en följd av att förhållningarna inte gick igenom och att jag slarvade med vägen över hinder. Ville vända för tidigt och hon river bak. 
 
Till andra klassen plockade jag faktiskt bort den ena tygeln och valde att bara rida på gag-tygeln. I normala fall när hindren är högre blir det i skarpaste laget men då hon var som en ångvält i första klassen hade jag inte mycket val. Känslan i denna klassen var så mycket bättre. Ridmässigt finns det såklart en hel del massa att förbättra. Jag märker dock att hon hoppar bättre när hon får komma lite intill (därför jag lägger henne lite nära vissa språng). Ytterligare ett skitpet till i denna klass. Hon blir lite nonchalant och går emot handen mot 3:an. Misstänker att det är därför hon river. Nu ska vi fortsätta träna lite mera lydnad på distanser hemma. Men jag kan inte låta bli att skratta lite åt min häst som är hela 17 år gammal...men har energi och hoppglädje som en 5 åring. 
 
Det är så underbart att ha henne frisk och kry igen. Därför anmälde jag till en tävling till. Vi ska rida en 120 klass den 5 augusti, skoj! 

Suck

Bra att appen har fungerat:( Hemma från en otroligt seg tävlingsdag, men det fanns en pålle som verkligen tyckte det var kul, haha! Så här i efterhand kan jag konstatera att jag borde valt ett annat bett, med lite mera skarphet. Hon blev nämligen ruggigt stark och dragig i första klassen. Klass ett som var en 110 med två faser. Det kändes hemskt! Som att jag var en trasdocka som satt ovanpå, haha. Men nolla i grunden och tyvärr ett ner i omhopp. Inte mycket att säga, skitpet. Till andra klassen, en 115 ackumulator valde jag att ta bort den ena tygeln till gagbettet. Jag red alltså enbart med den "skarpa" tygeln. Gisses vilken skillnad. Hon väntade och blev inte alls lika dragig. Väldigt fina språng och helt med på noterna. Både hon och jag var lite ringrostiga så fick ett skitpet i denna klassen med. Peta treans räcke som låg på distans från en oxer. Blev själv kvar lite i handen, borde blivit klar tidigare! Men det känns så skoj att hon är fräsch och trots sina 17 år älskar detta med hoppning:)


Tjena blixten

Här går det undan, not!


Tävling imorn

Oj vad roligt det ska bli. Ärtan känns så fräsch och laddad. Det kommer kännas konstigt att hoppa så låga klasser men ändå ganska rätt. Jag vill att hon ska få känna att det är plättlätt och roligt:) Idag joggade jag henne lite lätt och energin tar liksom aldrig slut i denna hästen, pust! Jag kommer köra på en marinblå outfit tror jag, framhoppningen var nämligen rena rama lervällingen så vill inte skita ner för många vita schabrak och skydd;) jag ska tillbaka till stallet nu så lovar bild på utrustningen vi ska ha imorn!


Tor

Idag passade jag på att fixa lite inför tävlingen på lördag. Gänga ur broddhålen och skruva i blindbrodd bland annat! Skönt att ha det fixat och slippa göra det imorn:) Ärtan reds i ridhuset. Hoppade något lite högre språng och hon var väldigt laddad, men känns mjuk och smidig i kroppen:) Hhum, undra vad jag ska ha för schabrak på lördag? Kan ta lite bilder vilka jag väljer mellan så kanske ni läsare får bestämma;)


Vitt

Vitt som blivit mer skitbeige skall åter bli vitt igen! Kör handtvätt denna gången, annars blir det alltid maskintvätt för mina benskydd.


Godmorgon

Vilken underbar morgon mina bloggvänner. Sitter här framför datorn med en snabb espresso innan det är dags för mogonpromenad med våran lilla sork. Det lustiga är att när jag gått upp från sängen och klätt på mig hamnar den där sorken alltid i sängen igen...på min sida, under mitt täcke. Han får alltis sovmorgon. 
 
Jag känner mig lite seg, jobbade länge igår. Hoppade in och serverade på vad jag tror kan varit årets största ryttarfest. De flesta inom sveriges ryttarelit var där, och en massa kändisar. Grymt skoj! 
 
