Dan för dan...

Vaknar upp till underbart sommarväder med blänkande hav utanför.

Uppe i ottan för att hinna med tvätt, bilbesiktning,packning,ridning av 2 hästar och dressyrträning för en elev!

Hektiskt dag men jag gillart:)

Igår var det precis som idag strålande sol och väldigt varmt. Det kändes inte så lockande att gå in i ridhuset för att trimma (jag vill ha en klar utebana NUUU!) Jag bestämde mig därför att hänga med 2 andra i stallet på en skön avkopplande uteritt. Vi var ute i över en timme och bara myste i solen.

C hade jag som plan att rida i ridhuset. Hon har haft oerhört mycket energi de senaste dagarna och skulle verkligen behöva rastas av. Blev ridhuset ca 30 minuter där jag jobbade genom henne mycket i galoppen. Flyttade bakdelen och lossade henne i innerbogen. Hon har verkligen börjat förstå det där med att sänka nacken och slappna av. Skoj!
Efter lite ridning i ridhuset gav vi oss ut och galoppjobbade på fältet...
Underbart härligt! C börjar vänja sig vid att både få gå i hagen och ridas ut (med andra ord "vara häst"!)

Idag ska Ärtan få ridas ut igen. 3 dagar på rad för hennes del. Men eftersom det blir en hel del vila dagarna framöver gör det inte så mycket att hon får ta det lite lugnt.

C ska få småskutta i ridhuset. Tänkte lägga ut lite bommar och småhinder för att träna lydnad!Analys

Börjar med att analysera levaras runda, har inte fått Ärtans runda skickad till mig ännu.

Levara var minst sagt på hugget i lördags. Redan när jag red fram var hon framåt och väldigt taggad. Fast på ett bra sätt. Så fort det kommer ett hinder framför henne fokuserar hon och slutar upp med att busa.

Jag försökte galoppera av henne ganska mycket både på framridningen och framhoppningen. Ställa mig upp i fältsits och öka på långsidorna. Rida ihop henne och minska galoppen på kortsidorna. Levara är en sådan häst som inte vill bli för kontrollerad. Med andra ord är det ingen "idé" att tjafsa med henne och kräva perfekt tempo, form hela tiden. Hon vill göra det mesta själv och hon gör det bra. Trots att hon drog iväg lite mot hinder på framhoppningen är hon klok och backar av det sista språnget! Avslutade med en oxer på 130 höjd där hon var helt strålande fin. Härlig känsla!

Väl inne på banan försökte jag tänka på att bara låta henne galoppera på. Ställde mig upp i fältsits och försökte störa henne så lite som möjligt. Jag gjorde en liten miss till första hindret, kom 2 meter för långt åt vänster...borde hållt ut vägen bättre så hade avsprångspunkten blivit bättre. Nu kom vi lite stort och jag blev kvar i handen,ajajbaja på mig!

Till hinder nr 2 var det en lång distans på böjt spår. Hittade ett fint framåtläge och fick ett bra språng. Till kombinationen 3ab var det 7 normala språng och här gick hon iväg lite för mig, men klok som hon är backar hon av när hon inser att det blir trångt. Utsprånget var jättefint.

Vänder upp på hinder nr 4, en oxer. Borde fått henne lite rakare innan och lagt avsprångspunkten 10cm längre ut. Nu kom vi aningens nära och tyvärr petar hon frambommen. Fortsätter böjt spår till hinder nr 5 (räcke med vattenmatta under). Hade planerat att vända innanför oxern till 6ab men eftersom vi rivit ett red jag runt.

Blev därför lång väg till räcke-räcke kombinationen som hon hoppade fint. Fortsatte på böjt spår till nr 7. En maxad oxer. Jisses vilket fint språng hon fick här. Fortsätter tänka lite framåt och hoppar nr 8(trippel) 24m till räcke. Här går hon på 5 istället för 6 språng. Helt utan problem:) Känns inte flack eller dragig utan behåller sin balans och hoppar räcket nr 9 jätterunt och fint.

Avslutar på hinder nr 10,en oxer ur sväng. Får perfekt läge med lite framåttänk ur svängen!

Är väldigt nöjd med rundan. Kanske kunde kapat vägarna mera, men det kommer;) Var ju trots allt första tävlingen tillsammans. Nästa tävling blir Grevlundatävlingarna om 2 veckor!

Underbara söndag

Men nu blev det måndag igen. Men måndag denna vecka är mer som torsdag för min del.
För på onsdag morgon (5.30) åker vi mot berlin:)
Vädret ska vara superbra, soligt och minst 25 plusgrader. Hoppas det stämmer:)
Ska minst sagt bli underbart att få några dagars semester tillsammans med älskling.

Igår var det full rulle. Först jobbade hela förmiddagen, hem och byta om till stallkläder och pipa iväg till Svabesholm.

Jag och jonis mockade 4 boxar, halmade och la in mat. Det är så smidigt och går så snabbt att mocka halm.
Särskilt när hästarna har bädd!

Efter det tog vi in alla hästarna, gjorde iordning C och Ärtan och begav oss iväg på en uteritt.
I början skötte sig hästarna mycket bra, men ärtan blev lite väl pigg mot slutet. Det är bara att inse att Ärtan inte är någon bra "hobbyhäst". Jonis skulle behöva någon som är lite mindre komplicerad. Jaja, solen sken iaf:)

Idag ska både Ärtan och C trimmas i ridhuset, ev ställer jag upp en liten övning med bom-8m-räcke-8m-bom.

Tanken med den övningen är att hästen ska ta två korta språng, backa av själv mot räcket och hoppa upp sig. Bommen bakom hjälper till på så sätt att hästen inte kan dra iväg efter hindret.Film

Film på Levaras runda.

Lite missförstånd på första hindret, men annars en helt ok runda med tanke på att jag bara hoppat henne några språng innan. Hon är verkligen en så klok och rolig häst att både rida och hoppa:) Framåtbjudning men backar ändå av själv och tänker efter...attans synd att vi inte fick vara 0:a! Men den kommer nästa gång får vi hoppas!

(ursäkta den skakiga filmningen, ägaren är lite nervös av sig:p)

Hemma

En tävlingsdag som skulle bli ganska kort och smidig blev till en riktigt seg och lååång historia.
Kom dit i vad vi trodde var lagom tid. Visade sig att de varit väldigt långsamma. Men vädret var fint och hästarna stod snällt i transporten:)
Snabb uppdatering bara. mer analys, bilder och film kommer senare (när jag fått dom!)
Levara 4 fel
Ärtan 12 fel
*Levara gjorde en superrunda. Allt flöt på bra och vi hittade samspelet direkt. Superroligt och lovande inför kommande tävlingar. Hon har en jäkla galopp, trots att jag inte vände något skulle vi ändå fått en placering OM bommen legat kvar,attans;)
*Ärtan var trots vad resultat visar ganska fin. Hade en mycket bättre känsla än Henriksdal, men kanske red med lite väl mycke tryck eftersom hon stannade på förra tävlingen. Ibland önskar man att hon kunde bjuda till liite mer bara.

Tävling imorgon!

Det blir tävling imorgon. Med två pållar:)

Ärtan och Levara kommer gå samma klass. En 120 A:0

Jätteskoj ska det bli. Hoppas på fint väder och bra resultat.

Nu ska jag skynda mig att bli klar med fredagsstädningen så jag kommer iväg till stallet för att förbereda!

Vad finns...

...bland mina träns.

Jag är en riktig tränsoman (hhum finns det ett sådant ord?!)

Med åren har det dock blivit bättre. Jag har insett att jag inte "behöver" 10 träns till en pålle.

Numera väljer jag mina träna med omsorg. Det ska vara riktigt bra läderkvalié och stilrent för att få följa med mig hem!

