Hoppning och löshoppning

Började stalldagen med att hjälp en kompis löshoppa en 2,5 års hingst. Vi löshoppade enligt den nya modellen med galoppbom ur sväng, räcke-räcke-oxer. Det var första gången hingsten med dressyrstam hoppade. Gjorde det bra och avslutade med ett fint språng över oxer ut (ca 1m). Tanken är att han ska gå rådgivande i slutet på november.  "Fairy" är efter Chirlon och är själv en riktigt läcker häst med underbart temperamant. Snygg svettfux med guldfärgad man och svans och en bred bläs:)

Tanken var att jag skulle filmat men vi hade fullt upp med att få hingsten på "rätt spår". Får bli nästa gång när vi förhoppningsvis är en mer.

För Ärtans del stod hoppning på schemat. Jag själv red inte helt optimalt idag. Kände mig bara väldigt trött i benen och hade verkligen ingen kraft alls i dem...Började iaf hoppa fram på ett litet räcke med travbom framför. Ärtan var lite loj i början av ridpasset, men motorn brukar alltid komma igång av sig själv så är aldrig orolig för det.

Gick sedan vidare att hoppa oxer på volt med bom framför och bom bakom. Allt för att få henne runt hjälperna och verkligen sätta sig på bakdelen. Det gjorde hon bra efter lite tragglande. På Ärtan gäller det att aktivera galoppen väldigt mycket innan och i svängen för att sedan kunna sitta upp lite "passivt" och vänta in hindret. Det sämsta jag kan göra är att rida iväg henne innan hinder för då blir hon lång och stark efteråt. Hoppade ganska mycket på den här övningen men inte så högt, avslutade med några språng på 110 kanske.

Avståndet mellan bom och hinder ligger på ca 2,80

Gick sedan vidare på en liten styrkeserie som var uppbyggd så att den gick att hoppa från båda hållen.

Galoppbom-2,80m-räcke-2,50m studs till räcke-9,5m (två korta språng) till oxer-9,5m-räcke-2,5m studs till räcke-2,80 galoppbom.

Ärtan blir lite stark och svårpåverkbar i sådana här serier och borde kanske haft en liten graman på för att få henne mer i lugn rytm. Hoppade ändå relativt bra när hon gått den några ggr och vi höjde oxern till ca 120 höjd. Jag måste verkligen tänka på att sitta upprätt och inte falla framåt i den här typen av serier, då är Ärtan på tok för snabb och sticker som ett skott;)

Allså bom-räcke-räcke-oxer-räcke-räcke-bom
Denna övning går även att bygga på om man har plats. Ex tre studsar istället för två.

Det sista Ärtan fick göra var att avsluta på ett enkelt räcke ur sväng på kanske 120-125 höjd... Ville känna att jag hade henne framme för skänkeln och bara få en bra känsla. Vi lyckades rida helt i rytmen (som det så fint heter). Wow vilket språng hon fick till:) Glad pilot!

Idag ska Levara få hoppa lite samma övningar. Skulle hoppat henne igår men hovslagaren var sen så jag hann inte. Det får bli idag istället!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0