Just det, jag glömde ju ta bild på min nyklippta Ärtanpärtanpuff. Jag kan lova er att det var rejält med päls som föll av. Var kom denna vinterpäls ifrån? 
 
Trimmade sedan henne på utebanan. Hade gagbettet eftersom jag skulle hoppa lite småhinder. Det var evigheter sen jag red på det och wow vad fin hon kändes på det. Sen laddar hon alltid lite extra när det är småhinder, men jag fick en skön känsla. 
 
Idag ska vi nog satsa på att rida ut en sväng eller kanske galoppera på fältet. Det sistämnda är nog att föredra med tanke på all trafik. 
 
Älskar Eskadronlindorna. Det kommer definitivt bli fler par därifrån. Sköna att linda med och vettiga i pris!

Bett jag använder

Jag varierar bett ganska frekvent på Ärtan. Hon är svår i munnen och rids hon för länge på ett och samma bett blir det oftast inte så bra. 
 
De betten som jag använder just nu är:
 
- Tvådelat bett med rörliga ringar. Detta bettet har jag som "utgångsbett" i arbetet på backen. Varierar mellan flera olika tjocklekar och strl på ringarna. 
 
- Tvådelat pelham. Används också som ett vardagsbett i markarbetsjobbet. Detta rider jag alltid på dubbla tyglar för att få ut rätt effekt av pelhamstången. På detta bettet fungerar Ärtan jättebra, men jag vill kunna bibehålla effekten av detta skarpa bett så rider inte på det mer än 3 dagar i rad. 
 
 
- Tvådelat gag. Används enbart som ett hoppbett och framförallt har det används som ett tävlingsbett. Även detta rider jag givetvis på dubbla tyglar. Blir som ett vanligt bett med en extra "nödbroms" om jag tar i tygeln som är fäst till nackstycket. Ärtan är lugn och harmonisk på detta bettet och det blir lagom skarpt i hoppningen. 
 
 
- Tvådelat kombinationsbett. Detta är Jons favvobett;) Annars rider jag bara ut på detta bettet. Är ett vanligt bett kombinerat med hackamore. Är svårt att rida igenom sidorna och ställa hästen ordentligt på det, men ger lite extra broms vid uteritterna. 
 
- Långt hackamore. Används när hon bara ska skritta som variation och för att vila munnen. 
 
- Tredelat Mylerbett. Används i perioder som markarbetsbett. Jag har lite blandade upplevelser på detta bettet, men generellt sett verkar hästarna trivas på detta då det ligger bra i munnen. 
 
- Rakt bett med fasta ringar. Även detta används mer sporadiskt när jag vill variera bett i dressyrarbetet. Detta är även ett bett som faktiskt fungerar ganska bra i hoppningen. Trots att det är rakt och milt lyssnar hon riktigt bra på detta bettet...ibland;) 
 
Detta är bara en liiiten del av min bettsamling. Men här får ni iaf lite bett som jag brukar använda:)
 
 

Tema tävling

Precis hemkommen från stallet. Idag var första jobbdagen efter semestern så det fick bli en sen kväll i stallet. Trimmade på utebanan. Ärtan var lite olydig och ville mest gå i sin egen lilla värld (dvs i turbofart!). Fick tänka om gällande träningspasset och bara fokusera på ren lydnad istället. Shit happens! 
 
Det är lite det som är faschinerande med hästar. De är levande varelser och inga maskiner. Ingen dag är sig den andre lik. Ärtan har en grymt skön klippning just nu....not! Halva henne är klippt. Imorgon måste jag klippa resterande delen. 
 
Imorgon blir det omvänd ordning mot idag. Stallet på morgonen. Trimma Ärtan med småhinder och bommar samt ha en privatlektion kl 9. 
 
Missa inte att följa min andra blogg som är kopplat mer till mitt företag. Där kommer jag bland annat publicera inlägg som kopplas till tema TÄVLING. Inläggen är tänkt att bli som en serie med tre teman. Före-under och efter tävlingen. Kika gärna in där om ni vill ha tips och ideér som rör tävlingsmomentet:)
 
confidentrider.blogg.se
 
Hhum, undra om det är dags för lite kvällmat kanske? Här kör vi sydeuropeiska mattider, me like!
 
