Eskadron

Ärtan i sina nya vårfräscha benlindor från eskadron. Faktiskt mina första par från eskadron...hoppas de är bra:)


Italiano

Nya strumpor från kingsland, gillar dem skarpt! Dålig bloggning jag vet, men har inte funnits tid över! Trevlig helg, lovar uppdate om pållarna i helgen!


Heldag

Igår var jag ledig hela dagen så idag väntas heldag på jobbet! Inte så mycket uppdatering med andra ord, för direkt efter jobbet blir det stallet och lite ridning:)

Igår var jag ute och löptränade en stund. Konditionen och styrkan blir bättre, superskoj att känna sig så stark i kroppen. Jag tycker själv inte att jag springer särskilt snabbt, men enligt Jon så gör jag tydligen det,haha. Jag har ett nytt smeknamn, lilleskutt;)

2 km på 8,5 min det är väl relativt snabbt va? Igår försökte jag hålla igen lite och sprang längre istället. Underbart skönt att ha ytterligare en bra löprunda i kroppen. Jag ska försöka hinna med ett pass ikväll med för imorgon har de lovat sämre väder igen:(Ärtanpärtanpuff

Ärtan fick sig ett svettigt ridpass i utebanan. Inte svettigt i den bemärkelsen att jag jobbat henne helt slut, men hon har så tät päls att ett lättare jobb gör henne svettig. Hon har dessutom alltid svettats enormt mycket sommartid. Tänk om man kunde få en häst som svettades mindre, skulle spara på schabraktvättandet;)

Hon var himla pigg och känns faktiskt fräsch när jag rider henne. Hon går rakt, bär upp sig bra och trampar genom steget. Nu är det inga problem att lyfta ena bakhoven heller. Hoppas det håller i sig tills besöket hos ET, då kan jag iaf hålla igång henne. Ridningen i kombination med värmen har gjort henne mjukare i musklerna. Passar även på att strecha henne efter ridning och massera med värmelinimentet.

Men oj vad hon var sugen på att hoppa. Hon bjöd på varje hinder idag,haha.

Lisen och Peder var uppe och testade banan med några unghästar, det verkade som att min bana fick godkänt. Skoj:) Skoj också att se så duktiga ryttare rida. Där är det perfektion uti minsta detalj. Inget lämnas åt slumpen.Confident Rider

Japp, så är namnet på mitt relativt nystartade företag:)
Detta känns helt rätt och det är superskoj att ha något eget jag kan utveckla och jobba på.
Än så länge kommer jag hålla det lite lågt och inte ta in många fler elever pga mycket med mitt vanliga jobb, men framåt sommaren ser det ut som att det kan bli en del marknadsföring och annonsering.
Framöver är tanken att starta upp en webbshop och eventuellt ta fram en egen kollektion med hästsaker.
Kika gärna in på min nya blogg som är mer inriktad mot företaget. Där kommer jag presentera träningstips, utrustningstips och annat smått och gott. Givetvis kommer denna blogg uppdateras som vanligt den med:)
confidentrider.blogg.se

Lite nytt

Tränset har jag inte provat ännu, men förbygeln satt riktigt bra. Jag som egentligen är stor motståndare mot stickningar på läder får ge mig....denna var så läcker. Och mathar dessutom stickningarna på Prestigegjorden bra:)
Träns och förbygel kommer från Tolga. Har ingen erfarenhet av det lädret innan men det känns som väldigt fint kvalitétsläder. Jag blev lite sugen på att köpa deras shortchaps faktiskt.
Här kommer lite dåliga bilder. Tränset har ett mjukt och anatomiskt utformat nackstycke där nosgrimman går utanpå för att minska trycket. Det enda jag inte gillar är pannbandet. Det är för tjockt och klumpigt. Vi ska försöka hitta ett smalare, kanske med bling eller lack.
Klassisk förbygel med snygga detaljer!
Skydden som dessvärre måste bytas mot ett par M. Trodde L var lika med full, men dessa var ju gigantiska:o
Prestigegjorden. Mjukt och fint läder. Prestige gör en aldrig besviken;)
Sedan har vi rambotäcket, men det lyckades jag inte fånga på bild! Nästa vecka ska jag testa sadelkistret och se om det är något att ha!

Hoppning söndag

I söndags morse var jag lite effektiv och släppte ut alla hästar, men lät Levara och C stå inne.