I dagsläget har jag 5 träns till Ärtan. (varav ett är ett budgetträns från hööks)

TRÄNS nr 1:

Herve Godignon. Ca pris 3500. Detta är mitt absoluta favoritträns, och även det jag mestadels använder på tävlingar. Lädret blir bara fina och finare ju mer det används. Ett stort plus är att det är smala och stilrena remmar, diskreta spännen och avtagbar nosrem. Till detta träns har jag även en matchande martingal.

TRÄNS nr 2:

Arc de Triumph. Ca pris 3000:-. Ett ganska ovanligt märke. Tränset är av fransk toppkvalité. Detta träns har många många år på nacken, men är enligt min mening fortfarande superfint. Lite bredare remmar och nosgrimma. Väldigt stort i strl (förutom käkremmen) då detta är cob.TRÄNS nr 3:

Frank Baines. Ca pris 1500:-. Detta träns fyndade jag på Tradera för endast 200:-. Bytte dock snabbt ut nosgrimman då det var en hemsk pullarnosgrimma på. Remontgrimman från Globus matchade fint. Lädret är otroligt mjukt och smidigt i en snygg mörkbrun färg (dark havanna). Tyvärr är det inte många i Sverige som säljer FB längre, men det finns att få tag på i England. Har länge suktat efter ett blingat pannband till detta träns, med guld eller gröna stenar. Kanske kan bli ett i Falsterbo;)TRÄNS nr 4:

EQL. Ca 1000:-. Detta märke finns inte längre. var Equilines eget märke. Numera heter det Glen Gordon. Även detta är ett fynd, 250:- på Sharpman. Fick det i julklapp av älskling:) Det var aningens för ljust i lädret i början men har efter användning och putsning blivit mer nötfärgat. Hyfsat läderkvalitet men inte i närheten av HG eller Frank Baines tränset. Stort plus för det fodrade nackstycket och avtagbar nosrem.TRÄNS nr 5:

Ett impulsköp från Hööks. Ca 300:-. Köpte det endast för att jag gillar pannbandet. Ursprungligen har tränset en bred svart dressyrnosgrimma. Tror också det delvis var därför jag köpte det...för att jag skulle starta en dressyrklass:p. Lädret är hemskt i kvaliten. Infärgat och plastigt. Spelar ingen roll hur mycket jag putsar det, ser lika trist ut iaf. Används till mitt kombibett och när vi rider ut. Har "pimpat" till det med en hängande namnbricka.


Veckan som gått

Positivt:

-Vårvärmen som kommit för att stanna
- Ärtans glädje att få hoppa igen:)
- Mina fynd på tradera, väntar med spänning på ett stort paket
- Att det bara är några dagar kvar innan vi sitter i Berlin och njuter av ledighet tillsammans
Negativt:
- Vi har fått bilen upprepat av någon idiot som uppenbarligen inte kan köra bil. Kommer bli en dyr och tråkig kostnad:( Personen i fråga hade inte ens moral nog att lämna en lapp...ren smitning med andra ord
(ja det är nog det enda negativa som hänt denna vecka, som tur är!!)

Utvärdering

Igår hade jag det första passet med min nya elev.
Jag hade förväntat mig en riktig utmaning med tanke på vad hon själv berättat innan och mina (tyvärr) förutfattade meningar om travare som ridhästar...
Men ut ur transporten stiger världens sötaste lilla "ruffsponny". Lång tjock man och pannlugg, stor bläs och en pigg och vaken uppsyn. Den såg definitivt inte ur som urtypen av en travare. Mer som en blandning mellan nordsvensk/welsh cob/nått spanskt.
Träningen gick jättebra! Ryttaren hade inte ridit så länge och hästen har gått lopp tills den var fem. Med andra ord kunde jag inte ha några större förväntningar utan försöka anpassa träningen efter utgångsläget:) Jag jobbade väldigt mycket med på ett pedagogiskt sätt försöka förklara de grundläggande sakerna för att få ridningen och hästen harmonisk och följsam..

-Att ryttaren ska sitta i balans på hästen

-Hålla skänkeln i rätt läge,nedtrampad häl och sluten kring hästen

-Inte knipa med knäna (knäna släpps automatiskt när man har rätt stamp i stigbygeln)

-Rida med en mjuk buren hand utan glappande tygel

- Hålla blicken uppe och inte titta ner på hästen (den går ju faktiskt av sig själv ändå:p)
Hästen går i balans,jag har blicken uppe och en relativt bra position i sadeln.
Eftersom hennes häst var väldigt stel och i princip aldrig blivit riden på bana ville jag backa tillbaka till de allra första grunderna. Att kunna ställa hästen i sidorna och forma den runt innerskänkeln. Att hästen lyssnar på framåtgivande signaler, och att den lyssnar tillbaka.
Hästen måste kunna stanna UTAN slit och drag i tygeln från ryttarens sida!
När jag får en ganska oriden eller felriden häst framför mig gäller det att snabbt försöka hitta hästens styrkor och utgå från dom INNAN jag ger mig i kast med andra saker. Till exempel så hade gårdagens häst (enligt ryttaren) stora problem med att galoppera (förståeligt eftersom det var en travare)...men jag kan inte börja med att fokusera på galoppen, då skulle allt bara bli fel.
Jag försöker istället utnyttja det hästen har lätt för, i detta fall traven...och jobba vidare för att stärka hästen i den gångarten. Desto mer hästen får jobba i rätt form, rätt takt kommer muskulaturen bli starkare, hästen mer bärig och lyhörd för hjälperna och då kommer även galoppen bli enklare:)
Efter ridpasset var det en trött men nöjd ryttare, superskoj!
Nästa pass blir om en vecka.

Bilder


Igår var en riktigt härlig vårkväll...vi passade på att fota lite efter hoppningen!


(den osminkade sanningen:p)

Uppdaterad bloppis

Har lite saker att sälja. Kommer därför en uppdaterad liten bloppis:)

Vid intresse kontakta mig antingen via mail: isabe334@gmail.com eller via kommentarsfältet.

Alla sakerna är nytvättade och i fint skick om inget annat nämns...ev frakt betalas av köparen!


Nya Schockemöhle höga bakskydd
Strl FULL. Nougatbruna. Endast provade!! Läderklädd insida. Perfekt till hästar som kräver mer skydd. Rejäl kardborreknäppning. Fint läder och mycket bra passform. Framskydden finns att köpa i Schockemöhles grundsortiment. Nypris 960:-
PRIS:500:-


Catago PRO bakskydd
Vita, strl FULL.(bilden visar modellen fast annat märke och färg!) Sparsamt använda och i mycket fint skick.
PRIS:100:-
Schabrak GLOBAL
Marinblått med beige/guldfärgad kant samt snurra. Allround, strl FULL. Snygg färgkombination. Enbart använt ett fåtal ggr på tävling. Lite noppigt på något ställe men annars i fint skick.
PRIS:100:-

Schabrak vitt småquilitat
Okänt märke. Passar både allround och dressyrsadel. Mycke använd men ett bra hemmaschabrak. Helt och rent utan fläckar!
PRIS:50:-


Flughuva Equiline
Strl full. Vinröd med guldkant. Elastiska öron. Nyskick. Nypris 400:-
PRIS:150:-

Flughuva BR
Strl full. Limegrön med grågröna detaljer. Nyskick!
PRIS:100:-Fleecetäcke Källquist
145 cm. Blått med beiga detaljer. Väl använt men fyller sin funktion. Några småhål. Nylonförstärkt i bogen för att minska skav. Bra passform. Knäppes med en gjord under magen.
PRIS:100:-


Pelhambett
14,5 cm dock litet i strl. Rak gummiklädd stång. Lite använd.
PRIS:100:-Mitt hjärtegull

Bilden säger det mesta:)
Hon hoppade klockrent idag. Även fast vi inte hoppade så jättehögt var känslan obeskrivlig. Spetsade öron och ett enormt sug mot hinder....min prinsessa!!