 
 

Så roligt!

Nu börjar hemsidan till företaget ta form. Gå gärna in och kika:)

www.confidentrider.se

Jag har förlorat min häst!

...till min sambo! Med andra ord heeelt ok:)
 
Idag var tanken att Jon skulle hoppa några språng i början och sedan skulle jag hoppa upp för att hoppa lite högre. Men vi kom liksom aldrig så långt,hih! De var så duktiga, nu måste vi skaffa en pålle till om min älskling ska hålla denna ridfrekvens:p
 
Imorgon är min semester på en vecka slut. Bäst att fira slutet på semesterveckan på bästa sätt. Mys i soffan och god mat.
 
 

Ni som inte var i Falsterbo i fredags...

Missa inte att Eurosport sänder ett sammandrag från nationshoppningen ikväll kl 22.00:)

Nytt

Det nya schabraket:) blir perfekt att ha hemma!


Färgkombination helt i min smak!

Jag tror att jag har snöat in lite på grönt i alla nyanaser. Hittade detta A.S schabrak och blev så frälst. 
Mörkgrönt känns rätt inför hösten! Överlag är jag mer för dova matta färger än alla dessa skrikiga färger som finns just nu. 
 
Kanske svårt att se på bilden men är beiget med olika gröna nyanser på kantband och passpoaler, love! 
Fick nöja mig med lite dreggel och fyndade istället ett grått Eskadronschabrak för 150 kr. Bild kommer i eftermiddag. 
 
Överlag tyckte jag det fanns mycket bra shopping i Falsterbo i år. För den som var ute efter att köpa kavaj var det flera montrar som sålde ut Animo, GPA och Equilinekavajer. Börjes hade Kingslandkavajer för endast 1000 kr. 
 
Hhum, sne bild men iaf en bild på våra ridstövlar som vi fyndade. 
"Svenska stormtropers VS Italiensk elegans"
Jag får pinas lite innan mina är inridna, det problemet slipper Jon;) 
 
Dessa skyltar från Vetlanda Gjuteri är så stilrena och klassiska. Återigen kommer den gröna snygga färgen tillbaka....

Lördag

Lördagen inleddes med lite skön sovmorgon och efterföljande frukost. Nu sitter jag i vårt härliga "kontor" med havsutsikt. Medan vissa jobbar har andra det betydligt skönare;)
 
 
Efter en lite lugn och stillsam fm väntar stallet och ridning i eftermiddag. Ärtan ska även klippas.
 
Såg att ridbanan var nyharavd igår. Det är verkligen underbart att stå på en anläggning som erbjuder så fina träningsmöjligheter. 
 
 
 

Hemma från falsterbo

Jag har haft en underbar heldag i Falsterbo. Massa fina hästar och roliga hoppklasser. No1 var givetvis nationshoppningen. Oj så spännande och vilka insatser av de svenska ryttarna. 
 
Guldstjärnorna går till Roffe (givetvis, han är ju kung!) och Jens. Verkligen roligt att han får vara med i toppen igen och att han har en häst som klarar de största klasserna. Lunatic verkar väldigt hinderklok och trots att han hoppar sparsamt är han inte i en bom. Omhoppningen var magisk och i ren Jens-anda...m.a.o fullt ös;)
 
Jag blev lite besviken på Henkes Coupe de cour. Tyckte han hoppade nonchalant och oengagerat. Förhoppningsvis hade de bara en dålig dag tillsammans, och hittar formen till OS. Scoop finns det i hästen iaf!
 
Malin och Tore, fin första runda men i och tassade i några hinder. Överlag blandade han fina luftiga språng med några lite sämre. Banan var maxad och det gav ganska stort utslag i andra rundan men få nollrundor. 
 
