Försökskanin

Eller min testpilot. Jag brukar använda darling till att testa nya ideér och utveckla mina pedagogiska skills;)
 
De var så duktiga igår. Ärtan visade sig från sin bästa sida. Hon är svår att rida men gör ryttaren rätt och är följsam så gör hon rätt. Med andra ord perfekt häst att lära sig på! De travade till och med lite bommar. Nästa gång blir det kanske något litet språng? Ibland kan det vara roligt att se sin egen häst från backen med:)
 
 
Idag blir det välförtjänt vilodag. Ärtan får skrota i hagen efter 4 dagar med ganska intensiv ridning. Jag hoppade några språng häromdagen och det kändes så där lätt och enkelt. Hon är väldigt mjuk och fin i musklerna nu och tar för sig bra när jag rider. Nästa vecka väntar lite "renovering". Hovslagare på måndag och ET på onsdag! Jag måste ta tag i att anmäla till någon tävling också:)
 
Nu ska vi ut i skogen och plocka svamp, supermysigt!

Alltså omg

Denna natten har varit helt sjuk, haha. Så pinsamt! När jag var liten gick jag en hel del i sömnen, tumlade runt i sängen varje natt. I natt...sisådär 20 år senare hände det igen!

Jag, älskling och våran lilla sork vaknade av en jäkla duns. Vips så låg jag på golvet,haha! Troligtvis har jag slagit i huvudet rätt rejält på någonting för gisses vilken bula jag fick på en gång. Hela pannan typ svullnade upp och jag var så yr. Först förstod jag inte vad som hade hänt. Minns bara att jag drömde hur jag satt på stranden och upptäckte att jag satt för nära havet. Det kom en stor jätteväg och slukade mig....sen sa det PANG. Det kan omöjligt bli en sådan smäll om jag hade fallit ut sängen. Min teori är att jag som sagt rest mig upp och varit på väg någonstans...för att sedan falla ihop.

Idag är jag skapligt mörbultad, med bula och huvudvärk. Så får bli en så lugn dag som möjligt.

Jo då så att....trevlig helg allesammans:)

Tisdagen

Tisdagens hästeri... och ÅH vad jag är trött på att blogg appen fortfarande inte fungerar. Igår hade jag faktiskt en hel del tid över på kvällen för att blogga. 
 
Ännu mer irritation över att jag tog bilder på Ärtan som testade den nya uppbindningsplatsen...de verkar ha försvunnit. Suck! 
 
Tillridningshästen gick som en klocka. Han har verkligen blivit starkare och bär sig mycket bättre. Fortfarande mycket jobb kvar men han är arbetsvillig och vill lära sig. Ärtan trimmades på utebanan. Vanligt tränsbett och gramanen på. Red henne ganska mycket framåt för att sedan samla upp och göra övergångar. Galoppen var riktigt fin. Särskilt vänster galoppen. Höger galoppen måste jag jobba henne lite mer i för att hon ska släppa. Tror det får bli lite träning med förvänd galopp idag. 
 
Stallbyggnationen går framåt. Längtar tills det är klart. Det kommer bli så ljust och fint:)
 
Här lite bilder innan ridningen igår:
 
 
Visst har vi härliga ljusinsläpp med gaveln och de små infällningarna i taket:)

Från ett jobb till ett annat

Hemma och vänder, samlar energi och laddar upp med kaffe inför kvällens jobb. Från ett jobb till ett annat. Båda jobben är roliga och utmanade på olika sätt, men jag måste erkänna att det är i stallet och på hästryggen som jag trivs bäst:) Jag är glad att kunna ha ett "vanligt" jobb som är flexibelt och går att kombinera med hästeriet och mitt egna företag. Ikväll blir det trim av en liten Ärta samt rida till en elevs häst.

Jag tycker det är ett utmärkt komplement att eleverna varvar deras egen träning med att låta mig rida hästen. Dels blir det lättare för mig att verkligen förstå var problemet sitter, hur vi ska åtgärda det tillsammans. Men även i rent utbildningssyfte om både elev och häst är oerfarna. Kan jag visa vägen och guida hästen i rätt riktning kommer det underlätta för min elev i slutändan.

Ni har väl inte missat att besöka min andra blogg som är kopplat till mitt företag? confidentrider.blogg.se

Ge mig energi

Laddar med en kopp kaffe som helt plötsligt blivit till tre koppar kaffe och en espresso.(älskar vår nespressomaskin) Gaah ge mig energin tillbaka. Hoppas att kick offen med jobbet ger mig lite pepp iaf. Ärtan fick nytt energifoder idag. Nackdelen med en liten stad att jag hela tiden måste köra en bit till foderbutiken för att köpa hennes foder. Men jag ska inte klaga, personalen på Djur och Natur butiken är så trevliga och hjälpsamma.

