Hjärtat

Nu börjar senaste dagarnas chock lägga sig. Jag har varit som i en bubbla och haft svårt att inse vad som hänt. Det kommer ta ett tag att smälta allt och det får ta tid. Även fast jag vet vad som är bäst för ärtan eftersom jag känner henne utan och innan är det fortfarande tufft att låta henne somna in eftersom hon är så pigg och fin förövrigt. Hade hon lidit och uppenbart haft ont hade beslutet blivit mindre jobbigt. Någon frågade om hon inte kunde bli avelssto? Eftersom hon tyvärr inte haft föl som ung känns det inte bra att betäcka vid 17-18 års ålder. Rent faktamässigt blir det en hel del pengar och utan att man vet om hon tar sig, sen rekommenderar inte veterinären att jag betäcker henne pga åldern. Dels har jag inte råd, rent krasst att sedan stå med två hästar och stallhyror, tyvärr.

Nu ska hon få ha det skönt och njuta sista tiden fram tills att vi bestämmer ett datum. Det kommer bli det värsta dagen i mitt liv. Jag mister en tävlingskamrat men framförallt min bästa vän. Jag kommer alltid älska henne och vara evigt tacksam för alla år vi fick tillsammans!


Värsta dagen i mitt liv

Veterinärbesöket igår var inte roligt. Jag orkar inte beskriva och förklara allt just nu då jag mår fruktansvärt dåligt. Min bebis sedan 11 år tillbaka kommer inte bli bra igen. Ett gemensamt beslut tillsammans med veterinär och familj kommer således bli att låta min ängel galoppera vidare till de gröna ängarna. Det tuffaste beslutet jag någonsin tagit.

Min bästa vän, min livskamrat som gett mig allt. Som alltid funnits där, en riktig enmanshäst som tog mitt hjärta med storm sedan första mötet. Ett liv utan henne kommer kännas tomt, fel och otroligt jobbigt. Men samtidigt vill jag inte vara egoistisk och tänka på vad jag behöver, utan göra det som är bäst för hästen...

Det kommer få ta sin tid innan vi bestämmer datum. Hon har inte såpass ont att hon lider av det, och kan till och med fungera som promenadhäst ett tag så nu ska hon få det bästa avslutet i livet som hon bara kan få...


Kall

Åh vad jag är kall efter att haft tre träningar i regn och blåst. Nu hem och få upp värmen! Imorgon väntar jobb hela dagen och sen vetcheck för ärtan. Trevlig kväll allesammans!


Mysdag

Idag har jag haft en riktig mysdag. Bakat scones och pysslat i stallet. Det är skönt att ärtan är fräsch och fin igen. Idag red vi ut. Livremmen på, =gramansnöret. Ett bra beslut visade det sig då hon som vanligt var väldigt på tårna. Imorgon ska jag jogga henne en stund på utebanan, rida en av mina elevers hästar och ha tre dressyrträningar. Lägg till att jag dragit på mig en förkylning, suck. Precis när jag kommit in i en bra träningsperiod också, attans. Nu blir det söndagsmys en stund innan sängen väntar:)


Säljes

HW täcke. Strl 140 men mer som 145. Coolertäcke i mycket fint skick. Vinrött med blå kant. Mindre sponsorbrodyr sim säkert går att sprätta bort. Pris: 300 kr plus ev frakt

Mias skrittäcke, strl xl, 155 cm. Sparsamt använt på tävlingar. Dubbelsidig fleece, duvblått med nougat kant, vit passpoal. Chokladbrun insida. Bara lite nopprigt precis där det legat under sadeln. Små smutsfläckar, aldrig tvättat. Pris:350 kr plus frakt

Lämna kommentar eller maila vid intresse: mailto:isabe334@gmail.com">isabe334@gmail.com


Regn

Vaknade upp till regn kl sju i morse. Riktigt skyfall! Tycker så synd om arrangörerna till tävlingen som hålls i vårt stall. Ruggigt och blött väder! Jag blev inkastad som "lagledare" för min klubb. Angenämt problem med en häst som i normala fall går 145 klasser och en fd Grand prix stjärna på 17 år. Utöver dessa en rutinerad ryttare med häst som normalt går 120 och en ridskoleryttare på en söt ridskolehäst. Tyvärr blev resultatet lite komiskt. Vår siste ryttare med 160 hästen skulle om och göra en klockren nolla, men hoppar fel hinder och blir uteslutna, haha! Lite pinsamt blev det allt;) ärtan fick komma in redan vid halv tio och står nu och myser med fleecetäcke och nyhalmad box. Åker tillbaka och rider ikväll!