Hoppa

Idag ska Ärtan få skutta lite i ridhuset.

Blir samma övningar som vi gjorde igår. Hon har inte hoppat på flera veckor så får se hur det går. Jonis följer med så blir antingen några bilder eller film.

Jag har inte bestämt om jag ska testa hoppa på det långa hackamoret eller köra på gag-bettet.

Om allt känns ok blir det ev tävling i helgen. Efteranmäler isf till Trolleholm och rider en låg klass för skojs skull:)Mys

Kvällsmys på balkongen...Lycka!

Total glädje och lycka efter några fantastiska ridpass!
Ärtan gick bra igår.
Red på det raka bettet vilket verkade falla madamen i smaken just förtillfället! Inget avancerat utan mest lösgörande arbete. Jobbar mycket med att flytta in bakdelen för att hon ska sätta under sig bättre med bak. Varierade formen mellan en riktigt djup låg form och mer "normal" form.
C gick ett ganska rejält pass i ridhuset hon med. Det är så roligt för jag märker verkligen skillnad nu när jag rider henne lite mera. Hon är mjuk och elastisk redan från början. Slappnar av och sänker sin nacke redan de första travstegen. Hon verkar nöjd och tillfreds med min ridning helt enkelt:p
Jag kan inte säga det nog många gånger, men wow vilken häst.
Nu börjar jag kunna rida lite mera avancerade rörelser med henne eftersom hon bibehåller lugnet och är genomriden. I galoppen red jag bland annat på kvartslinjen... Samlade galoppen, flyttade in bakdelen och gjorde små "arbetspiruetter". Hela tiden med fokus på balans,lugn och lösgjordhet. Ur arbetspiruetten ökade jag steglängden för att sedan samla igen innan kortsidan och gå in i en arbetspiruett. Gjorde övningen några gånger i båda varven och tillslut var vi helt "synkade" och C samlade sig så fint...jag behövde bara tänka samling! Vilken lyhörd häst! Hon vill verkligen bara vara tillags!
Idag fick C hoppa lite med min elev.
Skoj att även eleven känner skillnad på hur mjuk och ridbar hon blivit. Och det märks i hoppningen med vill jag lova. I februari när jag började träna dem var det inte mycket som fungerade. C var stark och studsig och det blev en massa olyckliga missförstånd mellan häst och ryttare. Idag var de verkligen samspelta. Vi gjorde en bra lydnadsövning....
3 sockerbitar på linje- 16m mellan varje
Mål: Kunna rida hästen rakt i balans och variera antal galopp språng, allt mellan 4 och 6.
C lyssnade så fint båda fram och tillbaka. Byggde på övningen med ett räcke och oxer på böjt spår som hoppades både med kort och lång anridning. Syftet var att kunna rida på fristående hinder utan att "jaga" fram en distans, mer låta hindret komma till dig.
Efter min elev hade hoppat C var det dags för mig att hoppa Levara.
Hon var lite spänd idag, men efter att vi börjat hoppa fram mjuknade hon fint. Det är så roligt att hoppa henne. Hon är totalt olik Ärtan. Raka motsatsen vill jag påstå. Lätt i munnen, vill gå i ett lite högre tempo, gärna komma lite utifrån så hon själv kan taxera. Det tar ett tag att hitta knapparna på denna häst för hon är otroligt känslig. Vill ogärna att man "placerar" och måttar in henne på hinder...helst vill hon sköta allt själv. Hon är dock väldigt okomplicerad när man väl hittat dem;) Vi kom en bra bit på vägen idag. Hon fick gå samma lydnadsövning som C. Varierade mellan 4 och 5 språng. Trots att hon laddade på lite lyssnade hon fint tillbaka, hoppade dock lite oengagerat när det var så lågt. Fortsatte på de fristående hindren och nu började hon hoppa upp sig lite. Höjde till 130 höjd och OJ vilken känsla hon gav mig. Runda fina språng där hon verkligen väntar på hindret!
Det kommer bli skoj att få tävla den här hästen, OM hon inte hinner bli såld.
En rolig lyckad stalldag med andra ord. Ärtopärto fick vila idag, tror hon var ganska nöjd med det med:)
En annan rolig sak är att jag fått en elev till. På torsdag kör vi första passet!

MÅNDAG

Ny vecka, nya ridpass:)

Ärtan har ridits ut hela helgen. I lördags blev det en lugn uteritt, mestadels skritt i det fina vädret. Igår morse galoppjobbade vi på fältet. Hon blev väldigt svettig. Måste ta tag i och klippa henne nu!

Annars är veckan fylld med ridning, träningar för min elev, visning av häst, ev tävling mm.Idag ska Ärtan trimmas i ridhuset. Misstänker att det är dags för lite bettbyte igen... Tror hon får gå på det raka bettet med fasta ringar och remontgrimman till. C ska även hon få gå ett pass i ridhuset! Jag får se om jag provar hennes nya sadel eller om jag rider i min inridna Butet. Min elev beställde som sagt en Antares sadel för över 6 månader sedan, och någonstans har det blivit fel. Sadeln de fick hem passade varken hästen eller ryttaren. Min tro är att de som "provat ut" sadeln har gjort fel.. hon gav ett fruktansvärt oproffesionellt intryck.

Hon la sadeln helt fel på hästen (för långt fram, C har sadelläget långt bak!), bortförklarade felet med att skylla på fransmännen, hävdade att man inte kan prova ut sadel UTAN schabrak under(what!!? Är väl tvärt om!!). När jag frågade om de tagit mått vid första tillfället blev hon helt blek och försökte slingra sig genom att påstå att "på dessa franska sadlar tar man aldrig mått för det blir aldrig exakt på cm när de gör sadlarna iaf"....har hon inte hört talas om måttbeställning av Butet, Antares mfl? När jag sedan sa att jag minnsan har en Butet som är måttbeställd efter både hästen och mig...ja, då blev hon ännu blekare!

När min elev väl hoppade upp i sadeln för att rida kunde hon inte se varken att sätet var för litet, knäna hamnade utanför kåporna, sadeln låg på bogbladet och dessutom gled till vänster! Min elev sa att hon måste ha mer framskurna kåpor och då svarade "sadelutprovaren" att det kan hon inte alls ha för då hamnar hon för långt bak i sadeln?? Det var bara en av många konstiga kommentarer som slank ur denna kvinna:s


Vad lär man sig av detta? Jo att det finns många oseriösa butiker som bara vill sälja dyra sadlar utan att ha kunskapen att kunna passa in sadlarna till varesig häst och ryttare. Jag tycker det är väldigt dåligt att inte informera kunden om att Antaressadlarna går att få i många olika standardutföranden, men ÄVEN måttbeställd bom, paneler och kåpor så att de passar exakt. Det är trots allt ca 30.000 vi talar om i pengar! Det minsta man kan begära då är väl att få en sadel som passar!

Min elev har iaf fått låna en Antares sadel som låg helt ok tills de har rett ut den här röran!

Shoppat!

Snart kommer dessa hem till mig:)

Fyndade helt nya Soubirac ridskor i kalvskinn på tradera. Nypris ligger runt 1800-2000 i butik och jag fick dem för endast 450 kr. Hoppas de passar och är sköna!

Även my darling kommer rida i likadana skor. Han fick sina ännu billigare. Man kanske skulle köpt två par:p

Tyvärr fanns de bara i svart. Brunt hade varit döläckert...det är ju liksom MIN färg!
Lördag

Idag ska jag njuta av det fina vädret tillsammans med älskling.
Blir en skön uteritt tillsammans:)
Är helt underbart att kunna dela ett intresse, iaf några dagar i veckan:p

FREDAG

Veckorna bara rinner iväg. Nu är det helt plötsligt fredag igen:)

Igår fortsatte det underbara ridkänslan...
Började med Levara som var laddad till tårna. Hon fick galoppträna på fältet. Det ska verkligen bli spännande att komma igång och tävla med henne. Tror att hon är en riktig tidshoppningshäst;)
Jag tro dock att jag ska testa ett annat bett. Nu går hon på ett vanligt massivt tvådelat, men vill testa ett rakt bett med fasta ringar eller ett rakt gummi. Hon är så känslig och lite styrig med huvudet nämligen. Eller varför inte ett ponnyhack. Vi får se var vi landar! Tips någon?