Just nu äter hon Hippo pro Action. Det funkar finemang:)

Tränare

 
Berätta om en träning eller en tränare som gett dig en uppenbarelse och exempelvis förändrat ditt sätt att rida på eller ditt sätt att tänka när du rider! Hur red/tänkte du innan? Vad är skillnaden? Varför är det så nice? Promota det baaa.
 
Fick denna utomordentligt intressanta och spännande frågan av Siri, bäst att svara snabbt;)
 
Genom hela min karriär (goosh kan man kalla det karriär,haha) så har nog mer eller mindre alla mina tränare haft betydelse. Allt ifrån den hemskt stränga ex polisen Nadja som skrek och gormade om man inte vågade galoppera på sin på tok för stora häst. Tur som jag hade var jag alltid med på noterna att få rida både den snabbaste hästen och i den snabbaste gångarten;) Till min dressyrtränare under många års tid, Christina Pettersson. Det var nog hon som verkligen fick mig att förstå ridningen. Ni vet känslan av att äntligen "känna sina hjälper" att förstå sambandet mellan alla signaler man ger till hästen. Tror ni det var härligt när hon en vacker dag bad mig rida galoppöppna längsidan ner? Vadå tänker ni? Jo för när man red för CP var det allmänt känt att man inte släpptes utanför volten innan hästen gick precis där den skulle. Hon är en riktig dressyrtant ända ut i fingerspetsarna. En härlig sådan som verkligen inspirerat mig i ridningen. 
 
När det kommer till hoppningen har jag Roine att tacka för det mesta. Bästa bästa Roine. Han fick mig att våga tro på mig själv, att lita på att jag för det mesta fattar rätt beslut. Jag har så mycket härliga minnen från mina år när jag och Ärtan tränade för Roine, och vet ni vad. Det är inte EN , inte en enda träning som jag har lämnat missnöjd!! Kanske därför det är så svårt att minnas någon speciell träning. Tillsammans hade vi en dialog om vad som var bra och vad som var mindre bra. Ibland fick herr Roine banka in lite vett i min hjärna för att jag skulle släppa perfektionismen. För ja, jag är perfektionist. Jag kan rida en övning och göra det mesta perfekt men ändå är jag inte helt nöjd. Jag kunde rätat upp mig lite tidigare, jag kanske borde skapat mer plats till den där oxern ur sväng, satt jag inte lite som en hösäck över första hindret osv. You know! 
 
Jag minns första träningen för Roine. Mitt självförtroende var helt i botten efter många år med "fel" tränare som inte förstod hur min lilla Ärta måste ridas. Jag fick talat om för mig att den hästen kommer aldrig bli ridbar, kan inte hoppa osv. Roine ändrade på det mesta redan första träningen. Istället för att hålla fick jag nu äntligen släppa på handbromsen, bara rida och låta hindren komma till oss. Ärtan gick som en klocka, på vanligt bett dessutom. Redan 3:e träningen skuttade vi runt en 140 bana som vi aldrig gjort annat! Då visste jag att jag äntligen hittat rätt i tränardjungeln. Mr Roine är även den tränare som fått mig att bli bättre på att galoppera ur sväng;) 
 
Hade vi inte flyttat ner till Skåne skulle jag aldrig slutat träna för honom. Hoppas att det kommer fler tillfällen i livet. 

Tips?

Hörrnini är det något särskilt ni vill läsa om så shot! Jag kommer ha lite mer tid i veckan för bloggningen:) Ingen fråga är för dum;)

Söndag

Hemma igen efter en skön och avslappnade midsommarhelg i Trelleborg hos my darlings släktingar. Efter förra helgen bravader kändes det skönt att bara ta det lugnt med lite god mat. 
 
Något annat som är otroligt skönt är att min förkylning äntligen har släppt. Med andra ord är jag fit for fight att börja träna igen. Jag känner verkligen hur beroende jag har blivit av att träna. Jag vill röra på mig varje dag, annars mår min kropp inte bra. Ridningen och hästeriet gör liksom inte tillräckligt på den fronten, även fast jag säkerligen förbränner en hel del kalorier med allt springande i stallet:p 
 
Jag har hela tiden försökt öka träningen stegvis och blev tokrädd för att 2,5v utan träning skulle göra att jag hamnade på ruta 1 igen. Men vet ni vad, det blev snarare tvärt om. Löpningen kändes lättare än någonsin och jag har både kunnat öka antalet km och hastigheten:) Mindre roligt...mina typ nya asicsdojjor har spruckit framme vid tån. Suck på den, inte gratis med nya. Jag ska försöka lägga in mer intervaller för att få upp pulsen och syrenivån. Sen känner jag att nästa steg är att träna lite löpteknik. Fick tips av coachen för ett tag sedan att jag är för spänd i axlarna när jag springer. Men fasiken vad svårt det är att bryta ett rörelsemönster. 
 
