Onsdagens pass

Ärtan var en liten råtta igår. Dels var hon otroligt het (mitt fel då jag inte hann rida dagen innan) sedan var hon spänd på grund av att vissa föremål hade flyttats i ridhuset.

Dessa "föremål" var grepen och mockningskärran. Föremål som står i ridhuset VARJE dag dock vanligtvis på samma ställe. Idag var det någon som ställt dem i ena hörnet. Livsfarligt!

Vi ägnade ca 40 minuter åt att kunna gå förbi hyfsat utan spänning. För tro inte att man kan lura en gammal fuxdam;) Trots att hon till slut motvilligt närmade sig föremålen och med viss protest gick förbi var hon fortfarande inte helt bekväm med det,suck.

Som ni förstår blir stora delar av ridpasset förstört av en sådan här händelse. Men jag har lärt mig att det inte är någon idé att brusa upp utan bara snällt acceptera läget och försöka hålla sig till sin ursprungliga ridplan.

Idag är tanken att försöka hoppa lite. Ska bygga upp två räcken på bruten linje för att verkligen få Ärtan runt min innerskänkel och sätta sig på bakdelen. Blir inte några högre språng utan mer lydnad. Troligtvis blir det bom före och efter för att kontrollera språnglängden lite bättre och få det sista trycken i språnget...så hon inte kan fuska.

Igår hade jag två givande träningar i kylan. Fy bövelen vad kallt det kan bli i ett ridhus! Jag är trots allt ganska aktiv, både genom att känna på mina elevers hästar innan de hoppar upp (utmärkt sätt för att känna av dagsformen och ev spänningar som mina elever inte känner),eller genom att traska runt ganska mycket i ridhuset. Igår lade jag mycket fokus på sitsen och vilken inverkar sitsen har. Likaså försökte jag förklara hur ryttarens olika hjälper hänger samman. Jag älskar att undervisa. Det är SÅ inspirerande och utvecklande för en själv:)

Imorgon blir första ridpasset på C. Nästa vecka är premiärhoppning, hoppas vi kan få en film på det!

Is

Dags att dra i broddarna nu. Isen och kylan verkar hålla i sig. Vill definitivt inte riskera spänningar hos Ärtan eller att hon halkar och sträcker sig. Tycker det är oansvarigt av de som släpper ut hästar utan brodd i hagen. Stackars hästar som tvingas halka runt och inte kunna gå normalt. Värst brukar inte hagen vara utan sträckan mellan stallet och hagen!

Igår var tanken att hinna med och rida efter jobbet men dessvärre drog mötet ut på tiden. Ärtan fick därför vila. Longerade och pysslade lite med henne. Har skjutit upp klippningen, men nu finns ingen återvändo. Det står högst upp på min "to do-list". Det är underbart härligt när hästen är nyklippt och fin:)

Jag känner ett stort sug i shoppingtarmen nu inför en ny tävlingssäsong.
Jag vill ha allt i från en till kavaj (grå eller brun), till nya tävlingsbyxor, nya stövlar, nya tävlingsschabrak och huvor. Suck! Varför kan inte någon bara ge mig:)

Levara är lovad ett nytt tävlingsträns av sin ägare, tjoho. Kan bara inte bestämma vad hon skulle passa i för träns. Vill ha ett klassiskt stilrent med achennosgrimma. Kanske ett med klincher på pannbandet, HG eller Equipe?


Detta HG tränset är så himla fint. Har suktat efter det i många år!

Är inget jättestort fan av Dyon och deras produkter. Tycker läderkvalitén är sådär med tanke på priset. Jag har dessutom allergi mot mönsterstickningar, huu så hemskt fult. Detta träns från Dyon såg dock riktigt trevligt ut:)Eller detta supersnygga rundsydda träns från Stephens!
Nu ska alla igång!

Nu ska alla hästarna igång ordentligt.

Första tävling för Ärtan och Levara är inte bestämt ännu.

C och jag ska göra första tävlingen 4 mars ser det ut som i dagsläget. Spännande! Sadelklister nästa misstänker jag;)

Idag är det soligt ute, men kallt och blåsigt. Iaf skönt att slippa snön!Effektiv söndag!

