Spännande vecka

Denna veckan blir ganska spännande och avgörande för framtiden. På onsdag åker jag nämligen med Ärtan och C till ET. Hoppas hoppas jag kan få sätta igång min lilla Ärta, längtar efter att ha henne fräsch och fin så hon också får komma ut och skutta lite. Och hoppas allt är bra med C så vi kan sätta igång och tävla med honom med, särskilt nu när Levara inte är riktigt ren:(

När ska det vända?

Oturen med skadade hästar bara fortsätter verkar det som:(
När jag kom ut från banan var Levara halt på vänster fram. Hon gjorde en fin runda på ganska svår bana men stod emot lite väl mycket, reflekterade inte mer över det utan försökte rida framåt på distanserna. Vi fick till och med tidsfel?!
2 skitpet men en trevlig runda och bra ridning från min del.
Hoppas det inte är en sena eller allvarligare skada bara. Veterinären kunde inte känna någon puls eller konstig svullnad utan han trodde på en vrickning eller sträckning...men samtidigt säger min magkänsla att det kan vara något som smygit sig fram. Då kanske jag får en förklaring till alla konstiga nedslag de sista tävlingarna:(
Fina fina hästen, du får inte bli skadad igen.
Här är iaf rundan från igår. Kolla in vilka jäkla språng hon gör!! Sen kommer jag lite kort in i kombinationen får trycka på till b (borde bara suttit stilla) och blir för nära på c. Ryttarmiss. Likaså kommer vi lite nära på hindret efter och hon hinner inte upp med fram. Det var lite orytmisk och konstig bana, men hon hoppade så fint och trevligt.

Tävling

Detta gör mig så frustrerad och jag kommer få gråa hår i förtid.
Ni ka få se filmen, laddar upp den imorgon kväll när jag har tid...men hon hoppar så fruktansvärt fina språng vissa hinder och mindre bra vissa hinder. Jag försökte lägga om ridningen lite, ha mer tryck och låta henne komma lite utifrån, men sen ligger jag på "normalt" avsprång och då petar hon:(
Precis som ägaren och jag konstaterade stämmer 10 av 15 bitar på banan, vi ska bara få ihop alla bitar. Höjden är inget problem iaf.
Känslan var mycket bättre men trist att inte resultatet blir det.
Imorgon åker vi och hoppar i div 1 laget, en 130 klass i Fjälkestad. Nu blir det tagga inför jobb hela dagen och kvällen,pust!

Dag innan tävling

Jag känner mig sjukt trött i kroppen men försöker ladda upp inför tävling imorgon.

Trimmade igenom Levara lite ikväll och hon känns lika mjuk och smidig som vanligt. Lovande inför morgondagen:)

Tanken är att vi riden en 130 klass. Ev en klass till 130 eller 135, men får se hur underlag och väder ser ut.

Håll tummarna. Blir film då vi är fler som åker:)Test

Dagens ridpass på Levara var lite av ett experiment. Jag ville testa både lite ny utrustning och lägga om ridningen lite. Började med att testa ett ponnyhack. Eftersom hon är så känslig och lyhörd hade jag en tanke om att det ev skulle fungera...MEN det fungerade INTE. Red några varv och fy vilken hemsk känsla jag fick. Snabbt av med det tränset och på med nästa. Vanlig nosgrimma och Ärtans tredelade Mylerbett. Det var hon riktigt riktigt fin på. Jag gillar Mylerbetten för de verkar ligga bra i munnen på hästarna.

Så var "bettdilemmat" över (har väl aldrig varit några större bekymmer egentligen, inte som med Ärtan). Gick sedan över till att testa lite olika sporrar. Levara kan vara en riktigt bitch och slå mot skänkeln, göra luftsprång och dra tygeln ur handen när det inte passar henne längre. Tänk lite Ornelia mail, Delaveaus häst han red i WC finalen.

Valde mellan mina gamla dressyrsporrar från Sprenger, långa uppåtvinklade rundade sporrar och ett par rullsporrar. Fastnade för rullsporrarna när vi ska hoppa och de andra när vi ska trimma på backen.