Fixade iordning båda två och så fick ägaren rida fram Levara medans jag red C. Det var ganska skönt för C kunde ha Ärtans Butet sadel. Jag trivs som allra bäst i min egen sadel. Hittar liksom bättre balans där:)

C var pigg och glad. han fick hoppa bana 2 varv (11 hinder, 12 språng) och sedan lite enstaka hinder. Vi måste få honom att hålla sig lugn mellan hinder. Inte stressa och vilja hoppa på fart. Det går sakta framåt men det saknas mycket styrka ännu. Men oj vilket hopp han har i kroppen. Tror det kommer bli kalas om ett tag:)

Levara jobbade jag ganska mycket i galopp. Hon har lätt för att spänna nacken och gå mer uppåt än framåt i galoppen. Jag försökte därför aktivera bakbenen genom att (givetvis) rida med mer ben och variera ställning och böjning. Red på en åttvolt modell mindre för att verkligen få henne att sätta sig på bakbenen och jobba helt under sig. Det blev världens skillnad i slutet.

Levara fick även hon hoppa hela banan 2 ggr direkt efter varandra för att bara jobba på lugnget och balansen innan/efter hinder. Oj så hon hoppade. Lugna, runda, elastiska språng. Hela banan blev så perfekt båda varven, supernöjd:) Jag hittade en lugn, balanserad kort galopp och lyckades verkligen jobba henne mellan hindren. Ofta på tävling känner jag att det an bli lite passivit mellan hinder. Ni vet att man hoppar ett hinder och sedan mest "flyter" till nästa hinder. Utnyttja vägarna och svängarna till att jobba hästen och få den mellan hand och skänkel.

...

Ser ut att bli lika underbart väder idag. Perfekt att spendera hela fm i stallet då! Behöver jag säga att jag älskar mitt liv just nu;)

Vårväder

Åh vilken mysig stalldag jag har haft! Vädret har varit underbart och bästa älsklingen följde med som sällskap och medryttare. Vi började stalldagen med att äta en god våffla på vårt stallcafe. Superlyxigt:) red sedan ut på ärtan och c. Bra att ha ärtan med som stabil draghjälp, eller hyfsat stabil, haha. Både vi och hästarna njöt för fullt i solen. Sedan red jag levara på utebanan. Trimmade igenom en bockig och busig pålle! Imorgon blir det hoppning för hela slanten, kul. Bilder kommer på träns och förbygel, skydden får vi byta dock för de var för stora!

Nu har jag sprungit några km, underbart men jobbigt, haha!


Shopping:)

Levara och C kommer vara finast på tävlingar nu. Lite shopping blev det allt;)

Blev en uppsättning nya Veredus Carbon Gel skydd bruna. Hade velat ha med läder på insidan men det fanns inte hemma tyvärr.

Ett fint Rambo New market stalltäcke utan foder som vi kan sy på back on track ryggtäcket på. Blir perfekt att ha i transporten sommartid.

Köpte även en ny sadelgjord med platta. Prestige fick det bli:)

Sadelklister och nya ridstrumpor från Kingsland fick också åka med. Det var dåligt utbud på träns hos Bengts så vi åkte vidare till rytteriet i Sjöbo.

På rytteriet köpte vi nytt tävlingsträns, förbygel och tyglar från Tolga. Det var superfint och lädret känns underbart mjukt. Vi skulle även köpt något nytt tävlingsschabrak men hittade inget med fin färgkombination så det får beställas isf.

Lovar bilder i helgen! Tjingeling!

Fredag

Tack och lov fredag igen. Ser fram emot helgen. De har lovat fint väder så förhoppningsvis blir det mycket stall och utevistelse:)

Helgen kommer välbehövligt. Just nu är det fullt ös på jobbet. Roligt och utmanande men också ganska utmattande. Hela denna veckan har gått åt till att få ihop tidsschema, bordsplaceringar och personalåtgång till en fest modell större som vi hade igår. Hela 145 personer. Då krävs det exakt timing för att få till ett bra flöde. Roligt när alla är nöjda. Kom hem vid ett tiden så därför är det skönt att vara helt ledig idag:)

Vädret igår var underbart. Ärtan fick ridas ut och det verkar "peppar peppar" som att hennes ev låsning eller vad det var är bättre. Var inga problem att lyfta bakbenen igår. Hoppas ändå på att få komma in tidigare så vi kan kolla upp det. Camilla är så otroligt kunnig och duktig. Känns skönt att hittat en så bra ET! Även Levara och C ska få sig en liten check av henne framöver.

C går väldigt bra just nu, men han känns lite matt och trött. Pälsfällning troligtvis. Han är trots allt bara 5 år så vi väljer att lägga in en hel del vila just nu. Det ska vara roligt för en unghäst att arbeta och ridas. De får inte förknippa varje ridpass med något jobbigt och ansträngande. Givetvis är det viktigt att "utmana" och spänna bågen också...men det måste ske stegvis. C fick hoppa bana x2 häromdagen. Kändes helt ok. Premiärtävling blir förhoppningsvis hässleholm nästa fredag då han får gå en klass.