Premiär

Idag fick det bli premiär för ländtäcke. Det var inte jättekallt men lite blåsigt och ruggigt ute. Mias är det enda som gäller för min del när det kommer till ländtäcke. Oslagbar passform och kvalité. Dessutom prisvärda! Ärtan har det marinblåa på bild, ett olivgrönt och ett duvblått med nougatfärgat kantband. I år vill hon ha ett nytt. Lite inne på chokladbrunt eller grått i bävernylon!


Fredag

Åh det var så härligt att sitta på min ärta igår, och vet ni vad. Ingen hälta vad jag kunde känna iaf:) Dock var hon så överladdad och jag kunde inte rida i ridhuset för där höll de på att bygga det sista. Det fick bli stubbåkern. Mitt i allt ringer telefonen och ser att det är ett väldigt viktigt samtal som jag väntat på någon vecka=måste svara. Alltså ni skulle sett mig i sadeln. Ärtan taktade och hoppade på tvären, drog i tyglarna och ville bara iväg. Jag försökte svara i typ en evighet( har ni testat att försöka svara på en iPhone med handskar på?) när jag väl lyckas svara skenar ärtan iväg i trav och det blåser till ännu mer, haha. Kaos! C i luren måste undrat vad jag höll på med, haha. Livsfarligt!

Sedan höll jag en inspirerande och rolig dressyrträning för en av mina vuxna elever. Det är verkligen skillnad på att undervisa vuxna och barn. De har sina olika brister och styrkor, men det jag gillar med vuxna är att de oftast är lite mer verbala. Varför gör hon så? Vad menar du med att jag ska lägga på inberskänkeln? Varför spänner jag mig i axlarna? Jag känner att jag sitter snett i sadeln, gör jag det? Osv. Det är utmanande och kräver att man är med i huvudet hela tiden:)


Ledig torsdag

Just nu har jag flax! Lyckas för det mesta pricka in mina lediga dagar när det är fint väder ute,hihi. Dagen so far har ägnats åt uppdatering av hemsidan, bokning och planering av träningar, chill i soffan och lite träning. 
 
Blev en pw på morgonen och nu hemkommen från ett skönt löppass,jippi vad bra man mår efter lite träning. 
 
Snart dags för stallet. Ärtopärto ska skrittas idag. Kommer troligtvis ha grym träningsvärk efter stötvågsbehandlingen igår så hon ska bara röra lite på sig. Kommer även hinna med en dressyrträning på eftermiddagen. Är en av mina elever som haft ett litet uppehåll i sommar så nu ska vi köra igång igen efter vilan. Det blir fokus på mycket repetition för att nöta in några av grunderna i ridningen:
 
Avspändhet - tydlighet - tajming - harmoni och glädje:) 
 

Säljes

Har insett att jag inte riktigt är i behov av 4 par ridstövlar så säljer därför ett par;)
 
Svarta Pioneerstövlar
 

Storlek 39. Vadvidd 0A. Det vill säga den smalaste (ca 33 cm) och högsta modellen (ca 48 cm). Passar dig med långa smala ben. Resår  längst med dragkedjan gör att de sitter som ett smäck. Snygg figursydd modell med upphöjd utsida. 
Mycket sparsamt använda! 
Nypris 3000. 
Mitt pris 1500 kr + ev frakt
 
 

Utvärdering

Först måste jag bara säga, min lilla ärta är helt underbar att hantera. Lastar in sig själv, lastar ut sig själv och beter sig som ett mönsterexemplar när hon behandlas. Hon är en av camillas favoritpatienter:)

Precis som jag misstänkte satt det en rejäl låsning i högerbogen. Troligtvis är det något som kommit lååångt tillbaka i tiden och därför har det lättare att komma tillbaka. Ärtan fick lite extra tid utöver "sin" timme för att verkligen kunna lossa rejält. Överlag har hon blivit väldigt fin i muskulaturen och inte alls lika spänd. Nu körde Camilla stötvåg både vid SI-leden och höger/vänster bog, för att sedan lossa och knåda för hand. Troligtvis är det detta som orsakat hennes återkommande plötsliga orenhet fram. Nu ska hon skrittas imorn och sedan ska jag testa jogga henne på fredag, se om det är skillnad. Oavsett blir det en vetcheck nästa vecka. Jag kan inte berömma min Et nog. Hon är så kunnig och noggrann!!