Eftersom hon var lite oförsiktig och slarvig i helgen har jag tillsammans med ägaren analyserat hur vi kan förändra/förbättra ridningen för att få henne att gå optimalt. Vi kom fram till att testa sätta lite mera tryck i henne, låta henne gå friare och placera henne på lägen lite utifrån(jag har sista tiden jobbat på att hitta en lugnare galopp och djupare form men det kanske inte var rätt tänkt). Till en början var hon ganska sur och grining när jag red och la på mer skänkel. Sparkade några gånger så det slog härliga till. Började hoppa lite lågt på ett räcke med galoppbom innan och efter. Hon fick riktigt fina språng. Avslutade med några språng på 130 höjd för att känna lite på henne inför fredag och wow så hon hoppade:) Jag red henne väldigt aktivt med mycket tryck, lätt i sitsen och placerade henne på en distans lite utifrån. Nu ska jag bara få in denna "nya" ridning så blir det nog toppen. Vet inte heller hur mycket vårt egna superunderlag spelar in, men hästarna trivs verkligen på det.

Måndag

Idag har jag haft lite av en slappdag. Vädret är underbart så gick ut med den lilla sorken (läs duke) i över en timme. Ingen stress med tidtagning, hastighet eller kaloriförbränning idag....bestämde mig nämligen för att köra utan runkeeper som annars kommit att bli min bäste vän;)

Nu blir det stallet. Levara ska trimmas på utebanan. Blir att testa lite nya bett och se om jag kan hitta ett som fungerar bättre än det tvådelade.

Jag är lite kluven till att starta henriksdal på fredag. Underlaget var inte bra. Stumt och hårt och inget som Levara verkade gilla. Men att stryka starterna blir väldigt dyrt. 600 kr åt skogen....hhum, tål att tänkas på. Skulle gått en eller två 130 klasser, men kanske bara väljer att rida en lägre klass. Vi får se hur hon känns här hemma nu i veckan.

Favorit

Mina favoritmärken när det kommer till täcken är:
1. Horseware. Bra passform, kvalité och snygg design. Har ett antal både inne och ute, rambo, rhino och amigo.
2. Shires. Mycket prisvärda och slitstarka. Har utetäcken och fleecetäcken!
3. Bucas. Dyra men otroligt hållbara. På önskelistan står ett nytt Smartex Rain. Har regntäcke, innetäcken, coolertäcken och flugtäcken.
Överlag går alltid passform före allt annat. Särskilt när det gäller stall eller utetäcken som hästarna har på sig mer eller mindre dygnet runt. Ett tävlingstäcke eller skrittäcke är inte lika viktigt. Sen ska det givietvis vara snygg design och snygga färgval:)
Kan kanske tillägga att jag även är ett stort fan av mias när det kommer till ridtäcken och z-täcket som verkligen syr kvalitetstäcken till vettigt pris!

En vecka

Idag var det dags för min lilla tillridningshäst att åka hem. Lite tråkigt då han är väldigt charmig, men skönt att bara ha tre nu och inte fyra;) jag ska kolla med ägaren om det är ok att jag lägger upp en liten filmsnutt. Han har utvecklats något enormt. Från att inte ha någon takt eller bärighet kan han nu gå riktigt trevligt och börjar jobba med ryggen.

Det gäller att vara ren och fin när ägaren kommer tillbaka för att kika:)


Tävling dag 2

Hemma efter tävlingsdag två. Kan konstatera några saker, ett: Levara är inte i någon toppform nu, troligtvis pga brunst och pälsfällning, hon känns ganska matt och ojämn i vissa språng. Två: hon gillar inte riktigt gräs och stumma banor. Trots mini gräsbroddar kändes det som att hon stod emot och fastnade lite. 130 hade jag ingen bjudning alls i henne och hon hoppade helt enkelt 5 cm för lågt. Hon svarade inte framåt och gick emot skänken. 12 fel, minst 8 för mycket då jag låg rätt på hindren.

Vi efteranmälde till 120. Tog bort broddarna då det inte var halt, valde även att ta bort martingalen då det känns som att hon blir lite låst. Känslan var bättre, likaså språngmässigt men resultatet är inte bra, 8 fel.