Ingen söndag i sängen här inte;)
Tillsammans med älskling mockade vi hela stallet, halmade, la in mat och sopade. Vi hade även lunchfodringen idag. Under lördag-söndag har vi ett rullande schema där alla i stallet får skriva upp sig på de sysslor man kan. Det funkar väldigt bra och reser någon bort en helg är det skönt att slippa "tvånget" att ta något varje helg, bara att ta lite extra helgen efter. Egentligen behöver vi ju bara mocka våran egen box på helgerna, men vi försöker alla hjälpas åt. Går ändå så snabbt eftersom alla hästarna står på bädd.
Efter stallsysslorna var det dags att fixa till Ärtan för ett ridpass. Hon var lite mer tjafsig i munnen och kändes lite seg i kroppen. Tror hon kanske har lite träningsvärk efter gårdagens hoppning. I morgon får det bli en lång skrittrunda så musklerna får återhämta sig!
Idag hann jag även med en markarbetsträning för en av mina elever. Roligt! Hon kommer ställa hennes häst för lite vidareutbildning hos mig 1 vecka längre fram i vår. Det ska bli skoj!
Nu blir det städning och matlagning här hemma eftersom svärföräldrarna kommer även på söndagsmiddag ikväll. Känns skönt att vara ledig i morgon med:)

Styrkehoppning

Idag blev det första hoppningen får året. Började lite lätt men en inte allt för anstängande serie.
Galoppbom in 2,8-sockerbit-6m-sockerbit-6m-sockerbit-6m-oxer
Det blev inte längre pga att de flesta bommar är på målning så hindermaterialet är förtillfället lite begränsat. Men de bommar vi har är SÅ FINA nu:)
Ärtan var som en dröm att rida fram. Mjuk, lyhörd och lagom framåt. Hon börjar verkligen jobba mer på rätt sätt nu... sätta under sig bak och komma mer uppåt än framåt. ET besöken har gjort underverk!
Valde att hoppa på mylerbettet men lägga på en liten graman som extra livrem;)
Hoppade inte jättemycket, utan höll mig ganska lågt och själva serien i sig var inte så krävande. Bjuder på en film från 2 av rundorna. Jag hänger lite löst, vi är lite ringrostiga och lite slarviga med vägarna så döm oss inte för hårt. Det är första gången på flera veckor som både jag och ärtan hoppar. Tyckte iaf hon kändes fin och fräsch:)

Nymålade hinder...

...inspirerar till fortsatt träning 2012:)
Här ett av de orange-svarta...
Ärtan hoppade strålande idag (film och analys kommer i separat inlägg!)...trots att hon mest ville ligga och mysa i boxen innan ridningen,sötisen!

Ledig fredag

Underbart skönt att vara ledig idag. Välbehövligt.

Ibland är både kroppen och hjärnan i behov av en liten paus. Men ingen rast och ro med hästarna:)

I morse hade jag en markarbetsträning, superskoj men kallt i ridhuset,brr.

Efter det trimmade jag Ärtan i ridhuset. Hon fick sig ett rejält galoppass. Oj vad hon var i behov av det!
Vet inte om det är omslagningen till kallare väder som fått henne så "på tårna" IGEN, men idag var hon verkligen het. Bästa sättet är att rida ur henne det. Mycket galopp och tempoväxlingar för att få henne lite mentalt trött. Mitt i allt det "heta" finns där dock en annan typ av ridbarhet. Hon är fortfarande mjuk och smidig trots att hon ligger på rejält. Min lilla räserponny;)

Hjälpte även ägaren till C lite. Det var första ridpasset för honom efter vilan. Han såg fin ut men kommer behöva en omgång till hos ET för att släppa helt i korset.