Levara är hyperbrunstig. Även hon har känts lite matt i kroppen. Inte samma studs och galenskap som det brukar vara i vildponnyn;) Hon har vilat i 3 dagar och idag ska jag jogga henne lite lätt för att sedan hoppa bana i helgen, lutar åt söndag. Tanken är att hoppa lågt men en lång bana på 20 språng för att bygga upp konditionen och höja mjölksyrenivån.

Ärtan ska jag fortsätta rida lätt och jobba med värmande massage.

Idag ska vi åka till Bengts för att förhoppningsvis shoppa nytt tävlingsträns,förbygel, skydd, regntäcken. Shoppa är sååå skoj,hihi!

Onsdag

Igår byggde vi banan. Jobbade hela dagen så det fick bli i mer eller mindre mörker.

Tror jag fick till en lagom lätt bana. Svårt det där när det ska passa från 40 cm upp till 130:p

Fick bli en del kompromissande, och ändring av vissa hinder efter en viss höjd. Blir svårt att få till en trippelbarr på 40 cm;) Hoppas nu det kommer många i veckan och hoppar på våran fina bana.

Bild från igår kväll. Idag lovar jag bilder i solljus. Älskar att alla hinder är nymålade. Det känns så fräscht och roligt att hoppa på dem. Nu ska det bara kompletteras med lite vattenmattor ifyllnader!Det har varit lite tyst kring Ärtan sista tiden och som ni märkte var hon inte med på tävling heller. Jag har verkligen ingen tur med henne:( Nu när hon äntligen var igång efter skadan med eltråden, ja då får hon en låsning i SI-leden igen. Eller det är min misstanke. Hon ömmar på ena sidan i ryggen och vill inte riktigt lyfta höger bak. När ska min tur med den pållen vända? Problemet är att det är oerhört svårt att få tid hos min ET. Har en tid inbokad först 18 april. Det är bara att hoppas på en avbokningstid. Ärtan verkar dock inte så störd av det utan är faktiskt mer vild än tam för tillfället. Hon bockar och kör sina race i hagen precis som vanligt. Kommer därför hålla igång henne lite lätt. Skritta och jogga henne, massera med värmeliniment och bara försöka hålla musklerna mjuka. Jag tror det är det bästa jag kan göra i detta läget.

Tur att det finns andra hästar att rida. Har både Levara och C denna veckan och snart kommer en tillridningshäst som ska stanna en vecka.

Idag ska C hoppa. Han var grymt fin när jag red i ridhuset igår. Det är bara jag som ridit honom på sista tiden för att har varit lite spooky och tvär i vändningarna så ägaren vågar inte hoppa upp själv. Jag tackar och tar emot. Rider mer än gärna den fina hästen. Han är så mjuk och lösgjord, en riktigt fröjd att rida. Det ska bli spännande att hoppa lite nu på morgonen. Förhoppningsvis går det bra och då blir det premiärtävling nästa vecka:)

Pay and jump


Ta chansen och kom och träna på stor utebana inför den kommande utomhussäsongen.

Från och med onsdag kommer jag byggt upp en bana på vår stora utebana 30x60. Framhopp i ridhus 20x60.

Speciellt sandunderlag enligt ebb och flod principen som är sviktande och skonsamt för hästarnas leder. Bevattning sker underifrån erbjuder en bra kombination mellan glidmoment och fäste för hästen. Detta underlaget är lagt i både ridhus och på utebana.

Nymålade hinder och färgglad hinderpark. Mer info på www.svabesholm.se

130 A0:A0

Lägger upp 130 filmen med. Är egentligen inte så missnöjd med min ridning. Med tanke på förutsättningarna hade jag inte kunnat agera annorlunda.
När Levara inte har martingal är det väldigt svårt att reglera henne bakåt. Tar jag för kraftigt eller blir kvar i handen har jag hela huvudet i luften (tänk lite micmac) Valde därför att hellre rätta framåt. Hon blir hetare och hetare desto längre banan går och tappar då språnget lite. I båda kombinationerna blir hon faktiskt lite slarvig. Men men, ytterligare en 130 i kroppen. Denna var relativt maxad tror jag och vissa språng gör hon så fint. 1-4 kändes super. Hem och träna vidare!

