Tips

Nu behöver jag tips från mina läsare.

Det gäller 2 saker. Ett ev proteinöverskott och klåda i svans och man.

Fundering 1:
Mer eller mindre alla tävlingshästar i stallet har blivit ganska galliga i benen.
Min första misstanke är att de får i sig för mycket protein. Hösilaget har väldigt bra värden, för min del skulle det varit bättre med ett hösilage med "sämre" värden eftersom Ärtan lätt går upp i vikt. Hästarna är ju i behov att ett antal kg TS, dvs det är inte genomförbart att hästarna får 4-5 kg hösilage för att få i sig mindre protein! Utöver grovfodret vill alla i stallet givetvis  ha hästarna på ett kraftfoder med ganska högt energivärde (de flesta är tävlingshästar på relativt hög nivå) Problemet är att de kraftfodret alla går på nu (som ingår i stallhyran) är även det ganska högt på protein??
Så en för stor mängd kraffoder är inte möjligt då proteinvärdet blir FÖR högt.

Helst av allt skulle jag vilja byta till annat kraftfoder men tyvärr är detta inte genomförbart, inte just nu då de redan köpt in en stor mängd foder.

Har Ni några tips och funderingar på alternativ för att få ner proteininnehållet men samtidigt behålla hästarna med hög energi?
Bara hösilage men betfor med någon form av energitillskott kanske.
Jag är verkligen inte bra på det här med foder så behöver era funderingar.
(hästarna får förövrigt mat 4 ggr om dagen och står på halm, Ärtan äter hela tiden:p)



Fundering 2:
Det är några hästar i stallet som fullkomligt kliat sönder deras svansar. Vissa kliar även i manen. Ärtan kliar inte alls men blandannat hennes boxgranne gör. Vi har haft funderingar på soleksem så därför har de hästarna fått komma in kl 12...men de fortsätter klia.
De är inte tvättade med någon form av schampo som skulle kunna ge klåda.

Kan det vara fluglarverna som spökar, eller knottbett?
Kan en avmaskning hälpa? Läste om att det kan vara vissa masksorter som gör att hästarna kliar i svansen.
Tips på kräm eller salva som kan lindra klådan tas gärna emot:)

Kommentarer
Postat av: Lina - Vinn ett flätat pannband!

1, Hur mycket halm äter hon? Kan det räcka för att komma upp i rätt TS/kg häst? I vintras fick Sawanna bara hö och betfor med mineraler i, detta året har höet lite sämre proteinvärde (jäkla väder!!) men jag har inte räknat på om hon kommer behöva mer kraft.

2, Soleksem beror inte på sol egentligen, utan är knottallergi. Kan absolut vara en orsak! Prob Oil brukar lindra. Jag har hört från en som jobbar med bla träckprover att den mask som ger svanskli inte finns i Sverige, detta var dock för några år sedan så de kan kanske ha kommit.. en del ston kliar väldigt ibland när de brunstar, men då bara svansen.

Ska fundera på om jag kommer på något mer! =)

2011-08-25 @ 10:20:51
URL: http://equilina.se
Postat av: Anonym

Halm är ju energi så äter hon mkt av det borde det ju bli en bra balans då. Sen betfoder och morötter kanske, minimalt (eller inget alls) av det kraftfoder ni har. Olja är ju energi också om det behövs mera. Kolla på hippocampus, där kan du knappa in höets värde och sen se hur kvoten ändrar sig om du plussar på lite halm eller betfoder.

2011-08-25 @ 14:35:39
Postat av: Anonym

Just det, köådan är nog knott ja, tvätta med något milt så brukar det lugna sig direkt.

2011-08-25 @ 14:37:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0