Efter det var det Ärtans tur.
Vädret var helt makalöst underbart så det blev en tur ute i det fria för hennes del med. Red en runda som tar 45 minuter. Uteslutande asfalt, mycket skritt-trav övergångar. Flyttade även lite i sidled. Peppar peppar men har kunnat rida ut på vanligt bett två dagar i rad, guldstjärna till min prinsessa!
Hon kändes superfin. Lite fast i vänstersidan, men det löste jag genom lite ställning och flyttning i sidled.

Sist ut igår var C.
Hade en bra känsla redan från början. Genomköraren i onsdags gav resultat och vi kunde ta vid där vi slutade. Joggade henne i djup, låg form, både i trav och galopp. Hon är en sådan häst som har ofantligt mycket power och tryck, och mår därför bra av att ibland få gå i ganska avslappnad låg form i lugn tempo. Eftersom hon var så fin och avspänd red vi inte så länge. Onödigt att nöta för nötandets skull;) Vi skrittade därför ut en längre runda.
Busade till det och betade lite gräs längs med vägen,hihi!

Nu när jag börjat rida lite mera kan jag konstatera en sak:

*Ridning är färskvara, för att få en bra ridkänsla krävs MYCKE ridning! Jag känner att jag utvecklas mer och mer som ryttare desto fler hästar jag får rida samma dag. Man lär känna sin kropp bättre och kan i sin tur ge tydligare signaler till varje häst samtidigt som man känner sig mer säker på att signalerna man ger är RÄTT. Sen märker jag hur min "timing" hela tiden förbättras. Jag lär mig läsa av hästarna snabbare och ge rätt signaler vid rätt tidpunkt!

Ridning är verkligen en otroligt utvecklande sport. Man kan aldrig bli färdiglärd!
...

På med ridbrallorna igen...jag älskart!

Onsdag

Idag fick jag tre hästar att rida. Ärtan ska galoppjobbas på fältet, L likaså och C trimmas lite i ridhuset.
Tror jag lägger ut lite bommar att rida över!
Har fastnat lite på hastnet. Finns så många fina hästar till salu, lovande hästar som har väldigt rimligt pris.
Tänk om man hade eget stall...det skulle vara farligt:p
Verkar bli mer och mer vanligt med imp från Lettland. Många ser väldigt trevliga ut, lätta i modellen och med intressant blod. Stall Rompke på Visingsö imp en hel drös med hästar därifrån, och har man bara lite "öga" för vad som ser lovande ut går det att göra riktiga fynd. Hittade denna outbildade skönhet bla...
(de flesta av deras hästar ligger mellan 30-45.000)

Gårdagens outfits

Var själv i stallet så blev inga bilder när jag sitter på pållarna. Fick bli några halvkassa i stallet istället;)
Ärtan
Träns: EQL
Tyglar: EQL
Bett:2 delat märkeslöst
Sadel:Butet
Sadelgjord: Märkeslös
Stigläder:Hubertus
Stigbyglar: Sprenger
Schabrak: Horze
Benlindor: Equiline
Benskydd: Globus
C


(c vill aldrig stå still!)
Träns: Antares
Tyglar: Antares
Bett: 3 delat Sprenger
Sadel: Butet
Sadelgjord: Amerigo
Stigläder: Hubertus
Stigbyglar: Sprenger
Schabrak: Anna Scarpati + Aktion Gelpadd
Benskydd: Globus Tekna fram, Eskadron bak

Bra ridkänsla

Idag fick jag verkligen en bra ridkänsla på både Ärtan och C. Himla roligt att rida då:)
Ärtan red jag ut.
Finns en lagom lång runda som går både på asfalt och skogsvägar, med en perfekt galoppbacke där de kan sträcka ut ordentligt. Ärtan är så rolig, verkligen en "varannadagshäst"...lyckades nämligen rida ut henne på helt vanligt tvådela tränsbett! Hur fin som helst. Efter att vi hade galopperat lite kunde jag ändå sätta mig ner i sadeln och jobba henne i traven. Tummen upp för henne!
C fick gå ett pass i ridhuset.
Hon var lite spänd och överladdad i början men lugnade snabbt ner sig och kom till arbete. Hon är väldigt mjukt och rörlig redan från början, så det vi jobbar på är att hon ska svara på framåtdrivande och sidförande hjälper direkt...inte när det själv passar henne. Särskilt i högersidan vill hon inte gärna flytta in bakdelen. Det var helt underbart att rida efter lite galoppjobb. Jag fick henne att länga och sänka halsen, komma upp med ryggen utan att tappa power och takt:) Magisk känsla! Hädanefter blir det mycket sådant arbete. Djup och rund form när C får arbetas i ganska lugnt tempo för att stärka muskulaturen.
Imorgon ska jag rida henne igen. Ärtan ska galoppjobbas och L ska troligvis ridas hon med:)Skoj!
Bilder på pållarna kommer imorgon bitti. Nu blir det en tidig kväll för min del!

Rida två hästar idag

Ärtan fick gå ett lättare joggingpass i ridhuet igår. Hon kändes fin från början men sen märktes det att hon inte ville gå fram till bettet ordentligt. Red på jaktstången för andra dagen. Tror jag ska variera och bara rida med den någon gång i veckan, och isåfall tejpa kedjan för att få den mildare.


Idag ska jag försöka komma ut en sväng. Har inte riktigt bestämt mig var jag ska rida eller hur jag ska lägga upp passet. Hon fick nya skor i morse och jag är alltid lite överförsiktig när det kommer till sådant....min ponny var väldigt känslig och klarade aldrig av att man red honom samma dag han blev skodd. Även fast jag vet att Ärtan inte är sådan brukar jag helst försöka rida innan hovslagaren kommer eller bara ta det väldigt lugnt på kvällen.


Vi vet väl alla hur det är att gå in nya skor;)


Idag ska även min elevs häst (C)gå ett lättare pass i ridhuset. Hon är i princip omöjligt att rida ut på. Iaf om man rider själv. Hoppar, studsar, sticker och försöker vända...konstant. Tror det är en vanesak. Hon har aldrig blivit riden utanför ridhusets/ridbanans trygga värld innan hon kom till Sverige.


Tar med mig kameran till stallet så kan det iaf komma upp lite dagens outfit på bloggen!

(Redan första dagen L var ute på annons hörde 3 personer av sig som var intresserade, misstänker att hon kommer säljas relativt snabbt,snyft!)Mot stallet

Nu blir det strax stallet. Väntar bara på att min lasagne ska bli hyfsat klar i ugnen (jag kan leka duktig hemmafru om jag bara vill:p)

Idag ska vi ha ett litet stallmöte för att checka av läget. Det enda jag ska "påpeka" är hur viktigt det är att Ärtans vattenhink fylls på i boxen. Hon dricker nämligen ogärna ur vattenkoppen och jag vill garantera mig om att hon alltid har nytt vatten vid insläpp.

Annars kan jag ärligt säga att jag nog aldrig har stått i ett stall där allting flyter så bra, inget skitsnack eller tjafs. Underbart skönt! Men det kanske beror på att vi bara är två inackorderingar utöver ägarnas hästar?

Jag hade planer på att rida ut idag, men det får nog tyvärr bli ridhuset. Vädret är minst sagt ostabilt.Till salu

Nu har min elevs häst kommit ut på annons.

Passar någon som söker en hopphäst kanske med ambitioner på att avla framöver.