ET

Idag ska jag tuffa iväg med Ärtan till min ET. Det har varit lite tyst kring ridningen ett tag. Beror på att hon inte känns riktigt fräsch. Inte halt, men jag känner att det är något litet som stör henne. Efter x antal år tillsammans känner vi varandra innan och utan. ET besöket var inbokat sedan 3 månader tillbaka så det får gå före veterinärbesöket som är inbokat till nästa vecka. Synd att de inte hade tid samma dag med tanke på att de håller till vägg i vägg. Får helt enkelt åka iväg nästa vecka med! 
 
I måndags hade jag en ledig dag från jobbet. Istället ägnade jag hela dagen åt träningar. Kontrasterna är stora. Både mellan mina elever, deras hästar och vad de vill fokusera på i ridningen. I måndags blev det allt ifrån stärkande galoppfattningar och rent dressyrarbete till en elev som skulle hoppa bana. Det är roligt att se sina elever utvecklas och blomma ut. Min målsättning är att få ryttarna att våga tro på sig själva, bli självsäkra starka ryttare som vågar ta initiativ. Allt får många blir passiva och för försiktiga i ridningen. Kan jag bara ge mina elever rätt verktyg kommer de också våga använda dem sen. 
 
Snart helg igen, pust. Veckorna försvinner bokstavligt talat. Nästa helg fyller jag år. Min "hittepå-ålder" är 23....lever på det ett tag istället för att faca verkligenheten och möta min riktiga ålder;) 
 

Visst är hon söt?

Helt gudomligt söt! Kan ev bli aktuellt med lite vidareutbildning. Hon är fem och har dubbeldiplom. Welsh cob och d-ponny. Idag red vi ner till havet och badade:)


Träning

Nu väntar träning med en ny elev. Alltid lika kul och inspirerande att träffa nya elever och hästar:) annars blir det en lugn helg med stallpyssel. I em ska jag även ut och springa lite tänkte jag.


Utbyggnad

Som jag skrivit innan kommer det medta i stallet att bli klart nu. Vatten dras in i den nya sadelkammaren, den ska inredas. Ridhuset blir klart med läktare. Nu står det även klart att vi kommer få en terrängbana:) det kommer odlas gräs och runt den kommer de anlägga en galoppslinga. Tanken är att det sen kommer finnas enklare terränghinder, vattengrav mm. Superskoj:)


Woopsidoopsi

Vi tog oss igenom. Istadig som bara den. Drar ner helhetsintrycket men en 7:a på skrittten;) fy fasiken vilka sparkar hon gjorde, pust. Men gång det har hon, bara att plocka fram viljan också. Vi har en teori om att det kan vara nått med brunsten som spökar. Idag hade nog till och med ärtan plockat mer poäng, kanske hade varit ett bättre val;)


White

Härligt vitt!


Säng

Velade mellan att springa en runda eller gå en PW. Blev tillslut det "lättare" alternativet...PW. Håller alltid ett väldigt högt tempo och hög frekvens i steget när jag går. Finns inte många som hänger med,haha. I kväll blev det 7 km på 51 minuter, tror det är rätt snabbt;) Sparar löpningen till imorgon bitti istället. Tagga dressyrtävling imorn, gisses. Hur ska detta sluta:o Blir att muta pålle med lite morötter tror jag! Nu sängen med en bra bok!

Måndag hela veckan

Dagens ridpass på Madame Maggan hick över förväntan. Vi lämnade ridbanan och gick ut på en äng för att bara ponnyraca. Jag kan nog nästan till fullo konstatera att det inte är något fel på hästen, hon har bara aldrig fått lära sig hur det är att sträcka ut sin kropp. Hur underbart det kan vara att gå i full galopp utan att någon på ryggen tjuvhåller och säger stop! Men visst sparkar hon fortfarande, så det står härliga till. Denna hästen kräver mycke jobb och konsekvent ridning, en riktig utmaning för min elev. Men de har all tid i världen och tanken är att hon ska bli en trevlig allroundhäst. Spännande att se om vi ens kommer runt banan imorn:s

Screenshot från en av filmerna. Idag sparkade hon ännu högre, tur att min balans är relativit bra;)


Gårdagens ridpass

Gårdagens ridpass på hästen jag ska tävla var ingen höjdare direkt. Hon var riktigt grinig och jag börjar fundera på om det kan vara något annat som bekymmrar henne. Hon har tidigare haft problem med SI-leden, har dock inte hela historiken där, men kan kanske vara det som spökar igen? Sen har hon tydligen varit lite tjurig och sparkat en del tidigare också, så det är ingen nyhet. Men det gör mig alltid lite konfunderad när en häst beteer sig, vad jag anser vara onormalt, när jag mest "åker" med och inte kräver så mycket mer än att hon ska gå fram till bettet. (misstänker att hon är mycket anti ridbana, mer rida ut häst!)
 


