Tillbaka på hästryggen

Igår blev det en sen tur till stallet.
Satt på första hästen vid 19 tiden...trots den sena timmen var det stekande hett både ute och i ridhuset. Vi får lite problem med vårt underlag när ridhusportarna måste stå öppna. Eftersom det är bevattning underifrån torkar det ut precis vid ingången. Vattnar vi mer blir ridhuset som en blöt dynga, vattnar vi mindre torkar hela kortsidan ut och underlaget blir löst och lite sladdrigt. I-landsproblem i know;)
C fick gå ett rejält pass i ridhuset. Hon har vilat några dagar pga vaccination och semester på olika håll(min elev i kroatien och jag i berlin)Efter vila blir denna hetlevrade häst minst sagt på tårna. Hon höll sig dock i skinnet men lyssnade inte alls lika bra på förhållningarna som hon brukar. Efter ett antal övergångar och avsaktningar började hon dock lyssna lite bättre. Istället för att vika in nacken och gå bakom hand tog hon ett ärligt stöd på bettet och började jobba med bakdelen.
Detta är verkligen en häst som mår bäst av att trimmas rejält de flesta dagarna i veckan. Förhoppningsvis känns hon mer genomriden och lugnare i skallen på fredag när det är dags för mig att rida henne igen.
En bra övning som jag brukar rida för att få mjuka och lyhörda hästar är:
*rid längs fyrkantsspåret

*när du kommer till långsidan samlar du upp hästen, tar en förhållning, gör en halvhalt. Se till att hästen svarar framåt ur förhållningen direkt!

*fortsätt långsidan fram till b/e med tagen framdel (flytta in framdelen från spåret, akta så inte hästen överböjer sig i halsen, att du sitter rakt på hästen. Ytterskänkeln bestämmer hästens kurs och innerskänkeln formar
*lägg en volt vid b/e. Lämplig strl ca 10 m

*fortsätt ur volten med tagen bakdel (bakdelen innanför spåret, hästen ska vara ställd och böjd i innersidan och spåra med bakdelen)

*strax innan kortsidan rätar du ut hästen på yttertygeln, tar en förhållning, halvhalt och formar sedan hästen för en hörnpassering i arbetstrav där hästen svarar framåt för skänkeln.
Superbra övning för att få koll på hästens sidor, tvinga den att sätta under sig och jobba med bakdelen. Tycker även det är en utmärkt övning för oss som ryttare att träna koordination och balansen i sadeln:)
Ärtan fick gå ett lugnt pass på fältet. Eftersom hon vilat i ganska många dagar vill jag börja lite lugnt. Ärtan var av en annan åsikt och försökte sig till och med på ett och annat bocksprång (kors i taket, eftersom det inte har hänt mer än 2 ggr under 10 år)Red två varv runt, mestadels i trav. Gjorde flera övergångar och tempoväxlingar för att få henne att använda bakbensmusklerna. Avslutade med att galoppera ett halvt varv och sedan skritta av henne på hårt underlag. Min fining. Det känns verkligen som att komma hem när jag sitter i sadeln på henne:) Har inte planerat hur hon ska gå resterande delen av veckan eftersom jag ska tävla två dagar, jobba och gå på studentskiva....vill iaf hinna med att hoppa henne några språng i ridhuset innan veckan är slut!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0