Levara Z. Sto f 97.

e Levantos 1 - Ramiro - Furioso. 166 cm AB-premierad.

Fått 2 mkt fina föl. Båda avkommorna finns att se.
Var själv dyraste fölet på Zangersheideauktion. Mycket fin exteriör, 3 elastiska gångarter. Reds in som 8-åring och har sedan dess ridits och tävlats sparsamt av junior. Är i full tävlingskondition och tävlade bl a i helgen finalen 130 i elitlaget för Österlens Ridklubb med bra resultat. Ärlig och lätt att rida på hinder. Reaktionssnabb. Hoppat 140 på träning utan problem. Levara är vår ögonsten och måste hamna i mycket goda händer. Passar ryttare med mjuk ridning och lätt hand. Hon har flera år framför sig på tävlingsbanan och kan med fördel sedan användas som avelssto. Okomplicerad i all hantering. Väldriden på marken.

100.000:-

Vid intresse. Skicka ett mail till mig så hänvisar jag vidare till ägaren, isabe334@gmail.com

Från sol till regn

Just nu vräker det ner regn ute. Var tog det fina vädret vägen?

Idag fick Ärtan ridas lite lätt. Oj vad jag märkte på henne att hon tyckte det var skoj.

Hon är en sån häst som inte uppskattar vila...hon vill jobba.

Provade nytt bett ur min bettsamlingen.

Idag fick hon gå på en jaktstång. Hon kändes superfin. Även fast jag mest skrittade och travade lite lätt.

Även fast hon var överladdad var hon lätt och fin i handen, tuggade bra på bettet:)

Min erfarenhet om det bettet är dock att hon efter några dagar blir stum och opåverkbar i munnen samt att det blir för skarpt i hoppningen. Men ett bra ganska milt bett att variera med. Särskilt såhär efter några dagars vila.

****************
På tal om något annat. Min elev fick ÄNTLIGEN sin beställda Antaressadel. Bara 6 månader sedan hon beställde den:s

Till råga på allt var det mesta fel!

Den sadelutprovaren borde inte kalla sig sadelutprovare. Sadeln var för liten i sitsen för min elev (hon borde haft 17 tum), kåporna var inte extra framskurna som de beställt (knäna hamnade utanför), sadeln var i fel färg (de beställde en nötfärgad...fick en TVÅfärgad i nöt och mörk-mörk brun!).

Dessutom tyckte jag att modellen inte alls passade C. Den låg an på bogbladet och kändes minst 1 bomvidd för smal,suck.

Back to normal...

En intensiv helg är över. Följde med min elev på tävling både lördag och söndag. Härlig tävling med soligt väder.
Har dessutom hunnit med att klämma två paket med svenska jordgubbar, mums:p

Båda hästarna har gått bra, min elev har ridit strålande och gjort två riktigt bra rundor på 130, varav den ena i elitlaget med både trekombination och tvåkombination:)

Superskoj!Vi börjar bli ett riktigt team nu. Alla vet vad de ska göra och rutinerna sitter. Nu blir det tävlingslugnt för hästarna några veckor. Jag ska trimma dom på backen så att min elev får lite hästfritt!


L innan start!
Jag har även hunnit med att få ischiasnerven i kläm. Fy farao vad det gör ont. Som tur var gick det över på en dag. Kände mig som en stelopererad 80 åring. Ärtan har därför fått ofrivillig vila, men verkar inte lida av det. Blir en massa pyssel istället. Förhoppningsvis kommer jag igång och rider lite lätt de närmaste dagarna.

Nästa tävling som vi satsar på är de reg-nat i Grevlunda. Perfekt eftersom det är så nära och man får 2 starter gratis av klubben. Peder och Lisen har dessutom toppunderlag och massa fina hinder. Blir isf en klass på fredagen och en på sönagen, för lödag jobbar jag hela dagen...

Hoppas på att kunna åka upp dit och hoppa några språng kommande vecka. Annars kommer Ärtan få ta det ytterst lugnt med hoppningen framöver. Ska mest försöka komma ut i naturen och jobba på kondisen. Nyttigt!

Igår hade vi after-ride på en lokal krog. Slitna ryttare och föräldrar men oj så trevligt initiativ.
Tummen upp för det:)

TGIF

Ja äntligen är fredagen här:)
Igår hade jag en riktigt bra och lång stalldag...
Först ut fick min elev träna C. Den hästen är helt underbar. Har nog aldrig träffat på en mer genomärlig och bussig häst. Hon gillar verkligen att arbeta. I lägen där de flesta hästar skulle banga ur och stanna så hoppar C bara...enorm kapacitet hon besitter!
Övningarna var lite varierande men gick ut på att kunna planera sin ridning, kunna skapa plats till fristående hinder och ta ett beslut beroende på hur hästen hoppar in på linjen (dvs rida på 5 framåt eller 6 tillbaka osv)
Hon fick hoppa fram på två små kryss med lite olika vägar.
Hela tiden med fokus på att hålla den lugna jämna galoppen, låta hästen söka sig neråt i formen och bara låta hindret komma till hästen. Det är på tok för lätt att rida iväg hästen mot både stora och små hinder, istället för att se hindret som ett extra galoppsprång....
Byggde sedan upp en serie på medellinjen,
2 galoppbommar-2,60m mellan-galoppbom-2,80m-räcke-ca 10m-oxer-16m-räcke.
Efterhand breddad och höjde jag oxern ut samt det avslutande räcket. Oxern breddades inåt mot inhoppet så att hästen tvingades sätta under sig och korta sig pga att avståndet blev kortare och kortare. Utan att tappa energin i galoppen. Min elev fick träna på komma tillbaka med överlivet, annars blev distansen för kort om man ligger på halsen.
En riktigt bra övning som kan varieras till oändlighet och anpassas efter utbildningsgrad.
Avslutningsvis tränade vi upp "ögat" då min elev fick rida på lite distanser med mellanavstånd.
Avslutade med några språng på 150, bra självförtroendeboost inför helgens tävlingar:)

***************************************
Jag hoppade sedan liknande övningar med min elevs andra häst.Vi hade lite delade meningar om saker och ting. Hon är en madame som man INTE säger åt vad hon ska göra...milt uttryckt. När jag krävde mer samling och kort, långsam galopp tvärstannade hon på ett 50 cm kryss,haha! Nästa gång var hon nära på pipa vid sidan men jag var snabb och parera. Då tog hon ett "skutt"...3m upp i luften och 5m framåt:o
Slingrig och lite speciell är hon. Kan och vill själv-attityd;)
I slutet fick vi till några riktigt fina språng och för första gången kände jag henne hoppa till. Avslutade på 130-140 hinder och sålänge jag tänker framåt och låter henne sköta hoppningen går hon som en klocka.
Men vi ska jobba vidare lite på grundlydnaden, gas och broms!
Ärtan fick pysseldag.
Från att vi köpte henne för 10 år sedan och hon knappt gick att ta i huvudet...kan hon nu stå och njuta när jag kelar och borstar pannan på henne. Hon älskar att bli borstad mellan öronen, sötisen!

Tävling imorgon!

Imorgon följer jag med min elev på tävling med båda hästarna.

Fick förfrågan om jag ville tävla hennes ena häst imorgon, men känner att jag vill rida in mig mer på henne, hitta knapparna och få lite mer lydnad.

Så imorgon följer jag bara med och coachar, hejar på bästa eleven:)

Update om gårdagens träning och ridpass kommer senare. Hoppade bland annat min elevs häst, några enstaka språng på 130-140 höjd, riktigt härlig känsla! Men ridpasset blandades även med  kråkhopp och istadigheter från pållen sida...ston:sImorgon blir en rolig dag!

Imorgon är det hoppträning för min elev på C. Jag ska hoppa L och Ärtan ska också ridas en sväng:) Ev klämmer jag in en dressyrträning också...vi får se vad vi hinner med!
Längtar tillbaka till Italien...ett ställe jag skulle kunna tänka mig att bo permanent i!