Men visst ser hon ganska trevlig ut när hon jobbar på framåt?
 
 
Min grundfilosofi är att alla hästar från början har en inställning där de vill göra rätt och vara ryttaren till lags. De flesta hästar är inte genuint otrevliga och bråkiga utan den problematiken brukar grunda sig i något annat, felriden, smärta, utrustning som inte passar osv. 
 
Travarbetet är helt ok. Jag vill inte pressa henne för mycket utan låter henne mest trava på. Dessa klipp är filmade i början av ridpasset. Hon får ett helt annat steg när hon blivit mjuk och fått jobba på ett tag. Då kommer ryggen upp och hon vågar sänka nacken ett snäpp till. Men tänkte att det kan vara kul att se något klipp iaf;) Som sagt, ha i åtanke att hästen bara är riden och "utbildad ca 1,5 år", har tidigare blivit missförstådd och felriden under en tid, pga okompetent tränare. Jag tror iaf hon har potential att bli en fin dressyrpålle med tiden. På något sätt gillar jag sådana här projekthästar som har lite attityd,hihi!
 
(inte jag som gjort färgmatchningen, min elev gillar grönt,gaaah:p)
 
 
Vi får se vad dagens pass har att utvisa. Annars bjuder dagen på ledighet från jobbet och träning för en elev. 

Över förväntan

Pass ett av tre innan tävlingen gick faktiskt över förväntan. Jag kan konstatera två saker. A: det var apjobbigt och obekvämt att rida i dressyrsadel B: det var apjobbigt att sitta ner hela passet mer eller mindre;)

Jag lyckades låna en dressyrsadel som låg väldigt bra på hästen jag ska rida. Tyvärr sitter jag inte särskilt bra i någon modell av bates sadlarna, vet inte vem de är tillverkade för egentligen? Mer obekväma sadlar får man leta efter! Ska jag rida dressyr vill jag ha min gamla sköna AVG sadel eller min Olympic Jessica! I denna sadeln kommer jag liksom inte ner ordentligt och dessutom är den hård, haha. Färdiggnällt om utrustningen nu, jag lovar. Hästen gick över förväntan idag. Red basic skolor där jag ville få henne att bli mer lyhörd för hjälperna och vänta in mina signaler. Traven var fin. Med lite mera tryck, spänst och framåtbjudning kan nog detta bli bra. I galoppen har hon väldigt svårt. Hon vet inte riktigt hur hon ska använda sin kropp och orkar inte bära sig. Styrkan kommer med tiden men just nu är det en kämpainsats att få henne att galoppera några varv på volt i rätt rytm och balans, pust. Jag försöker att understöda så mycket jag kan utan att störa. När jag travade av fick jag en riktigt fin känsla. Hon var så lösgjord och avspänd, kul!


Snart så

Snart börjar allt bli färdigt i och omkring stallet. Nu fixar byggarna det sista på ridhuset, ska bli spännande att se hur det ser ut när allt är klart:)

En annan ovanlig syn i ridhuset...nämligen att det är helt hinderfritt. Detta fixar jag dock till på nolltid, hehe! Nu ser ridhuset mer ut som det ska, fullt av bommar och hinder;)


Day off

Idag är jag ledig från jobbet. Måste dock jobba några timmar imorn, men helt ok:)

Igår hade jag nog ett av mina livs värsta pass på min kamel. Hon ville verkligen inte samarbeta för fem öre. Allt var farligt, hon ville inte släppa i sidorna trots ofantligt mycke lösgörande övningar( gisses vad påhittig man blir av att rida en sådan häst!) jag red övergång på övergång men hon blev nästan värre och värre. Envisheten inom mig fick mig att fortsätta, såhär i efterhand hade det varit klokare att bara hoppa av och sluta efter en kvart. Suck alltså! Men men, ny dag nya möjligheter eller det äg väl så det heter;)

