Tips

Så här nu när hösten och leran verkligen börjar komma med stormsteg tänkte jag tips lite om hur jag "botar" ev muggangrepp. För vi vet väl alla hur svårt det kan vara att bli av med och hur allvarligt det kan bli när hästn blir angripen av mugg.

Mugg är en hudinflammation i karleden som beror på en sårinfektion. Eftersom huden är tunn och känslig uppstår det lätt småsår om man inte håller karleden ren från lera,grus och sand.

Ärtan har i perioder varit oerhört känslig för lera och haft oerhört lätt för att få mugg. Jag har testar diverse olika salvor och huskurer men det enda som alltid fungerar är detta:

Steg 1: Spola rent ordentligt med ljummet vatten. Jag brukar "gnugga" ytterst försiktigt på skorporna för att se till att all lera och grus är borta!

Steg 2: Tvätta rent med tvål som stabiliserar PH-värdet. Jag använder uteslutande Lactacyd som är parfymfri. Perfekt att även ha när man tvättar hästen! Gnugga försiktigt för att få bort den skorpiga ytan på muggen. Tänk på att många hästar ofta är väldigt ömma så är viktigt att ta det försiktigt.

Steg 3: Spola bort tvålen med ljummet vatten!

Steg 4: Här brukar jag variera lite beroende på i vilket stadie muggen är. Men alternativ 1 är äppelcidervinäger. Stänk på detta över muggen. Fungerar uttorkande och är superbra! Alternativ 2 om det är ett senare stadie av muggen är att bara smörja in med helosansalva, för att hålla skorporna mjuka!



Om muggen blir väldigt allvarlig är det absolut bäst att kontakta veterinär för att få receptbelagd salva, men detta sättet har fungerat alla gånger när Ärtan haft mugg:)




Kommentarer
Postat av: Lina - Inridning, tävling och graviditet!

Jag har haft tur än så länge med hästar som inte varit speciellt "muggbenägna", men vi får väl se hur det går nu med Herr Fyra Vita Ben :-S Iofs har det ju gått bra hans två första vintrar...

2010-10-21 @ 12:53:32
URL: http://equilina.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0