Picknick

Nu ska jag ut på picknick med älskling i det fina vädret:)
Även Ärtan fick komma ut i solen. Känns så fel att sitta och "harva" i ridhuset när solen skiner utanför!

Hästar jag minns...

Jag började min "ridkarriär" (karriär och karriär,haha!) precis som många andra barn. På ridskola.

Genom vänners storasyskon som hade sköthästar och genom familjens bekanta fick jag snabbt upp ögonen för dessa underbara varelser. Jag tror att jag precis som alla andra (igen:p) påbörjade övertalningskampanjen om egen häst redan efter första ridlektionen...


Jag har fått berättat för mig att redan vid 2 års ålder skumpade jag framför sadeln tillsammans med min moster:)


Den första ridskolan jag gick på var Kiruna Ridklubb. Så långt norrut du kan komma,typ!

Det var kallt för det mesta men ändå hängde man i stallet dag ut och dag in....
Jag är verkligen tacksam för de åren jag tillbringade på ridskola. Det är en speciell miljö. Full av kärlek, gemenskap men ändå fostrande. De som inte ridit på ridskola tror jag verkligen gått miste om något. Spänningen av att äntligen stå först på listan så man får välja sin favorithäst..besvikelsen över att få den där tjuriga envisa hästen som inte gick att sadla själv (för man ville definitivt göra ALLT själv!)...lyckan över att höra ridläraren ge kommando för galopp.

Åh vilken underbar uppväxt jag har haft när jag tänker efter.

Det är några särskilda ridskoleponnies som fastnat lite extra i mitt hjärta...


Likör. Denna underbara svarta c-ponny som lärde mig rida lätt och galoppera ett helt varv runt ridhuset. En riktig sagoponny


Japp. Likörs hel eller halvbror. Ett charmtroll med glimten i ögat.


Rute. Detta härliga lilla gotlandsruss som jag tyvärr inte fick rida allt för många ggr pga min längd. Gick på ridskolan i över 20 år och lärde många barn rida.


Sunny Boy. En helt underbar ridskoleponny. Allas favorit!


Jag fick ganska snart en egen häst. Måste haft världens bästa övertalningsförmåga, eller så insåg mamma ganska snart att det var ett brinnande intresse. Hon verkar fattat rätt beslut, eftersom jag än idag har dessa makalösa djur i mitt liv:)

Jag fortsatte dock att rida på ridskola. Eller ridskola kanske vi inte ska kalla det. En föredetta polis, Nadja som höll till i en av grannbyarna hade ett gäng hästar som vi red på. Tyvärr fanns det inte tillräckligt många hästar för alla som ville rida så vi fick turas om... all ridning var utomhus, i 30 bitande minusgrader. Där stod man snällt och väntade på sin tur. Hoppades att man skulle få den största och (enligt mig) finaste hästen. Jag var en av få som alltid ville galoppera,hehe! Nadja var världens sämsta pedagog och med ett humör som kan liknas vid....ja jag finner inga ord. Hon var fruktansvärt sträng!

När jag senare i min uppväxt flyttade söderut red jag en kort period på Tranås Ridklubb.

Jag har inte så jättemycket minne av min tid på ridskolan där. Mer än att jag skulle starta min första "tävling" på favorithästen. En krysshoppning på 50 cm. Ridläraren hade bara glömt att berätta den lilla detaljen att hästen hade scenskräck och bara hoppade på träning. Besvikelsen var total. Jag som var så fin i min röda kavaj... vi kom över första hindret sen var det stopp!


Framridning inför en hemmatävling...

Jag fortsatte sedan rida på Boxholms Ridklubb.
En underbar liten klubb med härliga hästar och ponnies. Här fortsatte jag även rida med på lektioner fast på egen häst. Jag minns särskilt två stora hästar som snabbt blev favoriter...de var heta och lite svåra.

Sherry, ett mörkbrunt känsligt sto. Bonita, en skimmel som var het som tusan.

På denna ridskola försökte jag mig även på en karriär inom voltigen:s Den blev kort och väldigt misslyckad,men ett trevligt minne.

**********
Det var lite kort om mina ridskoleminnen. Denna underbara tid av min uppväxt. Fylld med så mycket glädje!
Sol

Var ute en snabbis hos Ärtopärto tidigare idag. Tog av täcket och så gick vi och betade lite gräs..mysigt!

Trots att hon är lite rund om magen tycker jag det känns schysst att låta henne få en försmak på sommaren;)

Hon har inget gräs i sin hage nämligen!

Ikväll åker jag tillbaka och rider hade jag tänkt!


Gammal bild!

...

Fina ni är! Dock skulle jag prova att lägga upp galoppen innan lite, nu travar hon nästan bak. Men det blir ju lätt så att man sitter och "skyddar" de lite hetare hästarna :)
***
Svar på kommentaren ovan:
Tack för din kommentar:) Jag håller med om att man oftast skyddar de lite hetare hästarna, men när det gäller så låg gymnastikhoppning har jag svårt att se ett syfte med att lägga upp galoppen mer. När jag hoppar låga hinder strävar jag efter att hitta en lugn balanserad galopp där hästen får komma till en närmre avsprångspunkt för att hoppa upp sig mer. Dessutom är det endast 6 m mellan hindren i serien och det skulle vara totalt livsfarligt att rida in i en "större" galopp...hästen (iaf inte min!) skulle inte få plats utan försöka ta det på studs:s = syftet med övningen att hästen ska sätta sig på bakbenen, samla ihop sig och hoppa uppåt försvinner totalt. Det som blir kvar är en dragkamp.

Vid större hinder ska man givetvis sträva efter en större galopp där det optimala är att hästen själv ska backa av mot hindret, hoppa uppåt-framåt. Likaså förespråkar jag alltid att man försöker hoppa in i kombinationer och inte backa in i dem.

Sen är det olika från häst till häst. Min häst blir het och stark vid lägre hinder, backar inte av själv för fem öre utan ångar mest på om jag skulle lägga upp tempot, medan andra försiktiga hästar kanske måste ha lite mera understöd och större galopp.

En trött familj..

En trött familj som ligger utslagna i soffan, stallet tar hårt på de i familjen som inte är vana;)

Underbart mysigt att älskling ville följa med till stallet idag med, två dagar i rad. Kan det bero på det fina vädret måntro?

Det är iaf trevligt med sällskap!

Jag började med C idag. Hon är verkligen en fröjd att rida. Så mjuk och elastisk. Inte ett dugg tungriden trots hennes storlek (över 180 cm!). Det vi fokuserar på i markarbetet nu är att få henne att sänka nacken och höja sin överlinje. Jag försöker att bara erbjuda ett mjukt stöd och rida henne med mycket skänkel fram till handen. Red ca 40 minuter. 40 underbara minuter. Älskling fick äran att skritta av henne så jag kunde gå och börja borsta Ärtan... även han blev nog lite kär i denna stora pålle:)

Ärtan trimmades även hon i ridhuset. I början var hon allmänt tjasfsig och gapig i munnen men jag försökte att bara tänka lösgörande, sidförflyttningar, övergångar och tempoväxlingar. Jobbet gav resultat och i slutet blev hon ganska lösgjord och helt ok i munnen. Helt tillfreds blir hon aldrig. Det är bara att acceptera att hon inte gillar bett i munnen...får helt enkelt bara göra det bästa av situationen. Imorgon ska hon få galoppjobba lite och sedan förtjänar hon en skrittdag!

Hästarna blev kvällsfodrade och lädret putsat... kl 22 var vi hemma, pust. Jag är på tok för långsam:p

Nu är det sängen som gäller!Måndag

Idag blir det stallet framåt kvällen.

Älskling har bilen till jobbet så kommer inte iväg förrän senare, men det gör inte när det är ljust så länge...