Idag ska jag rida första passet på min elevs häst innan tävlingen. Spännande. På söndag kan det ev bli något klipp då jonis lovat att följa med och filma. Jag gillar utmaningar och att lotsa denna hästen runt ett helt dressyrprogram är verkligen en utmaning. När hon är avspänd och lyhörd är det en trevlig häst med stora kvalitéer men hon kan även visa andra mer oönskade kvalitéer som kosparkar, bocksprång och tvärnitningar. Det går nog inte hem hos domaren;)

Jag kommer vara så fin i hoppmundering:p


Bella goes dressyr

Haha, detta kan sluta hur som helst. Har lovat att ställa upp i något lag nästa vecka. Går på tisdagskvällen och jag kommer låna min elevs sto, "Maggan". Ska försöka rida in mig mer på henne i helgen. Får försöka stryka henne medhårs för det är en dam (läs bitch) med ett jäkla humör. Vi kommer vara snyggast med röd kavaj och hoppstövlar! What the fuck, är ju bara en lc klass;)


Min häst är seg

Ärtan är alltid så seg innan ridning. Jag kan parkera henne i stallgången eller hoppa upp och använda henne som soffa en timme. När hon däremot kommit igång och allt eftersom ridpasset fortlöper blir hon hetare och hetare. När ridpasset ska avslutas går det knappt att trava av och skritta av finns inte i hennes värld. Takta, takta och åter takta. Pust alltså!


Viktigast

På hela dagen är morgonkaffe av någon sort. Mitt morgonkaffe kan bestå av traditionellt bryggkaffe med mjölk, stor kaffe från nespressomaskinen utan mjölk, espresso eller take away från Statoil. Bara jag får mitt kaffe!!


Lite hektiskt

Såhär efter sommaren och turistsäsongen börjar nog den mest hektiska tiden på jobbet för mig. När vi är mitt inne i "svängen" så är det mesta av mitt jobb redan gjort, och nu kommer en fas på jobbet som är relativt krävande. Evenemang inför hösten och vintern ska gå från idé i huvudet till konkreta nedskrivna planer med dagar, tider, priser och menyer. Sedan ska detta marknadsföras i rätt kanaler, med rätt textsammansättning i rätt tidpunkt. Utöver detta är det två stora mässor som jag har fullt ansvar för att fixa. Hur stor monter, vilken teknik behöver vi, hur ska vi marknadsföra oss, schemaläggning och tidsplanering. Lägg därtill att rodda inför stora konferenser, planeringsmöten och cateringar. Missförstå mig inte, jag gillar mitt jobb. Det är utmanande och omväxlande, men inland blir det för mycket och allt bara hopar sig. Svårt att lämna jobbet på jobbet då...

Tur att jag har min fristad i stallet och att jag genom mina träningar får använda andra delar av hjärnan:) imorgon ska jag njuta av en ledig dag, bortsett från träningar på eftermiddagen då:)

Trevlig kväll!


När ska man vara nöjd?

För det första, nöjd låter som ett otroligt tråkigt bakåtsträvande Svenssonord, eller hur? Men ibland känns det bra att stanna upp, fundera på vad man har och inte bara sträva efter mer hela tiden. Oavsett om det handlar om karriär, relationer med familj och vänner, träning, vikt och hälsa. Jag kan själv känna att jag ibland är i behov att stanna upp, sakta ner tempot och bara vara "nöjd" med tillvaron. För egentligen har jag ett underbart liv, lätt att bara sträva efter mer.

När det gäller hästarna och ridning har jag sedan länge insett att jag varken har ekonomi eller kunskap till att bli os-ryttare, här är jag nöjd med att vara en medelmåtta. Det gäller bara att stanna upp i ens vanliga liv också. Vart vill jag komma med min träning? Jag väger redan under vad som är normalt för min längd...vill jag bli starkare, mer hälsosam eller uthållig? Vart vill jag vara i min jobbkarriär om 3 år, hur mycket är jag villig att uppoffra för att nå dit? Vilka mål har jag? Tror det är viktigt att ha tydliga mål uppsatta för att kunna bocka av och faktiskt stanna upp i vardagen.

Vet inte egentligen vad jag vill ha sagt med detta inlägget mer än att det känns som ett "hjälp jag fyller snart 30-inlägg", och att vi alla borde uppskatta livet och leva det så optimalt som möjligt. Inte leva det livet som grannen lever utan leva det livet som är bäst för en själv. Ta vara på dina styrkor, jobba på dina svagheter och möt folk i din omgivning med ett leende:) nu ska jag rida lite och sedan väntar en god middag hemma. Hoppas alla har en trevlig helg:)


RSS 2.0