Men jag kan iaf konstatera att det inte är en helt enkel häst. Hon vill gärna vara lite fri och bestämma själv men då blir problemet att hon hoppar på tok för långt. Inte flackt men språngkurvan blir för lång, mao inte helt lätt i kombinationer och på korta distanser...

Det känns lite frustrerande när jag vet att sprången finns i henne, det gäller bara att hålla henne lagom framme. Jag ska faktiskt testa både att rida på ett ponnyhack och ett rakt silikon eller läderbett och se om det fungerar bättre. Bara att jobba vidare helt enkelt, hoppas Conny kan komma med några bra tips och idéer:)


130

Egentligen ingen katastrof runda men överladdad och lite slarvig pålle. Hoppade väldigt fint vissa språng och lite slarvigt vissa. Men första ute och på stor bana! Tar nya tag på lördag:)


Attans bananer

Just nu är jag fruktansvärt sur och irriterade på mig själv!!!
Jag missade tiden hos Camilla eftersom jag helt och hållet glömde bort tiden!! Det är så olikt mig och har nog aldrig hänt innan. Suck! Jag som väntat så länge på denna tiden och så sumpar jag det själv. Fick för mig att vi skulle vara där vid 14 men så visar det sig att det är kl 12 vi ska vara där. Så sinnessjukt irriterande. Gaah! Dessutom var Ärtan en riktig surkärring idag och ville definitivt inte gå in i transporten. Höll på och dumma sig, sparkade och levde rövare.
Så eftersom vi fick vända om bestämde jag mig för att lastträna lite när vi kom hem igen. Körde lastteknik ala tobbe och ponnyakuten. Oj så nyttigt men OJ så sur och vrång hon blev första gången jag peta med spöet.
Sen kunde jag iaf få henne att lyda, till slut (nej hon var faktiskt inte jättesvår att övertala), gick på några minuter. Problemet är att hon har så fruktansvärt bråttom att det känns som att hon ska springa över en när hon ska in i transporten. Gick framåt och backade ganska många gånger!
Nu blir det tillbaka till stallet för att rida Levara och T. Allt är putsat inför morgondagen. Bara hästen som ska trimmas till. Manen ryckte jag igår så bara en tvätt som ska till. Tror dock jag väntar tills imorgon.Räknade ut att jag kanske startar vid sex på kvällen, pust!

Et besök

Idag är det dags för Et besök, äntligen! Men Camilla är väl värd att vänta på. Det ska bli intressant att se hur många låsningar hon hittar. Ärtan känns väldigt pigg och fin nu. Bloggar så fort besöket är klart! Igår fick jag ett ryck och började baka typ mitt i natten. Det blev lite goda kardemummabullar:)


Det börjar bli grönt i Skåne:)


New stuff

Inpassning och premiärtur med den nya tävlingsutrustningen:) Levara blev så snygg i detta!!


Snygging

C har biffat på sig och blivit en riktig snygging! Det märks dock att han växer fortfarande. Himla trevlig häst är det iaf. Det märks vem han har fått de långa bakbenen ifrån iaf;)