Kommer ett separat inlägg med vad som inhandlades senare i helgen:)

Hemma från falsterbo

Jag har haft en underbar heldag i Falsterbo. Massa fina hästar och roliga hoppklasser. No1 var givetvis nationshoppningen. Oj så spännande och vilka insatser av de svenska ryttarna. 
 
Guldstjärnorna går till Roffe (givetvis, han är ju kung!) och Jens. Verkligen roligt att han får vara med i toppen igen och att han har en häst som klarar de största klasserna. Lunatic verkar väldigt hinderklok och trots att han hoppar sparsamt är han inte i en bom. Omhoppningen var magisk och i ren Jens-anda...m.a.o fullt ös;)
 
Jag blev lite besviken på Henkes Coupe de cour. Tyckte han hoppade nonchalant och oengagerat. Förhoppningsvis hade de bara en dålig dag tillsammans, och hittar formen till OS. Scoop finns det i hästen iaf!
 
Malin och Tore, fin första runda men i och tassade i några hinder. Överlag blandade han fina luftiga språng med några lite sämre. Banan var maxad och det gav ganska stort utslag i andra rundan men få nollrundor. 
 
Kommer ett separat inlägg med vad som inhandlades senare i helgen:)

Falsterbo

Imorgon blir det Falsterbo för min del igen. Det ska bli riktigt roligt att se nationshoppningen även iår. Hoppas på ett bra OS genrep för det svenska laget!

Och bra väder kanske ska tilläggas;)

Torsdag

Idag har varit en riktigt produktiv dag. Jag har uppdaterat hemsidan till företaget och spånat på lite utvecklingsideér, kul men tidskrävande. Det är bäst att passa på när jag har semester från mitt vanliga jobb. 
 
Ärtan trimmades i ridhuset. Ibland kan det vara skönt med ridhus även mitt i sommaren för precis i början av ridpasset kom det en rejäl åskskur. Vi gillar inte att bli blöta;) 
Idag var det fokus på rent dressyrjobb. Vanligt tvådelat bett och ett hål längre stigläder (oj vad det kan göra skillnad i sitsen). Eftersom hon trimmades ute över småhinder igår fick det bli lite nötande med övergångar för att få henne att vänta och inte ligga på för mycket i handen, men det kändes som att jag fick igenom både lydnad och lösgjordhet i slutet på passet. Det känns skönt att ET besöket fortfarande "sitter i" och att hon är mjuk och smidig. 
 
Tänk att vi ska tävla nästa helg! Det ska bli superskoj:)
 
Jag hade en elev som passade på att rida samtidigt som mig i ridhuset. Det tycker jag är bra, för då kan jag hålla ett lite "vakande" öga. Ibland kan det räcka med en liten kommentar här och där för att göra skillnad. 
 
Efter min egna pålle var riden. lagom svettig och trött, begav jag mig till ett stall i närheten för att rida ett 8 årigt sto efter Akribori. Hästen är outbildad och förhoppningsvis kommer jag vara delaktig i hästens fortsatta vidareutbildning. Detta var en riktigt trevlig bekantskap som dessvärre är missförstådd och felriden, men vill göra rätt. Spännande!
 
 

Stövlarna

Nu är första ridpasset med mina nya "finstövlar" avklarat. Jag har glömt hur obekvämt det kan vara. Då är dessa ändå mjuka hoppstövlar. Hur har jag härdat ut att rida in hårda dressyrstövlar innan;) jag kommer köra en utvärdering när de är mer inridna, men jag älskar dom redan! För mig får de 5 av 5 i betyg på både pris, design, passform och läderkvalit'e!


Fetknopp

Enda gräset min lilla tjockis får äta, till och från hagen;)


Kärlek!!

Men de ger mig lite halv blodförstoppning i benen. Ett par fellini blev det. Mina nya tävlings och finstövlar!


Falsterbo

Underbar dag i Falsterbo. Lagom väder för en gångs skull. Har inhandlat nya snygga stövlar, bara älskar dom! Bild kommer ikväll:)


Hoppning

Idag står det hoppning på schemat. Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska hoppa ännu. Tror det får bli lite galoppbommar innan hinder och kanske någon serie!