Under nästa vecka blir det ganska mycket planering. Tävlings och träningsplanering för Ärtan, Levara och C, men även vidare planering och fix med mitt eget företag. Detta kommer bli så skoj! Lovar att presentera allt när logga mm. är klar:)

Och i helgen LOVAR jag att få lite nya bilder och kanske film från styrkehoppingen jag ska försöka få till imorgon.
Trevlig helg alla mina bloggläsare. Nu blir det Malmö och lite shopping för min del!!Svar på fråga

Skitkul med Roffe :D

Några nyfikna frågor :)
Vad är det för nytt jobb du har? Har för mig att du jobbar inom hotellbranschen :) Har du pluggat nåt efter gymnasiet?
Du verkar ha en del elever som rider för dig (och du verkar väldigt duktig!!), hur gör du med betalning? Har du nån sorts f-skattesedel?

Hoppas du vill svara o inte tycker frågorna blev för personliga :) 

//Matilda- trogen läsare

Nyfikna frågor är alltid välkomna:)
Jag har pluggat en hel del på universitet och har en filkand i psykologi. Dock är mitt nuvarande jobb inte knutet till min utbildning. I framtiden vill jag absolut jobba med något som är mer knutet till min utbildning, och brinner lite extra för ungdomar som på ett eller annat sätt hamnat fel. Mitt ex-arbetet handlade om tonårstjejer med självskadeproblematik (ångest, misshandel av sin egen kropp genom att skära sig, osv)

Jag har under hela min utbildningstid på universitetet jobbat extra. Halkade in på ett bananskal i hotellbranchen och har jobbat som både frukostvärdinna och receptionist i flera års tid. Ett yrke jag trivts väldigt bra med. Jobbiga och slitsamma arbetstider men ett riktigt härligt och socialt jobb, det gillar jag:)

Även sedan vi flyttade ner till skåne har jag fortsatt att jobba som receptionist på ett hotell här nere. Nu har jag dock gått vidare då jag fick ett jättebra erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. Jag jobbar numera som marknadsassistent/annonsansvarig/kontorsassistent på en bra krog utanför där jag bor. Jag kommer även sköta hemsida och kontakt med kunder/leverantörer!
Jobbet är väldigt utmanande och intressant. Min förhoppning är att i framtiden få chans att lära mig mer även om mat och vin. Till en början blir det en förberedande sommeliers kurs nästa vecka:)

Jag har en del elever som på sista tiden blivit fler,superskoj.

Ja jag har f-skatt sedel så betalningen går genom mitt nystartade företag(mer info kommer om det i ett senare skede!)

Hoppas du fått svar på dina frågor Mathilda:)

Eloge!!

Tänk att ridsporten för första gången vunnit ett stort pris!!

Bästa RGB blev äntligen uppskattad för sina enorma prestationer. Och tummen upp till alla i ridsportsverige som har röstat som tokar. Nu jäklar ska vi visa att ridsporten faktiskt är en SPORT som förtjänar mer uppmärksamhet!

Ärtan har gått riktigt bra några dagar nu. Igår var första gången på flera veckor som hon fick hoppa lite.
Med betoning på lite. Satte bara upp ett sockerbitshinder som vi skuttade över.
Det är en väldig skillnad på Ärtans ridbarhet nu. Hon är väldigt mjuk i sidorna. Det vi dock ska jobba på framöver är att hon ska ta hjälperna ännu kvickare och inte fuska genom att backa av och krulla ihop sig. Ärtan är en häst som verkligen tvingar sin ryttare att tänka, planera sin ridning och vara lite påhittig. Ingen dag är den andra lik när det kommer till henne....
Jag ska fota våra nymålade fina hinder någon dag också. Superfrächt verkligen!
Det som ska hinnas med denna vecka (förrutom jobb) är lite träningar och klippning av Ärtan.
Det är lite av en omställning att jobba 75% och samtidigt hinna med resten av livet. Men jag tror att det mesta kommer falla på plats om några veckor. Jag har trots allt bara jobbat en vecka på det nya jobbet.
Idag blir det heldag 9-17 och imorgon ett mastodontpass på 12 timmar, pust. Annars är en av fördelarna att jag kan flexa ganska mycket och därför hinna med stallet på morgonen om jag vill,skönt!

Hinner inte med mitt liv

För tillfället är det bara på tok för mycket. Jag hinner varken med mitt eget liv eller stallet...