Tisdag

Tillridningshästen sköter sig så bra. Han är riktigt mild och fin i temperamentet. Snäll i all hantering, men pigg vid ridning. Han har suttit fast lite i höger sidan eftersom hans ryttare inte riktigt orkat ta igenom det. När jag red första ridpasset tog det mig ca 15 minuter sedan var han loss och riktigt trevlig att rida. Igår söndags fick han sitt andra pass och jag märkte redan stor skillnad, skoj.
I söndags hade jag lite pysseldag i stallet. Ärtan fick "minisemester" och chansen att gå i stor hage. Vi har en jättefin och bra hage som hästarna får turas om att gå i under veckan. Den är bra för först är det en "vanlig" hage, sedan en lång transportsträcka där hästarna måste gå 3-400 m för att komma till själva betet på flera hektar. Vattnet har vi precis vid ingången så detta gör att hästarna traskar/springer fram och tillbaka flera gånger per dag för att dricka och äta lunchhöet. Behöver jag säga att Ärtan var överlycklig att få gå i så stor hage tillsammans med flera hästkompisar:) Det var ren glädje att se henne så lycklig!
Ridningen i söndags bestod av att jag först hoppade Levara. Vi hoppade fram på ett vanligt räcke med bom före och efter. Jag måste verkligen tänka på att jobba henne för ytterhjälperna. Hon är ganska överrörlig i sidorna och viker sig gärna runt innerskänkeln. Efter det hoppade vi en liten bana på 120 höjd. Lugn, balanserad galopp med lagom tryck. Hur kommer det sig att hon nästan hoppade mig ur sadeln iaf,haha?!
Sedan höjde vi upp till 140 hinder. Avslutade med en kortare bana på 6 språng. Bla trippel och tvåkomination med bred oxer ut. Oj vilken bra känsla jag fick. Jag hittade precis rätt tryck och vi hade så bra harmoni mellan oss. Levara litar på mig och jag litar på henne. När det blir större språng måste jag jobba mer med min sits bara. Vill känna mig mer "close" mot hästen just över språnget.
Efter det hoppade jag upp på T, min tillridningshäst. När jag skrittade fram funderade jag på kontrasterna alla hästar erbjuder. Först rider jag en superkänslig formel 1 häst, hoppar 140 hinder och slipar på detaljerna....sedan hoppar jag upp på en häst där jag måste lära honom grunderna. Att han ska forma sig runt innerskänkeln, att han ska lyssna och reagera på sitsen, vara framme för skänkeln osv. Det fick mig att inse hur rolig och utmanande ridningen är som sport:)
Det ska bli så skoj med tävling på torsdag och lördag!!

Våryra

Igår lastade vi hästarna och körde iväg för att kunna rida ut ordentligt. Det finns helt underbara ridvägar bara 10 min bort med bil. Kuperade backar och sandvägar, helt underbart. Vi var säkert ute minst 1,5 timme och hästarna fullkomligt älskade det. Vi med såklart:) även fast jag inte är en uterittmänniska i vanliga fall så saknar jag faktiskt bra ridvägar! Hoppas vi får en galoppslinga snart!


Trött

Jag är normalt sett ganska pigg och alert av mig, men nu tycker jag att kroppen börjar strejka lite. Jag känner mig inte utvilad när jag vaknar, blir onormalt trött när jag är ute och springer och känner mig dessutom lite öm och stl i musklerna. Jag vill verkligen inte dra på mig en infektion:(

Just nu är det fullt upp på alla fronter. Hästar som ska ridas och hoppas, hemsidor som ska fixas, min egen träning som jag ska hålla uppe + mitt vanliga jobb. Dessutom är väl tanken att man ska hinna med att fixa hemme också, tvätta, städa, laga mat:p Vad sägs om att ha en städerska kanske;)

Jag har beslutat att Ärtan mer eller mindre får vila från till onsdag när det är dags för ET besöket. Hon känns inte riktigt fräsch och då är det bättre att hon bara får borstning och gos! Levara rids mer eller mindre varje dag. Hon måste få lite mera styrka och orka bära sig bättre i den formen och tempot jag vill. Eftersom hon är så högrest vill hon naturligt gå i en högre form så jag försöker hela tiden jobba på att sänka och sträcka ut nacken. Det går verkligen framåt och det är så roligt att en häst i den åldern kan utvecklas! Hon har nog aldrig riktigt fått chansen att visa vad hon går för. Dock är hon superduperbrunstig just nu. Mindre skoj! Nackdelen med ston.

C hoppade lite bommar och sockerbitshinder igår. Han blir lite stressad och tappar bakdelen ibland när han ska ridas över bommar. Hinder går mycket lättare för då klarar han av att taxera in på ett annat sätt. Nu blir det mycket träning på småhinder för att han ska lära sig att slappna av och inte överhoppa sig så. Det finns liksom ingen vits med att hoppa 130 över en 50 cm bock;)

Idag kommer min tillridningshäst. Ska bli spännande att se vad jag kan uträtta på lite drygt en vecka. Det bästa hade varit om jag fått en månad på mig, men nu är det som det är. Jag känner trots allt hästen sedan tidigare så då är det alltid enklare att kunna lotsa den på rätt väg.