Värme

Oj vilken värme. Ärtan var varm i pälsen redan innan vi började. Idag fick hon ett lättare joggingpass på ridbanan. Lite longering med inspänning. Det är så kul att se henne röra sig nu, helt utan spänningar. Snäll att longera är hon också. Här testar Jon att snurra runt henne några varv;)


Wow äntligen

Nu fungerar blogg appen igen! Det var väl på tiden, eller;) lagom till Falsterbo!


Lördag

Egentligen semester, men fick dra på mig receptionskläderna och rycka in och jobba natt. Men imorgon...kl 7 så har jag välbehövlig semester 1 vecka. Falsterbo har börjat och min förhoppning är att vi ska hinna dit iaf några dagar. Jag och älskling ska spana på prylar och förhoppningsvis fynda något roligt. Bara det blir bättre väder än förra året. Gisses så blöta vi blev under nationshoppningen! 
 
Ärtan trimmades i ridhuset idag och oj så fin hon kändes. Nu de första dagarna efter ET besöket blir det mest basic jobb men jag känner verkligen hur alla spänningar släppt. Hon är en riktig fröjd att rida nu. Visst, hon är fortfarande lite bichig och väl "på" fortfarande, men ridbarheten känns annorlunda. Kul! Imorgon blir det uteritt och på måndag ska vi hoppa, wiii:)
 
5 timmar kvar tills semester!!!
 
falsterbo för två år sedan. Stekande värme! Varför kan vädret inte bara vara "lagom":p
 
 
 
 
 
 

Hoppa höga hinder?

Fick en fråga för ett tag sen av Yasmine gällande hur jag såg på att hoppa höga hinder. Om jag får en pirrkänsla eller ser det som att allt gnet på backen gett resultat (i form av att kunna hoppa högre hinder på ett bra sätt). Visst var det typ så du menade Yasmine?
____________________________________________________
 
Först lite bakgrund....
 
Jag har nog aldrig varit den orädda ryttaren som kastar sig över vad som helst i vilka lägen som helst. Jag ser rmig själv som den mer eftertänksamma noggranna ryttaren som hela tiden strävar efter perfektion. Detta är något jag ständigt fått jobba med och först nu när jag närmar mig 30 års ålder (host!) har jag börjat kunna släppa kontrollen när det kommer till hoppningen och hinder. Mer lita på min egen förmåga och "bara rida på". Inte sitta och analysera, älta och analysera lite till. Min strävan efter perfektionism har många ggr hämmat mig att komma vidare, dock har den gjort att jag alltid är noggrann i arbetet med hästarna och ridningen. Nogåt positvit med andra ord!
 
Jag har haft turen och förmånen att få ha snälla hästar och ponnyer nästan hela vägen genom min ridkarriär. Bussiga hästar som ställt upp i de flesta lägen! Detta har gjort att jag aldrig känt någon rädsla för att hoppa. Ingen rädsla men väl respekt för hinder. Jag har så pass mycket självbevarelsedrift och dressyrtant i mig att jag aldrig skulle styra på ett hinder om jag låg heeeelt galet. Då vänder jag hellre ifrån, klappar hästen och rider på igen. 
 
Just när det kommer till att hoppa högre hinder så ger det verkligen en adrenalinkick. Små hinder tar man sig alltid över...på ett eller annat sätt. Kanske inte alltid i full harmoni tillsammans med hästen, men över..det kommer man. Skillnaden att hoppa högre språng (förutom det uppenbara att det kräver mer skills i ridningen!) är tillit. Det måste finnas tillit och ett samspel mellan häst och ryttare. Jag som ryttare måste lita på att hästen hoppar om jag ger den rätt förutsättningar, och hästen måste lita på att ryttaren placerar den rätt på hinder. När detta samspel fungerar finns det inget som är mäktigare än att uppleva det där perfekta språnget på ett högre hinder. Att veta att jag som ryttare har full kontroll på 600 kg häst, kan påverka, vara följsam och "bara" hänga med... det är en underbar känsla! Och det är efter ett sådant språng man förstår varför man fortsätter med ridningen. Alla kalla vinterdagar, förfrusna fötter, frysta vattenkoppar....ja de dagarna och stunderna får plötsligen en helt annan innebörd. De blir liksom "värda" något. 
 