Antar att det kommer bli så ett tag framöver innan jag kommit in i jobbet helt och hållet!

Pust...Få förunnat

Jag tror det är få förunnat att kunna rida ute i 5 plusgrader och sol den 10 januari:)

Att dessutom få rida på en utebana som är HELT lerfri och med perfekt preparerat underlag, det är lyx!

Ärtan fick gå nästan en timme och misstänker att hon njöt lika mycket som mig. Öronen var iaf spetsade och hon fick ännu mera framåtbjudning än vad hon normalt har. Det bästa med utebanan är att den är riktigt stor vilket kommer göra att det är lätt att bygga upp en mängd olika hoppövningar där framåt våren.

Idag är med andra ord en sådan dag jag definitivt inte ångrar att vi flyttade ner till Skåne:)


Gammal bild men visar hur underlaget ser ut iaf!

Lördag

Är verkligen inspirerande att undervisa. Jag älskar att ge mina elever "aha-upplevelser".
Under dagens träningar kom flera sådana. Roligt att även se framsteg hos elever och hästar som tränat kontinueligt för mig ett tag.

Träning och noggrann ridning ger resultat:)

Själv satsar jag på hoppträning kommande vecka, ska bli skoj.


God morgon

Ganska tidig morgon. Hunnit med frulle och en obligatorisk kopp kaffe:)
Äter för det mesta bara en halv grape, sen räcker det med frukost för min del.
Morgonpromenad med hundarna är också avklarad. Vi är nämligen hundvakt åt ett litet "marsvin",hihi!
Nu blir det stallet, utsläpp av hästar, mockning av 10 boxar, ridning av ett stycke het Ärtan och träning ggr 2.
Tjohoo! Gillar när det är fart och fläkt och dagarna går i ett!
Snart drar tävlingarna och träningarna igång på riktigt!

Wow

Ni vet de stunder där allt bara flyter i ridningen, när allt känns perfekt. Det som alla inom ridsporten strävar efter.
Igår hade jag och Ärtan ett sådant pass. Jag bara satt och log.
(vad var det jag sa, varannandagspållen!)
Jag hade ingenting i handen, Ärtan var mjuk och elastisk och till skillnad från dagen innan var hon lyhörd.
Ridpasset igår gjorde helt klart min dag:)
Detta året blir Ärtan hela 17 år. Men det märks inte. Hon är mjukare och finare i muskulaturen än vad hon har varit tidigare och känns väldigt pigg och fräsch. Jag kommer planera tävlingsterminen efter vilka klasser jag tror är rimligt att rida så får vi checka av efter hand och kanske göra lite ändringar.
Målsättningen är därför lite halvt difus med Ärtan.
* Jag vill göra bra rundor i 130-135 klasser iår.
Så bra rundor som jag vet att vi kan göra!
* Jag vill utveckla vårt samspel ytterligare. Mindre signaler och mer precision.
Målsättningen med Levara:
* Sätta 0:or och plocka placerinar i 130 klasser
*Rida mer nationella tävlingar
*Starta 140 med bra resultat

Intensiva dagar

Allt flyter verkligen på nu och jag känner att 2012 kommer bli ett riktigt bra år:)

Igår blev det spikat och klart med ett nytt spännande jobb. Kommer bli en utmaning men väldigt lärorikt!

Vid sidan av jobbet kommer jag syssla med ett litet "sidoprojekt" som såsmåningom kommer presenteras här i bloggen. Det projektet har med hästeriet att göra...

Ärtan jobbas på med styrkeövningar.
Levara ska även hon jobbas upp i kondition och styrka efter lite vintervila. Med tanke på att hon var senskadad hela förra sommaren valde vi att låta henne få några veckors ren vila i vinter för att återhämta senor och ligament. Levaras avkomma ska även han snart sättas igång!

Ärtan har lite varannadagshumör just nu. Ena dagen kan hon gå som en klocka i ridhuset. Vara lösgjord, mjuk och jobba på med rygg och bakben. Nästa dag är hon mer motsträvig, grejar med tungan och hittar på en massa hyss! Fast tror det kan finnas ett samband med ev träningsvärk i musklerna, brunst och att hon står ganska mycket på box just nu.