Nu blir det Bengts igen. Ska hämta upp bakskydden och ett par ridbyxor:)
Trevlig helg allesammans!


Fika

Varit i Lund på kurs hela dagen. Vi slutade lite tidigare så hann med en kopp varm choklad. Går åt i det här ruggiga vädret, brr!

Igår trotsade jag regnet och hoppade Levara på utebanan. Måste säga att det är super att ha en bana som tål så mycke regn. Inte mycket till klaffs här inte! Levara hoppade runt lekande lätt. Vi jobbar på att rida helt perfekt. Perfekt i balans, i rytm och med perfekt avsprång. Det går framåt och jag märker hur min ridning utvecklas hela tiden. Höjde upp från 90 till 120. Hoppade samma bana med fokus på bibehållen rytm och att hon går i en lugn stor galopp. Valde sedan att hoppa en kombination där vi höjde lite ut. Avslutade på 140 höjd och jäklar vad hon hoppade upp sig. Jag landade på halsen, nära lite markkänning där;) jag får bättra på min balans tror jag, hihi!


Suck

Såklart kommer inte loggan se ut sådär, beror på att bakgrunden är grå!

Loggan

Nu är även loggan helt klar. Blev väldigt nöjd med färgval och typsnitt. Enkelt och stilrent. Ska bli spännande att se den i tryck och brodyr:)
Helgen har bestått av mycket jobb både på mitt "vanliga" jobb och i företaget. Igår red Jonis Ärtan. Det gick riktigt bra. Hon är inte den lättaste hästen att bemästra vill jag lova. C har gått två bra pass i ridhuset. Hade planerat att hoppa både honom och Levara igår på utebanan, MEN vädret var inte så lockande. Ska försöka bygga upp något inne i ridhuset istället och hoppa några språng idag. Levara var så fin när vi hoppade häromdagen. Hon fick bara hoppa en 1 m bana med fokus på perfektionism och lydnad. Jag vill kunna reglera och forma henne varje galoppsprång inne på banan. Total kontroll med andra ord, och oj vad fin hon blir när jag rider rätt! Det var det här med grunderna;)
Ikväll ska jag rida Levara och Ärtan och sedan ha två träningar, skoj!

Jobbat

Fullt upp då jag fick jobba över några timmar. Blev därför lite stressigt i stallet eftersom jag skulle hinna hem till påskmiddagen:) c gick riktigt fint, han har börjat bli mer ridbar nu, hänger säkerligen samman med att han blivit starkare i kroppen. Ärtan fick springa lite lös i ridhuset, annars blev det mest pyssel. Och ja, även vi här på Österlen drabbades av snöovädret,suck. Som tur är försvann det ganska kvickt!


Påsk

Idag fick sambon äran att rida den finaste hästen;) hon är verkligen helt underbar att rida. Igår trimmade jag henne på utebanan, och kommer på mig själv med att bara sitta och le! Jag hade lätt kunnat rida i två timmar, vilken häst alltså! Här kan man snacka om att bara behöva sitta still i sadeln och använda små små hjälper! På söndag är det dags för hoppning igen, ska försöka filma lite. Trevlig påsk alla bloggläsare:)


Uteritt

Underbart väder och helt underbar utsikt! Firar in påskhelgen med en uteritt!


Tips

Visste ni att jag nästan uteslutande använder mig av ljummet vatten och svamp för att rengöra mitt läder!
Det är skonsamt för lädret, sömmarna och blir inte lika kletigt som med en massa tvål och lädert blir rent. Under min praktik i hovstallet lärde jag mig detta. Där putsas allt läder varje dag och de använder enbart ljummet vatten med en klick såpa i:)
Om jag dock för för mig att använda tvål blir det Butets sadeltvål. Lädret fettas in med Butets läderbalsam. Det som är överlägset bäst på marknaden!

Jag snickrar!