Tänk vad lite en ryttare behöver för arr gå på moln. Bara ett perfekt språng gör liksom hela ens vecka:) 
 
Så som svar på din fråga Yasmine... det pirrar till av adrenalin när jag får perfekta språng på högre hinder och jag kan verkligen se det som belöning för allt slit. Därför tror jag att det är viktigt att ibland få "belöna" sig själv med att hoppa några högre språng, även fast hästen är rutinerad och inte behöver det på samma sätt. 
 
Det är vi värda;)
 
 

Ny häst?

Wowkänsla på ridpasset idag! Min Et har verkligen gjort underverk med ärtan. Hon var jättefin i ryggen och si leden( som strulat innan), dock satt hon fast lite i bogarna på olika ställen och på högersidan uppe vid manken. Camilla testade stötvåga med ett mindre huvud för att komma längre in och påverka djupare. Efter det lite knådning och sedan fick hon stå med nålar i ca 1 timme för avslappning. Ärtan njöt hela passet och idag kände jag så stor skillnad på henne!

Innan har jag upplevt att jag inte fått loss det där lilla sista ( inte så konstigt med tanke på hur djupt det satt), men idag lossade allt:)

Imorgon blir det fortsatt trim på utebanan!

Sommar

Det är knappt man tror att det är i Sverige när man tittar på vår vackra utebana. Sanden bländar nästan:)
 

Hemma en sväng

Hemma efter ett mördarpass på fältet. Ärtan börjar komma i ganska fin form nu. Jag försöker jobba henne relativt mycket i galopp för att få upp flåset. Vi har ett flera hektar stort fält att trimma på innan gräset blir för långt igen. Med andra ord perfekt att galoppträna hästarna lite. Efter lite dressyrtrimmande med förvänd galopp, avsaktningar och tempoväxlingar avslutade vi med ett varv runt hela fältet i arbetsgalopp. Jobbigt och svettigt tyckte Ärtan! Hon är så rolig för desto tröttare hon blir desto hetare blir hon. Det är ganska mycket häst att "hålla i", pust!
 
Nu ska jag njuta av att vara ledig. Lite småpyssel med företaget, lunch med älsklingen och sedan blir det en kortare utflykt med bio i Ystad ikväll. Mys!

Godmorgon

Startar tisdagen med en skön morgonpromenad tillsammans med de bästa:) Ledig idag,tjoho!

Snart Falsterbo, längtar!

Men oj då

Dålig updatering, jag vet. Så trist att inte appen fungerar. Jag har flera fina bilder att lägga upp:)
 
Jag har inte glömt frågorna som dykt upp, lovar att ta tag i det under morgondagen när jag är "typ" ledig. 
 
Ärtan trimmas på för fullt. Nya fina hovar idag, check! Jag har alltid en dialog med min hovslagare, underbart att hittat rätt. Det finns så många lurendrejare och förståsigpåare inom den branchen, tyvärr. Igår galopptränades hon i värmen på fältet. Tur att det fläktade lite grann, en supersvettig löddrig häst efter några varvs cantring på fältet. Idag trimmades det dressyr. Hon blev mjuk och fin efter lite nötande med övergångar. Jag tror att galoppjobbet satt kvar lite i kroppen från gårdagen. 
 
Ikväll har jag faktiskt anmält Ärtan till en tävling, wooohooo:)
 
Vi startar upp och ser hur det går, om hon hoppar väl och med rätt inställning. 110 och 115 i Frosta. Känner jag min Ärta rätt kommer hon vara både stark, het och laddad. Det kan nog ryka en bom eller två på vägen, men med bara hon har glädjen kvar att vilja hoppa så är jag glad. Hon är ju trots allt 17 år (med energi som en 5 åring)
 
Imorgon blir det trim med lite bommar för att sedan skrittas ut onsdag, följt av lite akupunktur, laser och knådning hos ET-Camilla!
 
 
Oh no...snart dags för klippning igen för min långpälsade madame!

RSS 2.0