Idag ska Ärtan trimmas i ridhuset. Jag ska fortsätta med lösgörande övningar så hon släpper i bogarna.Efter det ska jag rida C som får gå ett lättare pass i ridhuset hon med.Jag är verkligen överlycklig att jag får chansen att rida så fina hästar:)Film gymnastikhoppning

Två korta filmsekvenser när vi gymnastikhoppade igår!

Update om helgen

Helgen har varit ganska hektisk men rolig med jobb både på hotellet och i stallet.
Behöver jag säga vilket jobb som är roligast;)
I lördags hade jag träning för min elev som red på stora C.
Tanken med ridpasset var främst lösgörande markarbete och mjölksyreträning i form av en lång serie med 8 räcken (kort 6 m mellan). Vidare var tanken att hon ska kunna forma henne och rida henne runt innerskänkeln utan att C tar det som framåtdrivande skänkel. Hon fick rida serpentiner mellan alla hinder i serien och sedan ökade jag på svårighetsgraden genom att de i galopp fick hoppa slalom (dvs hoppa vartannat hinder i serien som en slalombana) Det är en övning där man snabbt ser vad som behövs tränas på, den kräver noggrannhet och precision. Om du tappar ytterskänkeln eller glömmer forma hästen i innersidan blir det genast problem.
Vi jobbade vidare på att forma och ställa för skänkel genom att hoppa tre hinder i serpentinbåge. De första gångerna fick hon lägga en volt mellan hindren för att verkligen komma ner i sadeln och kunna rida henne runt innerskänkeln.
Jag tror att både min elev och C var trötta men nöjda efter ett riktigt hårdkörningspass!
*****
Efter min träning var det dags för mig att hoppa upp på min elevs andra häst, L.
Andra gången nu och jag kände redan skillnad. Hon är väldigt mjuk och lösgjord redan från början och bär sig fint, men det hon måste träna på är att tänka framåt. Hon bromsar gärna upp och man tappar suget i handen. Jag red mycke övergångar och tempoväxlingar för att få igång bakdelen.
Även L fick hoppa igenom serien. Det var första gången jag hoppa henne och hon är en riktigt mysig häst. Kommer bli perfekt allroundhäst till en duktig junior! Till skillnad från Ärtan som hoppar med ganska mycket tryck och power hoppar L mer mjukt och kattlikt. Hon var väldigt fin att rida på hinder, lyhörd och känslig. Avslutade med några högre språng på 120 höjd. Får se om det blir så att jag kommer tävla henne något framöver:)
I lördags fick Ärtan galoppträna på fältet.
Jag hade planer på att hoppa henne med men klockan blev så mycket.
Hon fick gå lite kravlöst och mest motionera av sig tre varv i galopp. Bra för kondisen!
*****
Söndagen var helt ägnad åt min prinsessa:)
Jonis följde med ut och var sällskap, mysigt. Jag putsade alla saker, plockade iordning och borstade länge innan vi red. Ibland är det så skönt att ha all tid i världen och slippa stressa!
Några halvkassa bilder, men alltid nått;)
Ärtan var fin från början. Jag försökte att bara jobba henne rund och låg i formen. Red serpentiner mellan hindren i serien, verkligen nyttigt för Ärtan som är riktigt stel. När jag började jobba henne i galoppen blev hon lite för stark och dragig. Borde gjort MER åt det än vad jag gjorde. Div lägga in övergångar, tempoväxlingar mm...men men, ibland är inte huvudet på skaft:p

Även fast Ärtan är tråkig i markarbetet så är hon så himla härlig att hoppa. Runda fina språng. Visst, hon låg på en aning i serien (som en energisk b-ponny!)...släpp mig tror jag hon ville säga,haha! Så blir lite mycket hålla, men hon var fin ändå!Filmsnutt kommer i nästa inlägg...

Nu tar jag helg:)

Det blev bara ett ridpass för Ärtan idag. Men red rätt länge och Ärtan löddrade en hel del.

Jag har tagit upp stechingen igen. Strechar både fram och bakben efter ridpass och hoppas att det ska hjälpa lite i ridningen.

Imorgon ska jag försöka bygga upp en liten hoppövning med mycket svängar och en serie som tränar mjölksyran lite.

Trevlig helg allesammans:)

Godmorgon

Det är väl underbart att få vakna till bra väder. Sol och vindstilla:)

Sitter och försöker få i mig lite frulle innan det är dags att bege sig till stallet.

Jag har lite svårt för att äta frukost när jag går upp tidigare..min frulle brukar bestå av en stor kopp kaffe (självklart med mjölk!)

Idag fick jag dock i mig lite kiwi tillsammans med keso.
Keso är riktigt gott och mättande. Jag kommer aldrig ledsna på keso:p

Idag är tanken att Ärtan ska gå två pass. Ett nu på morgonen och sedan ett i em.
Nu på morgonen kommer jag sätta mig i ridhuset för att trimma lite lösgörande övningar. Med andra ord blir det mycke ställa, överböja och flytta. Har planer på att rida med vanligt bett, achennosgrimma och ev åker gramanen på.

I em blir det förhoppningsvis dressyrträning för en i stallet och en liten runda på fältet med Ärtan.

Imorgon hoppas jag på att kunna få lite nya bilder och kanske någon film när jag hoppar Ärtan och min elevs häst!Svar på fråga!

kan inte du berätta lite vad Ärtan har för foderstat :)? jag e på väg att byta foder och behöver lite tips :)! Du kanske skrivit det tidigare men jag hittar inte det!

Kämpa på med Ärtan, ni kommer säkert att hitta tillbaka igen!:) ni är ett riktigt bra team!
*********************
Först och främst, tack snälla för den peppande kommentaren:) Vi kämpar på, hon är min prinsessa!

Mina hästar har uteslutande ätit i princip, havre och betfor samt ett riktigt bra grovfoder.
Ett bra grovfoder är grunden för en lyckad foderstat, oavsett det är en tävlings eller hobbyhäst.Jag har inte mycket till övers för div tillskott som idag finns på marknaden, men det är upp till var och en och besluta tycker jag. Jag anser dock att många av tillskotten som finns på marknaden mest är ett sätt att mjölka pengar från hästägarna:s

När vi flyttade ner till skåne fick ärtan gå över till ett pelletsfoder pga att det ingår i stallhyran.

Det är ett pelletsfoder från Salsa som heter Salsa Bas. Rekommenderas till alla typer av hästar och alla hästarna i vårt stall äter samma pellets men i lite olika mängder. Det är ett färdigfoder som innehåller "allt" en häst behöver. Eftersom det är havrebaserat blev inte övergången från havre till pellets så stor.

Ärtan åt innan flytt 2,5 kg havre samt 1 liter betfor. Till detta fick hon mineralfoder från Chevinal + (ett flytande mineraltillskott som de flesta hästar älskar!)

Sommartid tillsätter jag mer salt i fodret eftersom hon svettas mer.

Just nu äter hon 3 kg av pelletsfodret (rekom. mängd 3-4 kg för normalträning) och ca 9-10 kg ensilage. Då vårt ensilage har väldigt bra (nästan för bra) värden kan Ärtan inte äta så mycket. Hon står dock på halm som gör att hon får tuggbehovet tillfredställt.

Lite frågor man kan ställa sig innan man bestämmer typ och mängd av foder:

*Hur ser mitt grovfoder ut, är det analyserat?
*Vad används hästen till?
*Hur mycket tränas hästen?
*Vad är det för ålder på hästen?
*Har hästen några särskilda behov?
*Hur är hästen i hull?
*Hästens temperament, het/slö/normal?

Jag har alltid använt mig av sunt förnuft när det kommer till foderval och mängd!