Film 120 A:0

Jag är överlag nöjd med rundan och mina beslut. Tycker jag får till ett bra flyt och tempo hela rundan igenom. Och det visade sig på tiden med. Hade suttit fint med en 3:e plats:p Grundplanen var att vända innanför till 5:an med och såhär i efterhand hade det kanske varit det bästa...hade inte fått fullt så mycket tryck in och distansen till 6:an hade förhoppningsvis stämt bättre. Borde vetat att jag skulle skapat mer plats till 6:an. Sen är hon lite för snabb och drar lite till vänster precis över 6:an. River med fram. Synd att den inte låg kvar. Får lite stort läge in i kombinationen men hellre hoppa in än backa in. Bara att nöta vidare, snart sitter nollorna och då är det skoj att veta att vi är med framme i toppen:)

Utrustning

Levara har inte fått sin nya utrustning ännu så vi kör på lite ihopplock;)

HÄST
Sadel: Butet
Stigläder: Prestige
Stigbyglar: Sprenger Bow Balance
Sadelgjord: Amerigo
Schabrak: Equiline
Padd: Akton
Förbygel: Antares (skitkvalité)
Träns: Frank Baines (fick låna Ärtans hemmaträns)
Huva: Equiline
Benskydd: Veredus Carbon Gel
Täcke: Dyon

RYTTARE
Hjälm: Charles Owen
Kavaj: GPA
Ridbyxor: Pikeur
Skjorta: Equiline
Stövlar: Italienska märkeslösa (uuuursköna)
Sporrar: Sprenger
Handskar: Roeckle

Inte vår turdag...

120 A:0 4 fel. Vi gick ut för att rida lite snävare vägar, galoppera på lite och satsa på en topp placering. Det höll nästan hela vägen. Ett skitpet på ett skiträcke. Men Levara var helt med på noterna. Trots att jag "missade" en sväng hade våran tid räckt till 3:e placering utan nedslaget. Sicken fin pålle jag får hoppa!

130 A0:A0 Började med att jag hade en riktigt bra känsla. Vi skulle avsluta på ett större språng inne på framhoppningen. Och jo visst blev det stort. Hon höll på att hoppa mig ur sadeln. När vi landar och jag bryter av märker jag hur förbygeln har gått sönder. Sådant skitläder rent ut sagt. En förbygel för 3500 som knappt är ett halvår gammal ska INTE gå rätt av. Kommer aldrig köpa Antares mer. Så nu stod vi i valet och kvalet att starta/stryka eller flytta ner och jaga fatt på en förbygel med martingal... Vi valde att köra på ändå. Hon har känts så reglerbar att det borde gå. Så här i efterhand borde vi kanske ha strukit oss. Men men, en erfaranhet rikare och en till 130 runda i kroppen.

Språngmässing var hon superfin. Men när hon väl upptäckte sin "frihet" och allt eftersom banan gick blev Levara hetare och hetare och tygeltagen gick inte riktigt igenom. Slutade på 12 fel. Tyckte allt hon blev lite slarvig och oförsiktig. Hon sprang mest på och dessvärre tappar hon sprången lite då. Sen är hon superbrunstig och verkar lite mer loj än vanligt, hoppas det bara är något tillfälligt.

Det är verkligen små detaljer vi jobbar vidare med nu. Scoopet och språnget har hon. Snabbheten och smidigheten likaså...bara att hon ska hitta en lugnhet mellan hindren och fokusera hela banan ut. Tror hon är en sådan häst som går bättre desto svårare bana det är, för då får hon utrymme att tänka själv. 12 fel idag, förhoppningsvis 0:a nästa 130 MED martingal;)

Filmer kommer upp imorgon, nu ska jag sova.

Hhum

Ärtan som normalt sett är ganska snäll att sko (lite speciell bak men brukar sköta sig om hovslagaren är lugn)...var riktigt jobbig idag. Hon typ vägrade lyfta ena bakbenet. Det tog nästan 2 timmar att sko henne bak. Kändes konstigt, precis som att någon led eller nerv hakade upp sig eller kom i kläm och att hon fick panik. Skönt att få på skorna till slut iaf....det släppte och hon var som vanligt i slutet.

Hoppar mor och son idag. C var fin i ridningen och hoppningen. Han ger en sådan härlig känsla på hinder. Hoppade lite på ett räcke bara med galoppbom framför(ca 3 m) och wow. Det här är en riktigt framtidshäst. Tyvärr är det mycket kvar att jobba med när det kommer till hanteringen. Han är supersnäll i all hantering men fruktansvärt ängslig och rädd. Det går ex inte att spänna sadelgjorden när man sitter på utan att han få panik för att man flyttar skänkeln. Idag gjorde jag misstaget att tappa stigbygeln när jag skrittade. Det var INTE populärt. Helt plötsligt var vi på andra sidan ridbanan. Som sagt, vi har en del kvar att jobba på när det kommer till den biten. han är ju bara 5 och fortfarande under utbildning. Men oj vad snygg han är:)

Levara hoppade också lite hinder med bom före och efter. Hon hoppade fint och smidigt i början av passet men var lite loj i slutet när vi höjde upp. Avslutade på ett räcke på 140-145 kanske. Hon envisades med att peta det ett antal ggr trots att jag la henne perfekt i avsprånget, lite irriterande men bara att jobba vidare. Scoopet och kapaciten finns där, bara lite finlir kvar!