Ärtan har gått på halvfart fredag- lördag. Idag var ursprungstanken att galoppjobba på fältet, dock kom regnet så det blev ridhuset istället. Inte alls roligt att galoppjobba där. Det känns som att 1 minut är en evighet. Körde lite lätt och stilla bara. Ärtan blev hetare och hetare ju längre tiden gick. Nu är jag helt slut i både armar och ben,haha! 
 
3 min intervaller med 1 minuts vila mellan fick det bli. Nästa vecka satsar vi på 5 min med förhoppning om att kunna vara UTE. Det blir mer intervaller både för mig och skruttpållen,hehe!
 
Om bara bloggappen kunde börja fungera( har ominstallerat den, men funkar fortfarande inte!) så hade ni fått se bilder av hur de nya boxarna växer fram. Förrutom att de snart är färdigmurade hade byggarna dessutom hunnit med att fixa på taket. Ovanför varje box sitter nu ett fint ljusinsläpp:) Det kommer bli great när allt är färdigt. Själv hoppas jag på att kunna ta in en eller två utbildningshästar till hösten. De eventuella hästarna kommer bo kungligt! 
 
Snart dags för sängen. Jag fick dra på mig mina gamla receptionskläder idag och hoppa in i repan ett pass här på hotellet. Ombyte förnöjer heter det va;) 

Attans skit

Är det bara för mig som bloggappen strular, eller har ni också bekymmer med den? Skapligt irriterande är det iaf. Igår hade vi avslutning med mina elever, så duktiga. Jag ska skriva ett längre inlägg med hur jag lagt upp träningen och sedan göra en liten utvärdering. Men nu är det dags för privat träning av en annan elev:) see you!

Skärpning

Jag lovar bättre uppdatering efter idag. Avslutning på lägret idag och mina elever ska komma upp till mig på studiebesök. Det ska bli skoj. Alltid lättare att visa samtidigt som man förklarar:) De har varit så duktiga och idag ska de avsluta med att hoppa bana!

Hellweek har börjat

Mest är det hellweek för att jag fortfarande är sjuk. Men sen är det fullt upp på mitt "vanliga" jobb och även på hästfronten i företaget är det mycket som händer.
Hela denna vecka ska jag försöka kombinera ihop träning av ett 10 tal elever som är på läger här i närheten med mitt jobb och dessutom ha en häst som kommer för lite tillridning några dagar. Lägg därtill att min lilla Ärta kräver sin beskärda del av motion för att må bra. Hur ska jag hinna? Förkylningen gör att allt känns lite extra jobbigt också. Dessutom stoppar den mig från att träna, suck så tråkigt. Jag vill ut och springa!
Nu är det dags att hitta en tävling att åka ut på. Jag ska försöka planera in någon reg 110-120 om några veckor. Får se vad jag hittar:)

God morgon

På väg till stallet för lite utsläpp. Ikväll blir det stor fest, italienskt tema. Har lite svårt att välja klänning bara. Jag är fortfarande inte frisk och förkylningen har nu satt sig i halsen:(

Det kommer väldigt olägligt eftersom jag börjar ett träningsläger på söndag. Jag ska undervisa 10 ponnybarn i en vecka. Ska bli skoj! Dessutom kommer en häst som ska ridas till några dagar.

Nu vill hästarna ut:)

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/1753868/images/2012/pic_206768343.jpg">https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/1753868/images/2012/pic_206768343.jpg" class="image">


Fredag

Fredag igen. Vart försvinner veckorna egentligen? Ärtan fick ridas ut igår, körde galoppintervaller på en grusväg. Perfekt att bryta av ridhusarbetet med det och låta henne sträcka ut:)

Idag blir det lite tömkörning, sen ska jag jobba ikväll. Hoppas jag hinner sluta i tid så jag hinner se Sverige-England.


Får man önska annat väder?

Får man önska lite regn??

Eller är jag en hemsk människa då;)

Vi kan nämligen inte använda vår utebana om det inte kommer lite regn. Grundvattnet är såpass lågt att det inte finns vatten nog för att hålla ridbanan blöt. Jag måste säga att det är skapligt växhusvarmt att rida i ridhuset nu, pust!Framsteg

Igår var ärtans första pass efter hennes minivila. Vilan blev en dag mer än planerat eftersom jag blev sjuk. Vill inte rida med feber i kroppen, så onödigt. Men oj vad det märks när hon stått en dag för mycket. Full av energi som läggs på annat än att jobba. Bara att klappa henne, ta ett djupt andetag och tänka att nästa pass blir roligare;)

I stallet går det framåt. Nu är ytterväggarna putsade och fönster på plats. Alla dessa nya boxarna kommer få öppningsbara fönster ut mot innergården. De har även påbörjat den första boxen. Här lite bilder. Tror det kommer bli fint när allt är klart och förhoppningsvis indelat i sektioner. Annars blir det sååå stort!