Vanligtvis går alla hästar i stallet ute ganska många timmar. De kommer ut vid 7.30 och in vid 15. Men med tanke på hur vädret har varit de senaste veckorna har det vissa dagar blivit betydligt mindre utevistelse. Våra hagar ligger väldigt öppet och oskyddat mot regn och blåst! Så jag vill definitivt inte ha hästarna ute vid dåligt väder. Det är en helt annan sak och hästarna har kuperade hagar där de kan söka lä.

På lördag kör jag markarbetsträning x2. En gammal elev och en ny. Alltid spännande och utmanande med nya elever:) Efter det blir det "vanligt" jobb mellan 15-23.

Måste bara lägga in en sötbild på duke. Han kan verkligen sova i alla möjliga konstiga ställningar. Men det är nog lite typiskt whippar överlag;)


Trimm

Igår kväll begav jag mig till stallet för att trimma Ärtan ett pass i ridhuset.

Tack gode gud för att vi har mockning i veckorna och tillgång till ett nytt fint ridhus. Annars skulle jag ha svårt för att motivera mig att åka ut till stallet kl sju på kvällen.

Ärtan har som sagt gått lite på halvfart över jul och nyår. Eftersom hon inte haft riktig vila och varit helt avställd är kondisen trots allt ganska oförändrad, skönt.

Jag vill ändå börja bygga upp lite från grunden för att ge bra förutsättningar för tävlingsåret 2012.

En bra grund lägger jag upp genom att rida 3-4 dagar, vila en dag, skritt en dag och sedan 3-4 pass igen. På så sätt hinner muskulaturen återhämta sig mellan de lite hårdare passen i ridhuset. Själva ridpassen planerar jag innan det är dags att hoppa upp. Att ha en plan för vad man vill uppnå med vare ridpass är a och o för att utvecklas!

När jag bygger upp styrka och kondition väljer jag att rida lite längre ridpass med flera korta micropauser i skritt.
Innan jag ens börjat trava vill jag ha Ärtan loss och mjuk i skritten. Jag jobbar mycket med sidvärtsrörelser och skrittpiruetter. Det är lösgörande och får hästen uppmärksam. Sällan flyttar jag mer än några steg i en riktning innan jag rakriktar eller flyttar åt andra hållet. På så sätt blir hästen uppmärksam på mina hjälper och signaler.

Travarbetet är den första kvarten (eller hur lång tid hästen behöver) ganska kravlöst. Kravlöst kanske är fel ordval för det kravet jag har på hästen är att den ska gå lugnt, avspänt i en låg, djup form...allt för att bli lösgjord och komma upp med ryggen. En häst som jobbar utan rygg jobbar generellt sett även utan bakben!
Plockar stegvis upp hästen i form, kräver mer samling och energi i traven samtidigt som jag lägger in fler övergångar trav till skritt för att få hästen lydig!

Galopparbetet lägger jag upp lite efter samma tänk och avslutar sedan i en ganska fräsch trav där hästen får söka sig neråt och bli djup i formen.


Beroende på häst och träningsupplägg varierar jag mitt arbete. Igår fick ex Ärtan jobba över två bommar på långsidan. Varierade antal språng, la volter och checkade av rakriktning. Ibland börjar jag även ridpasset med galoppen för att få hästen mjuk och rörlig i kroppen.

Summa sumarum gäller det att ha känsla för varje enskild häst och dess dagsform:)

I veckan ska Ärtan få börja styrketräna med lite studsar och krävande serier.


Nytt år

Nya möjligheter. Kommer snart vara tillbaka med uppdateringar som vanligt. Massa roligt som händer. Lika bra att kicka igång 2012 rejält. Vill inte avslöja för mycket innan allt gått i lås men bland annat kommer bloggen få lite nytt utseende och innehåll!
Hoppas alla mina bloggläsare har haft en bra nyår och fortsättning på det nya året. Jag firade in det nya året med vänner och nya bekantskaper,  god mat och dryck:)

RSS 2.0