Någon löshoppning hann vi tyvärr inte med då tiden rann iväg!

Hej onsdag-godnatt...

Trött efter tvätt hemma, intensivt jobb, egen träning och stall med ridning och dressyrträning. Fast gillar mina intensiva dagar, bara jag får tid att återhämta mig mellan.

Igår hade jag ett så bra träningspass på min Ärta. Red på utebanan och ställde ganska höga krav på aktivitet, variation på takt,tempo, form och lösgjordhet. I slutet var hon väldigt fin.

Längtar tills imorn. Då ska jag hoppa tre hästar. Superroligt! Särskilt Levara känns i väldigt fin form och kondition, men även Ärtan hoppar som en kanonkula nu. Bara allt sker på hennes sätt...såklart;)

Har bestämt att Levara trots allt också får gå 120 klassen på söndag. Är en A:0 och får då möjligheten att testa rida mer mot klockan eftersom vi inte jagar något kval där. Hon är riktigt snabb, gäller bara att hålla henne lagom tänd så allt inte flippar ur. Vi fick ju med oss en fin 4:e plats i tuff konkurrens på 125 höjd förra året...så vi kan om vi skärper till oss:p

Planeringen framöver ska vi ta tag i imorgon. Men det lutar åt Skabersjö påskhelgen. 130-135 cm

Nu blir det sängen som väntar. Tjingeling!Tävling:)

På söndag blir det tävling igen, ska bli riktigt roligt.

Ärtan gör årsdebut och får hoppa en 120. Levara går bara 130 klassen är det tänkt. Synd att det inte fanns 135 också så hon kunde gått två klasser!Tisdag

Igår fick Ärtan välförtjänt vila efter att jobbat på bra några pass. Idag blir det nya tag igen dock. Ska njuta av det härliga vårvädret och trimma dressyr på utebanan.

Igår hade jag dressyrträning. Ytterligare en polett som trillade ner hos min elev. Så roligt att se alla framsteg. Jag är väldigt noga med att inte försöka ändra på allting den första träningen utan bygga upp det steg för steg. Rom byggdes inte på en dag....som det så fint heter.

Denna eleven har ridit hela sitt liv men inte tränat dressyr på detta sättet. I kombination med en orutinerad häst är det därför extra viktigt att vara pedagogisk i träningsupplägg och förklaring av hur ryttarens hjälper påverkar hästen.
De första passen har vi mestadels jobbat med hästens framåtbjudning. Den är A och O. En ryttare kan aldrig lära sig sitta i balans och inverka på rätt sätt om denne tvingas driva hästen framåt i varje steg. Hästen måste lära sig tänka framåt själv. SEN kan man börja jobba med ryttarens sits och position i sadeln.

Med en orutinerad ryttare börjar jag alltid träningen i skritt. Kan du som ryttare inte kontrollera hästen och synka dina hjälper i den långsammaste gångarten, hur ska du då klara av det i en snabbare gångart. Vi jobbar mycket med volter för att ryttaren ska få klart för sig hur mycket tryck det behövs för att forma hästen runt innerskänkel, hur mycket stöd det behövs från ytterskänkeln för att inte volten ska bli för stor. Det är otroligt hur mycket det går att jobba en häst i skritt egentligen. Tror många ryttare glömmer bort det. Utöver att hästen blir lösgord och uppmjukad i muskulaturen ger det även ryttarens att chans att träna upp balansen och sitsen.

Ett tips till er som har svårt att hitta balansen i sadeln. Ställ er upp i stigyglarna i skritt. Då triggas balanscentrat i hjärnan igång helt automatiskt och kroppen blir omedvetet inställd på att balansera! Testa, ni kommer känna skillnad efter några ggr:)


Idag kommer jag köra lite markarbetsträning för en annan elev. Ska lägga ut någon bra bom och lydnadsöving. Bommar är bra för att träna ryttare som har svårt att se avstånd till hinder. Dessutom sliter det inget på hästen att rida bommar, snarare gör det oftast ridpasset roligare.

Själv längtar jag till torsdag. Då ska vi ha en riktigt "hopp"torsdag. Ärtan ska få hoppa lite, Levara ska hoppa, C ska hoppa och lilla Lex (2,5 år) ska löshoppas. Lex är Levaras senaste avkomma. Supersnygg häst efter Chicago City som förhoppningsvis blir nästa stjärnan:)


Söndag

Först och främst...jag har underbara bloggläsare:) Tack för alla peppande kommentarer, ni är bäst!