Jag sitter och försöker snickra ihop en träning för en av mina gamla tränare. Conny Dyrssen. Jag red för honom under många års tid och han har verkligen präglat min ridning och inställning til hästarna och sporten. Han är otroligt kunnig, b-tränare och har själv ridit SM och tränat för bla George Morris.
Förhoppningsvis om allt går i lås blir det en 2-dagars träning i början på maj hemma på vår anläggning! Ni anar inte hur glad jag är över att han kan komma ner. Det var han som fick min lilla Ärta att bli ridbar. Oj vad vi kämpade och slet första året,pust. Det ska bli roligt att se vad han säger om henne nu, förhoppningsvis är hon lite mera ridbar;) Bara jag har 3 hästar som ska tränas och totalt är vi runt 6-7 hästar bara i vårt egna stall som ska tränas så kommer finnas ett fåtal platser kvar.
Mer information kommer efter påsk. Men om det är någon som är intresserad av att vara med, kontakta mig via mail (isabe334@gmail.com) eller skriv en kommentar här under. Passa på att komma och testa vår stora utebana med superunderlag.

Hoppning

Alla tre hästarna skötte sig utmärkt. Värst var såklart min egen lilla Ärtan som fortfarande innbillar sig att det bor ett spöke bakom sargen på ena kortsidan.

C gick även han så mjukt och avspänt nästan hela ridpasset. Vi har lite misstankar om en ev patellaupphakning på det ena bakbenet, och att det är den som spökat när han "tappat" bakdelen lite och fått panik. Vi jobbar vidare lugnt och konsekvent med lösgörande och stärkande arbete.

Levara gick som en dröm. Precis som igår. Jag märker stor skillnad på henne nu när jag kan rida henne själv mer eller mindre varje dag. Hon blir mer lyhörd för hjälperna och söker sig mer framåt nedåt. Precis där jag vill ha henne i det vardagliga arbetet. Tillsammans med ägaren hade jag tävlingsplanering en timme vid lunch.

Så här ser planeringen ut so far, iaf för Levara. C tar vi det lite eftersom och när vi hittar lämpliga tävlingar och banor. Ärtan väntar in besöket hos ET den 18 april, efter det ska hon också förhoppningsvis ut och skutta:)

19/4 Henriksdal- Levara startar utesäsongen med en 130, inplanerad som ren skolningsrunda, C går 1 m avd B
20/4 Henriksdal- 130 A:0 Levara

27/4 Henriksdal- 130 A0:A0 Levara

5/5 Perstorp- 1-110 avd b- C

11-12/5 Vellinge 135+135 Levara

Tyvärr missar vi Skyrup eftersom den ligger efter Henriksdal. Hatar att behöva välja bort, men är lyxigt att ha så många bra tävlingar relativt nära. Efter Vellinge blir det någon lugn vecka och sedan är planen att låta henne hoppa någon lägre klass innan Grevlundatävlingarna. Ska bli så skoj att börja utomhus, Levaras galopp lämpar sig bra på stora utebanor!


Serier

Här ska det hoppas serie för hela slanten. Alla ska få hoppa mer eller mindre. Supernyttigt och bra mjölksyreträning. Först har jag en elev som kommer och ska träna. Häst och ryttare är rätt oerfarna så vi börjar med bommar rätt igenom. Har ca 3 m mellan alla bommar!


Sent!!

Idag blir det en sen kväll. Har jobbat hela dagen och är först nu på väg till stallet... Där väntar ärtan och Levara på att ridas. Jag känner ingen större lust just nu för vädret är så ruggigt, men jag vet att det brukar ändras när jag väl kommer ut till stallet:)


Ett två tre

Helt plötsligt har jag gått från att ha en häst på heltid till drygt tre stycken, hhum hur gick detta till?

Från och med idag flyttar nämligen Levara tillbaka till ärtans stall:) jag tror det kommer vara bra att jag kan rida henne lite mer i veckorna och ha lite bättre koll på hur och när hon rids!

C kommer jag och ägaren "dela" på eftersom jag aldrig hinner med tre hästar varje dag. Dessutom är det bra för honom att variera ridningen med tömkörning och longering. Vi kom fram till att han vuxit en del sista tiden, och att det kan vara därför han är lite okordinerad bak. Cardentohästar tenderar oftast att vara lite sena.

Idag blir det ridning av alla tre, skoj!


RSS 2.0