Tisdag

Igår fick Ärtan välförtjänt vila efter att jobbat på bra några pass. Idag blir det nya tag igen dock. Ska njuta av det härliga vårvädret och trimma dressyr på utebanan.

Igår hade jag dressyrträning. Ytterligare en polett som trillade ner hos min elev. Så roligt att se alla framsteg. Jag är väldigt noga med att inte försöka ändra på allting den första träningen utan bygga upp det steg för steg. Rom byggdes inte på en dag....som det så fint heter.

Denna eleven har ridit hela sitt liv men inte tränat dressyr på detta sättet. I kombination med en orutinerad häst är det därför extra viktigt att vara pedagogisk i träningsupplägg och förklaring av hur ryttarens hjälper påverkar hästen.
De första passen har vi mestadels jobbat med hästens framåtbjudning. Den är A och O. En ryttare kan aldrig lära sig sitta i balans och inverka på rätt sätt om denne tvingas driva hästen framåt i varje steg. Hästen måste lära sig tänka framåt själv. SEN kan man börja jobba med ryttarens sits och position i sadeln.

Med en orutinerad ryttare börjar jag alltid träningen i skritt. Kan du som ryttare inte kontrollera hästen och synka dina hjälper i den långsammaste gångarten, hur ska du då klara av det i en snabbare gångart. Vi jobbar mycket med volter för att ryttaren ska få klart för sig hur mycket tryck det behövs för att forma hästen runt innerskänkel, hur mycket stöd det behövs från ytterskänkeln för att inte volten ska bli för stor. Det är otroligt hur mycket det går att jobba en häst i skritt egentligen. Tror många ryttare glömmer bort det. Utöver att hästen blir lösgord och uppmjukad i muskulaturen ger det även ryttarens att chans att träna upp balansen och sitsen.

Ett tips till er som har svårt att hitta balansen i sadeln. Ställ er upp i stigyglarna i skritt. Då triggas balanscentrat i hjärnan igång helt automatiskt och kroppen blir omedvetet inställd på att balansera! Testa, ni kommer känna skillnad efter några ggr:)


Idag kommer jag köra lite markarbetsträning för en annan elev. Ska lägga ut någon bra bom och lydnadsöving. Bommar är bra för att träna ryttare som har svårt att se avstånd till hinder. Dessutom sliter det inget på hästen att rida bommar, snarare gör det oftast ridpasset roligare.

Själv längtar jag till torsdag. Då ska vi ha en riktigt "hopp"torsdag. Ärtan ska få hoppa lite, Levara ska hoppa, C ska hoppa och lilla Lex (2,5 år) ska löshoppas. Lex är Levaras senaste avkomma. Supersnygg häst efter Chicago City som förhoppningsvis blir nästa stjärnan:)


Kommentarer
Postat av: Sara - Föredetta beridare hos Jessica Kürten

Jag ska helt klart testa det balanstipset :)

2012-03-16 @ 13:00:51
URL: http://stallgrasma.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0