Lite bilder från dagens ridning på utebanan. Min lilla Ärta var laddad. Hoppade några lägre språng...hon hoppade som ett spjut:)

Kolla öronen och frambenen,sötisen!

SOL!

Nu blir det stallet. Vädret här på Österlen är helt underbart idag. Jag tror närmare bestämt att Ärtan ska få hoppa lite på utebanan idag. Jonis följer med som kameraman. Kanske kan få några snygga bilder eller rent av en liten film:)

image description

Levara

Fina hästen nytvättad och redo att lastas:)

Film 130

Ok,här kommer filmen efter viss tvekan. Poängterar, jag skäms som bara den. Har aldrig aldrig ridit så här illa. Fy alltså!! Jag vet ärligt talat inte vad jag tänkte med? Huvudet kan det definitivt inte varit. Det är oförlåtligt att lägga hästen så fel på hinder så många ggr. Jag lovar att det blev mycket klapp och morötter till pållen efter ritten. För gisses alltså vilken häst jag får sitta på. Hon blir bara bättre och bättre.
Framhoppningen var ren kaos med säkert minst 30 hästar där inne, Levara höll sig dock fint på mattan.

Hinder ett helt ok, lite stort läge men ändå ok. Hinder 2 hade jag planen att vända innanför och skulle leda i vänster tygeln, men det ville inte Levara....hinder 3...ja vad ska man säga. Hamnar i någon form av mellanläge som hon snällt tar. Tappar tygeln (ska binda fast mina händer så jag lär mig att hålla i tygeln!). Lite nära 4:an men ser ni som hon hoppar! Lite stort läge 5:an men hoppar med väldig luft och marginal. Distansen fram till 6:an stämmer fint och språnget på 6:an är ju "to die for". Lite stort läge på 7:an, bestämmer mig för att rida på 6 fram till kombinationen men får lite stort läge in, hoppar ändå så fint. 9:an lite samma läge där. Jag vill ha fram henne och hitta ett större språng utifrån men bestämmer mig för sent/rider slarvigt, duktig pålle som klarar.
Stort läge in på sista 10a-b men Levara reder ut det iaf.

Summa sumarum. Dålig ridning, dålig planering. Hittade inget flyt utan det blir på och av. Bara att försöka analysera, träna på och försöka göra det bättre nästa tävling,eller hur;) Bita ihop och komma igen.

Trots allt kändes det skönt att vi hade turen och få en 0:a. Bara vår andra 130 och höjden är det minsta problemet. "Bara" det där mellan hindren som ska klaffa till 100% också.

Men säg mig, visst är hon helt underbart vacker denna hästen:) Visste ni att hon faktiskt var tänkt att bli Peders fälttävlanshäst där ett tag. Tur i oturen att han slutade med fälttävlan och att Levara ville annat,haha.

(kommentera gärna, men jag är väl medveten om vad jag gör för fel, att jag kan rida tusen ggr bättre och hur vi ska förbättra oss till nästa gång. Skäms redan tillräckligt så är inte i behov av spydiga kommentarer,tack!)130

Härligt att börja tävlingsäsongen med att sätta en nolla i 130 klassen. Vår andra start i 130 tillsammans:)

Jag red fruktansvärt dåligt. Pinsamt dåligt. Har nog aldrig ridit så illa, men oj så hon hoppade. Vet inte om jag ens vågar lägga upp filmen här:s Känner mest för att radera den eftersom jag inte vill bli påmind om min dåliga ridning. Skärpning från min sida till nästa start tror jag. (skyller på att min tidplan blev störd av ett avbrott i tävlingen på 30-40 minuter...eller att jag fick lite "grus i ögat",haha)

Levara hoppade iaf helt fantastiskt! Vissa språng var hon en halvmeter över hindret och totalt fokuserad och klar på uppgiften.

Superskoj att få tävla en så fin och härlig häst:)

Hemma

Soffhäng innan det är dags att krypa ner i sängen och ladda inför imorgon.
Både hopp och dressyrträningen gick så bra. Duktiga elever som är lyhörda och vill lära, då är det lätt att undervisa:)
Hoppade upp på Levara vid halv åtta på kvällen. Trimmade lite inför imorgon. Mestadels galopp och lite bommar på böjt spår. Ska bli spännande att tävla imorn. Dock ska det snöa, mindre skoj!

Lunchpaus

Kroppen är seg idag. Vet inte vad det beror på. Jag har känt mig ganska full av energi och lite speedad senaste veckan...hur kan det bara slå om så snabbt?