Helg hemma

Spenderade helgen hemma. Helt hästfri med andra ord. Vi käkade god mat och grattade min bror som tog studenten med toppbetyg. Nu väntar värnplikten för honom och sedan förhoppningsvis Lund:) tyvärr blev jag sjuk i helgen. Längesen jag kände mig så dålig, hade ju velat rida idag!


Det byggs

Nu är det full aktivitet i stallet igen. Det kommer bli 7 nya murade boxar, 2 nya sadelkammare och uppbindningsplatser. De nya boxarna får öppningsbara fönster allihopa. Det kommer bli så fint när allt är klart. Förhoppningsvis blir stallet avdelat i två eller tre sektioner för att få det mindre och lugnare. Varav ärtan box hamnar i den "gamla" delen. Lovar bilder när allt är murat, putsat och klart!


Tisdag

Levara är bättre i benet, men råkade dock vricka sig på det andra fram,suck. Inte för att det gör så mycket eftersom hon ändå inte rids nu. Trots att vi ska det en chans till bestämde sig ägaren för att betäcka henne detta året. Det går ju att rida ganska långt in i dräktigheten.

Så det där med hingstval. Jag hade långa och intressanta diskussioner med ägaren gällande hingstval. Med tanke på Levaras egen exteriör, ridbarhet och hoppförmåga känns det som att man kan lägga "nästan vad som helst" och att det ändå blir bra. Hon har ju även några avkommor redan och där går det att se ett mönster.

Hon nedärver en bra galopp, snygg sporthästmodell med lååånga ben, trevligt lynne, försiktighet, rörlighet, ridbarhet. Någon mer som hon nedärver är relativt stora avkommor. C är 170+ och lilla Lex kommer också bli modell 170+.

Vissa blodslinjer gick bort direkt. Definitivt inget med Baloubet i. Har aldrig varit förtjust i de hingstarna. Likaså inget belgiskt, ex darco-blod.

Det som är önskvärt att lägga till från hingsten är lite mer styrka och kompakthet. Levara är nämligen lite överrörlig i kroppen. En hingst som diadaro exempelvis skulle kunna bli en superhäst MEN skulle också kunna bli "för mycket". Därför har en del riktigt läckra hingstar sollats bort. Mycket pga att betäckningen blev bestämd i sista minuten och det skulle bli tajt att få tag på färsk sperma. Mitt personliga val hade varit Oramé men det blev det inte med tanke på att han bara fanns fryst. Andra hingstar som var på tapeten:

-Quite Easy (gillar inte honom egentligen men vill åt Quidam de Revel blodet och)
- Contender (calypso I blod och linjeavla på Ramiro Z)
- Indoctro (även här ett säkert kort med bra hingstar hela vägen)
- Click and cash (enbart på stamtavlan, flertalet guldkantade hingstar, dålig ridbarhet dock)
- Cabachon (Casall la Silla son, säger det mesta)
- Lux Z (ahorn, ladykiller, caletto, säkert kort)
- Manhattan (pga Burggrafblodet)


Så till hingstvalet. Det blev CORPORAL VDL.Cardento - Grosso Z.

167 cm, kompakt hingst med mycket styrka i hoppet. Grymma bakben och hög ridbarhet. Mindre bra gångarter men dock iaf en 8:a på galoppen. Stor kapacitet och försiktighet.

9,5 på både teknik/förmåga och temperament/utvecklingsbarhet.

Ska bli SÅ spännande att se vad som förhoppningsvis ploppar ur. Behöver jag säga att jag är första spekulant på detta fölet:) Levara har ju redan en cardentoavkomma med hoppdiplom!Jobbhelg

Ibland måste man jobba med. Igår blev det ett sådant mastodontpass som det kan bli ibland, 12 timmar. Ärtan fixade jag på morgonen, men hon var rätt odräglig. Red ut en sväng och hon var mer i luften än på backen. Knäpphästen alltså! Idag ska jag trimma henne på banan i blåsten:)


Hoppet är det sista som överger en...

Efter rådan från fler veterinärer kommer vi göra ett sista försök.

Det blir intensiv behandling med stötvåg, laser och diverse olika produkter. Jag ställer mig skeptisk till att det kommer fungera, men hoppas givetvis in i det sista att det kan hjälpa...

Igår satt jag i hennes box och hon la hela sitt huvud i min famn och bara blundade. Fina hästen:(

RSS 2.0