Ser hästen ut att vara i bra hull? Är den lagom pigg vid ridningen, osv.

salsafoder kan man kostnadsfritt få en uträknad foderstat (visserligen enbart baserat på deras produkter), annars finns det möjlighet att själv räkna ut sin foderstad på SLU:s hemsida:)

Hoppas du fick svar på din fråga:)Fasiken

Jag hade planer på att åka ut till stallet ikväll och trimma lite i ridhuset...men en i stallet hade missat att jag skrivit på tavlan att jag fodrar så hon hade gett pållarna kvällsmat.
Det känns inte så schysst mot Ärtan och komma och klampa in mitt i kvällsmaten...så hon får helt enkelt vila idag.
Jag som var så taggad att rida. Tror hon får gå två pass imorgon istället. Bra för flåset!
(våra hästar får morgonmat mellan 5.30 och 6.00 så därför får de lite tidigare på kvällen!)

Ny modell

Parlanti har kommit med en "budgetstövel"...4400:-

Jag fick genast ha-begär. Lite mer rimligt pris än deras vanliga stövlar för 8-9000.

Dessa modeller heter Denver och Miami, beroende på om du vill ha stöveln med eller utan snörning.

Superläcker!

Finns hos SEG Company (som förövrigt har öppnat en mycket bättre webshop med massa fina saker!)Galoppträning

Igår fick Ärtan galoppträna lite på fältet.

Hon kändes faktiskt väldigt lösgjord och fin. Innan vi har våran riktiga gräsbana och galoppslinga klar så har vi fått

tillåtelse att rida i kanten på alla fält:) (ibland är det bra att stallägarna äger all mark runt omkring, inga sura bönder

här inte!) Det är verkligen helt super träning och underlag för den delen med.

Inte för hårt och inte för djupt.

Vet inte riktigt hur långt ett varv är, men ärtan fick först skrittas fram på asfalt och sedan galopperade jag ett helt

varv runt...tror det kan vara ca 800m-1 km. Skrittade en liten bit och galopperade sedan 2 varv efter varandra.

Nu är visserligen Ärtan i relativt bra kondition så skulle nog kunna kört några varv till, men tyckte det kunde vara

bra med lite "mjukstart". Travade och skrittade sedan av på asfalten. Hon sökte sig neråt i en djup rund form på

en gång och var riktigt avspänd och fin.

Ärtan var inte ens svettig efter passet, bara lite lagom varm:)


Planerar att försöka galoppträna 2 ggr i veckan för att få bort lite mage och bättra på konditionen ytterligare.

På söndag ska jag länga upplägget lite genom att:

skritta fram, galoppera ett varv-skritta-galopp 2 varv-skritta-galopp 2 varv

***************

Imorgon eller på lördag ska jag hoppa L för första gången och sedan ska vi ta ett beslut om jag ska träna och tävla henne framöver!Byta inriktning?

Så radikal kanske jag inte ska vara...
men om jag var dressyrryttare skulle jag inte tveka att "fynda" ett Otto Schumacher träns. Riktiga kvalitéts träns med snyggt bling bling;)

Tränsen finns på böckman center, här är ett urval av de modellerna som finns på rea:


2050:- (4100:-)


1883:- (3765:-)


3155:- (6310:-)Bra ridning

Nu har jag suttit på min elevs ena häst för första gången.

Det är en riktigt trevlig modell på häst, bär sig bra med taktmässiga gångarter. Jag tror hon kan passa bra som en allroundhäst hos en duktig junior:)

Det jag kommer jobba med framöver är mycket grundläggande dressyrarbete. Att hon ska ta ett ärligt stöd på bettet, svara framåt för skänkeln och komma tillbaka när jag ber om det. Hon är lite spänd i sin överlinje så skulle vilja få henne att sänka nacken och komma upp med ryggen. Övergångar,övergångar och mer övergångar med andra ord;)

Hon är en dam med bestämda åsikter om saker och ting så blir lite lirkande, "ge och ta principen", men tyckte jag fick henne att lyssna riktigt bra på mina hjälper redan efter en liten stund.

När jag hoppar upp på en ny häst börjar jag alltid med att jobba den ganska länge i skritt.

Flyttar, ställer, gör halter, varierar steglängden. På så sätt tycker jag att man får en bra uppfattning om hur hästen är riden innan och dess svagheter/styrkor.

Tisdag

Min prinsessa!

Allt snurrar i mitt huvud. Jag väger för och nackdelar mot varandra och funderar över vad jag vill med min ridning de kommande åren.

Har fått ett erbjudande om att rida och tävla min elevs ena häst till försäljning. 13 årigt sto som gått 135. Detaljerna har vi inte kommit överens om ännu....mer än att de vill se henne gå lite 130-140 klasser i sommar innan försäljning.  Ev kan det lösa sig med en häst till på annat sätt också, men det får framtiden utvisa.

Idag ska jag iaf motionera två hästar. Ärtan ska jag känna på i ridhuset och L ska också få gå i ridhuset.


Stallet

Nu ska jag och Muffin åka till stallet.
Idag blir det en liten promenad och en lång ryktning för Ärtos del. Jag ska fixa i ordning mina saker lite också, hade
ingen motivation till att göra det igår...istället så roade jag mig med att mocka hennes hage.
Välbehövligt.
Det gick ganska snabbt och relativt smärtfritt eftersom den är ganska liten.
Man får nästan inte säga det här...men det skulle behöva komma lite regn, är verkligen snustorrt ute.

Måndag

Då var det måndag igen. Veckan börjar dåligt eftersom min älsklig är i sthlm fram till onsdag kväll,snyft!

Jag får sysselsätta mig i stallet. Ska ha dressyrträning för en i stallet och min elev behöver trimma båda sina hästar på backen.

Just nu snurrar det mesta runt i mitt huvuvd. Funderar på olika lösningar, vad som är möjligt och vad som blir bäst för både Ärtan och mig.

Ikväll ska jag ringa till mina föräldrar och diskutera olika lösningar och höra deras syn på saken.

Ärtan är min prinsessa och en otroligt härlig häst. Hon har gett mig så oerhört mycket och jag tvivlar på att jag någonsin kommer få en häst med sådant hopphuvud och teknik igen. Känslan att hoppa henne över stora hinder är helt underbar! Det är därför det tar emot att ev låna ut henne....jag känner att vi fortfarande kan utvecklas, jag vill fortfarande rida henne själv, tävla henne, få känna de där fantastiska sprången, höra henne gnägga till mig varje dag...samtidigt som jag vill börja om med något nytt lovande. En unghäst med ridbarhet, scoop och potential.

Om jag bestämmer mig för att i slutändan låna ut min prinsessa så har jag iaf redan hittat min perfekta familj och ryttare som verkligen skulle erbjuda Ärtan ett bra hem. Det känns skönt:)
Ny häst?

Ja den här skulle man inte tacka nej till, ge mig! Kostar säkert gratis dock:s

...

Jag vet inte vad som är fel...

Ärtan är inte sig själv. Har hon ont, är hon obekväm med något, bara lat? Nu blir det iaf att ta en stor funderare över framtiden... Boka veterinärtid för att kolla upp så allt är som det ska, bestämma hur min och Ärtans framtid ser ut.

Jag vill ha något nytt att börja om med, vet bara inte hur jag ska lösa det.
Sälja Ärtan är det sista jag vill, kanske låna ut, kanske betäcka? Tankarna snurrar!
Vill kunna hitta en lovande unghäst att utbilda och tävla. Men kan  omöjligt stalla upp två hästar utan hjälp från föräldrarna (och det är det sista jag vill be dem om)... kanske ett samarbete med någon uppfödare i närheten?

Är i alla fall ledsen, besviken och väldigt nere efter helgen. Det känns som att mitt självförtroende är djupt nere på botten.


Nu blir det trots allt en tripp till sjöbo för att coacha min elev som ska debutera 130 eftersom hon gick till final med ena hästen. Superskoj! Jag får helt enkelt glädjas åt hennes framgångar:)RSS 2.0