Det är så skönt att kommit igång med träningen. Jag sticker ut och springer en runda så fort jag har tid över. Ibland en gång om dagen, ibland två ggr per dag. Jag känner mig piggare och starkare i kroppen. Utöver det har jag lagt till minst 1 timmes PW om dagen tillsammans med vovven. Just benstyrkan är något jag känner har gett nytta i ridningen!

Blev stallet en sväng i morse. Trimmade Ärtan i ridhuset. Första passet på "vanligt" bett sedan igångsättningen. Hon var riktigt fin men oj vilken ridning hon kräver. Både rent fysiskt med 3 ton ben och bålstyrka från mig, men även psykiskt eftersom hon måste hållas aktiv i huvudet varje varje steg. Annars hittar hon på bus. Lägger tungan över bettet, skjuter in bakdelen, skjuter ut bogen osv.

Började även putsa lite tills imorgon. Har inte riktigt bestämt utrustning ännu utan det får jag klura på till ikväll...

Tjingeling!

Tvättar

...tävlingsschabrak och laddar inför årets första start som går av stapeln på torsdag. Imorgon blir en fullspäckad dag. Några timmars jobb, ridning av tre hästar och två träningar. Dessutom vill jag hinna med att putsa och packa det mesta färdigt. Dagen kommer gå i ett har jag en känsla av!
C hoppade helt strålande idag. Wow vilket hopp han har. Det ska bli spännande att testa honom på lite högre höjder framöver när han blivit starkare i kroppen. Just nu överhoppar han sig något enormt men det går förhoppningsvis över desto mer rutinerad han blir i hoppningen.
Och JA, Ärtan skötte sig exemplariskt på uteritten idag. Mycket trav och skritt på asfalt i soligt men lite kyligt vårväder.

Tisdag

Idag ska Ärtan få ridas ut en sväng. Håll i hatten för här kommer det gå undan. Jag hoppas innerligt att vår planerade galoppslinga kan stå färdig snart för det är inte kul att rida ut i trafiken men en häst som kan flyga iväg åt alla håll och kanter. Det är inte så att hon reagerar på trafiken...det skulle kunna brumma förbi en långtradare i full fart utan att hon blinkar till... Nej det är allt runt omkring som är farligt. En sten som inte ser ut som alla andra, en spricka i vägen, en nyansskiftning i gräset, en soptunna som flyttats 2 dm från där den stod innan osv...
Idag ska jag iaf försöka mig på ge mig ut.
C ska få hoppa. Troligtvis på utebanan, men jag får se var det står hinder framme. Jag ska även passa på att putsa lite och ev tvätta. Måste planera utrustning till torsdag också. Kommer bli start sent på eftermiddagen så hinner med att fixa det mesta på torsdagmorgonen. Jag kommer även försöka trimma Levara lite på morgonkvisten så hon får busa av sig den värsta energin. Hoppas för guds skull att hon är åtminstone lite ridbar väl inne på banan. Känns lite pirrigt faktiskt. Vi har ju trots allt inte gjort så många starter tillsammans. Det skulle kännas skönt med en bra start på tävlingsåret:)

Måndag

Idag blev det en hästfri dag. Med tanke på att jag spenderat i princip hela helgen i stallet kändes det ganska välbehövligt att få åka hem direkt efter jobbet.

I fredags kväll red jag C. Han var lite spänd eftersom det var banbyggnad samtidigt. Det märks att man sitter på en explosiv sporthäst vill jag lova. På en bråkdel av en sekund befinner man sig helt plötsligt i andra änden av ridhuset...hhum hur blev det såhär:p

Ärtan longerades ca 20 minuter och jag hade dessutom en hoppträning där på kvällskvisten. Alla andra normala människor kör fredagsmys i soffan...jag spenderar hela fredagskvällen i stallet;)

Lördagens ridning bestod av trim på utebanan både för C:s och ärtans del. Äntligen börjar C få förtroende för mig. Jag kunde sitta och rulla i en balanserad galopp och göra en hel del tempoväxlingar, avsaktningar utan att han tappade balans och takt. Underbart härligt. Det är en fröjd att få rida och utbilda en sådan fin unghäst. Levara har verkligen nedärvt sin fina mun och härliga bäriga galopp! Ärtan fick ett pass där jag ställde lite mera krav. Började rida förvänd galopp och försökte lossa henne ordentligt i sidorna. Det känns att hon vilat ett tag för styrkan och kondisen finns inte riktigt där, men det kommer.

I söndags klippte jag Levara. Hon blev så fin. Glömde dock ta kort för allt gick i ett den dagen. Förrutom att släppa ut alla hästar och mocka hela stallet hjälpte vi även till lite på vår pay and jump. Premiär"tävling" för gården. Allt flöt på fint,underlaget höll bra och alla verkade nöjda och glada. Sadlade Levara och lät henne skutta runt en lägre runda på 110-120. Höjde sedan upp några språng till 130-140 mest för att känna på henne inför torsdagen. Det kändes ok, hon gör allt okomplicerat men var för dagen lite väl "yster". Nyklippt och allt. Jag måste tänka på att ge henne en framridning modell längre på torsdag och verkligen galoppera mycket. Hon blir lätt lite studsig och väl på innan hinder annars.
Ärtan fick gå i ridhuset. Jag red henne på gagbettet. Lite samma som Levara...energin tar ALDRIG slut. Galoppera mycket och släppte stigbyglarna för att själv komma ner i sadeln lite bättre. Jag slarvar lite med det ibland, skärpning:p Avslutade med att hoppa 4-5 språng på ett lågt räcke. Det gjorde hon med bravur:)

Tanken var att även C skulle fått hoppa lite, men det hanns verkligen inte med i söndags. Det får bli imorgon istället. Tyvärr glömde vi kameran i stallet så ingen film på Levara. Men här kommer lite random bilder från helgen...


Vår stora härliga ridbana med super underlag. Gissa om den kommer användas flitigt i vår-sommar!

Vi kör alla nyanser av brunt (inte bara 4,haha). GG träns med frank baines tyglar, antaresförbygel, tekna läderskydd, butetsadel och amerigogjord. Bryter av allt brunt med ett petroliumblått A.S schabrak iaf

Nybyggd infångare med gårdens logotype!

Vårt luftiga ridhus:)

Full aktivitet,superskoj!

Hästig helg

Känns som att det enda jag har gjort i helgen är att varit i stallet. Ridit, putsat, ridit, hoppat, tvättat, putsat lite till, klippt häst, byggt bana, haft träning mm....
Och det är väl heeelt underbart. Skriver ett utförligare inlägg om all ridning mm i eftermiddag. Lovar även att publicera ett träningsupplägg:)

Torsdag

Jag känner mig så nöjd med gårdagens ridpass. Ridbanan är nu äntligen helt klar. Staketet är på plats och banan är nyplattad. Den ska dock sätta sig lite på ena kortsidan men eftersom den är så stor går det faktiskt att rida någon annanstans på banan. Det är ganska fantastiskt detta underlaget. Skonsamt för hästarnas leder eftesom vattnet i underlaget dämpar stötar och sand i sig är ett levande material vilket gör att glidmomentet blir bra. Det hade tydligen gjorts forskning kring att just ridning på fiberunderlag varje dag hade en negativ effekt på hästarnas leder. Det blir för fast och för dåligt glidmoment. Enbart sand däremot var bra att rida på:)
Sen är det skönt att kunna rida och använda banan på en gång utan att den är för djup.

Ska ta lite nya bilder i helgen så får ni se banan! Den har måtten 30x66.

Började med C busen igår. Promenerade med honom en stund innan jag hoppade upp så att han inte ska skjuta rygg och bli spänd. Det hjälpte, så jag kommer börja med det varje ridpass nu. Igår fick jag verkligen "sitta" på honom i skritten. Han är så känslig och gillar inte att ryttaren sitter ner i sadeln. En vanesak tror jag bara. Men jag har inte velat stressa fram något utan det har fått ta den tid det tar. För givetvis måste ryttaren kunna sitta ner i korrekt sits och jobba hästen. Igår galoppera vi med, i båda varven. Han har haft svårt med höger galoppen eftersom han är svag i det högra bakbenet pga SI-led och bakknäet. Därför var det extra skönt att allt bara flöt på. Stod upp i lätt sist och jobbade på att få honom lång och låg. Ska däremot testa ett nytt bett på honom. Just nu går han på ett tredelat (inget jag gillar då jag inte träffat på någon häst som går bra på det). Ska leta fram ett vanligt tränsbett modell äldre tjockare för att få lite mera sug i bettet.

Ärtan fick gå på utebanan. Hon var väldigt laddad och framåt. Såret har läkt ihop riktigt fint och nu är det bara en sårskorpa på:) red faktiskt på kombinationsbettet för att inte behöva börja igångsättningen med dragkamp. Det blir ett vanligt bett från och med nästa vecka. Visserligen är kombibettet ett vanligt tvådelat bett med hack så om ryttaren rider rätt är det ett ganska snällt bett. Fast så är det väl med de flesta betten.
Det är handen som påverkar!
Än så länge kör vi lite "glidar" joggingpass. Jag jobbade bara på att få med bakdelen utan att hon fuskar och överböjer sig för innerskänkeln. Mycket övergångar och tempoväxlingar. Avslutade ridpasset med att låta henne galoppera. Tror ni hon var pigg eller;) Finingen. Idag ska hon få gå ut i vanlig hage, äntligen!


RSS 2.0